Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Szerénytelen javaslat

Hat éve hogy útjára indult gyorsjáratú naszádunk, a Rendszer, aminek már az elnevezése is tökéletes hazugság.

 

Szerénytelen javaslat

 

KAPCSOLÓDÓ

 

Megírtam, hogy utálni fogtok és utáltatok. Megírtam, hogy gyűlölni fogtok és gyűlöltetek. Most pedig megkérdezem, hogy mindezek után majd ölni is fogtok? Remélem, hogy nem. - Weiner Sennyey Tibor írása.

Forrong a világ, olvadnak a jégsapkák, a világgazdaság stagnál, a várt újabb technológiai forradalom késik, de a nagyhatalmak biztos ami biztos azért fegyverkeznek. Az emberiség mind céltalanabb és mind frusztráltabb. Emberek milliói-ezrei hagyják ott szülőföldjüket minden évben s kelnek útra az ismeretlenbe, ami sokszor a halált jelenti egy lélekvesztő rakterébe zsúfoltan vagy a nyílt vízen egy selejtes mentőmellény fogságában. Mi magyarok sem lehetünk nyugodtak: ha a háborúk és klímakatasztrófák kevéssé érintenek is bennünket, sokszor az az érzése támadhat a kevés még józanon gondolkodó honfitársunknak, hogy államunk hajója a menekültekkel zsúfolt, kormányát vesztett lélekvesztőkhöz hasonlóan hánykolódik és sodródik tehetetlenül sötét végzete felé, rakterében az ismeretlen jövőbe már előre beletörődött, egymás mellett szótlanul heverő félhalottakkal, levegőért és egy talpalattnyi helyért tülekedő tömeggel a fedélközben, és a kevés megmaradt mentőcsónak feletti rendelkezésért késpájbart vívó legénységgel a fedélzeten. Pedig kis összefogással és némi kommunikációval talán a kormányt is meg lehetne javítani és a hajóval is kedvezőbb vizekre lehetne lavírozni.

Hat éve hogy útjára indult gyorsjáratú naszádunk, a Rendszer, aminek már az elnevezése is tökéletes hazugság. Nem lehet nemzeti az, ahol a döntések mögött részben nyilvánvalóan oligarchikus, részben kevésbé nyilvánvaló, illetve sokszor titkos, külső nagyhatalmi érdekek állnak. Együttműködésről sem lehet szó ott, ahol egy szigorúan hierarchikus berendezkedésben a hatalmi logika egyes csoportokat és egyéneket többnyire ötletszerűen kiemel és támogat, másokat pedig elsorvaszt. Éppen ellenkezőleg, a mesterségesen felerősített létbizonytalanság a társadalom mind szélesebb csoportjait fordítja egymás ellen és taszítja egy olyan bizalmi válságba, ami lassan minden közösségi  funkciót ellehetetlenít. És természetesen alapból nem beszélhetünk sem rendről, sem rendszerről ott, ahol a fontos ügyekben többnyire egyetlen ember pillanatnyi szeszélye, indulatai és érzelmei döntenek, ill. lásd még az előző két pontot.

Nem rendszer ez, hanem káosz, amiből vagy elmenekülni lehet,

vagy maradni a végéig és még az utolsó utáni pillanatban is hazudni önmagunknak.

Mert az első és legnagyobb baj, ami miatt itt tartunk, a mindent ellepő hazugság. Nemcsak arról van szó, hogy a politikusok hazudnak. A hazugság lett az alapja lassan mindennek. Beszivárgott az élet minden területére, de észre sem vesszük már, hiszen ott van mindennapjainkban, az utcán, a hivatalban, boltban és kórházban, sőt a nappalinkban, hálószobánkban, legbensőbb gondolatainkban. Nem csupán az olyan nagy és kiüresedett fogalmakról beszélek, mint „igazság,” „haza,” „becsület,” „tisztesség,” vagy „szeretet,” amelyek már régen pont az ellenkezőjükre fordultak át. Egészen konkrét dolgokról van szó, bár nyilván ezek is a fenti értékek elvesztéséből következnek.

