Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Tudjuk, mi volt a három legjobb program idén nyáron

2014 nyarának három legjobb kulturális programja  - a DRÓT szerint - az Ünnepi Könyvhét, a Művészetek Völgye és a József Attila Kör tábora volt. Kattints a részletekért!

1. A 85. Ünnepi Könyvhét
 
A 85. Ünnepi Könyvhét felhozatalából éppen csak szemezgettünk, de így is elég masszív anyag jött össze. Ott voltunk Spiró György könyvheti megnyitóján a Vörösmarty téren, amit utólag is érdemes meghallgatni. 
De belementünk kicsit Lángh Júlia világába is, akinek könyvében mindenütt jelen vannak a „macskák, férfiak. És a mindenkori én, lehetne hozzátenni.” 
Belemerültünk Horváth László Imre világába, akinek regényében nem csak a VB-t, de „Németország megnyeri a második világháborút” is.
Részleteket közöltünk Gyukics Gábor, Irina Muravjova, Christian Morgenstern könyvhétre megjelenő műveiből. 
Interjút készítettünk Báthori Csabával a gigantikus, négy kötetben megjelent Rilke levelek fordítójával. 
Végül, de nem utolsó sorban – különösen aktuálisnak találtuk, ezért – közöltük Simon Róbert iszlám fundamentalizmusról szóló könyvének bemutatóján az Írók Boltjában elhangzott beszélgetését, ahol a neves professzor és fordító, azt találta mondani, hogy: „A probléma ott kezdődik, amikor egy-egy olyan beteg egyéni fantázia ideológia, melyet Freud pszichopatologikus esetként említ, telepszik rá egy egész népre, hogy azután fertőzzön másokat is.” 
Természetesen tudjuk, hogy a hatalmas felhozatalból sok minden kimaradt, de a jövőben is törekszünk majd arra, hogy új magyar könyvekből szemezgessünk. Külön köszönet azoknak a magyar könyvkiadóknak, akik támogattak minket és együttműködtek velünk, álljanak itt név szerint: Atlantisz, Corvina, Magvető, Napkút, Scolar, Tericum. 

Persze a könyvek mellett, ajánljuk a DRÓTot a továbbiakban is olvasni! :)


 

2. Művészetek Völgye

Megírtuk, hogy a Művészetek Völgye Magyarország egyik legértékesebb fesztiválja, hibáival és hiányosságaival együtt, ahol – gondolom nem csak velünk – már annyi minden történt, hogy lehetetlen felsorolni is, és mindenkinek vannak személyes, szép, vagy éppen kevésbé szép élményei. Idén például a DRÓT főszerkesztője összetörte magát, de szerencsére, azért rendesen körbe tudtunk nézni a Völgyben, lásd fotógalériánkat (is).  

Részletesen írtunk arról, hogy milyen amikor a reformáció és a blues találkozik, ahol azt hallottuk, hogy „...(úgy)mondják, mi, magyarok olyan búsongó, deperssziós nemzet vagyunk. A helyzet egyszerűbb és rosszabb: mi magyarok: szorongunk. Ki nem beszélt fájdalmakat hordozunk, rettegve attól, hogy újra át kell élnünk őket.” 

Bartók, Kodály, UFO-hangszer" és privát népzene. Kapolcson forgatott videóink közül elsőként a Szokolay Dongó Balázzsal készült beszélgetésünket láthattátok, majd pedig Lackfi Jánossal készítettünk egy igen értékes interjútLackfi János évek óta rezidens művésze és szervezője a kapolcsi Kaláka Udvarnak, kreatív versírás műhelyeivel naponta várja az érdeklődőket, de számos koncerten is közreműködik.  Évekig maga hordta itt a szalmát, ácsolta a színpadot, de lassan rájött, hogy ha az ember naponta kétszer-háromszor is színpadon van, muszáj kicsit töltekeznie is. A blogírást idén már a lánya vette át, s János szerint egész egyszerűen jobban csinálja, mint ő.

A Művészetek Völgyében évek óta saját udvarában várja a völgybe zarándoklókat Palya Bea; a szoros program egy röpke szünetében beszélgettünk vele. A tíz nap alatt sokat sürög-forog  az udvarban, beszélget, énekel, megbeszél, vagy csak figyeli a fellépőket. Láthatóan nagyon közvetlen. Nagyon szabad ember. Nagyon nő. Nagyon interjúnk itt olvashatjátok nagyon el.
Csak tiszta forrásból!" Bartók Cantata Profana című zongoraművének utolsó mondata e szállóigévé vált mondattöredék, és a tiszta forrás azóta a népművészetet, a népzenét, a népköltészetet is jelenti. Mert habár sokfélék vagyunk – van, aki akár minden héten táncházba megy, vagy általában népzenét hallgat, és van, aki a falat kaparja mondjuk a citeramuzsikától vagy egy-két asszonykórustól – minden magyar embernek forrás a népzene és a népköltészet. Aki nem hiszi, járjon utána. Itt.
Végül pedig riksán gitárral száguldoztunk Shodor  Fodor Balázzsal a Védett Férfiak frontemberével és igazi trash-videót közöltünk a vihar által szétvert koncertről.

