Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Szépen írott táj + galéria

Balaton, Szigliget, írók, színészek, művészek. Nők és férfiak. Egy közös biztosan van bennük: arcukon az idő. Stekovics Gáspár született Sárváron, 50 éves, képzőművész, fotográfus, tanított, elnyert díjakat. Tud még izgulni a saját könyvbemutatóján. Vida Krisztina Képpel/Írott/Táj című albumot ajánlja a DRÓTon. 

Túl sokáig halogatni nem illő egy ajánló megírását. Nekifogni mégis nehéz, amikor évek óta figyeljük egy fotóművész képeit, nap mint nap. Objektivitás és szakértelem hiányában benyomásokról fogok csak szólni.
 
Él egy ember a hazájában, a mindennapi környezetében, olyan emberek között, akiket jól ismer.  Írók, színészek, művészek. Nők és férfiak. Egy közös biztosan van bennük: arcukon az idő. 
Arcok, főleg közelről, úgy, ahogy máskor nem láthatjuk, a színpad gyakran távolít, hiába hisszük őket ismerősnek. Elmehetnek a közelünkben az utcán, ezeken a képeken valami mást mutatnak. 
Él egy ember egy olyan tájban, amit igen jól ismer.
Talán ez a legnehezebb, a hozzánk közel állókat megörökíteni, értő szemmel.
Szerencsés ember az, akinek ez sikerül.
 
Akárhogy is, ha az ember, fotóművész vagy író, érzelemmel is viszonyul hazájához. Ez nem a mindennapi gond, bosszúság. Talán inkább az a pillanat, amikor látod a számodra visszavonhatatlanul szeretett tájat és embereket.
 
Jelen kötet fő témája a Balaton és Szigliget.
A magyar tenger majd mindannyiunk élmény és emlék. Szigliget keveseké, ők azok, akik szólni tudnak róla. S szólnak arról is, ami a hétköznapok mellé lehet a plusz, az elidőzés, öröm.
 

KAPCSOLÓDÓ PROGRAM

Az elemzés és az értelmezés végtelen lehetőségét nyújtja, ha a szerző összekapcsolja a képet egy író, költő arcával és írásával. Saját kézírásukkal, vagy akár géppel írva.

Az mű, a szöveg nem az alkotójáé.
Mindenképpen arcon vág, vagy megsimogat.
Különös játék megvizsgálni ezeket az arcokat önmagukban, vagy a melléjük választott szöveggel. Az arcokat az elmosódó tájjal, vagy éles körvonalakkal, fényben.
 
Kép, arc és írás hármasa el- és magával ragadja a nézőt és olvasót. Nézzék és olvassák!
 
Született Sárváron, 50 éves, képzőművész, fotográfus, tanított, elnyert díjakat. Tud még izgulni a saját könyvbemutatóján.
 
Jó, hogy élnek közöttünk ilyen emberek is, mint Stekovics Gáspár.
 
 
Stekovics Gáspár: KÉPPEL/ÍROTT/TÁJ

colorkom, 2015


FOTÓZÁS A DRÓTon

Kevesen tudják, hogy a titokzatos író, a Kék Angyal és a Jégvágó alkotója fotózik is. Méghozzá nem is akárhogy! A DRÓTon most rövid vetítés a Jégvágó című regény (Magvető, 2013) kötetbemutatóján kiállított fotókból.  - A titokzatos Centauri fotói 

Rengei Tímea az Erasmus program keretein belül a tavaszi szemesztert Wrocławban tölti. Az egyetemen lehetősége volt arra, hogy megvalósítsa legjobb barátnője rég megálmodott ötletét: igyunk egy felest, és örökítsük meg az arcunkat! Különböző nemzetek fiait és lányait kérte meg, hogy a kamera előtt kóstolják meg hungarikumunkat.  Mondanunk sem kell, hogy a barátok készségesen vállalkoztak a feladatra! A DRÓTon most megnézhetitek az exklúzív fotósorozatot! Végre itt a "Pálinka-fejek", avagy külföldi barátaink reakciói egy feles igazi magyar pálinka elfogyasztása után. Ha tetszett: add tovább! Pálinka fejek! - Nézd meg, milyen hatással van a pálinka különböző népek fiaira és lányaira

Miért használ valaki ma még filmes gépet? Miért fotózik eleve rossz – még 1998-ban lejárt filmekre? Mi minden lehet egy-egy ilyen portré mögött? Az Ünnepi Könyvhéten főszerkesztőnk analóg géppel, romlott filmre készített portrékat költőkről, írókról, a kortárs irodalom meghatározó szereplőiről, sőt képzőművészekről is.  Képeinken Alexander Bródy, Bach Máté, Mán-Várhegyi Réka és Bartók Imre, Békés Zoltán, Boldog Zoltán, Danyi Zoltán, Hardik László, Kassai Zsigmond, Oravecz Péter, Pécsi Györgyi, Retkes Máté,  Kontra Ágnes, Simon Adri, Szabó Imola Julianna, Rácz Géza, Rónai Balázs Zoltán, Szegő János, Szörényi László, Terék Anna, Turi Tímea és Vári Gyuri, Zalán Tibor, Závada Péter. - Az irodalom órásmesterei – Portrék a Könyvhétről - GALÉRIA - 86ÜK15.
 
Magyarországon még mindig elfogadott a nők elleni erőszak, különösen akkor hunynak szemet felette, ha az családon belül történik. Gyenge és alávaló az a férfi, aki egy asszonyt megüt, és az a nő pedig, aki ezt elviseli: megfélemlített, kétségbeesett és kiszolgáltatott. Az a társadalom, ami pedig ezt szó nélkül tűri: folyamatos bűnben él. Mindez akkor jutott újra eszembe, amikor Kovács Patrícia színésznő feltett néhány fotót, melyet még Rózsa Erika készített öt éve a Nők Lapjának. Akkor én nem láttam ezeket a képeket, de most nagyon megráztak. Üzenjük a Parlamentnek: több tiszteletet a nőknek!

 

  • Stekovics Gáspár
  • Steko
  • Vida Krisztina
  • fotó
  • Látható