Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Végre előrendelhető a Békássy összes | !!!

Békássy Ferenc 1893. április 7-én, Zsennye kastélyában született, majd az első világháborúban, huszárként, a keleti fronton esett el 1915. június 25-én, mindössze huszonkét esztendősen, mégis 700 oldalas lett az összes műve.

Információk a kedvezményes előrendelésről és részletek a könyvről a DRÓTon.


Előrendelhető a Békássy összes


Békássy Ferenc összes műve
Megjelenik 2018. szeptember 10.
700 oldal

A kiadást támogatta a Magyar PEN Club.
Készült az Aranymadár Alapítvány műhelyében.

Szerkesztette Weiner Sennyey Tibor.
Bolti ár 5000 HUF

Előrendelve CSAK! 3000 HUF + postaköltség
Előrendelés jelzése: aranymadaralapitvany@gmail.com
Tárgymezőbe írd: “Békássy”
Az előrendelési akció 2018. szeptember 1-ig érvényes.



Békássy Ferenc 1893. április 7-én, Zsennye kastélyában született, majd az első világháborúban, huszárként, a keleti fronton esett el 1915. június 25-én, mindössze huszonkét esztendősen. Régi magyar nemesi családok leszármazottja volt, Cambridge egyetemén, a King’s College falai között tanult és diplomázott, első versei Angliában jelentek meg. Tagja volt az elit Apostolok társaságának, a híres közgazdász, John Maynard Keynes és a neves filozófus, Ludwig Wittgenstein mellett. Halála után itthon Babtis Mihály, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Schöpflin Aladár is írtak róla, verseit édesanyja adta ki magyarul, Virginia Woolf angolul.
Aztán elfelejtették.
2008-ban jelentek meg magyarul egybegyűjtött írásai és 2013-ban szerelmes levelei. Azóta Angliában külön kötetben kiadták angol nyelvű írásait, így tízévnyi kutatás és az újrafelfedezést követően számos írása előkerült és végre megvalósulhatott összes művének egyetlen kötetbe való gyűjtése és kiadása.
Az olvasó egy kétnyelvű költő verseit, prózai írásait, dolgozatait, gondolatait és levelezését foghatja kezébe, amiből nem csak a háború előtti és közbeni angol és magyar szellemi életet, irodalmat és világot ismerheti meg, hanem egy ragyogó fiatalember csodálatos életét és  fantasztikus barátait, reménytelen szerelmét és tragikus halálát is.



„Mint a tűzzel játszó gyámoltalan gyermek, olyan ma az emberiség…”

„Annyira jutottunk már, hogy aki Európában születik, mind, de mind valami hatalmas szövetkezetben találja magát. Olyan hatalmas ez a szövetkezet, hogy ellene védekezni képtelenség: olyan hatalmas, hogy minden egyénnel megteheti azt, ami neki jólesik. Menekülés nincs előle – vagy ha van, nagyon bizonytalan s nehéz…”

„Az én terveim mind egy olyan ember tervei voltak, aki köpenyébe burkolózva áttekint távolban álló, egyes cselekvő emberekhez.”

„A háború kitörése óta újra írok verseket, szerintem elég jókat, de az itteni közönséggel nem sokra megyek! – Most minden olyan gyönyörű, vannak esték, amikor minden csodás élmény egyszerre zúdul rám, virágillat, felhők, víz, gesztenyefák és a kukoricahajtás. Káprázatosak a naplementék, és ez mind valahogy megkönnyíti az indulást.”


Részletek Békássy Ferenc írásaiból


„Az a fiú, akit én gyászolok s akinek csak írását ismertem, az arcát soha, abból a fajtából való, melynek ifjai a Nyugat kultúráját hozták és hozzák ma is útjaikból, vásárfiának, az ősi kúriákba: magyar fiú volt és a King's College növendéke és verseiben sajátságosan találkozott Shelley és Keats Arannyal és Vörösmartyval. Micsoda televény átojtódás olyan termékeny földben mint egy magyar lélek!”

Babits Mihály, 1915.

„A magyar líra kétségkívül kiváló értékeket veszített Békássy elnémult költészetében. Ez a huszonkét éves ifjú, meglepő komolyságával, bölcselkedő elmélyülésre való hajlamával, már e zsenge kötetben is egyénien ható vonásokat tudott fölmutatni.”

Tóth Árpád, 1916.

„Hogy merre viszi később a vére, nem tudjuk. Annyi bizonyos, hogy a magyar irodalom értéket vesztett benne.”

Kosztolányi Dezső, 1917.

„Békássy Ferenc (…) méltatlanul elfelejtett, színes, zamatos költészete talán újra kiadásra kerül.”

Weöres Sándor, 1971.

