Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

TOTÁL TOP10 2016-ban

Íme a tíz legolvasottabb, legnépszerűbb és/vagy legjobb cikk és/vagy sorozat a DRÓTon 2016-ban.




 
A tíz legolvasottabb,
legnépszerűbb és/vagy legjobb cikk
és/vagy sorozat
a DRÓTon
2016-ben:
 

2017? Minek?

Túllátni határainkon, beidegződéseinken, paneljainkon. Túl a magyar ugaron keringő délibábjainkon. Abbahagyni az üvöltést, nem kiáltani többé a pusztába, csak nyugodtan, csendesen és türelmesen a többi emberhez fordulni. Egy írás 2017-re és a tíz legolvasottabb cucc 2016-ról a DRÓTon.

10.

 
Uri Asaf sorozata a tizenhatodik résznél tart most a DRÓTon egy másik Kafkát, egy másfajta irodalom-szemléletet próbál bemutatni. Írásai mozaikszerűen, lassan és szépen épülnek fel, misztikus hangja egyedülálló a kortárs magyar irodalomban. Központi témája nem csak a reflektálás Kafka életére és világára, hanem súlyos örökségével próbál valamit kezdeni. Éppen így foglalkozik a zsidósággal és Izraellel, melyekhez Kafka különös kapcsolódását alig ismerjük, sosem vizsgáltuk.
 
 
 
2016. április 6-tól, hét héten át interaktív „Szelíd szülő szalont” tartottunk a DRÓTon. Kabai Piroska pszichológus egy-egy írását olvashattátok lapunkon különböző, gyermeknevelésről szóló könyvekről, problémákról, majd szerda esténként a cikk alatti - a DRÓTon, emailben vagy a FACEBOOKon -, általatok feltett kérdésekre, problémákra reagált a pszichológus.
Szó volt a félelemről, szorongásról, a hisztiről, a hazugságról, s arról, hogy mi ezekre a megoldás Ranschburg Jenő szerint?  Foglalkoztunk Bruno Bettelheim Az elég jó szülő című könyvével, pontosabban azzal, hogy miért művészet a gyermeknevelés. Feltettük a kérdést, hogy hogyan üsd a gyereked? Milyen hatással van a fejlődő gyermek idegrendszerére az elfenekelés, a pofozás, a verés? Milyen más lehetőségek vannak a szülő kezében?  Beszéltünk arról, hogy hülye lesz-e a gyerek az okostelefontól?  Szó esett arról, hogy mi az az értő figyelem? Milyen a vereségmentes módszer? Hogyan legyen a gyerekeknek egészséges önbizalma és magas érzelmi intelligenciája? Milyen az elfogadás nyelve?  Arról, hogy a jó büntetés nem erőszakos, nem korlátozó, nem kényszerítő. Hajtóereje nem a szülő dühe, hanem a gyerek segítésének az igénye, hogy jól jöhessen ki a helyzetből. Hogy hogyan lesz a bizalomból-bizalom?  És eleve azzal kezdtük, hogy a szülőknek és a gyermekeknek eltérőek a szükségletei.  
 
 
8.
 
Különleges március 15-ét ünnepelhettünk idén, hiszen nem csupán az 1848-as forradalomra és győztes szabadságharcra emlékezünk, de száz éve, ugyanezen a napon kiáltották ki a Dunai Köztársaságot (Dunajska Republika, Republică Dunareăn, Donaurepublik) az Alapító Atyák, kőbe vésett alkotmányunk pedig azóta garancia népeink békés együttélésére és zavartalan fejlődésére. E fejlődés jegyében ma több fontos újítás, törvény is életbe lép, miközben a nemzetközi helyzet tovább fokozódik.
Kezdtük párhuzamos világban játszódó március 15-ei összeállításunkat, ami után közleményt kellett kiadnunk az alábbi szöveggel: 
Mivel nagyon sok hozzászólást és levelet kaptunk, szeretnénk leszögezni, hogy az alábbi - 2016. március tizenötödikei - összeállítás egy párhuzamos valóság világát tárta a közönség elé. Fikció, utópia vagy disztópia tehát. Írói Becker András, Hári Péter, Péterfy Gergely, Petneházi Gábor és Weiner Sennyey Tibor.  Bármilyen párhuzam a mi valóságunk és a Dunai Köztársaság elképzelt világa között csupán a véletlen műve. Ahogy Zagorka, a Köztársaság nagy írónője mondta egyszer a telefonba: „A valóság olyan, mint a kétharmad. Mindig töredék, sosem egész.” Szentendre, 2016. március 17.
 
