Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Rilke levelei hozzád - VIDEÓ (85. ÜK/10)

Rainer Maria Rilke levelezését húsz éven át fordította Báthori Csaba. A könyvhéten beszélgettünk vele a monumentális munkáról, Rilkéről, Rodinről és kristályosodásról.

 

 
Rainer Maria Rilke (1875–1926) nemcsak a huszadik század egyik legnagyobb németnyelvű költője volt, hanem a század első felének egyik fáradhatatlan levelezője is. Levelei az elmúlt évtizedekben lassan – örökösi, kiadói és kutatási szempontok aggályos fontolgatása közben – láttak és látnak napvilágot. Életművének ez a része még ma sem teljesen belátható, hiszen az episztoláknak nemhogy kritikai igényű gyűjteménye, de még komoly összkiadása sem létezik.

A 85. Ünnepi Könyvhétre megjelent Napkút kiadás – a fordító, Báthori Csaba húszéves monumentális munkájának eredménye – ebből a hatalmas anyagból nyújt átfogó, az élet és életmű minden releváns vonatkozását tükröző válogatást. A levelek lenyűgöző nyíltsággal adnak számot Rilke életének szorongásos gondjairól, saját – és mások – művészetének elmélyült mérlegeléséről, a költő sokszor viszontagságos hétköznapjairól, költői-filozófiai összefüggésekre irányuló figyelmének változásairól, – és számtalan ponton megvilágítják a költői életművet is. 

 


Ranier Maria Rilke: Levelek I. 1894-1910, II. 1911-1916, III. 1917-1922, IV. 1923-1926. Fordította Báthori Csaba. Napkút. 2014.


KAPCSOLÓDÓ

Könyvhét a DRÓTon

Olvasni emberi - Platón Államáról (85.ÜK/1.)

Intim gépi líra – Tóth Kinga: All Machine a könyvhéten (85.ÜK/2.)

Irina Muravjova: Az angyal napja – részlet (85. ÜK/3.)

Spiró György megnyitja a Könyvhetet - VIDEÓ (85. ÜK/4.)

Emberi viszonyok. Lángh Júlia: Macskák és férfiak (85. ÜK/5.)

Sekszpirályi kettős játékok - KAF a Könyvhétre (85. ÜK/6.)

Felvilágosodástól az elsötétítésig - Ludassy Mária interjú VIDEÓ (85. ÜK/8.)

A körforgás regénye - Sági György: Gilgul (85. ÜK/9)

Önfeláldozás a kultúráért?– a Schmidt Éva rejtély

 

  • Rainer Maria Rilke
  • levelezés
  • Ünnepi Könyvhét
  • Báthori Csaba
  • Látható