Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Szabad és új színházi műhely 2016-tól Budapesten!

KVAZÁR eseményTér néven újabb színházi műhely nyílik Budapesten. Formanek Csaba "poszt-radikális" projektje a tavalyi MÜSZI-s szobaszínházi korszak folytatása. A KVAZÁR várja mindazon, elsősorban kevés szereplős, kis térigényű előadások jelentkezését, melyek próba-, illetve játszóhelyet keresnek. Részletek a DRÓTon.

 
 
A KVAZÁR a Kőfaragó utca 8. szám alatt található, az egykori Super8 kocsma épületében és a jelenlegi S8 pince fölött. A 30 nm-es földszinti terem 20-30 néző fogadására alkalmas nézőtérrel, kiváló technikai felszereltséggel januártól várja az érdeklődőket.
 
A nyitóelőadás január 3-án és 4-én Formanek Csaba tavalyi, nagysikerű monodrámája, a Factura Lamiaceae lesz. Az előadást 8-án is műsorra tűzik. Itt lesz látható majd az idén készült kádszínházi szóló, a Bádogelefánt, és a Radikális Szabadidő Színház búcsúdarabja, a Rászorultak című előadás felújított változata is.
 
Az alapító-művészeti vezető saját előadásain kívül vendégjátékok és workshopok kapnak helyet a térben.
 
A KVAZÁR várja mindazon, elsősorban kevés szereplős, kis térigényű előadások jelentkezését, melyek próba-, illetve játszóhelyet keresnek.
 
Kontakt:

KAPCSOLÓDÓK

Formanek Csaba a budapesti színházi élet egyedi figurája, akit a kezdetektől fogva követek, figyelek, becsülök. Csaba két darabomat is megrendezte, eljátszotta az általam megírt Diogenészt, és közben – talán nem túlzok –, barátok lettünk. Ez az írás nem a közös darabokról, a Radikális Szabadidő Színházról, nem az elmúlt évekről, és még csak nem is a barátságunkról fog szólni, hanem a Bádogelefánt kapcsán arról, hogy mi az igazi színház, mi az igazi költészet, mi az igazi művészet és élet. Nagy szavak. Azok. Megnyílt végre a Bádogelefánt!

A valódi anyag: MI, ITT és MOST. Minden más minimum gyanús." - Mikor olvastál utoljára esszét a színházról? Na ugye. Akkor most Formanek Csaba színész, rendező komoly, elgondolkodtató írását ki ne hagyd a DRÓTon! - Közelítési kísérletek egy újabb monodramatikus színházhoz

Megnyílt a Radikális Szobaszínház a Művelődési Szinten, ahol a Radikális Szabadidő Színház társulatának tagjai már próbálják új előadásaikat. A város legkisebb színházi terében jártunk, és a monodrámák előkészületeiről és hátteréről beszélgettünk Formanek Csabával, Hakstol Sárával, Horváth Petronellával, Czap Gáborral és Lakatos Dániellel. Radikális Szobaszínház a Művelődési Szinten - VIDEÓ

Monodrámák sora készül a Radikális Szobaszínházban. Az első egy mindennapos témát érint: az árvacsalánfélék családjához való teremtő vonzás törvényeiről szól. - Budapest legkisebb nagy színháza - Kultúrpart 

„A városrészen úrrá lett a tömény iszonyat." - Weiner Sennyey Tibor: Cicero Szicíliában: Korinna monológja - részlet 
 
Ugyan független társulatként működnek és lettek egyre ismertebbek és elismertebbek, a Radikális Szabadidő Színház részben az egykori Egyetemi Színpad hagyományaiból nőtt ki. Formanek Csabával, a társulat vezetőjével beszélgettünk a kezdetekről, a fennmaradás nehézségeiről és az idei repertoárról. - Egyetemi kultúrát lehetne csinálni - ElteOnline

 


THEALTER NAPLÓ

„A politikusok és a média elfoglalta az igazságosztás szerepköreit. Ők az igazi mesélők, az ő történeteikben élünk. Valóságnak azt kell elfogadjuk, amit az ő barlangjaik falára vetítve látunk. Ha azt mondjuk, a valóság nem ilyen, veszélyeztetjük hatalmi státuszukat. Mert annál van a hatalom, aki a figyelmet irányítja.” Formanek Csaba záró írása a 25. Thealter-fesztiválról, amiből megtudhatjuk, hogy mi a progresszív színház, milyen a szentesi Horváth Mihály Gimnázium köztéri színháza, milyen volt Molnár Csaba Dekameronja, az Andaxínház kertbéli performance-a, sőt, azt is, hogy Formanek Csaba milyen színházat szeret? - Az igazi élő színház veszélyes

Szórakoztatnak? Lenyűgöznek? Drámáznak? Miért teszik ők ezt? Miért hiszünk nekik? Miért ne hinnénk? Mi a hitünk vagy a hitetlenségünk ára? Ahogy telt az idő, és közeledtünk a fesztivál végéhez, egyre kevésbé érdekelt mindaz, ami a színpadon történt. A nézőkre lettem kíváncsi. Mit tudunk kezdeni az egyéni és kollektív unalmunkkal? Formanek Csaba írása az offline:ontheater újcirkuszáról, az Anyaszínház és a MASZK koprodukciójában született Escurialról, és a k2 Színház Apátlanok című előadásáról a DRÓTon. - Mindennapi unalmunkat add meg nekünk ma - THEALTER-napló 3.


Hatalom, politika, propaganda. Kerítés, bevándorlók, közmunka. Közállapot. Kéretlenül is ömlik ránk a napi hír, bölcsesség, érvek, indulat, harag. Természetes, hogy egy kortárs színházi fesztiválon, a THEALTER-en is számos előadás foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. Túl látunk-e azonban az aktuális közbeszéd felszínén, vagy csak hajtogatjuk az ismert fordulatokat az összekacsintás reményében? Formanek Csaba írása a THEALTER négy előadásáról: a Stúdió K és a k2 Bakfittyéről, a Zsámbéki színházi Bázis és a MASZK Egyesület közös Kolhaasáról, a Közmunka Színház Messécske a Csodatévőről című előadásáról és a Metanoia Én tökéletes vagyok darabjáról. Az állampolgár válsága – THEALTER-napló 2.


Olykor, ha minden összekavarodott bennünk, ha a személyes és közösségi és nemzeti és nemzetközi válságok között, a fokozódó hangzavarban nem találjuk többé magunkat, érdemes hazamenni. Visszatérni oda, ahol még tudtunk valamit arról, kik vagyunk, és szerettük annak titkát, hogy kivé lehetünk. Pénteken elindult a 25. THEALTER fesztivál Szegeden. Formanek Csaba THEALTER-naplójának első részét olvashatjátok a DRÓTon. A hírnök letérdepel – THEALTER-napló 1.

 

 

  • Kvazár
  • színház
  • Radikális Szabadidő Színház
  • Művészet