Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Szarka Fedor Guido képei, Duo Darbar, Fatima Gozlan és Gül Baba szombat éjjel az esztergomi dzsámiban + ZENE

Képzőművészet, költészet, zene a csodálatos esztergomi Dzsámiban egyetlen éjszaka. Szarka Fedor Guido képei, a Duo Darbar és Fatima Gozlan zenéje és Weiner Sennyey Tibor felolvasása.  

Múzeumok Éjszakája

mágikus művészettel

egy misztikus helyen

 

A DRÓT alkotói különleges éjszakára készülnek 2017 június 24-én, szombaton az esztergomi Dzsámiban. 

Szarka Fedor Guido szimmetrikus és aszimmetrikus képei, objektjei, tus és akvarellrajzait állítjuk ki Az Út felett című kiállításon, amelynek megnyitója 22:00-kor lesz. A Duo Darbar és Fatima Gozlan fog muzsikálni.

Utána éjjel 11-től Fügedi László muzsikál török lanton és Weiner Sennyey Tibor olvassa fel a Gül Baba című elbeszélését. 

DUO DARBAR:

FATIMA GOZLAN:

GÜL BABA:

Gül Baba Budapest misztikus alakjainak egyik legjellegzetesebbje. A „Rózsák Atyjá”-ról olyan sok mindent leírtak már, hogy nyugodtan kijelenthetjük: nem tudunk róla semmi biztosat. Ki lehetett a „valódi” Gül Baba, milyen múltja és legendás utóélete volt?

Weiner Sennyey Tibor Gül Baba c. elbeszélését 2012-ben adta ki a Kelet Kiadó; megjelenése utáni különleges események, a kedvező kritikai és pozitív olvasói vélemények hatására döntött úgy a szerző és Szarka Fedor Guido a könyv illusztrátora, hogy a könyvet s annak üzenetét 'életben' kell tartani. 
 
A szerzői felolvasásokat a könyv illusztrációs anyagát képező grafikák vetítése és Fügedi László 'Füge' saz játéka kíséri majd.
Méltó környezetben az esztergomi Dzsámiban kerül sor a könyv teljes felolvasására, a GÜL BABA Ősbemutatójára, miközben körülöttünk a könyv illusztrátorának legújabb munkáinak kiállítása lesz.

 


KAPCSOLÓDÓK

Gül Baba kaftánjában

 

Ki volt Gül Baba? Ki lehetett Gül Baba? Gül Babáról olvashattok a Gül Baba szerzőjétől esszét a DRÓTon abból az alkalomból, hogy 2017 június 24-én éjjel újra megszólalnak a Gül Baba életéről költött versek az esztergomi Dzsámiban.

Mi a titka szimmetriának?

Szarka Fedor Guido SYMMETRICON c. kiállításának megnyitója

Ezek a felismerések, ezek a kis szimmetriák vezethetnek a nagy szimmetriákhoz, akár a fraktálokig, sőt, a teremtésben levő szervező erő, a végtelen rend, az Örök Egy megértésig. Vagyis, amikor Szarka Fedor Guido symettriconokat alkot és állít elénk különböző technikákkal, akkor istenbizonyítékokat mutat fel. Nem mást tesz a képzőművészet eszközeivel, mint amiről Aquniói Szent Tamás beszél a quinque viae, vagyis az istenbizonyítás öt útja során, vagy amit mi tehetünk, amikor megforgatunk egy tobozt az orrunk előtt. Az organikus, élő formák, mint az arcok és a fák tükrözése egyszerre tudás és vallás, egyszerre szépség és bölcsesség, egyszerre asztrológia és ayurvéda, egyszerre Nakula és Sahadéva.

Egy keleti-budai mese 

Gül Baba türbéje kedvelt kiránduló- és zarándokhelye a budapestieknek és a turistáknak egyaránt, bár magáról Gül Babáról kevés megbízható információ maradt fenn. Amit tudunk, azt a szerző össze is foglalta személyes hangú utószavában. Ahogyan arról is szó esik a zárlatban, hogyan indította be Weiner Sennyey fantáziáját a főváros 16. századi török ostromának napján elhunyt dervis hagyománya és budai sírhelye, és hogy milyen egyéb forrásokból táplálkozik ez a kevert műfajú, többszöri olvasásra, olvasgatásra szolgáló szöveg.

 

  • Gül Baba
  • Szarka Fedor Guido
  • Esztergom
  • Dzsámi
  • Művészet