Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

TeNeBiSzi ékes világa - Tillmann J. A. ékszerekről

Az ember ínséglény. Csupaszon születik. Nincs se páncélja, se héja, se háza, ami a hátára nőtt volna. Nincsenek színes tollai, továbbá színjátszó pikkelyeknek is híján van." - mondta Tillmann J. A. Tengely Nóra, Neuzer Zsófia, Biró Zsófi, Szilágyi Sapi ékszer kiállításának megnyitóján a MONO art & design Galériában. A kiállítást most a megnyitó beszéd közlésével és néhány kiálított ékszerről készített fotóval ajánljuk a DRÓTon.

 
Neuzer Zsófia munkája (Fotó: Baptiste Coulon)

Az ember ínséglény. Csupaszon születik. Nincs se páncélja, se héja, se háza, ami a hátára nőtt volna. Nincsenek színes tollai, továbbá színjátszó pikkelyeknek is híján van. Jószerivel a bőre alapszínén túl színei sincsenek, ha eltekintünk a szemektől, az ajkaktól és a kevéske szőrzettől. 

Az élővilág viszont tobzódik a színekben, nem kevésbé a formákban. Az állatok és növények ezerféle alakzatban és árnyalatban mutatkoznak, hol harsány kontrasztokban, hol harmonikus színegyüttesekben. Ezért érthető az mély, archaikus vágy, hogy az ember valamiképpen a testére függessze, tekerje, szúrja, kösse, vagy vonja ezt a bőséget. 

Tengely Nóra alkotása (Fotó: Piti Marcell)

Ha pedig az egészet nem tudja, legalább némely részét – a képeit, a jelképeit, a színeit, anyagi hordozóit – ezért kúsznak a fonatokból, nemes vagy kevésbé nemes fémekből készített kígyók a nyakakba, függeszkednek csillámló gyümölcsök a fülekbe, tűződnek irizáló tollak a hajkoronákba. 

És ezért kerülnek olvasztott ércből alakított liánok a karok, a csuklók és az ujjak köré, ahogy mindenféle anyagból alakított tárgyak a fejekre, a lábakra, a testekre... 
 
Tillmann J. A. 
 
Elhangzott a Tenebiszi – Tengely Nóra // Neuzer Zsófia // Biró Zsófi // Szilágyi Sapi – kiállításának megnyitóján, MONO art & design Galéria 2015.11. 13. 
 
---------------------------------
 
"Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később újabb oszlopokra bukkantak Tenebiszin, melyek rejtélyes módon a gondolatokat ékszerek formájában tárgyiasítják, s jelet sugároznak a Mono art & design felé. E hívószó hatására különleges földi expedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kiknek szólhat az üzenet."
 
Tengely Nóra alkotása (Fotó: Baptiste Coulon)

Installáló művészek:

Biró Zsófi // Neuzer Zsófia // Szilágyi Sapi // Tengely Nóra
A kiállítás az Ékszerek Éjszakája Budapest hivatalos eseménye.  
 
Az Ékszerek Éjszakája kapcsán, péntek este 19:00-22:00, illetve szombaton egész nap 10-20%-os kedvezménnyel tudtok hozzájutni kedvenc ékszereitekhez a MONO art & design-ban.
Az installáció megtekinthető:
2015. november 23-ig
Helyszín:
MONO art & design

Kossuth Lajos u. 12., Budapest, 1053

 

 

 


KÉPZŐMŰVÉSZET a DRÓTon

Gyakran ér minket a kritika, hogy teljesen elszállt dolgokat is közlünk. Ezt  visszautasítjuk, és nagy örömmel ajánljuk figyelmetekbe a DRÓTkonyha második részét, amelyben megtekinthetitek Nagy Zsófia festőművész ehető képeit és meghallgathatjátok Dobai Bálint költő iható haikuit. Zabálni fogjátok! Vagy nem. Mindenesetre megköszönjük, ha megosztjátok :) Fogyasztható művészet - ehető képek és iható szavak - DRÓTkonyha2

Egyedülálló főzőműsort közvetít mától néha a DRÓT! Itt van végre a DRÓTkonyha! :) Milyen művészien főzni művészekkel? Milyen egy igazi spagetti, amit Mészáros Szabolcs festőművész készít nekünk szombathelyi műtermében? Miért fontos a víz és a táj? Miért jó ázó kocsikat festeni? Miért kell és hogyan lehet a paradicsom héját szakszerűen eltávolítani? A DRÓTkonyha első filmjéből kiderül. Ha tetszett: add tovább! :) Hogyan főzzünk spagettit? - Főzés Mészáros Szabolcs festőművésszel - DRÓTkonyha1. 

„A mai világban nincs megadva az anyaság kellő tisztelete” - mondta Kiss Márta festőművész, akinek március 26-án nyílik legközelebb kiállítása. De beszélt nekünk angyalokról és emberekről, festészetről és gyermekvállalásról, a kisgyermekes anyák helyzetéről és a vega konyháról.  Anyának lenni művészet - Kiss Márta interjú

Szarka Fedor Guido T O R O N Y című kiállításán jártunk Művelődési Szinten. Interjút láthatnak az alkotóval és részleteket a megnyitóból. Tornyokat építetek magyarok! - Szarka Fedor Guido képei a MÜSZIben - VIDEÓ

A csúti pottyantóst látjátok? Az nem az, hanem egy diktátor végbele, melybe mindenkit, aki elfogadja és hajbókol hozzá, sőt azokat is, akik kussolnak - egyébként különösen azokat: belepasszíroz. Végbélkúpok lesztek hamarosan mind, vagy, ami annál is rosszabb, biodíszlet ott, ahol egy nemzet tűnik el. - Baranyai Levente kiállítását ezzel az írással nyitotta meg a Hadik Kávéházban Weiner Sennyey Tibor. A felcsúti pottyantós - Baranyai Levente képei elé

„…ez egy ilyen kollektív kölyök-tudatalatti…” - Freund Éva esszéje Rabóczky Judit új szobrairól. -  Az elszabadult vasgyerekekről

Megvolt ez a cseresznyevirágzás valamelyik távoli tavaszon, és szemlélted már hanyatt dőlve a lombokat így. Megvolt, de lefotózni nem lehet az ilyesmit, az nem idéz illatokat így sosem. Kontra Ágnes képeiről. - A tavasz festészete - KULTÚRPART 2015.

 

  • Alkotó