Arról van szó, hogy ha elviszed az autódat a szervízbe, nem lehetsz biztos benne, hogy két hét múlva nem fogsz ottmaradni valahol az útszélen, mert az autódat „megjavították” (egyébként nemrég vetted „alig” használtan). És ha már „utak” – szerinted mennyit „spóroltak” ki belőle, és mikor jönnek majd „kátyúzni” a természetesen „bejelentett” munkások? De azt sem tudhatod milyen „liszt” van a „kenyér”-ben. Ahogyan a „tej” amit a gyerekednek veszel, lehet, hogy nem is az. És így tovább a „ sör”-től a „pálinká”-ig, a „parizer”-től az „eredeti” „100 százalékban magyar” „szalámi”-ig. A gyereked új „tankönyvei”, vágod? Vagy ne adj’ Isten bekerülsz a kórházba, mint sógorod, semmi komoly, „rutin” beavatkozás, csak „megoperálnak” aztán tepsin tolnak ki. És hiába gondolod, hogy elegendő pénzzel a kritikus pillanatban te majd meghosszabíthatod az életed. A „fizetésed” úgysem lesz elég rá. Sebaj, van egy kis földed, amit még a „kárpótlás” idején „vettél.” Papíron te is „őstermelő” vagy, „letettél” egy „vizsgát” is ezért, igaz a földalapú EU-támogatásnak csak a felét kapod meg Pityutól, aki a „földedet” „műveli,” a többit meg megoldja ő „okosba.” Az adó „bevallásodba” természetesen sem ez, sem más nem kerül bele. Egyébként is, mihelyt bekerül a rendszerbe az adód, úgyis „elveszíti közpénz-jellegét.” Amiről nem tud a hivatal, az nincs.

A „feleséged” sem tud róla, hogy megcsalod, és te is csak azért tudod, hogy ő is, mert megkerestek a „titkos” „szolgálattól” és „bizalmasan” megsúgták, a te „védelmedben.” Most várod, hogy a téged is beáruljanak.

Közben azért próbálsz „pályázni” ide-oda, bár úgyis tudod, hogy itt is csak az alapján „bírálják” majd el a jelentkezésedet, hogy mennyire „ismered” a „bizottság” elnökét. A bekrepált autód miatt a „biztosító” és a „szerviz” egymásra mutogat. Az „ügyfélszolgálatról” elhajtanak. A villamoson természetesen „bliccelsz,” jön az ellenőr, szembeszállsz vele, leszállítanak, megvernek. Hosszú évek óta ez a pofon a legőszintébb dolog az életedben. De talán elgondolkozol rajta.

Egy egész társadalomnak hasonló elgondolkodtató pofont kiosztani már szinte lehetetlen.

Ráadásul a mindent átható hazugság csak az egyik probléma, bár kétségtelenül megkönnyíti a hatalom dolgát: aki egyébként is hazugságban él, az könnyen vevő lesz az újabb és újabb figyelemelterlésre, kampányra, gyűlöletbeszédre, vagy ha nem, a nagy zajban, vizuális és akusztikus terrorban eltompulva, és/vagy idegeit valami szerrel csillapítva, lassan mély apátiába zuhan. Vagy a fedélköz, vagy a raktér, a lényeg, hogy ne szóljon bele a fedélzetiek dolgába. Na itt van a pont, ahol változtatni kéne. Ki kellene nyitni azokat az elválasztó ajtókat, hadd menjen minden utas oda, ahová szeretne, fedezze fel mindenki a hajó minden részét magának, több szem többet lát, talán idővel még beszélgetni is kezdenek egymással addig vadidegen emberek, és ha már kommunikálnak, megpróbálnak idővel tenni valamit a hajó vészes ingása és hánykolódása ellen.

Hogy mire gondolok? Arra, hogy nemcsak a politikusok tűnnek pályát tévesztettnek, bár azért az durva, hogy a jegybankelnök ezotériában utazik, a diplomatatestület feje híján van mindenféle diplomáciai érzéknek, a miniszterelnököt meg inkább hagyjuk is. Az elvben független ügyészség a kormány prókátora, az elvben független média a kormánypropaganda szócsöve, stb.

Az ellenzék pedig csak egy vicc (és tényleg).

