Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Romokban a magyar szellemi élet?

Miközben hat írószervezet egyszerre tiltakozik az NKA folyóirat-támogatási döntései ellen, addig az érintett folyóiratok főszerkesztői sokkal sarkosabb véleményt fogalmaznak meg a sajtóban. Szántó T. Gábor szerint súlyosan magyarellenes döntések sora rombolja a nemzeti kultúrát", míg Podmaniczky Szilárd azt nyilatkozta, hogy ...akit egy tollvonással tönkre lehet tenni, az számítson rá, hogy meg is teszik vele." Az elmúlt napok rövid és összefoglaló áttekintése a DRÓTon. 

 
 

A magyar folyóirat-kultúra vége?

Az NKA kinyírja a lapokat. Hat magyar írószervezet tiltakozik

Alulírott reprezentatív irodalmi szervezetek tiltakozunk a szakterületet érintő radikális forráskivonás ellen, mely különösen érzékenyen érinti az irodalmi folyóiratokat és szerzőiket. - az EMIL, a FISZ, a JAK, a Szépírók Társasága, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a Magyar Írószövetség együtt tiltakozik az NKA 2016-os folyóirat támogatásokkal kapcsolatos döntései ellen. A teljes levelet itt olvashatjátok a DRÓTon.

Kedves Barátaim, megérkezett az NKA ítélete a 2000 támogatásáról - semmit sem adtak. Jánosi Zoltán, a döntéshozó kuratórium elnöke szerint "igyekeztek megőrizni a magyar folyóirat-struktúra alapjait". Ennek örvendek. Ezek szerint a 2000-nek több nyomtatott évfolyama nem lesz.  Köszönöm a részvétet. István" - írta a Facebookon Margócsy István irodalomtörténész 2016 április 28-án, a 2000 kulturális folyóirat alapító szerkesztője, amit a 444 is átvett

 

 
Az eddigi támogatásból is nagyon szigorú gazdálkodással tudtunk kijönni. Ma már nincs a lapnak egyetlen főállású alkalmazottja sem, felszámoltuk az önálló irodánkat, még céges telefonunk sincs, van olyan kolléga, aki a helyzetre való tekintettel pár hónapja kijelentette, nem vesz fel honoráriumot, a szerkesztők utoljára januárban kaptak juttatást. Hova hátráljunk? Persze mindig lejjebb lehet adni még egy szinttel az igényeket, de én 
 
nem hiszem, hogy arra kellene szocializálni magunkat, hogy az értelmiségi munkát nem kell honorálni, hogy azt lehet hobbiból csinálni. 
 
Harcolunk a lapért, de ha azt kérik, menjünk le kutyába, nemet mondunk." - nyilatkozta mindezek után Tompa Andrea a HVG-nek a megszűnő vagy átalakuló Színház folyóirat főszerkesztője.  
 
Szántó T. Gábor, a Szombat főszerkesztője május másodikán azzal nyitott a Szombat.org-n, hogy Van szerencsénk bejelenteni, hogy a Magyar Művészeti Akadémia által elfoglalt Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – évtizedes hagyományt megszakítva – más rangos folyóiratok mellett, idén először nem támogatta a Szombat, zsidó politikai és kulturális folyóirat és honlapja, a szombat.org pályázatát sem." - majd hozzátette: Mielőtt bárki antiszemitizmust orrontana, el kell keserítenünk: a helyzet rosszabb. Azt a viccet juttatja eszünkbe, mely szerint a kommunizmus a zsidótörvények hatályának kiterjesztése mindenkire.
 

 
Súlyosan magyarellenes döntések sora rombolja a nemzeti kultúrát. A Magyar Művészeti Akadémia által delegált kurátorok nem csupán a folyóirat-finanszírozást akarják átformálni, hanem a magyar szellemi élet egészét."
 
Mindeközben a Librarius alapító főszerkesztője, Podmaniczky Szilárd író azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy: ...ma mindenki kizárólag támogatás alapon fogalmazza meg magát, és elvárja, hogy fenntartsák, amiben
 
a fő fenntartó, az NKA is hibás, amely statikus pályázati rendszert működtet, és nem motivál a piaci orientálódásra. 
 
