Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Sétáló fák

Mai hír, hogy állítólag „nem fognak több fát kivágni a Ligetben”, hanem majd átültetik őket, vagy ami még ennél is valószínűbb: megkérik őket, hogy álljanak odébb, s a fák majd szépen elsétálnak. Valószínűleg. Vagy mégsem?

 
 
Sétáló fák
 
 
- Jó napot kedves Platán úr, lenne szíves, csak pár lépést....
- Na de miért?
- Semmi különös, csak ide is egy kis betont szeretnénk önteni!
- Ó, hát abból tényleg kevés van Pesten... Persze...
- Tiszteletem Juhar asszonyság, csak egy picit arrébb fáradna...
- Itt állok már nagyon rég, miért mennék máshová?
- Csak azért, mert a miniszterelnök úr a Várba szeretne költözni és ezért mindannak, ami a Várban van máshová kell menni....
- És a Parlament?
- Fiúk, fogjátok meg...
 
Alighanem ebből a rövid és elképzelt abszurd párbeszédből érthető lesz, hogy mennyire szomorúan nevetséges ez a ma reggeli hír. Ideje lesz tisztázni mindenki számára, hogy valójában, amikor ezeket a nyilatkozatokat olvassák, akkor nem más történik, mint hogy Hölgyeim és Uraim, önöknek hazudnak reggel, délben és este, mindezt a maguk pénzéből, s elvárják, hogy tapsoljanak is hozzá. Közben valójában teljesen másról van szó.
Amikor civilek, magyar polgárok (ha tetszik, ha nem:) valódi hazafiak - jól vagy rosszul, saját szerény lehetőségeikhez mérten mégis figyelemre méltóan hatékonyan - a Városliget fáiért tüntetnek, harcolnak, akkor nem csak arról van szó, hogy azt szeretnék, hogy ne vágják ki a fákat, hanem sokkal többről.
Arról is, hogy a hatalom, saját komplexusaitól, félelmeitől és korrupciójától eltorzulva szembekerült saját népével, idősebb és fiatalabb polgáraival, akik pedig a jövőt jelentik.
Pontosan, mint amikor a gigantikus megmozdulást látva az internetadó anakronisztikussága világossá lett, és még a számítógépet sem használó miniszterelnök is megértette egy pillanatra talán, hogy a digitális forradalom kellős közepén egyre képtelenebb dolog visszafelé lépkedni a történelemben. Az optimistábbak (vagy naivabbak) akkor abban reménykedhettek, hogy többet már nem fogunk regresszióba zuhanni.
Tévedtek.
Ez az ország folyamatosan és tudatosan regresszióba van taszítva.
 
Mi az a regresszió? Visszaesés, hanyatlás, visszafelé mozgás.
Nem egyszerű nosztalgia van itt bármilyen korábbi korszak iránt. Nincs olyan korábbi korszak, ami felé ez a regresszió visz. Egyszerűen képtelenek vagyunk elfogadni, vezetőinkkel együtt, hogy a magyar aranykor véget ért, ha volt egyáltalán valaha. Ahelyett, hogy felismernénk, hogy
 
világfaluban élünk, amelyben egyre súlyosabb globális válság van, mely válságra csak sok tudatos, normális, összehangolt lokális válasz lehetséges,
 
mi úgy teszünk, mintha hazánk nem kötődne ezer szállal a világhoz.
Bekerítjük magunkat.
Mintha a környezet-, étel-, vízszennyezés, a globális felmelegedés, a halmozódó civilizációs és kulturális kudarc, a világválság minket nem érintene. Ahelyett, hogy a magyar közösség jól felfogott érdekében közösen cselekednénk, óvnánk környezetünket, óvnánk egymást, óvnánk értékeinket, mi jelenleg sem környezetünket, sem egymást, sem értékeinket nem óvjuk meg.
 
Ma a Városliget, holnap a Római part, holnap után a vidéki erdőink, tájvédelmi körzeteink.
 
Meg kell tanulni, hogy mit jelentenek azok a fogalmak, hogy fenntartható fejlődés, környezetvédelem, várostervezés. Nem újabb atomerőművet, nem fakivágásokat az amúgy is erősen légszennyezett fővárosban, nem még több betont.
Az egészséghez nem elég a foci és az olimpia. Az egészséghez levegő kell, tér kell, fák kellenek, egészséges közérzet és tervezhető jövő kell. Béke kell és bizalom kell. Az egészséghez az kell, hogy az emberek nyugodtan alhassanak.
Öntsünk tiszta vizet a pohárba.
 
