Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Petőfi nő volt?

Azt állítja nála van Petőfi koponyája. Nálam meg az enyém. Még. Szerencsére. – "És akkor mi van?" című sorozatunk első részét olvashatjátok a DRÓTon Hanzély Márton tollából.

 
Igen jó időzítéssel (péntek 13-án, éppen a nemzeti ünnep előtt) az igazán megbízható hírek portálja – a Borsonline – jött elő azzal, hogy Morvai Ferenc „kazánkirály” és önjelölt régész, a Megamorv-Petőfi bizottság elnöke nagy bejelentésre készül egy sajtótájékoztatón. Azt állítja, hogy csaknem százszázalékos bizonyítást nyert, hogy a Barguzinban talált földi maradványok tényleg Petőfi Sándoréi. Vagyis költőnk nem a segesvári csatában esett el, hanem 1856-ban, 33 évesen halt meg. A történet szövevényessé itt válik igazából, hiszen a cikk beszámol arról, hogy 1989 óta mennyi vélt vagy valós támadás érte Morvai Ferencet és munkatársait „mind a kutatók, mind a Magyar Tudományos Akadémia részéről.” A galád MTA elterjesztette, hogy a megtalált csontváz még csak nem is férfié volt. Úristen, mindig is sejtettem, de mostmár - ha tényleg igaza van, akkor - az Akadémia is azt állítja, hogy:
 
Petőfi nő volt!
 
Mi, akik sem régészetben, sem nekrofíliában kellő jártasságot nem szereztünk, különösen pedig maguk a leletek nincsenek birtokunkban – vagy tegye föl a kezét, akinél otthon legalább egy Petőfi lábszárcsont akad! – fogalmunk sincs, hogy tényleg az-e vagy sem. 
Persze az Internet népe egyből teljesen begajdul és követeli: temessük a barguzini csontokat Petőfi szülei mellé a Fiumei úti sírkertbe! De előtte a csontokból vegyünk DNS-mintát, és bizonyítsuk be, hogy... Hogy pontosan mit is bizonyítunk, azt már nem is tudjuk, mert mi van akkor, ha Petőfi élt még pár évet? Örülünk neki, de maradtak-e fenn versek? Tudunk-e bármit ezekről az évekről? Jelent-e bármit is a Petőfi életrajz szempontjából, azon kívül, hogy át lehet írni az évszámokat, ha tényleg Petőfié a koponya? És akkor mi van? 
Nem mondom, az tényleg érdekes lenne, ha kiderülne, hogy Petőfi nő volt... Sőt, már látom, hogy legközelebb a PRIDE-on Petőfi lesz a zászlón, de mit fog ehhez szólni a sok magyar? Az rendben van, hogy fejét – már ha az övé - 26 éve ide-oda gurigásszák, de azért túlzásba ne essünk! Petőfi férfi volt, mégha női csontjai is voltak. A nevében is benne van. Fi! Vagy mégse? Mert eredetileg Petrovics. Ics??? :)
Négy éve Valuska László készített interjút Szűcs Gábor irodalomtörténésszel, arról, hogy hányféleképpen halt meg Petőfi. Valuska így foglalta össze a beszélgetést: „egy osztrák levágta Petőfi fejét és egy iskolának adományozta, egy vak biztos benne, hogy Petőfit látta, de lehet, hogy Szibériában élt sokáig.
 
Az ufók nem rabolták el, az biztos.
 
Petőfi halála az egyik legtitokzatosabb és legszórakoztatóbb történet a magyar irodalomban. Eltűnése annyi legendával járt, hogy alig győzték feldolgozni, sőt újabbakat kitalálni.” 
Petőfi Sándorral egyébként is rengeteg baj van. Mindenhol járt, talán csak Rózsa Sándor kötötte ki a lovát több helyre, sőt – a legújabb „kutatások” szerint –
 
valójában Széchenyi István fia volt,
 
hiszen döblingi emlékirataiban azt írta: „és az összes látnok, akik az utóbbi időben támadtak, mint például Petőfi, aki a fiam, akinek az anyját, mint annyi mást hagytam megdögleni.” Boldog Zoltán az esetet veséző cikkében nem véletlenül írja: „A rendszerváltás után nagy média- és tudományos visszhangot kiváltó „Petőfi-ügy” tehát korántsem zárult le. Suta szójátékkal azt mondhatnánk: feléledt hamvaiból.” Ezt az utóbbi interjút és cikket javasoljuk olvasásra, de csak akkor, ha már elolvastuk Petőfi Sándor összes versét, írásait. Mert ezek azok, amik tényleg a költőhöz köthetőek, tényleg ő írta őket, akár Barguzinban halt meg, akár nő volt, akár dinoszaurusz. 
 

AJÁNLOTT SZAKIRODALOM

 

 

  • Petőfi Sándor
  • Március 15.
  • És akkor mi van?
  • Szabadság?