Mint mondta, dinamikus pályázati rendszerben mérhető teljesítmény (eladott példányszám, kiadásokhoz mért bevételi részarány, online látogatók száma) alapján is adnak normatív támogatást, s ilyen esetben minimálisra csökkenthető a kuratóriumi tagok korrupt ítélkezése, hiszen csak a rendszer működését kell felügyelni.
Podmaniczky Szilárd szerint 
 
az irodalmi lapok nagyjából piaci tét nélkül működtek, és ez a kiszolgáltatott helyzet hosszú évek óta magában hordozta a mostani bebukást. 
 

 
Közölte: 
 
akit egy tollvonással tönkre lehet tenni, az számítson rá, hogy meg is teszik vele. 
 
A bebukott irodalmi lapok forrásmegszűnésének az lehet a nyertese, aki most megpróbál a piaci működés felé fordulni, a vesztese pedig az, akit támogat az NKA politikai korrupciótól vezérelt rendszere, mert ő továbbra is megszüntethető adminisztratív eszközökkel."
 

2016. május 4-én, szerdán 9 órától az NKA Szépirodalom Kollégiuma sajtótájékoztatót tart. Téma a Kollégium idei döntései, illetve a szépirodalmi folyóiratok jelene és jövője. A DRÓT ott lesz. És ti?

 


KAPCSOLÓDÓK

 

Az irodalmi életet felkavarta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft létrejötte. Annak körülményei szerteágazó, többkörös vitát szültek. A Fiatal Írók Közleményének aláírói nyílt vitára hívta a tehetséggondozókat és az írószervezeteket. A vita Budapesten, az ELTÉn zajlott, március 4-én. Videónkban a közel három órás, parázs vitából megpróbáltuk a legfontosabb pillanatokat kiemelni. Vita a tehetséggondozásról - DRÓT ÖSSZEFOGLALÓ VIDEÓ

Én tudom, hogy minden művészeti kérdés a legjobb helyen van Fekete Györgynél. Tudom, hogy mindent tud, tudom, hogy – akárcsak Orbán Viktor – mindenhez ért. Főleg a művészethezMMA lóvéval kitömve + NKA lenyúlva = művészet letudva. Coki.

Mi volt eddig? Egy olyan támogatási rendszer, amely tele volt hibával, amelyben nagyon is számított, hogy ki-kinek a kije, de azért eloszlott benne a hatalom, és talán tíz-húsz év után még jobban demokratizálódott volna, egyenlő esélyeket adva fiataloknak és időseknek, támogatva a valóban tehetségeseket, nem csak a kanonizáltakat és a klikkben benne levőket. Lehetett volna javítani rajta. Mi az, ami most készül? Egy teljesen egypólusú rendszer, amely közvetlen a politikai szereplők alárendeltje, s művészet-művész csak az lehet, aki hozzá tartozik, aki hozzá kapcsolódik, aki hozzá hű. Legyen világosság és értsük meg, hogy Hazánkban a hatalmas adóterhekből befolyó összegeknek elsősorban három irányba kéne mennie: oktatás, egészségügy, kultúra. Ezek nélkül nincs és nem is lesz olyan Magyarország, amely „versenyképes” – ahogy mondani szokták. Igaz, én nem is biztos, hogy „versenyezni” szeretnék, hanem elég lenne csak élni. Élni értelmesen, egészségesen, gondolkodó emberek között.  – WST: A FÜSTPARIPA ÚJRA VÁGTAT – Kultúrpart 2012. 11. 24. 

Érdemes-e tovább fenntartani egy olyan irodalmi kánon-rendszert, amely többnyire nem az esztétikum, hanem a politikai hovatartozás alapján ítél értékesnek vagy kivetendőnek egy adott szerzőt? – Petneházi Gábor: Állami csecsszopók és dróton rángatott bábuk 
 
Lehet minket szeretni, utálni, vitatkozni velünk, írni hozzánk, és olvasni minket. Egyet nem lehet: megkerülni. A DRÓT az, ami összeköt, összekapcsol. A DRÓT a szellem vezetéke. - Weiner Sennyey Tibor: A szellem korrupciója helyett 
 

 

  • NKA
  • Nemzeti Kulturális Alap
  • folyóirat
  • vita
  • kultúra
  • támogatás
  • Társadalom