Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Pápá Európa! És akkor mi van?

Európát szét lehet rombolni egyetlen éjszaka alatt, de évek hosszú sora kell ahhoz, hogy Európát felépítsük. Európát meg lehet és kell is javítani, nekünk, akik Európát alkotjuk, nem pedig tovább rontani a butasággal. 

Pápá Európa!
 
És akkor mi van?
 
 
Két világháború, fasizmus és kommunizmus, vasfüggöny, megszámlálhatatlan áldozat minden oldalon, minden nemzetből, elherdált vagyon, tudás, szellemiség. Ezek voltak a legfőbb indokok, amikor Európa kimondta, hogy „soha többé”. Ezért jött létre az Európai Unió és mi magyarok ezért is léptünk be. Az európai közösség messze nem tökéletes, de még mindig jobb egy csapatban lenni, békében élni szomszédainkkal, mint gyűlölni, rettegni, elpusztítani egymást. Ezt tudja Skócia, Írország, London, és tudja Németország és Franciaország is. Megtanulták.
 
Ha ma Magyarországon tartanának egy népszavazást, nagyon könnyen járnánk úgy, mint Anglia.
 
Jönne néhány dühödt mitugrász és saját hülyeségből, vagy esetleg orosz támogatással, habzó pofával kerítenék körbe megint az országot, hogy lehetőleg mindenki fulladjon meg máma még. Megjegyzem, mintha alig két évtizede éppen mi szerettünk volna egy európai közösség szerves részei lenni, persze ki gondolta volna, hogy éppen ez a szerv leszünk a nagy, hízásra és tunyaságra is hajlamos európai testen. Hogy melyik szerv?
Vajon Európa agya lehetünk-e majd oktatás, ösztöndíjak és a tudás kultúrája nélkül? Amikor olyan büszkék vagyunk arra, hogy nekünk van a legtöbb Nobel-díjasunk, akkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy legtöbbjük külföldön lett az, és nem csak a jobb állások reménye miatt hagyták el hazánkat. Azért mert itt nem lehetett élni. Azért mert itt megölték volna őket, mint annyi más nagy tudású és értékes magyart. De ne csak azokra gondoljunk, akik hatalmas díjakat kaptak, hanem akik bár elismerésben aligha részesültek, mégis hozzátettek a magyar és a világ kultúrájához. Akár Bartók, akár Hamvas Béla.
És amikor féltjük a kultúránkat, „a magyar kultúrát”, akkor tisztában vagyunk-e azzal, hogy „a magyar kultúra”, nem a csak a Csárdáskirálynő, gulyás, Erős Pista és pálinka, hanem
 
a magyar kultúra valami borzasztóan összetett soktényezős és szerteágazó csoda, ami ezer szállal kapcsolódik a világ többi kultúrájához, Nyugat és Kelet irányában egyaránt? Igen, Angliához is.
 
Valójában nincs olyan, hogy csak magyar kultúra, olyan kultúra van, amit magyar nyelven művelnek, s a művelés szó a hangsúlyos.
Vajon európa szíve leszünk? Milyen szív az, amely nem dobban, amikor segíteni kell, ami nem ver hevesebben, amikor igazságtalansággal, hazugsággal, szörnyűséggel szembesül? Milyen szív az, amely nem remeg meg, amikor elveszíthet egy jó barátot? Most, hogy Anglia kiszállni látszik a közösségből, sokan saját hülyeségüket érzik igazolva látni, ahelyett, hogy meghallanák az angol fiatalok szavát, akik kétségbe vannak esve. Ők nem egy ilyen Európát akartak maguknak, ahogy mi sem akartunk egy vasfüggöny helyett huszonnyolc újabbat.
 
Sem a józan ész, sem az egészséges érzelmek nem nyomnak itt latba, hanem csak és kizárólag a tunya gőg, a sértődött dac, aminek szülője semmi más, mint a végtelen butaság.
 
Aranyszabály, hogy mindig egyszerűbb valamit lerombolni, mint bármit felépíteni. Mindig jobb valamit megjavítani, mint elrontani. Európát szét lehet rombolni egyetlen éjszaka alatt, de évek hosszú sora kell ahhoz, hogy Európát felépítsük. Európát meg lehet és kell is javítani, nekünk, akik Európát alkotjuk, nem pedig tovább rontani a butasággal.
A magyarok előtt két út áll. Az egyik, hogy mernek egyszerre ésszel gondolkodni és szívükre hallgatni, majd bölcsen cselekedni, tanulni, építkezni. A másik, hogy nem lesz itt kérem semmi más, csak egy csomó egymást maró, egymásra haragvó ostoba senki, akik már arra sem emlékeznek, hogy mit jelent az a két szó, hogy Európa és hogy magyar.
 