A Városligetet fel kell újítani, de egyetlen fát sem szabad kivágni,
 
végképp nem kell, mert nem lehet átültetni. Hiszen nem a fákat kell átültetni, hanem a múzeumokat kell vagy máshová tenni, vagy eleve el sem költöztetni. Végül pedig álljunk meg itt és most, és vizsgáljuk meg, hogy miért történik mindez, ami történik és mi történik valójában? Ez nem jobb-, vagy baloldali kérdés. Ez nem politikai kérdés.
Mielőtt mindenki saját magának, saját lelkiismeretének megfelelve válaszol ezekre az egyszerű kérdésekre, kérem vonatkoztassunk el egy pillanatra és emlékezzünk a kiváló író, J. R. R. Tolkien nagyszerű regényének azon jelenetére, melyben midőn Szarumán mágus Vasudvardban végképp Szauron, a sötét úr hatása alá került, megalkotja ork hadseregét, méghozzá úgy, hogy kivágja a fákat. Vasudvard ellen ki kell állni, és ezt senki mások nem tehetik meg, csak a fák pásztorai, csak az entek. Ekkor az entek összejönnek, nagy tanácskozásba kezdenek, hogy háborúba vonuljanak-e. Szerintem a helyzet nagyon hasonló, az egyetlen különbség, hogy nincs szükség háborúra. Van békés megoldás.

A Városliget legyen Városliget.

 


BŐVEBBEN

A fákat a tiltakozóknak engedve átültetik - ígérte meg a Városliget Zrt. prominense. A Ligetvédők szerint PR-fogás az egész, szerintük így is halálra vannak ítélve a fák. - A Ligetvédők szerint PR-fogás a faátültetős ígéret - www.szeretlekmagyarorszag.hu
 

VÁROSLIGET

A Ligetvédők 12 pontja

A Ligetvédők 2017 március 14-én közzétették 12 pontjukat. A követeléseket most változtatás nélkül, egyben, a kapcsolódó anyagokat a végén linkelve közöljük a DRÓTon.

200 éve született az első Ligetvédő! + AUDIO

Kimentem a ligetbe újra / Hosszacska távollét után, / Hogy lássam: fűve, berke, útja / Minő hatással lesz reám. - kezdi forradalmi versét a lázadó rasztafári 1877-ben, majd így folytatja: Engem bozótja, gazza nem bánt, / Mert a gyom is természetes; / Nem is szidok tanácsot, kormányt; / Ha útam kissé szemetes...

Művészek a Városligetért + VIDEÓ

Nem volt semmi hőbörgés, semmi botrány, semmi vér. Volt viszont művészet, értelmes beszéd, tiszta szavak, és sok nyugodt és tisztes polgár a Liget Művészeti Pikniken, a Városligetben 2016. július 31-én, vasárnap, ahol számos magyar alkotó a fák kivágása és a Liget megmaradása érdekében. Videónkban Kiss Judit Ágnes költőnővel beszélgettünk arról, hogy mégis mit akarnak a művészek a Városligetben. Ezt osszátok, ne a propagandát.

Sétáló fák

Mai hír, hogy állítólag „nem fognak több fát kivágni a Ligetben”, hanem majd átültetik őket, vagy ami még ennél is valószínűbb: megkérik őket, hogy álljanak odébb, s a fák majd szépen elsétálnak. Valószínűleg. Vagy mégsem?

Hermann Hesse: A fák

Számomra mindig is a fák voltak a leghatásosabb prédikátorok. Tisztelem őket, ha nemzetségben, családban élnek az erdőkben, ligetekben. (...) Aki megtanulta meghallgatni a fákat, többé nem sóvárog arra, hogy fa legyen. Semmi más nem akar lenni, csakis az, ami. Ez a haza. Ez a boldogság. - Radics Viktória fordításában olvashatjátok Hermann Hesse különösen aktuális írását.

Ők a Ligetvédők

Kik azok a Ligetvédők? Mit akarnak? Miért veszélyesek? Miért félelmetesek? A leleplező videóból kiderül. + VIDEÓ

Tarkopasz

Taroljuk le a fákat, virágokat, bokrokat. Taroljunk le mindenkit, aki más, mást akar. Legyünk egyformák, gyűlöljünk mindenkit, szeressük a királyt. Féljünk és rettegjünk mindentől, ami más mint mi, aki mást akar, aki máshogyan beszél, ír, gondolkodik. Egyáltalán: gondolkodik.


PAKS2

Atommagyar

2014. december 9-én aláírták a paksi bővítésről szóló szerződést. Most akkor a piros vagy a zöld gombot nyomjunk? 

