Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

TAMBORA TÁBOR - 2014. december 19-22.

Horror-író tábor az év legsötétebb napján! Félelem és rettegés Izményben! Tehetséges író vagy? Sikeres szeretnél lenni? Jelentkezz te is! A Szellemlovas társasjáték bolt és a DRÓT portál közös szervezésében az év legsötétebb napjain megrendezzük az első magyarországi rémtörténet író tábort. Kreatív írás mesterfokon, amivel még nyerhetsz is! 

 
TAMBORA TÁBOR
2014. december 19-22.
IZMÉNY
 
 
2014 telén a Szellemlovas társasjátékbolt és a DRÓT közösen hirdeti meg a minden jelentkező számára nyitott TAMBORA TÁBORT, amelynek célja elsősorban a tehetséges írók felkutatása, segítése. A tábor további támogatói az Athenaeum kiadó és a József Attila Kör.
Vajon a félelem és rettegés megfogalmazásával közelebb kerülünk-e a félelmek eredetének felszámolásához? Vajon mi az, amitől mai társadalmunk, amitől a mai emberek leginkább rettegnek? Meg lehet-e ezt egy-egy történetben fogalmazni? Mary Shelley alig volt 20 éves, amikor a Frankensteint írta – vajon vannak-e magyar Mary Shelleyk, Edgar Allan Poek, Lovecraftok? Lehet, hogy pont TE vagy az?! Jelentkezz! 
 
Az összejövetelt a Szekszárdhoz közeli Izmény faluban megbúvó, századeleji villából kialakított erdei iskolában és szálláson tartjuk 2014. december 19-től 22-ig
A táborban a részvételi díj – amely magába foglalja a szállást és az étkezést, a szakértői írói foglalkozásokat, a szövegek szerkesztését, közlését, és egy különleges estét az év legsötétebb napján: 
20.000/fő
A részvételi szándékot kérjük előre jelezni a drotlap@gmail.com email-címre egy rövid levélben.
A részvételi díjat a Szellemlovas társasjáték boltban személyesen (1067 Budapest VI. kerület Szondi u. 18/a) vagy a bolt számlájára való átutalással (SZÁMLASZÁM: 16200010-60434081-00000000) lehet 2014. december 15-ig.
 
 
A táborban egy szakmai és egy közönségdíjat is kiosztunk. A legjobb írás szerzője visszanyeri a tábor díját, a résztvevők által megszavazott legjobb írás szerzője pedig megnyerheti a H. P. Lovecraft rémtörténeteire épülő Eldricht Horror társasjátékot a Szellemlovas társasjáték bolt jóvoltából.
 
A táborban lehetőség nyílik írókkal, szerkesztőkkel konzultálni, a szövegeken javítani, azokat felolvasni, megbeszélni a műveket és íróilag fejlődni.
A táborban keletkezett legjobb írásokat publikáljuk és legtehetségesebb szerzőket bemutatjuk a DRÓT ( www.drot.eu ) portálon.
A három legjobb és legtehetségesebb szerző részt vesz a szervezők által mentorált programban, melyben további művek megszületését és publikálását segítjük elő.
 
 
A TAMBORA TÁBOR háttere:
 
Irodalomkutatók úgy tartják, Mary Wollstonecraft Godwin 1816 nyarán kezdte el írni Frankenstein című regényét, amikor is a rossz idő miatt – amely a Tambora vulkán kitörése miatt egész Európát súlytotta – későbbi férjével, Percy Bysshe Shelley-vel, és barátaikkal (köztük Byronnal) nem tudták élvezni a svájci nyaralást, és a négy fal közé kényszerültek. Unaloműzőül Byron versenyt ajánlott: ki az akinek a fejéből kipattan a legijesztőbb rémtörténet? Így született meg Mary képzeletében Frankenstein alakja. A „Tambora-táborral” erre a találkozóra emlékezünk. A jelenlévők mindegyike megpróbál egy-egy rémtörténetet írni, szorosan vagy lazán kapcsolódva témához, vagy akár attól teljesen elrugaszkodva.  A tábor végére kiválasztjuk a három legjobb történetet, és szakértők és írók mentorálásával azt a lehető legjobbra fejlesztjük, szerzőjét elindítjuk az írói pályán, vagy segítjük abban.
 
A TAMBORA TÁBOR előzményei:
 
Szervezői háttér:
 
Weiner Sennyey Tibor – író, költő, a DRÓT főszerkesztője – 2013 augusztus 20-án hívta össze először „Tambora-terv” címszóval néhány író barátját, hogy egy hétvége alatt alkossanak Shelley és Byron különleges estéjére emlékező horror novellákat. Az eseményen résztvevők az együtt töltött hétvége során megalkották saját rémtörténeteiket, felolvasták egymásnak és véleményezték azokat. 
2014 őszén a Szellemlovas társasjátékbolt, az Athenaum kiadó, a József Attila Kör közösen hírdeti meg a DRÓT portál a minden jelentkező számára nyitott TAMBORA TÁBORT, amelynek célja elsősorban a tehetséges írók felkutatása, segítése. 
Vajon a félelem és rettegés megfogalmazásával közelebb kerülünk-e a félelmek eredetének felszámolásához? Vajon mi az, amitől mai társadalmunk, amitől a mai emberek leginkább rettegnek? Meg lehet-e ezt egy-egy történetben fogalmazni? Mary Shelley alig volt 20 éves, amikor a Frankensteint írta – vajon vannak-e magyar Mary Shelleyk, Edgar Allan Poek, Lovecraftok? Lehet, hogy pont TE vagy az?! Jelentkezz!  
 
