Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Radikális testélmény Budapesten és Pécsett!

Kortárs tánc, butoh, performansz, táncfilmek, workshop, filozófia, mindez jellemzi az 5. BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálét, amelyet 2017. szeptember 26 és október 3 között rendeznek meg. Leírás, részletes program, kapcsolódó cikkek és interjúk a DRÓTon.

 
Radikális testélmény
 
Budapesten és Pécsett!
 
Budapest // Nemzeti Táncszínház, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria,
Pécs // Zsolnay Kulturális Negyed
 
 
A 2009-ben Butoh Fesztiválként indult program, ma a régió legjelentősebb, az ázsiai kortárs non-verbális előadóművészeteket bemutató, a két kontinens közötti művészeti együttműködéseknek teret adó programmá nőtte ki magát.
A biennálé szervezőjének, az Érintéspont Művészeti Alapítványnak és igazgatójának,
 
Bataritának kiemelt célja, hogy Magyarországon és lehetőség szerint a régióban is bemutassa a Távol-keleti előadóművészetek legújabb irányzatait, elősegítse a kulturális és művészeti kapcsolatok kiépítését, a közös munkát Kelet-Európa és a Távol-Kelet között.  
 
A kezdetben a butoh (japán avantgárd) előadásokra fókuszáló fesztiválprogramban, évről-évre fokozatosan megjelentek a műfaj szoros határai közé nem sorolható, de a butoh filozófiáját tükröző előadások, kortárs tánc produkciók és performansz akciók is, ezért a biennalé neve előbb Itt van Japán, majd BODY.RADICAL lett. 
Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálé idén először turnézik Magyarországon, Pécsett, Európa 2010-es kulturális fővárosába tesz látogatást, ahol a Zsolnay Kulturális Negyed ad teret a programnak. A budapesti előadások a Nemzeti Táncszínház jóvoltából a Várkert Bazárban lesznek, de a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Galéria is izgalmas események helyszínéül szolgálnak majd. A Japánból, Koreából, Hong Kongból meghívott produkciók hagyományos színházi keretek között és különleges tér-specifikus helyszíneken kerülnek bemutatásra.
 
A fesztiválra látogatók az idei programban is határokat feszegető, radikális, fizikai, ugyanakkor erős érzelmi töltettel bíró előadásokat láthatnak, melyek esetenként tradicionális gyökerekből merítenek, inspirálódnak.
 
Az 5. BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálén fellép NAKAJIMA Natsu Japánból, aki a ma élő legidősebb női butoh táncos, a műfajt alapító Hijikata egyik legfontosabb táncosa. Melette az Akram Kham társulatából kilépett koreai kortárs koreográfus LIM Set Byeol és társulata, a hong kongi sztár ONG Yong Lock és honfitársai, a forradalmian újító greenmay és YIP Paul, továbbá két fiatal japán tehetség, WATANABE Harauka, aki Ázsiában és Európában is több koreográfus verseny győztese és SHIMOJIMA Reisa szintén több díj birtokosa.  A bemutatókat minden este közönségtalálkozó követi.
A biennálé egy új tér-specifikus darab megteremtésének és bemutatásának lehetőségét is biztosítja, magyar és hong kongi művészek koprodukciós munkájaként létrehozva. 
A színházi térben előadott alkotások mellett a biennálé talán legkülönlegesebb programja a szombat délután zajló Hopp Kert Show, melynek keretében a fesztivál művészei öt helyszín-specifikus performanszot adnak elő a két éve újjászületett kertben és midezek mellett látogatható lesz a múzeum aktuális kiállítása is.
 
Az előadások mellett a három napos workshop programon, világhírű mesterek tudásában merítkezhetnek meg az érdeklődők.
 
NAKAJIMA Natsu butoh táncot tanít,  ONG Yong Lock strukturált improvizációt vezetve egy előadást hoz létre a résztvevőkkel.
Az idei filmvetítés anyagát a 2016-ban elhunyt MUROBUSHI Ko mester életművét, filozófiáját feldolgozó tokiói Ko Murobushi Archivum biztosítja, WATANABE Kimiko jóvoltából. Murobushi a 2009-es indulástól 2013-ig meghatározó arca, előadója volt a fesztiválnak, életében a legjelentősebb butoh mesterként, koreográfusként tartották számon. A munkájához kapcsolódó filozófiáról és a kortárs japán tánc filozófiájáról ISHII Tatsuro, tokiói professzor A Perspective On Japanese Contemporary Dance című előadása ad majd bővebb képet.
 
A fesztivál életében először, de remélhetőleg nem utóljára került Pécs a turné programba.
 
A BODY.RADICAL-on fellépő országok mind képviseltetik magukat, a Biennálé igazi eszenciája utazik az egykori Európai Kulturális Fővárosba.
 
(Fotó Pettendi Szabó Péter)
 
KAPCSOLÓDÓK
 

Batarita filozófiája

Csak enni, inni, szükségleteinket kielégíteni, vagy a legmélyebb filozófiák mélyére merülni, csak a gondolatok között élni. Mindenre képesek vagyunk, és mindennek az ellenkezőjére is

Ázsia és Európa között - „Magyarország? Tudom! Ott van Európa mellett!”

- beszélgetés Batarita táncos-koreográfussal a DRÓTon.

Május 23-án a Nemzeti Táncszínházban négy nemzet táncosnői lépnek fel. Az esemény főszervezője Batarita koreográfus-táncos, akivel egy Koreában készült beszélgetésünket olvashatjátok most a DRÓTon, továbbá közöljük a világhírű magyar táncosnő által írt filozófiáját. 

Nem az a siker, ha tapsolnak... - Batarita I.

....az a siker, hogy ha egy ember kapott valamit, elgondolkodott, alakított a darab az életén, vagy napokig olyan dolgokon formálta magát, amin azelőtt nem, vagy esetleg kinyitott magának egy kaput - ez fontos. - mondta Batarita táncos, koreográfus a 7NŐ beszélgetések negyedik estjén. A beszélgetés szerkesztett változatának első részét elolvashatjátok a DRÓTon.  

A férfiak is ugyanúgy félnek, mint a nők - Batarita II.

Azért kellett a mozdulatművészetet elrejteni, mert a szabad tánccal kifejezhet az ember valamit. Ha kifejez, az gondolkodásra, érzésre indítja a nézőket. Ha gondolkodnak az emberek, az veszélyes. Ez ilyen nagyon egyszerű.  - Batarita táncos, koreográfus a DRÓT 7NŐ beszélgetés sorozatának negyedik alkalmán igazán meglepő dolgokról is beszélt. Itt olvashatod a beszélgetés második felét.

 
  • butoh
  • tánc
  • Batarita
  • KORTÁRS TÁNC
  • performansz
  • TÁNCFILMEK
  • Workshop
  • filozófia
  • Művészet