Más területeken sem rózsás a helyzet. A pályatévesztés egyre terjed. A szeretet vallásának egyes papjai gyűlöletre uszítanak. Akadnak olyan taxisok, és vendéglősök, akiknek a hazánkba érkezett idegen fogadása, kalauzolása és ellátása lenne a dolga,  de útonállóvá lesznek, és ezzel részben szakmájuk, részben az egész ország presztizsét rombolják. Ugyanígy, szakácsok, akik nem tudnak és nem is akarnak főzni. Borászok, akik pancsolják a bort. Kereskedők, akik meglopnak. Focisták, akik nem tudnak focizni és nem is akarnak. Tanárok, akik nem tudnak tanítani. Postások, akik nem képesek a levelet kézbesíteni, vagy lenyúlják a nyugdíjat. Vasutasok, akik inkább csak utasok. Senki nem ért semmihez, és természetesen mindenki ért mindenhez. Csak a saját szakterületéhez alig. Totális a káosz, mindenki tudja, de nem valljuk be, mert él még egy olyan kép bennünk, hogy ez az ország nem a Balkán, meg utolérjük Ausztriát. Persze, valójában mindenki tudja, hogy sohasem érjük utol, és jó lenne néha bevallani, hogy tényleg a Balkánon vagyunk. Deklarálhatnánk a káoszt.

A következőt javaslom.

Nem, hogy valljuk be, hogy mi is Balkán vagyunk, és ülhetnénk ezután a káoszban nyugodtan, egy teraszon dohányozva és kávézgatva egész nap, és lehetne mindenki nyíltan korrupt és közönyös. Nem, ez az önképünkön akkora csorbulást idézne elő, hogy azt nem tudnánk elviselni.

Valósítsuk meg helyette

a valódi nemzeti együttműködést.

Egy napra, egy hétre, akár hónapra cseréljen mindenki egy polgártársával munkát és fizetést. A vájár menjen szövőnőnek, a kocsmáros akadémikusnak, a jegybankelnök ezoterikus írónak, a miniszterelnök focistának, a focista kocsmárosnak, a tanár postásnak, a postás külügyminiszternek, a miniszter sofőrnek, a taxis gazdának, a pék postásnak, stb. Mindenki valósítsa meg titkos vágyait, vagy csak lépjen ki a komfortzónájából, fedezzen fel egy új világot és tapasztalja meg, hogy az a világ is az övé.

Káosz lesz? Összeomlik a rendszer? Nem lehet semmit kapni majd a boltokban? Talán. De talán, és ezt tényleg nagyon szerényen mondom csak, a másikkal cserélve talán meglátjuk egymásban végre az embert, és felfedezzük végre, hogy tényleg egy a sorsunk, egy hajóban utazunk. Akár jól megy, akár rosszul. Akár befogadjuk a menekülteket, akár nem. Akár Brüsszelből diktálnak, akár Moszkvából.

De legjobb lenne mégis Budapestről. És mind a 3200 településről.

Együtt. Szolidaritásban egymással és a világgal.

(Egy idő után olyan szolidárisak lennénk, hogy még az Unióba is visszavennének minket.

De mit is beszélek, hiszen még ki sem léptünk.

Vagy igen?)


KAPCSOLÓDÓ

A DRÓT "Tudta?" jeligéjű, egyhetes egymondatíró pályázatára több száz olvasónk küldött egy-egy mondatot. Mi kiválasztottunk a legjobb huszonötöt. És most megkérünk titeket, hogy segítsetek. Válasszuk ki a legjobb hármat, amit elküldünk az illetékeseknek. Hozzászólásotokban vagy üzenetben jelezzétek, hogy melyik hármat találjátok a legjobbnak. Itt van legjobb 25 TUDTA?-plakát!!!


 

Menekültkérdés a DRÓTon

Az első pillanattól próbáltunk a menekültek ügyéhez kissé talán máshogyan, másképpen állni a DRÓTon. A teljes összeállítást itt találhatjátok, benne José Mujica, Warshan Shire, Jónás Vera, Kiss Judit Ágnes, Fekete J. József, Tóbiás Krisztián, Kovács Gergely, Petneházi Gábor, Weiner Sennyey Tibor, a Szociális Szakmai Szövetség és a Migration Aid véleményét az eseményekről épp úgy megtaláljátok, mint a tüntetésekről készült fotókat, vagy a szegedi nagyállomáson készült INTROblog videót. Az összeállítás hatására főszerkesztőnket három alkalommal televíziós vitára hívták a tévébe, ezeket a vitákat is linkeljük.


