Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

TOTÁL TOP10 2017-ben - DRÓT-összefoglaló

Mik voltak a legolvasottabb, legnépszerűbb és legjobb cikkek, sorozatok a DRÓTon 2017-ben? Melyik volt az az írásunk, amit 31.000 olvastatok? Mik voltak az idei eredményeink? Most megtudhatjátok.
 
 
 
TOTÁL TOP10 2017-ben
 
 
2017-es DRÓT-összefoglaló
 
304 különböző cikk, interjú, publikáció került fel a DRÓTra 2017-ben, összesen 94.177 különböző IP-címről kerestétek fel az oldalunkat és 164.667-szer tekintették meg oldalainkat. Átlagosan az olvasóink egyharmada visszatérő, tehát rendszeres olvasója a DRÓTnak (Google Analitics adatok). A DRÓT nem csak a www.drot.eu és www.drót.hu címeken működik, hanem a DRÓT-FACEBOOK oldala is egy dinamikusan fejlődő és aktív közösség, amit 2016 végén 3802-en kedveltetek, míg idén ez a szám 787-el 4589-ra nőtt. 
 
A DRÓT nem csupán versek, prózák, esszék, interjúk és cikkek publikációs felülete, hanem ha a helyzet megkívánja és lehetőségeink is adottak, akkor videókat is készítünk. A YOUTUBE csatornánkra 25 DRÓT videó került fel 2017-ben, ebből 813 megtekintéssel idén a legnézettebb a Hamvas Béla 120 - Emlékest a Várkert Bazárban (részletek) című videónk volt.
De nem csak a Youtube-on voltak filmjeink idén, hanem a FACEBOOKon is, ahol 11 kisfilmünk közül legnézetebb videónk a facebookon 3700 megtekintéssel a Vogon Versek Versenye felhívásunk volt, amiről beszéltek az ATVben és a Tilos Rádióban is.
 
A DRÓTos esszéket, cikkeket átlagosan 1500-2500-an olvasták, a legolvasottabbak 4000 olvasótól kezdve 31.000-as olvasói elérést produkáltak (lásd alább).
 
Lapunk az elmúlt három évben semmilyen állami támogatásra nem pályázott.
A DRÓTot az Aranymadár Alapítványon keresztül az olvasók 2017-ben 126.309 forinttal támogatták, többen rendszeres 2-3000 forintos utalással. A lap legfőbb támogatója MR SALE öltönyüzlet, azzal, hogy lehetővé teszi, hogy egy ember a lap szerkesztésével, a közösség formálásával, kapcsolódó események szervezésével foglalkozhasson. További támogatókat kell találnunk, mert ez az egyetlen út, hogy lapunk függetlenségét fenntarthassuk, mint éppen az idén ismét kirobbant laptámogatások botrányából is ez jól látszott (lásd alább).
 
Nagyon fontos ahhoz, hogy a DRÓTot egyáltalán folytatni tudjuk az, hogy további támogatókat találjunk,
 
mert meg kell újítanunk honlapunkat és nagyobb tárhelyet kell vásárolnunk (azért is lassult le a lap, mert annyi minden van már rajta és sokkal többen olvassátok átlagosan, mint régebben, kész Alexandria), és további embereket kellene bevonnunk a közös munkánkba. Arról, hogy hogyan támogathatod a DRÓTot itt olvashatsz.
Tudjuk, hogy mindezek "csak" számok, és nekünk azok az írások is nagyon fontosak, amelyek 500-1000 olvasót értek el "csupán", mindez jól mutatja, hogy mi minden történt velünk az elmúlt évben.

Most pedig lássuk, hogy mi minden volt a DRÓTon - a teljesség igénye nélkül -, végül pedig tekintsétek meg a TOTÁL TOP 10-ben a tíz legolvasottabb írásunkat.


