Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Vuddzsu lájk tu szpík gúd inglis?

A magyarok Európa legutolsói nyelvtudás tekintetében (Eurostat 2017). Miért van ez így? Hogy lehetne javítani ezen? Gönczy Edit és Szabó Kisanna angoltanárok, s ezekre a kérdésekre keresték ők is a választ, és ki is találtak valamit.

Vuddzsu lájk tu szpík gúd inglis?

Interjú Gönczy Edittel és Szabó Kisannával

DRÓT: Mind a ketten több, mint 20 éve tanítotok, úgy tudom, szép sikerekkel. Titeket is sokkoltak az Eurostat eredményei?

Gönczy Edit: Nem. A legrosszabb helyre nem számítottunk, de sokk, az nem volt. Tudtuk, hogy nem fényes a helyzet. A nyáron, még mielőtt az Eurostat eredményei megjelentek volna, mi is végeztünk egy mini-kutatást. Szerettük volna igazolni tapasztalatainkat ilyen módon is, pontos és részletes mutatókat kapni, hogy a lehető legkidolgozottabb megoldást tudjuk kínálni a problémára.

DRÓT: Milyen eredményeket kaptatok?

Szabó Kisanna: Vannak meglepő számok. Az angolul tanulók több mint fele minimum 5 éve tanul, 42,5%-uk több mint 10 éve. A tudásukkal mégsem elégedettek: a tanulók fele úgy érzi, hogy már mérföldekkel előbb kellene tartania jelenlegi szintjénél. Csupán 10%-uk véli úgy, hogy pontosan ott tart, ahol szeretne. Pedig 2-3 év alatt teljesen kezdő szintről el lehet jutni a középfokú tudásig. A legtöbben közel egy évtizednyi tanulás után is csak alap és középfok közé teszik nyelvi szintjüket.

DRÓT: Miért nem megy a nyelvtanulás?

G.E.: Motiváció nélkül nincs tartós tanulás.

A sikertelenség miatt sokan abbahagyják a tanulást, ezért visszaesnek, majd újrakezdik.

A hosszadalmas folyamat és eredménytelenség után el sem tudják képzelni, hogy egyszer magabiztos nyelvhasználók legyenek.

Sz.K.: Sokakban az elavult, rossz hatásfokú módszerek vertek gyökeret: a szavak mechanikus magolása, száraz, kontextus nélküli nyelvtanpéldák, satöbbi. De a legnagyobb probléma az, hogy nem tanulnak meg angolul gondolkodni, hanem kitalálják magyarul, mit mondanának és azt fordítgatják angolra. Ezt el kell felejteni.

Minden nyelvnek más a logikája,

a szavak nem fedik egymás jelentését pontosan és amíg az ember nem ugrik fejest egy nyelv világába, mindig idegennek fogja érezni.

DRÓT: Mi segíthet ezeken túllendülni? Hogy lehet máshogy?

G.E.: Ha a magunkénak érezzük a nyelvtanulás folyamatát. Ha érdekel, amit tanulunk, ha nem hagyjuk folyton abba.

Sz.K.: Ha fejest ugrunk a nyelvbe. Ha elfogadjuk, hogy az más, mint az anyanyelvünk, s vágyunk felfedezni ezt a másik világot, mert tudjuk, hogy ezáltal magunk is többek leszünk. Van egy bölcs cseh közmondás: annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz.

DRÓT: Ti kifejlesztettek egy módszert is.

G.E.: Igen. Megoldást szeretnénk kínálni, a probléma mélyebb feltárása ezt készítette elő. Tudtuk, hogy a motiváció fenntartása kulcsfontosságú. Hogy élményeken keresztül mélyül el legjobban a tudás. Izgalmas történetekben gondolkodtam, s Kisanna szerencsére tud is ilyeneket írni. Nyár derekán alapult meg a Levelty Books, ahol novella és regény alapú online nyelvtanfolyamokat kínálunk.

DRÓT: És ez többet ad, mint egy könnyített olvasmány?