Magyar diákok helyeztek ki táblákat a külügyminiszter dániai előadása előtt, majd egyikük egy kérdést tett fel a menekült kérdéssel és a stadionokkal kapcsolatban, amit a közönség meg is tapsolt, de érdemi válasz nem érkezett rá. Az ügynek nagy sajtóvisszhangja lett. Egészen véletlenül a kérdést feltevő Demény Ferenccel alig egy hónapja készítettünk beszélgetést a Dániában induló start up vállalkozásával kapcsolatban. Az esettel kapcsolatban most újra megkerestük és egy rövid interjúban kiderítettük mi is történt pontosan. - Mi tudjuk ki tette fel a legjobb kérdést a külügyminiszternek Koppenhágában


 

Orbán Viktor évértékelő beszédében tényleg párhuzamot vont Rákosi Mátyás és saját maga között? Mit mutat az a fránya filológia? Mire használják fel a menekülteket? Mi a nagy büdös helyzet a magyar sajtóval? Televíziós vitára hívták főszerkesztőnket, szerkesztőnk Petneházi Gábor DRÓTon megjelent Csak szervezés kérdése? - Idegengyűlölet Németországban című cikke kapcsán, az inkriminált cikket és a (később megvágott!) vitát itt olvashatjátok és nézhetitek meg. Kis magyar pornófilológia


A menekültkérdés immár az egyik legégetőbb problémává vált az európai politikában, amelynek megoldását illetően a magyar és német vezetés gyökeresen ellentétes álláspontot képvisel. Egyre többet hallani azt is a magyar médiában (persze leginkább kormányközeli forrásokból), hogy a közhangulat élesen megfordult Németországon belül is, a kancellár-asszony népszerűsége a béka alfele felé tendál, miközben az „egyre erőszakosabb migránsok” jelenléte is mind több derék német polgárnak szúrja a szemét, akik legszívesebben magyar mintára kerítést húznának a bajor-osztrák határra. De vajon tényleg így van mindez? Petneházi Gábor Bezzegországi tudósítónk szubjektív összefoglalója. - Csak szervezés kérdése? Idegengyűlölet Németországban


„...ha falakat húzunk fel magunk körül nem csak a külvilágot zárjuk ki, de onnan mi se fogunk nagyon kilátni..." - írta Jónás Vera énekesnő a minap. A DRÓTon most megnézhetitek a videót, arról, hogy a magyar könnyűzenei élet aranyhangú és szívű énekesnője miről beszélget és hogyan tölt el egy napot egy iráni menekült lánnyal.


Akinek van füle a hallásra, bizonyára tudja, mi a helyzet Magyarországon a menekültekkel kapcsolatban, és nyilván megvan a saját véleménye a politikusokról, a rendőrökről, a menekültekről, az önkéntesekről, kinek-kinek a motivációjáról. Amennyiben egy kicsit félrerakjuk a félelmet, prekoncepciókat, ami sokakat elfoghat a 'menekült' vagy 'migráns' esetleg a 'határzár' vagy a 'kényszerintézkedések' szavak hallatán, akkor közben megfigyelhetjük, mit csinál egy olyan ember, akinek van tekintélye, hatalma, lehetősége és embersége. Még ha nem is Európában van az az ember. A volt uruguayi elnök, José Mujica hozzállásáról olvashattok a DRÓTonMit tenne a világ legalázatosabb elnöke a menekültekkel?


„senki sem teszi gyermekét hajóra / hacsak nem a víz biztosabb mint a föld” - Warsan Shire Otthon című versét a költőnő előadásában meghallgathatjátok és fordításban magyarul is elolvashatjátok Warsan Shire: Otthon 


Bárhogy is alakul, akárhogyan is történnek majd a dolgok, szeretném tisztelettel megkérdezni mindenkitől, hogy akkor most már gyűlölni fogtok? Mindent és mindenkit? Ugye nem. Gyűlölni fogtok?