Paks aláírva, unokáink eladósítva - GREENINFO

Az elmúlt 25 év messze legnagyobb korrupciós lehetősége. Sumákban írták alá ma az oroszokkal a paksi bővítés 3 megvalósítási szerződését. Aláírók: a Lázár Jánoshoz tartozó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt. Mivel a Pakson létesítendő 2 új, egyenként 1200 megawattos atomerőművi blokkra vonatkozó megállapodást nem a 2 állam kötötte, ezért a szerződés részleteit – a magánjogra hivatkozva – nem hozzák nyilvánosságra.


MAKE AMERICA GREAT AGAIN

Standing Rock elesett + VIDEÓ

2017. február 22-én felszámolták az amerikai Standing Rocknál tiltakozók táborát. Néhány százan énekelve, dobolva, gyalog vonultak el, mások szembeszálltak a rendőri túlerővel - őket egytől-egyig letartóztatták. A távozó őslakosok - egy indián rituálénak megfelelően - felgyújtották a hátrahagyott sátraikat. Győzött Trump és az olajvállalatok, súlyos vereséget szenvedtek az őslakosok, a környezetvédők és a Föld, amin élünk. Az utolsó videó, amit feltöltöttek a helyszínről mindent elmond.

Nők az életért! + Standing Rock a nagy összecsapás előtt + VIDEÓ

48 órájuk van a Standing Rock rezervátum táborában a Dakota kőolajvezeték ellen tüntetőknek, hogy elhagyják a terepet, mert szerdán - Trump elnöki döntésének következményében - rendőrök és a fegyveres erők fogják felszámolni a tábort több híresztelés szerint is. A tüntetők egy videóüzenetben foglalták össze, hogy mi a helyzet és miért nem távoznak.

Mégis megépül a Dakota kőolajvezeték!? + VIDEÓ

Milyen környezetvédelem? Milyen őslakosok? Mégsem győztek az amerikai őslakosok, miután győzött Donald Trump. Az alábbi felvételen megnézhetitek, hogyan írta alá az amerikai elnök a Dakota rezervátumon keresztülvezető csővezetékről szóló engedélyt. Make America Great Again sorozatunk legújabb része. 

Győztek az amerikai őslakosok!?

Ma reggel a Standing Rock rezervátumban és világszerte az a hír terjedt el, hogy LEÁLLÍTJÁK A VEZETÉK JELENLEGI ÉPÍTÉSÉT, és semmiképpen sem a folyó alatt és az amerikai őslakosok szent földjén keresztül fogják folytatni. Sokan úgy értékelik a helyzetet, hogy egy csatát megnyertek, de a háborút még nem.

A világ szeme Standing Rockon + VIDEÓ

Íme a videó, ami gyönyörűen és mindenki számára elmagyarázza, hogy mi is történik - és miért pontosan éppen most - a Standing Rock indián rezervátumban. Add tovább, hogy mindenki megértse! 2016 november 26-án világszerte emberek milliói állnak majd ki harminc perc csenddel és harminc perc imával a vízért, a földért és az életért az amerikai őslakosok mellett.  

Győriek álltak ki az észak-amerikai Standing Rock őslakosaiért. A győri Reflex környezetvédő szervezet videóján Lajtmann Csaba mellett, Szarka Fedor Guido is látható, aki a DRÓTon megjelent írásunkat olvasta fel a tüntetésen.
 
Van olyan tüntetés Magyarországon, ahol együtt és egy cél érdekében jelenik meg - sokunk mellett - a Ligetvédők rasztafarija: Gregory G Ras, Akkezdet Phiai rappere: Said, a táltos és sámán körökből ismert: Sólyomfi-Nagy Zoltán, vagy a parapszichológia kutatója: Paulinyi Tamás. És ez a tüntetés az, amikor magyarok az amerikai őslakosokért állnak ki.
 
KORTÁRS ÉSZAK-AMERIKAI INDIÁN KÖLTÉSZET a DRÓTon
„Eltűnő amerikaiak, veszélyeztetett fajta, / féreg és fű, nevezzék, aminek akarják / kőkemény helyek, ahol csontok csörögnek alá a mélybe. - Wendy Rose hopi-mivok indián költő és aktivista Idegen magvak című verse. 
„Amikor még indián voltam (…) Az előszobában elhalkul a patkócsattogás. / Milliónyian sírnak ereimben. - Mark Turcotte odzsibve indián költő, mesélő Folytatódik című verse.  
„Hé! Indián vagy?” / Bólintottam. / „Hé te! Indián vagy?” - Maurice Kenny mohauk költő Távolsági busszal a montanai Billingsbe című verse.  
„De miben vagyunk bűnösök? / – a véres emlékezetben..."  - Mandy L. Smoker assziniboin-szíú költőnő Egyensúly című verse. 

 

  • Városliget
  • fák
  • környezetvédelem
  • Szabadság?