10.
KAFKA KÉPEKBEN
 
Kezdjük azzal, amire nagyon büszkék vagyunk. Uri Asaf Kafkáról szóló sorozata huszonnégy részből állt a DRÓTon egy másik Kafkát, egy másfajta irodalom-szemléletet igyekezett bemutatni. A sorozat zárásakor - 2017 márciusában - interjút készítettünk a szerzővel, majd 2017 Karácsonyán kezünkbe vehettük az Új Forrás Könyvek között megjelent Kafka Képekben kötetet.
Ez az első olyan sorozat, amit szerzője végig a DRÓTon publikált, majd könyv lett belőle!
 
Ki volt valójában Kafka? A fekete arcképpé merevedett figura mögött milyen ember élt? Milyen kapcsolata volt saját zsidóságával és a zsidó  misztikával? Mit mondhat a mai ember számára a kafkai zsidó misztika? Mik azok, a kevesek által észrevett, gyöngyházfény finomságú utalások, amelyek Kafka titkai? Lehet-e egyszerre személyesen és érdekesen, töredék történetekben meglátva az egészet beszélni arról, hogy ki lehetett Kafka? Uri Asaf erre tett kísérletet, s amikor a DRÓTon sorozatban közöltük írásait már látszódott, hogy ebből gyönyörű könyv lehet. 
Az internetes sorozatból könyv lett. Nem csak tudomány, nem csak misztika, sokkal inkább költészet gyöngyszemekben, melyeket Kakfa szelleme fűz egyetlen láncolatba. A könyvet az Írók Boltjában lehet kapni.
9.
ZENE A DRÓTon
 
Csak néhányat emelhetünk ki, de legutóbb például azt láthattátok, hogy Szokolay Dongó Balázs furulyán és Szilágyi Áron dorombbal közösen muzsikáltak egy erdőben, ehhez a felvételhez kapcsolódik az a fontos interjú, amit a dorombkészítő mesterrel készített fia és itt jelent meg a  DRÓTon.
Kiemelkedő események tartjuk, hogy idén volt például Noémo Levegőt! című videóklippjének a premierre a DRÓTon. Nem megfeledkezve persze a Miért éppen Bob Dylan? alkotói pályázatunkról, de arról bővebben majd később.
 
8.
HAMVAS (ÉS LUKÁCS) A DRÓTon
 
Az egyik legnépszerűbb téma lapunkon, 2016 után 2017-ben talán nem véletlenül Hamvas Béla élete és munkássága volt, talán azért is, mert idén volt születésének 120-dik, jövőre lesz halálának 50-dik évfordulója és ilyen távlatokkal érdemes és kötelességünk egy ekkora és ilyen fontos életműre érdemben reflektálni. Erre tettünk az elmúlt két évben kísérletet lapunkon. Nem véletlenül volt az egyik legnépszerűbb videónk Hamvas Béla születésének 120-dik évfordulóján szervezett emlékestről készült felvételünk a Várkert Bazárban.
Hamvas Béla szülővárosában, születésének 120-dik évfordulója alkalmából rendezett eperjesi konferencián tartott előadások írott és videós változatát raktuk fel Thiel Katalintól, aki Hamvas Béla és a politika kapcsolatáról beszélt. Ugyanott Hamvas és a háború címen tartott előadást Weiner Sennyey Tibor, lapunk főszerkesztője, aki írt még Hamvas és a tenger, avagy ki hallotta Hamvas Béla hangját? és  Hamvas és Magyarország,  avagy milyen lenne végre normális magyarnak lenni? Végül pedig az életműkiadás 30-dik kötete kapcsán Hamvas Béla Álarc és koszorújáról, avagy barátságáról és kudarcáról Kerényi Károllyal.
De nem hagytuk szó nélkül, hogy lebontják Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a XIII. kerületi Szent István parkban, ahol helyet kap majd egy az államalapító Szent István királyról készült alkotás kerül a helyére. Ludassy Máriát, Thiel Katalint és Tillmann J. A.-t kérdezte meg a DRÓT, hogy mit gondolnak Lukács-filozófiájáról, Hamvassal való vitájáról és konkrétan erről a döntésről.
Továbbá közöltük Krasznai Zoltán esszéjét, amely Lukács György, mint erkölcsi probléma címet adta - nem véletlenül a szerző.
 