„...a gyűlöletnek, uszításnak semmilyen érdemi haszna nem képzelhető el – a kára viszont pusztító!" - írja állásfoglalásában a Szociális Szakmai Szövetség, amit most teljes egészében közlünk, remélve, hogy minél több emberhez eljut. - A 3SZ állásfoglalása a menekült-kérdésről és a kialakult válságról


Nem akarom megmondani, ki magyar és ki nem, ki szereti és ki árulja a hazát. - Kiss Judit Ágnes költőnő írását lehet vitatni, lehet továbbadni, de kihagyni nem. Nemzeti érzelmű vagyok

Tényleg több a náci Bezzegországban? Hogyan látják az ottani emberek a menekült-problémát? Helyszíni tudósítónk szubjektív összefoglalója. - Csak szervezés kérdése – menekültek Németországban 

A MIGRATION AID menekülteket segítő csoport 2015. szeptember 2-ra tüntetést szervezett Budapesten, a Parlament T/5983 sz. törvénytervezete ellen. Ott jártunk. Fotógaléria. - Not in my name - Tüntetés - Fotógaléria

„...el tudom képzelni, hogy az első szembejövő dühösen hazaküld: nem Magyarországra, hanem a vasfüggöny mögé" - Végül eldöntötték, hogy „4 méter magas kerítést emelünk a szerb-magyar határra". Három kérdést intéztünk ismert és számunkra nem véletlenül fotnos vajdasági magyar alkotókhoz. A neves kritikus, esszéista Fekete J. József, és a költő, szerkesztő Tóbiás Krisztián válaszait közöljük most a DRÓTon. - Második vasfüggöny? - Vajdaságiak a déli határzárról

A Betyársereg mintegy harminc tagja hétfőn felvonult a szegedi pályaudvar előtt kialakított, menekülteket segítő állomásnál. Azt mondták, éppen arra jártak. - NACIk a placcon

Mi is történik valójában a szegedi pályaudvaron, avagy hogyan segítenek a szegedi civilek a városukba érkező migránsokon? - Más mondja a magáét, mi meg osztjuk a vizet - VIDEÓ SZEGEDRŐL

Nyíltan uszító agitációs propaganda? Szemben a háttérhatalommal? Exkluzív interjú a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökvezérigazgató miniszterelnökjelöltjével, Kovács Gergellyel. És persze kiderül, hogy kik állnak az Apa zenél fedőnevű botrányzenekar mögött. Leleplező videóriport a DRÓTon! Tádááá!!! - PLAKÁTHÁBORÚ - videó

Van itt ez a „bevándorlás” kérdés. Ilyen-olyan konzultáció, Európai Unió, média. Mindenki sápítozik. De, ha kimondom, hogy kinek van igaza, akkor utálni fogtok. Igen, Orbán Viktornak van igaza. Vagy mégse? - Weiner Sennyey Tibor: Utálni fogtok


 
Téma: Balkáni háborút vizionál a német kancellár. Angela Merkel német kancellár szerint katonai konfliktus alakulhat ki a Nyugat-Balkánon, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot.; Valóban veszélyben a kultúra, az ehhez kapcsolódó állami támogatások? Miért támadják többen a Magyar Művészeti Akadémiát? Vendég: Weiner Sennyey Tibor költő, író, a DRÓT főszerkesztője és Ungváry Zsolt író, újságíró.  
 
Téma: Újabb kampányt indít a betelepítési kvóta ellen a Fidesz. A Védjük meg az országot! szlogennel online és print sajtóhirdetések, valamint közterületi reklámok ösztönzik majd az embereket. Továbbá: a Magyar Művészeti Akadémia is dönthet a kulturális alapról. Vendég: Bándy Péter, a Magyar Demokrata vezető szerkesztője és Weiner Sennyey Tibor, a DRÓT főszerkesztője, költő, író. 
 
Téma: Továbbgondolt Otthonteremtési Kedvezmény, azaz, jönnek a CSOK-osok! Mire jó a kétszer tízmillió? Továbbá: szilveszteri tapogatózás, az európai tájakon - egy nagyjából ezerfős, vélhetően arab társaság tagjai erőszakoskodtak nőkkel, valamint zsebeltek a Köln belvárosában. Vendég: Balog Ákos Gergely, a mandiner.hu főszerkesztője és Weiner Sennyey Tibor író, költő.
 

 

  • népszavazás
  • menekültek
  • Magyarország
  • Társadalom