„Békássy nemcsak fiatalabb a nyugatos nemzedéktársaknál, hanem meglehetősen egyedülálló is irodalmunkban.  (…) Eltelt egy évszázad ahhoz, hogy tisztán lássuk Békássy - bár még bimbó és nem rózsa - jelentőségét.”

Grendel Lajos, 2017.


BÉKÁSSY FERENC a DRÓTon

Megjegyzések két Békássy-tanulmányhoz

Gömöri György költő, író és filológus küldte el írását, amelyben két, nemrégiben megjelent Békássy Ferencről szóló tanulmányra reflektál.

Megjelent Békássy Ferenc könyve Angliában

Megjelent a Skyscrapers Publications kiadásában "The Alien in the Chapel", Békássy Ferenc angolul írt verseinek és leveleinek gyűjteménye, amit Gömöri György és felesége Gömöri Mari szerkesztettek. A fényképekkel illusztrált kötet alcíme "Rupert Brooke­s unknown rival" és benne külön tanulmány foglalkozik Békássynak a cambridge-i King­s College-ban elhelyezett emléktáblájával. A könyv első bemutatója 2016. szeptember 22-én lesz a londoni Balassi Intézetben.

Magányosan halhatatlanul - Békássy Ferenc Virginia Woolf által kiadott verseiből

...ez az átok-föld nem ébred meg soha. / Pogány varázstól aléltan álmodik, / észre sem veszi, hogy erőmet elnyeli, / én értetlenül nézek el önmagam felett; / s múlt idők jósága már csak emlékezet. - 2016 február 13-án tartják a Vasi Őrtüzek című irodalmi vándorkonferenciát. Ez alkalomból teszünk közzé négy verset az egykori cambridge-i diák, majd az első világháborúban hősi halált halt Békássy Ferenc Virginia Woolf által 1925-ben kiadott, angol nyelvű kötetéből, Gömöri György, Gyukics Gábor, Szőcs Géza és Weiner Sennyey Tibor fordításában. -

Békássy Ferenc most már benne van a modern magyar irodalom történetében - Grendel Lajos 

Grendel Lajos modern magyar irodalomtörténete 2010-ben jelent meg, új kiadása 2017-ben fog kijönni. Az első kiadás 513 oldal, a neves író-irodalomtörténész azt nyilatkozta a DRÓTnak, hogy "még 80-100 oldallal kiegészítem, bővebben szólok Török Gyuláról, Gellériről, Füst Milánról, Cholnokyakról. Vagy 30 íróról, akiknek a zöme benne van az első kiadásban is, csak rövidebben." A DRÓTon a most készülő modern magyar irodalom történetéből a Békássy Ferencről szóló részt olvashatjátok. -

A Békássy-paradoxon – és egy fontos felfedezés

Gyakran elhangzik a vád 22 évet élt, az semmire sem elég. 22 évet élt, mi lehetett volna, ha? Túl fiatal volt, ismeretlen, sznob és távoli, folytathatnám... azok, akik ilyeneket mondanak Békássy Ferenccel kapcsolatban alapjaiban értik félre a költészet természetét, és talán magát az életet is. – Weiner Sennyey Tibor beszédet tartott június 25-én a zsennyei alkotóházban, Békássy Ferenc halálának 100-dik évfordulóján. Ezt a beszédet most a DRÓTon olvashatjátok, melyben a gödöllői Nagy Sándor festőművész eddig ismeretlen festményét is a nagyközönség elé tárjuk. -

Babits Mihály: B. F. huszárönkéntes: elesett az északi harctéren, 1915 június.

Az a fiú, akit én gyászolok s akinek csak írását ismertem, az arcát soha, abból a fajtából való, melynek ifjai a Nyugat kultúráját hozták és hozzák ma is útjaikból, vásárfiának, az ősi kúriákba: magyar fiú volt és a King's College növendéke és verseiben sajátságosan találkozott Shelley és Keats Arannyal és Vörösmartyval.  - Babits Mihály cikkét közöljük a Nyugatból, 1915 júniusából-

Arató katonák! Mikor lesz elég? -

Sipos Lajos: Babits és a Békássyak

Sokan úgy tudják, hogy a zsennyei kastély 1953-tól lett a művészek alkotóházának felajánlva, ám valójában már 1919-ben megvolt ez a szándék. A neves irodalomtörténész, Babits-kutató és professzor: Sipos Lajos feltáró és fontos tanulmányt írt, amit most elolvashattok a DRÓTon a Békássy100 eseményhez kapcsolódva. -

Mint a tűzzel… a demokrácia kritikája 1915-ből

2015. június 25-én volt 100 éve, hogy Békássy Ferenc költő, író elesett a Nagy Háborúban. Zsennyében az esemény napján emlékeznek a költőre. A DRÓTon írásokat közlünk Békássytól és Békássyról. Kövesd az eseményeket! -


 

  • Békássy Ferenc
  • Békássy összes
  • könyv
  • előrendelés
  • Irodalom