Sz.K.: Persze! Minden sztori irodalmi értékű. Egyrészt nem egy eredeti szöveg lebutított verziója, hanem eleve az adott nyelvi szinten íródik, ott elsajátítható fordulatokat, kifejezéseket tartalmaz, természetes és választékos nyelvezeten. Másrészt a regény csak az alap: minden fejezete egy bizonyos nyelvtani esetre koncentrál, melyet vizuálisan megtámogatva elmagyarázunk és gyakorló feladatokat is adunk hozzá. Továbbá hangjáték- jellegű hangoskönyv, egynyelvű szószedet, szövegértési, szókincs és kiejtésfejlesztő feladatok tartoznak az anyaghoz.

DRÓT: Ez elég komplexnek hangzik.

G.E.: Igen. Rengeteg irányból támogatjuk meg ugyanannak a dolognak az elmélyítését az izgalmas történeten keresztül. A tanuló így nem a tanulásra koncentrál, hanem a sztorira, miközben a tudás automatikusan beépül. A regény végére érve észrevétlenül okosabb és kifinomultabb lesz az olvasó angolja.

DRÓT: Milyen szinteken érhető el a tanfolyam?

Sz.K.: Három szinten vannak szövegeink: pre-intermediate, intermediate és upper-intermediate. A nemrégiben volt az első regény, a Hidden Movements bemutatója. Az erre épülő tanfolyam azoknak való, akik a középfokú szintről szeretnének végre továbblendülni. Nagyon nagy élmény, ha valakinek ez sikerül: el tud kezdeni végre valóban tájékozódni az angol nyelvű médiából, kezdi tényleg érteni a filmeket, még a poénokat is. Ez felemelő tud lenni. Közben igyekszünk, hogy mihamarabb elkészüljenek a regények az alacsonyabb szintekre is. Addig is egy-egy novellával lehet haladni.

- ksz+wst -


OKTATÁSÜGY a DRÓTon

A jövőnk forog kockán! - Fűzfa Balázs +VIDEÓ 1

Fűzfa Balázs tanárral, tankönyvszerzővel és irodalomtörténésszel Vasváron találkoztunk. Balázs arról beszélt, hogy mi történik valójában a tanárokkal és a diákokkal ma, itt, most: Magyarországon. 

A gyerekeket egyre nehezebb eljuttatni a szövegek közelébe - Fűzfa Balázs +VIDEÓ 2

Fűzfa Balázs - tanárral, tankönyvszerzővel és irodalomtörténésszel - készült beszélgetésünk első részét több ezren nézték meg a DRÓTon egyetlen hét alatt. Most itt az interjú másik része, amelyben az irodalmi hagyományok fontosságáról, Nagy Gáspárról, a Vasi Őrtüzek konferenciáról, és arról beszélt Balázs, hogy miért és milyen nehéz ma a gyerekeket eljuttatni az értékes irodalmi szövegekhez. Ha te is fontosnak tartod Balázs szavait: add tovább. -

Forradalom az oktatásban! IDUS ♥

Átfogó oktatási reformot jelentett be Slobodan Jurisics oktatásügyi miniszter, miután befejeződtek az egy évig tartó előkészítő tárgyalások a szakma képviselőivel és a magukat regisztrált civil szerveződésekkel. Az oktatási kerekasztal által elfogadott program készítői igyekeztek őszintén feltárni a hiányosságokat, és megfogalmazni egy releváns XXI. századi alternatívát. Részletek a DRÓTon itt.

Hülye bölcsészek, hülye tanárok, hülye orvosok

„Büfészak. Mehetsz mosogatni a mekibe. Hülye bölcsészek. Bölcsész hülyék.” Igazából már ez ellen komolyan tiltakozni kellett volna, de hagytuk. Ahogy hagytuk azt is, hogy megegye a primitívség, az alpáriság a józan észt, az ízlést és az érzékenységet. Ami ma a tanárokkal, az orvosokkal, az egész értelmiséggel szemben folyik az már réges-régen lezajlott a bölcsészek ellen, akik mint köztudomású „semmirekellők”.

  • angol
  • nyelvtanulás
  • tanulás
  • oktatás
  • könyv
  • interjú
  • Alkotó