 

3. JAK-tábor

Valódi különlegesség volt a József Attila Kör balatonszemesi írótábora idén nyáron, amely a korábbi évtizedektől eltérően nem Szigligeten rendeztek meg augusztus 26 és 30 között. A tábor kiemelt támogatója a MrSale Öltönyüzlet volt és a táborból a DRÓT végig tudósított.

Miután lehoztuk a tábor részletes programját, interjút készítettünk a tábor tematikájáról, ami a rendszerváltás volt. Videóriportunkban megszólalt Gaborják Ádám, Kassai Zsigmond, Mán-Várhegyi Réka, Karádi Éva és Kukorelly Endre. Aztán rendszerről és rendszerváltásról, szabad társadalomról és versenyről, politikáról és oktatásról, továbbá a frusztráció fokáról beszélt kameránk előtt részletesebben Kukorelly Endre

Aki a JAK-ba tartozik, vagy szeretne tartozni; aki írni szeretne; aki barátkozni szeretne az írni szerető emberekkel egy-két-három pohár sör mellett; akinek hiányzik az egyetemi pad; aki szereti a felolvasásokat, és szereti a közös gondolkodást – az mind jó helyen van itt. Feszes a program, de csak akkor, ha valaki mindenhova el szeretne jutni, egyébiránt azért jut idő a helyi ellátók asztalainál helyi borokat/ismert söröket szürcsölgetve egymással is találkozni." - írta Stenszky Cili kollégánk a táborról összefoglalójában.

A JAKkendő-díjról, elvándorlásról, Marosvásárhelyről, boldogságról és boldogtalanságról a JAK-táborban beszélt nekünk Mán-Várhegyi Réka, abban a videóban, amiben részleteket láthattok a Boldogtalanság az Auróra-telepen című könyv progresszív trailereiből.

Nézettségi rekordot döntöttünk Pallag Zoltánnal készült kétrészes beszélgetésünkkel, amiben most megjelent Noir kötete kapcsán arról volt szó, hogy mi szeretne lenni, hogy mi történt vele az elmúlt években, mi az a Csak a mai nap", és mi az a Narcotics Anonymous. 

Végül pedig a zajzene királynője, az All Machine szerzője Tóth Kinga beszélt a DRÓTnak a határokon átnyúló párbeszéd fontosságáról, a JAK és a V4 kerekasztalairól, szorgalomról és a cselekvésről.


 

POST SCRIPTUM: Természetesen rengeteg más igazán jó nyári program is volt, csak 1. mi az összesre nem tudunk elmenni, 2. minket ezekre hívtak meg, 3. ezekről készítettünk részletes tudósításokat... :)

 

KAPCSOLÓDÓ

Könyvhét a DRÓTon

Olvasni emberi - Platón Államáról (85.ÜK/1.)

Intim gépi líra – Tóth Kinga: All Machine a könyvhéten (85.ÜK/2.)

Irina Muravjova: Az angyal napja – részlet (85. ÜK/3.)

Spiró György megnyitja a Könyvhetet - VIDEÓ (85. ÜK/4.)

Emberi viszonyok. Lángh Júlia: Macskák és férfiak (85. ÜK/5.)

Sekszpirályi kettős játékok - KAF a Könyvhétre (85. ÜK/6.)

Felvilágosodástól az elsötétítésig - Ludassy Mária interjú VIDEÓ (85. ÜK/8.)

A körforgás regénye - Sági György: Gilgul (85. ÜK/9)

Rilke levelei hozzád - VIDEÓ (85. ÜK/10)

Gyukics Gábor: Kisfa Galeri «szociohoror» (85. ÜK/11.)

Mohamedtől az al-Qáʿidáig. Simon Róbert: Az iszlám fundamentalizmus (85. ÜK/12.)

Könnyű testi mesék - FilmSzexTétika (85. ÜK/13.)

A kislánypróféta hangja – Szabó T. Anna könyvéről (85. ÜK/14.)

Sóki időutazás, a kalauz: Rakovszky Zsuzsa (85. ÜK/15.)

Ahová utasokat már nem... Fehér Renátó: Garázsmenet (85. ÜK/16.)

Németország győzött? - Horváth László Imre könyvéről (ÜK85./17.) 

Önfeláldozás a kultúráért?– a Schmidt Éva rejtély


A JAK-tábor részletes programja JT1

Rendszerváltás a JAKtáborban JT2-VIDEÓ

Panasz helyett - Beszélgetés Kukorelly Endrével JT3-VIDEÓ

JAK-pörkölt, nokedli nélkül - JT4

Beszélgetés Mán-Várhegyi Rékával - JT5-VIDEÓ

Pokoljáró Pallag Zoltán I/II. - JT6-VIDEÓ

Párbeszédre képes testgép - Tóth Kinga interjú JT7-VIDEÓ

  • 85. Ünnepi Könyvhét
  • JAK-tábor
  • Művészetek Völgye
  • Ünnepi Könyvhét
  • Szabadság?