7.
CSILLAGSZÁLLÓ a DRÓTon
 
2017-ben nagy örömünkre szolgált, hogy együttműködhettünk a CSILLAGSZÁLLÓ című, negyedéves, tematikus, nyomtatott folyóirattal, amit lapunkon az interneten is nyomon követhettetek. Legutóbb a CSALÁD lapszámból közöltük Ferge Zsuzsa írásának részletét,  majd arra a kérdésre, hogy mit jelent a család négy szakértő, négy különböző nézőpont, négy vélemény. Kérdéseinkre Bereményi Réka pszichoterapeuta, Dr. Hardy Júlia pszichiáter, pszichoterapeuta, pár- és családterapeuta, Dr. Daubner Béla pszichiáter, pszichoterapeuta és Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író válaszolt.

De voltunk a Csillagszállóval Szabadkán is és belenéztünk a Határ-Vajdaság lapszám bemutatójába is, ahogy kiderült, hogy a kerítés túloldaláról nézvést ijesztő, ami Magyarországon történik.
 
6.
BOTRÁNYok a DRÓTon
 
 
2017 januárjában videó-összefoglalót közöltünk a KMTG  állítólagos székháza előtt tartott demonstrációról, ahol felszólalt Selyem Zsuzsa, Pion István és Krusovszky Dénes. Felvételünkön továbbá nyilatkozik Nemes Z. Márió és K. Kabai Lóránt. 
 
Nem sokkal később pedig a Független Mentorhálózat megalakulásáról és pályázatairól adtunk hírt.
 
 
„Jön egy telefon, pénz áll a házhoz, nem kevés! Ki az a hülye, aki erre nemet mond?”
- 960 millió forinttal támogatta az állam a kiválasztott folyóiratokat, ám nem volt semmilyen pályázat az Index és a Magyar Narancs információi szerint, csak egy telefon. Az érintett folyóiratok főszerkesztői közül egyedül a 100 millió forinttal támogatott Kortárs főszerkesztője, Thimár Attila nyilatkozott lapzártáig lapunknak, továbbá a nem támogatott Műút szerkesztője: Kabai Lóránt.
 
 
Básthy Ágnes írt 2017 augusztus 1-én elsőként összefoglaló cikket a DRÓTra a PUNCS.hu-ról, ami egyébként az egyik legolvasottabb írásunk volt az évben (lásd alább a TOTÁL TOP10-et). Nem sokkal később közöltük, hogy kortárs magyar írók és képzőművészek tiltakoznak a puncs.hu magyarországi jelenléte ellen.
Legalább ilyen fontos volt korábban az Isztambuli Egyezmény kapcsán kirobbant botrány, s ennek kapcsán mindaz, amit Svégel Fanni írt le lapunkban Ahány ház, annyi szokás? című írásában.
 
STÁDIUM-BOTRÁNY
 
Follinus Anna Gérecz Attila- és Junior Prima-díjas költő számolt be a Díványnak arról, hogy négy éven át zaklatta őt a Stádium irodalmi könyvkiadót vezető házaspár.
A botrány kapcsán összefoglalót közöltünk, majd előbb - a DRÓTnak még egy érintett - Hajdrák Tímea, fotóriporter - nyilatkozott a Stádium-botrány kapcsán, aki Kárpáti Kamilt és Lőkös Margitot a hetvenes évek utolsó éveiben ismerte meg Pesterzsébeten, a Gorgó Irodalmi Színpadon, amikor ő 16 éves volt.
Mindezek után egy hosszabb interjúban Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, író-költő, egykori Stádium-szerző, Kárpáti Kamil tanítványa válaszolt a DRÓT kérdéseire.
  