 
7.
KMTG
 
Az Orbán János Dénes vezette íróakadémia 2016-os létrejötte és 150 milliós állami támogatása az egyik legnagyobb vitát váltotta ki a kortárs magyar irodalom résztvevői között az elmúlt évben. 2017-ben 400 millióból gazdálkodhatnak. 19 alkalommal foglalkoztunk az üggyel. Pro és kontra. Megszólalt Orbán János Dénes és Krusovszky Dénes is az ügyben. Videóösszeállítást készítettünk az ELTÉn zajlott vitáról, majd Pion Istvánnal és R. Kiss Kornéliával értékelte főszerkesztőnk az eseményeket a Lánchíd Rádió Nyomdafesték című műsorában
 
6.
HAZÁMHAZÁMTEMINDENEM
 
Ruzsa Ferenc A szabadság visszavétele - A békés forradalom járható útja: az Alkotmányozó Nemzetgyűlés című  tanulmánya után Hörcher Ferenc Erkölcs és politika: ellenségek a mai Magyarországon című írását közöltük, amelyben szerzőnk nagyon fontos és aktuális kérdéseket feszeget erkölcs és politika viszonyáról Magyarországon. Persze mindezt megelőzte számos más cikkünk, mint például, hogy megpróbáltuk összefoglalni 12 pontban a Minyonok segítségével, hogy hogy jutottunk ide? 
 
5.
HAMVAS
 
Az egyik legnépszerűbb téma lapunkon, talán nem véletlenül Hamvas Béla élete és munkássága. Legutóbb írtunk a 2016 végére megjelent A nevezetes névtelen fikciós dokumentumfilmről és az azt kisérő filmről, avagy a bevezetésről Hamvas Béla világába. De előtte közöltük Thiel Katalin beszédét Hamvas sírjánál, és esszét közöltünk Hamvas és 1956 kapcsán, amit a szentendrei városházán olvasott fel Weiner Sennyey Tibor, a DRÓT főszerkesztője, ugyanő írta Hamvas háza címmel a bubáni házról tudósító cikket. Írtunk Hamvas és a nők, és Hamvas és a politika kapcsolatáról, de volt szó a bor poétikájáról is. 
 
4.
A másik Erasmus
 
A másik Erasmus című sorozatunkban a holland humanista legjelentősebb szövegeit olvashattátok magyar fordításban elsőként a DRÓTon! Szókimondó társadalomkritika és életmód-kalauz a XVI. századból, avagy lelki fröccs Erasmus Atyától. Sajnálatos módon minden írása, ma is aktuális.  Közöltük Petneházi Gábor fordításában Rotterdami Erasmus Gyula kizárva című dialógusát, Alkibiadész szilénjei című esszéjét, Ledán István fordításában Erasmus: Királynak és bolondnak születni kell! szövegének  fordítását és kommentárját 
Feltettük a kérdéseket, hogy vajon kik voltak a fekély Európa testén Erasmus szerint, mint gondolt a politikáról, az uralkodókról és az előkelőkről valójában és kit vagy mit utált a legjobban saját kora társadalmában? Hogyan rejtette mindezt egy görög közmondás magyarázatába? Mit jelentett szerinte az, hogy "szemen az árpa"?  Kiket utált legjobban Erasmus? 
Számon lehet-e kérni a Holokausztot egy XVI. századi humanistán? Van-e értelme antiszemitizmusról beszélni a kora-újkorban, és ha igen, az erőszakmentesség és béke fejedelmeként ünnepelt Erasmusnak van-e ezen a téren elszámolnivalója? - A másik Erasmus-sorozatunkban Petneházi Gábor esszéjét olvashatjátok. A humanizmus határai, avagy hogyan zsidózott Erasmus? 
 