 
Geográfiai háttér: 
 
A Tambora egy aktív rétegvulkán Sumbawa sziget középső, északi csücskén Indonéziában.
1815-re az alatta lévő magmakamra megtelt, a hegy pedig az idő folyamán 4300 méter magasra nőtt. Már 1812 óta zaj hallatszott a vulkánból, és gyakran füstöt eregetett. Végül 1815. április 5-én egy közepes erősségű kitöréssel elkezdődött a több napig tartó kitöréssorozat, amelynek során 80 köbkilométer vulkáni anyag szabadult ki a légkörbe. A vulkánkitörési indexen hetes szintet ért el, ezzel a legnagyobb kitörés lett Taupo 181-es kitörése óta.
 
A kitöréssorozat során százszor nagyobb mennyiségű vulkáni anyag került a légtérbe, mint a Mount Saint Helens 1980-as kitörésekor. Összesen mintegy 150 milliárd köbméter kőtörmelék, vulkáni hamu, és egyéb anyag szabadult fel. A kitörés mintegy 60 000 ember halálát okozta a területen, de hatása az egész bolygón érezhető volt. A hamu több évig a légtérben maradt, meggátolva, hogy a Nap sugarai elérjék a földfelszínt. Mindez az egyik leghidegebb periódushoz vezetett a már amúgy is elég fagyos kis jégkorszakon belül. A nyár gyakorlatilag megszűnt létezni, a telek szokatlanul hidegek voltak. A jelenség mezőgazdaságra gyakorolt hatása óriási volt, milliók éheztek a Föld minden részén a vulkánkitörés következtében. 1816, a kitörés utáni év úgy vonult be a történelembe, mint „az év, amikor nem volt nyár”.
 
Irodalmi háttér:
 
„Egy esti csevegésüknek neves irodalmi emléke is maradt, méghozzá nem a két kiváló költő egyikének, hanem Marynek a tollából. A társalgás a rémtörténetekre, kísértetekre és vámpírokra fordult; a téma ez idő tájt roppant népszerű volt Angliában, különösen „Monk” Lewis rémregényei jóvoltából; Shelleyt ifjúkorában annyira érdekelte a téma, hogy maga is írt – és ki is adott – két rémhistóriát. Byron azt javasolta, próbálkozzék meg mindegyikük egy rémtörténettel. A vetélkedésből született meg Mary Shelley Frankenstein-regénye.”
(Tótfalusi István: Byron világa. Európa, Budapest, 1975. 158. o.)
 
„A Villa Diodati nagy társalgója mindennap éjszakába nyúló beszélgetések színhelye volt. Nemegyszer terelődött a szó ördöngősség, babona, mágia divatos témáira (egyszer a legnépszerűbb rémregényíró, „Monk” Lewis is vendégeskedett náluk). Egy alkalommal német kísértethistóriákról folyt a beszéd. Aztán Byron Coleridge-et idézte, Shelleynek, a Zastrozzi hajdani írójának ijesztő víziója támadt... A feszült hangulat levezetésére megegyeztek, hogy mindenki ír egy kísérteties történetet.
Polidori, az irodalmi ambíciókat tápláló doktor (aki különben hitt az okkult praktikákban) egy halálfejű vámpírról írt. Byron két történetet is elkezdett, de eldobta őket. Shelley nem talált témát. Marynek egy félálomban elkapott beszélgetés-töredék sugalmazta az ifjú tudós által alkotott emberformájú gépszörny ötletét. Frankenstein, avagy a modern Prométheusz – ezt a címet adta Mary a novellának – gólemszerű embergépet alkot, mely pusztító erővé válik, és végül alkotójára tör. A morált maga a szörny mondta ki: alkotója bűne, hogy értelmes, de szív nélküli lénynek formálta meg. A primér borzalmakon túl elgondolkodtató írás ez – és e nemben korát megelőző! – a tudás korlátairól és a tudomány felelősségéről. Férje buzdítására Mary regénnyé formálta az elbeszélést, és 1818-ban ki is adta. Igen népszerű lett, több kiadást is megért rövid időn belül. Divatja nem volt múló, az utókor ítélete a műfaj egyik klasszikusává emelte a Frankensteint, és se szeri, se száma filmváltozatainak – bár ezek éppen nem szellemi és irodalmi értékeit mentették át filmszalagra.”
(Tótfalusi István: Shelley világa. Európa, Budapest, 1971. 101-102. o.)
 
        
 
  • Tambora
  • Tambora tábor
  • Lovecraft
  • Poe
  • Shelley
  • kreatív írás
  • Élet