5.
KÉPZŐMŰVÉSZET a DRÓTon
 
Csak hármat, na jó inkább négyet, emelünk ki igen gazdag képzőművészeti anyagunkból.
Továbbá lapunk főszerkesztője nyitotta meg még 2017 februárjában Papageorgiu Andreának A megszokás szépsége címmel kiállítását  a Lívia-villában Budapesten.
Végül igen nagy sikerrel zárult Esztergomban a nemrég megnyílt Dzsámiban Szarka Fedor Gudio kiállítása, amit egy varázslatos nyári estén nyitottunk meg.
4.
KÖRNYEZETVÉDELEM a DRÓTon
 
Közöltünk egy nagyszerű legózós videót, aminél érthetőbben nem lehet elmagyarázni, hogy mi a helyzet a RÓMAI-PARTI GÁTtal, de idén az is kiderült, hogy persze mégsem olyan lesz a VÁROSLIGETet, mint ahogy ígérték.

Eredménytelennek nyilvánították a Ligetbe szánt Magyar Zene Házára kiírt kivitelezői közbeszerzést. Azóta az is világossá vált, az árak annyira elszálltak, hogy az épület áttervezésére lesz szükség. Sághi Attila a Városliget ZRT műszaki igazgatója pénteken nyilatkozott az M1 Ma reggel című adásának. A fakivágásokról, a kivezényelt kopasz kidobóemberekrőlművészek tiltakozásáról, vagy a Ligetvédők 12 pontjáról nem esett szó.

Beszámoltunk arról is, hogy  van olyan tüntetés Magyarországon, ahol együtt és egy cél érdekében jelenik meg - sokunk mellett - a Ligetvédők rasztafarija: Gregory G Ras, Akkezdet Phiai rappere: Said, a táltos és sámán körökből ismert: Sólyomfi-Nagy Zoltán, vagy a parapszichológia kutatója: Paulinyi Tamás. És ez a tüntetés az, amikor magyarok az amerikai őslakosokért állnak ki. Más kérdés, hogy végül STANDING ROCK elesett, de erről bővebben alább olvashattok majd.

3.
ESEMÉNYEK a DRÓTon
 
88. ÜNNEPI KÖNYVHÉT
 
Évről-évre kiemelt eseményként kezeljük a Könyvhetet és idén is ott voltunk a 88. Ünnepi Könyvhéten, ahol szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnökének májusban PÉTERFY GERGELY írót választották, így ő került a könyves szakma élére. A válságról, az Alexandra csődjéről és a közelgő katasztrófahelyzetről beszélt a DRÓT kamerája előtt a Petőfi Irodalmi Múzeumban. 
Interjút készítettünk GRENDEL LAJOSsal új könyvéről, s arról, hogy a tömeggyilkosságokról síri csönd volt...
És persze számokban kifejezve a legnépszerűbb a könyvheti toplistánk volt, de arról bővebben alább olvashattok.

ERDEI KÖLTŐK

Az Erdei Költőkkel évről-évre nagy köröket futunk a DRÓTon, de egyébként az Erdei Költők szentendrei könyvtárával felkerültünk az INDEXre is. Köszönjük.
 
TISZAKÉCSKE, 5. BODY RADICAL és SLAM-TÁBOR, GYÜTTMENT FESZTIVÁL
 
Videókat közöltünk a Tiszakécskei művésztelep alkotóitól, amelyeket Formanek Csaba készített és Szabó Kisanna írását és interjúját Bataritával az 5. Body Radical Nemzetközi Előadóművészeti Biennálé kapcsán.



Szabó Eszter szókimondó (18+) videóblogját láthattátok a DRÓTon az STB - I. Összmagyar Slam Poetry, Spoken Word és Irodalmi táborról, amelyben sok tehetséges fiatal slammer mellett feltűnik Színész Bob, Pion István, Závada Péter, Süveg Márk Saiid és sokan mások. Betekinthettünk a különböző műhelyek munkájába is, sőt megtudjuk milyen amikor szanaszét szedik a szervezőket.
 
Végre megtudhattuk azt is, hogy hogyan lehet a pajta tetejéről nyári laskagombát termeszteni, mi az a Sárkollektíva, milyen vidéken újrakezdeni, mit jelent, hogy mindenegyben van és hogy végtére is mi az a Gyüttment Fesztivál? 
 