 
3.
Kortárs magyar költészet a DRÓTon 
 
2016-ben olvashattátok Gömöri György '56-os versét, Király Levente kutyás verseit, Móger Tímea nőnapi verseitBíró Tímea abortusz-verseit, Weiner Sennyey Tibor anyaverseit. Majláth ÁkosGothár TamásNémeth GáborIzsó Zita verseit. Egy verset olvashattok Varró Dániel Mi lett hova? című kötetéből, két verset Nagypál István Prelúdiumok és fúgák között című kötetéből. 
 
2.
Világirodalom a DRÓTon
 

Világirodalmi sorozatunkban közöltük 2016-ban Geoffrey Hill Szeptemberi dal című versét Gömöri György fordításában, az Erdei Költők vezetőjének, a kortárs horvát költőnő: Maja Klarićnak a verseit. Radics Viktória fordításában olvashatjátok Hermann Hesse A fák című írását, Ra Heeduk koreai költőnő három versét Balogi Virág fordításában, Walt Whitman három versét, Anastassia Vekshina kortárs orosz költőnő verseit Szokolay Zoltán fordításában. Végül és nem utolsó sorban Bob Dylan Nobel-díja kapcsán pályázatot írtunk ki Bob Dylan dalok fordítására. A beküldött pályaműveket itt olvashatjátok és itt szavazhattok rájuk. Eredményhirdetés a Hunniában lesz január 11-én.

 
1.
Képzőművészet a DRÓTon
 

2016-ban nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a DRÓTon a kortárs képzőművészetre. Kiállítássorozatot kezdtünk Szentendrén, ahol egymás után állított ki Mészáros Szabolcs festő, Szarka Fedor Guido grafikus és Karsai Zsófia keramikus. Tudósítottunk Szilágyi Csilla kiállításáról, ami a pesti Croatica galériában volt, elláttogattunk a Magyar Képzőművészeti Egyetem 2016-ban diplomázó, képgrafika szakos hallgatóinak budapesti kiállítására, közöltük Völgyi-Tóth Zsuzsa írását Rabóczky Judit Királynő című szobráról, találkoztunk Czapáry Veronika író, költő, üvegművésszel a Dumtsa Korzó Fesztiválon, Szentendrén. Meglátogattuk Szarka Fedor Guidót győri kiállítása előtt műtermében, majd ott voltunk a megnyitón és közöltük Rácz Géza, a Kagylókürt főszerkesztőjének a megnyitó beszédét és Zemlényi-Kovács Barnabás rövid elemzését közöljük a tárlatról. És ez még nem minden.

 


TOTÁL TOP10 2015-ben

84898 alkalommal nyitottátok meg 2015-ben legolvasottabb posztunkat a DRÓTon. De melyek voltak a legolvasottabb versek, kik voltak a DRÓTon a legnépszerűbb szerzők? Mik voltak a legjobb cikkek és esszék? Kikkel készültek a legnépszerűbb interjúk? Melyek voltak a legjobban sikerült videóink? Melyik sorozatainkat értékeltétek a legjobban és olvastátok a legtöbben? A legjobb olvasnivalókat gyűjtöttük össze 2015-ből. 

 
 
Melyek voltak a legolvasottabb versek? Mik voltak a legjobb cikkek és esszék? Kikkel készültek a legjobb interjúk? Melyek voltak a legjobban sikerült videóink? Melyek a legjobb internetes lapok a DRÓT szerint? Minderre választ kaptok most és itt. 
 

 

  • TOP10
  • 2016
  • Drót
  • alkotó
  • Alkotó