Forrás The Guardian: What do young people think about Brexit? - video

KAPCSOLÓDÓK

Európa alkonya?

Nem a külső fenyegetés fog összeroppantani minket, hanem a saját hülyeségünk, nem az idegenek, a kínaiak, a sárga, vagy arab vagy akármilyen veszedelem, hanem a saját nemtörődömségünk, önhittségünk és vakságunk taszít minket a sírba. Hamarosan. Adam Frey írása. (Megjelent: 2015-11-22)


Így védem az európai kultúrát

...nem zárkózom fel se jobbra, se balra." - írja Lédán István a kiváló latinos filosz, akinek írásait a Laudator blogon és DRÓTon is olvashattátok már több ízben. Rövid, józan média- és társadalomkritika következik. Elfogultaknak nem ajánljuk. (Megjelent: 2015-09-18 )


Sziget Európában, avagy inkább Európa egy adriai szigeten

Európa a nehezen kivívott emberi szabadságjogok, a demokratikus, humánus élet- és értékrend, zsidó-keresztény kultúrkör mellett van. Bármennyire is elkoptatták ezeket a szavakat, még mindig képesek azt jelenteni, hogy az egyén szabad, a tulajdon szent, mindenkit ugyanazon a jogok és kötelességek illetnek, és a tudás és tehetség a legfőbb érték. - Weiner Sennyey Tibor esszéje Az elveszett királyságból.


 

És akkor mi van? - sorozat a DRÓTon

Hanzély Márton nagyon radikálisan vélekedik a mostanság sok mindenkit lázba hozó foci bajnokságról. „És akkor mi van?” – most különösen aktuális című sorozatának legújabb írásával, szerkesztőségünk legtöbb tagja aligha ért egyet, ahogyan valószínűleg ti sem. Mégis közöljük, hogy segítsünk szegény emberen, ne érezze olyan magányosnak magát. Sz*rok a focira

„Európa nagy és dicső, és újra az fog lenni.” – jósolta megkérdőjelezhetetlen előrelátással a Konzervatív Hallgatók elnöke, miközben tahóságukkal kiharcolták maguknak azt a bizonyos 15 perc hírnevet, néhány leszbikus és biszexuális lány békés tiltakozása közben. De honnan ez az elképesztő önbizalom és mi történik itt valójában? Hanzély Márton És akkor mi van? sorozatának újabb részét olvashatjátok a DRÓTon. Buzi-e vagy?

„A sok író figyel és hallgat.” – ez a mindent elmondó MTI-ORIGO képaláírás a Tokaji Írótáborról készült fotó alatt. Tényleg ez „a hazai irodalmi élet egyik legfontosabb rendezvénye”, ahogy a Magyar Hírlap mondja. Nem is kéne többet hozzátenni, hacsaknem annyit: és akkor mi van? – Hanzély Márton kegyetlen véleményével szerkesztőségünkben nem mindenki ért egyet, de teret adunk neki, ahogy bármilyen más-, vagy ellenvéleménynek is. Ha lesz. Addig is: olvassátok. -  Hallgass és figyelj - a Tokaji Írótábor margójára

A legújabb az, hogy akkor most Föld2. Rögtön a szingularitás után az jön, hogy majd feltöltjük az agyunkat egy bazinagy csőbe és halhatatlanok leszünk. Gyűjtsünk arra, hogy lelépjünk innen, vagy arra, hogy semmi emberi ne maradjon belőlünk. Remek!  – Hanzély Márton „És akkor mi van?” című szkeptikus és cinikus sorozatának legújabb részét olvashatjátok a DRÓTon. Miért hülye Stephen Hawking? 

Azt állítja nála van Petőfi koponyája. Nálam meg az enyém. Még. Szerencsére. – "És akkor mi van?" című sorozatunk első részét olvashatjátok a DRÓTon Hanzély Márton tollából. Petőfi nő volt?  

Oscar Wilde szerint „azért nagyszerű dolog a foci, mert távol tartja a belvárostól a csürhét”. Hogy egy élő klasszikust is idézzek: „na, ugye!” – Hanzély Márton kegyetlen „És akkor mi van?” című sorozatából a legújabb rész annyira nyers, hogy a demagógiára már-már demagógiával válaszol. Úgyhogy írásától szerkesztőségünk elhatárolódik, mégis közöljük, mert szeretnénk többféle véleménynek is hangot adni. Kövezzétek meg ti hozzászólásaitokkal a DRÓTon, ha ti sem értetek vele egyet! Vagy adjátok tovább, osszátok meg, ha szerintetek is van benne valami. Na, ugye?

 
 
  • Európa
  • Európai Unió
  • És akkor mi van?
  • Társadalom