2.
ALKOTÓI PÁLYÁZATOK a DRÓTon
 
A VOGON VERSEK VERSENYE - a DRÓT és a Kétfarkú Kutyapárt közös alkotói pályázata volt 2017-ben, amelynek következtében a világ legrosszabb versei jelentek meg lapunkon, végül pedig egy videón követhettétek, hogy pályázatunkat a világ középpontjában, Felcsúton. Erősen gondolkozunk, hogy megrendezzük-e 2018-ban a második Vogon Versek Versenyét, mert már az elsőbe is majdnem belepusztultunk.
 
MIÉRT ÉPPEN BOB DYLAN? - Sokan nem értettek, hogy miért kapott Bob Dylan irodalmi Nóbel-díjat, úgyhogy alkotói pályázatot hirdettünk a DRÓTon és egy fantasztikus estén megválaszoltuk költői kérdésünket a Hunniában.
 
OTTHON A HAZÁBAN - a DRÓT alkotói pályázatot hírdetett a hajléktalanság témakörében a Fedél Nélküllel és a Csillagszállóval közösen, a beérkezett versek és írások később megjelentek a három lapban, ezáltal is remélve érzékenyítve kicsit a társadalmat erre a nehéz, valamennyiőnket érintő kérdésben.
 
NYAKKENDŐT VERSÉRT A KÖLTÉSZET NAPJÁN! - a MR SALE és a DRÓT különleges Költészet napi akciójában nyakkendőt adtunk versért cserébe 2017 április 11-én. 223 vers érkezett, amelyek beborították a pesti bolt kirakatait és falait. Képek és részletek az akcióról itt.
1.
TOTÁL TOP 10 olvasottság szerint
 
És akkor jöjjön a totális-top tíz 2017-ből :)
 
 
Főszerkesztőnk csupasz segge csak négyezer olvasást ért meg, a megrendítő élményt nyújtó fotó alatt egy írást is találtok, ami arról szól, hogy május első szombatja a meztelen kertészkedés világnapja és hogy ez miért olyan érdekes.
 

Kevesen tudják, hogy egy harmonikusan működő szellemi tér képes maga alá rendezni az alacsonyabb szinteket, és ennek módját ma már csak egyes törzsi kultúrák sámánjaitól tanulhatjuk vissza. - mondta Nádor Judit Keya, akit Cuscóban értük el és kérdeztünk életéről, utazásairól, az öt géniuszról, sámánságról, korábbi könyveiről és kéziratban heverő fantasztikus művéről.

„Ki tudja, nem arról szól-e itt minden, hogy épp a legjobbaknak kell eltűnni nyomtalanul." - 120 éve született Hamvas Béla író, filozófus, esztéta. Hamvas születésnapja alkalmából - Danyi Zoltán jegyzetét közöltük újra Hamvas Béla különleges tollhegyeiről a DRÓTon.

A DRÓT könyvheti TOP10 listája az elmúlt években is igen nagy érdeklődés mellett jelent meg, bár mindig kénytelenek voltunk megjegyezni, hogy mint minden lista, úgy ez is esetleges, sok minden kimarad belőle, aminek pedig igazán helye lenne benne. Lássuk, hogy mik voltak a DRÓT alkotó szerkesztői szerint legjobb könyvek a 2017-es, 88-dik Ünnepi Könyvhéten!

VI.
Válság van, de nem csak a könyvkiadásban – Turi Tímea, a Magvető új főszerkesztője
6561 olvasás


A könyvkiadás üzlet, de nem csak az... – vallja Turi Tímea, a Magvető kiadó új főszerkesztője, akivel interjút olvashatattok a DRÓTon.

V.
Hamvas Béla egy verse
7721 olvasás


„Mert a hattyúra már nem fér több fehér...” - Hamvas Béla Litai (Imádságok) című „könyvecskéje” 2015 december közepén jelent meg. A DRÓTon egy rövid verset közltünk a könyvből és a kötetről Palkovics Tibor - a könyv szerkesztőjének - ismertetőjét.

