Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Tizenkét költő fordul közös nyilatkozatban a nyilvánossághoz

Áfra János, Babarczy Eszter, Izsó Zita, Kele Fodor Ákos, Korpa Tamás, Kulicz Gábor, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Mestyán Ádám, Szakács Eszter, Váradi Péter és Weiner Sennyey Tibor Gérecz Attila-díjas költők közös nyilatkozata.

Gérecz Attila-díjasok nyilatkozata

 

Mi, alulírott Gérecz Attila-díjas költők együttérzésünkről szeretnénk biztosítani Follinus Annát az őt ért, nemrég nyilvánosságra került zaklatások miatt, egyben kijelentjük, hogy elítélünk és elfogadhatatlannak tartunk minden testi és lelki bántalmazást. Fontosnak érezzük megjegyezni továbbá, hogy Follinus Anna bátor kiállása példaértékű lehet mindannyiunk számára, és nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az eddig titokban tartott szexuális bűncselekmények napvilágra kerüljenek, és az elkövetők szembesüljenek tetteik súlyával és következményeivel.

A Gérecz Attila-díjasok egy része együttérzéséről és támogatásáról olyan módon kívánta biztosítani Follinus Annát, hogy visszaadta a díját, amelyet még Kárpáti Kamiltól és a hozzá kötődő Stádium Alapítványtól kapott.

Mi azonban szeretnénk hangsúlyozni azt is, hogy az 1956-ban hősi halált halt jelentős fiatal költő nevét viselő díj régóta nem kötődik Kárpáti Kamilhoz és a Stádiumhoz, adományozását 2003 óta a minisztérium vette át, jelenleg az írószervezetek egy-egy képviselője határoz az odaítéléséről. Valamint lényeges kiemelni, hogy a korábbi díjazottak sem álltak mindannyian kapcsolatban az odaítélő személyekkel és alapítvánnyal, illetve az elismerésről akkor sem kizárólag Kárpáti Kamil, hanem egy költőkből, írókból illetve irodalomtörténészekből álló szakmai kuratórium döntött.

Úgy látjuk, hogy a díj teljes negligálásával az ígéretes költői debütálások elismerésének mérvadó formája tűnne el, s ezzel éppen a szakmai visszajelzéstől fosztanánk meg a fiatal szerzőket. Ezt a kitüntetést mi továbbra is az egyik legfontosabb első kötetes költőknek adható elismerésnek tartjuk, és nagyon szeretnénk, ha a fiatal szerzők évek múlva is büszkék lennének, hogyha a Gérecz Attila nevét viselő díjban részesülnek.

Aláírók:

Áfra János

Babarczy Eszter

Izsó Zita

Kele Fodor Ákos

Korpa Tamás

Kulicz Gábor

Lackfi János

Lanczkor Gábor

Mestyán Ádám

Szakács Eszter

Váradi Péter

Weiner Sennyey Tibor


KAPCSOLÓDÓK

Egy egész életre kiható traumáról beszélünk

- Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke

:: Stádium-botrány 4.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy a jövőben beszéljünk végre hasonló traumákról. De azt is, hogy az érintettek részvételével tegyük ezt, és olyan szinten, amely mindnyájunk számára elfogadható színvonalú. - Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, író-költő, egykori Stádium-szerző, Kárpáti Kamil tanítványa válaszolt a DRÓT kérdéseire, amelyek a Follinus Anna interjúja után kialakult Stádium-botrány kapcsán felmerültek.

Stádium-botrány

- a Magyar Írószövetség elnöke szerint, ha igaz, akkor megbocsáthatatlan

„Nem térek magamhoz. Kárpáti Kamil sokunk mestere volt, sokat tanultunk tőle, és ezután is jelentős költőnek fogom őt tartani, de ha mindaz igaz, amit Anna állít, az megbocsáthatatlan.”

- nyilatkozta a DRÓTnak Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a Follinus Anna költőnő által kirobbantott Stádium-botrány kapcsán.

Haragudtam rájuk azért, hogy megússzák ezt az egészet

:: Stádium-botrány 2.

Az érdekel, hogy remélhetőleg nem lesz több áldozat, akit elcsábítanak. Nem a megszégyenítésük a cél, hanem az, hogy beszéljünk erről. Szerintem sokkal, de sokkal gyakoribb a szexuális zaklatás, mint amennyit beszélünk róla, és ez az ügy elég extrém...
- a DRÓTnak még egy érintett - Hajdrák Tímea, fotóriporter - nyilatkozott a Stádium-botrány kapcsán, aki Kárpáti Kamilt és Lőkös Margitot a hetvenes évek utolsó éveiben ismerte meg Pesterzsébeten, a Gorgó Irodalmi Színpadon, amikor ő 16 éves volt.

Anna a Holdfény utca tizenhatból

:: Stádium-botrány 3.

A KÖLTŐ, apám kedvence, akiről szuperlatívuszokban beszélt, a mártírról, a hősről, Gérecz Attila őrangyaláról, a Rákosi börtönlíra egyik legjobbjáról.
Te nem nevezted nevén.
A Holdfény utca tizenhatban sok fiatal lány lakott.
Most hallgatnak.
Te elmondtad.

 

 

  • Gérecz Attila-díj
  • Áfra János
  • Babarczy Eszter
  • Izsó Zita
  • Kele Fodor Ákos
  • Korpa Tamás
  • Kulicz Gábor
  • Lackfi János
  • Lanczkor Gábor
  • Mestyán Ádám
  • Szakács Eszter
  • Váradi Péter
  • Weiner Sennyey Tibor
  • Társadalom