IV.


Az érdekel, hogy remélhetőleg nem lesz több áldozat, akit elcsábítanak. Nem a megszégyenítésük a cél, hanem az, hogy beszéljünk erről. Szerintem sokkal, de sokkal gyakoribb a szexuális zaklatás, mint amennyit beszélünk róla, és ez az ügy elég extrém... - a DRÓTnak még egy érintett - Hajdrák Tímea, fotóriporter - nyilatkozott a Stádium-botrány kapcsán, aki Kárpáti Kamilt és Lőkös Margitot a hetvenes évek utolsó éveiben ismerte meg Pesterzsébeten, a Gorgó Irodalmi Színpadon, amikor ő 16 éves volt.

III.
Segítsd a művészetet! Támogasd a DRÓTot!
11015 olvasás

Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan elolvastátok felhívásunkat, jó lett volna, ha minden olvasó egyetlen ezressel támogatja lapunkat, és akkor most 11.015.000 forint állna rendelkezésünkre, hogy 2018-ban sokkal-sokkal jobbak legyünk.

Még van remény! Támogasd a DRÓTot!

Ez a DRÓT nem elválaszt, hanem összeköt. Részletek itt.
 

II.
Standing Rock elesett + VIDEÓ
22600 olvasás


2017. február 22-én felszámolták az amerikai Standing Rocknál tiltakozók táborát. Néhány százan énekelve, dobolva, gyalog vonultak el, mások szembeszálltak a rendőri túlerővel - őket egytől-egyig letartóztatták. A távozó őslakosok - egy indián rituálénak megfelelően - felgyújtották a hátrahagyott sátraikat. Győzött Trump és az olajvállalatok, súlyos vereséget szenvedtek az őslakosok, a környezetvédők és a Föld, amin élünk. Az utolsó videó, amit feltöltöttek a helyszínről mindent elmond.

I.
Nemzeti Bordélyház - Közpénzen PUNCSolt üzletek
31605 olvasás

Ezt jelentené a munkaerő megtartása? Ezt szánja országunk vezetése a fiatal nőknek, mint női szerepmodellt? Vajon most akkor tényleg a Széchényi Terv tőkealapját használják arra, hogy hazánk gazdag és befolyásos férfijai kényükre válogassanak a diáklányok között szexuális igényeik kielégítése céljából? Básthy Ágnes szerint ami 2017 nyarán megjelent az interneten és óriásplakátokon nem más, mint a prostitúció egy formája. Hogy mi minden ezzel a gond? Írását a DRÓTon 31605-en olvastátok el.


KAPCSOLÓDÓK

TOTÁL TOP10

2016-ban

+ VIDEÓ

Íme a tíz legolvasottabb, legnépszerűbb és/vagy legjobb cikk és/vagy sorozat a DRÓTon 2016-ban.


TOTÁL

TOP10

2015-ben

84898 alkalommal nyitottátok meg 2015-ben legolvasottabb posztunkat a DRÓTon. De melyek voltak a legolvasottabb versek, kik voltak a DRÓTon a legnépszerűbb szerzők? Mik voltak a legjobb cikkek és esszék? Kikkel készültek a legnépszerűbb interjúk? Melyek voltak a legjobban sikerült videóink? Melyik sorozatainkat értékeltétek a legjobban és olvastátok a legtöbben? A legjobb olvasnivalókat gyűjtöttük össze 2015-ből. 


 
 
Melyek voltak a legolvasottabb versek? Mik voltak a legjobb cikkek és esszék? Kikkel készültek a legjobb interjúk? Melyek voltak a legjobban sikerült videóink? Melyek a legjobb internetes lapok a DRÓT szerint? Minderre választ kaptok most és itt. 

 

 

 

  • Drót
  • TOP10
  • 2017
  • alkotó
  • összefoglaló
  • Alkotó