Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Pályázati kiírás – JAKkendő-díj 2015

A József Attila Kör újra meghirdeti a MrSale Öltönyüzlet által támogatott JAKkendő-díjat, olyan pályakezdő, szépirodalmi kötettel még nem rendelkező prózaírók számára, akik 2015. december 31-ig nem töltik be a 40. életévüket. Részletek a DRÓTon.

 
 
 
 
2015 évi JAKkendő-díj
 
A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) célja a kortárs – hazai és határon túli – magyar irodalom és kulturális élet érdekében a fiatal írók pályakezdésének segítése, a pályájuk elején járó írók munkájának támogatása, számukra bemutatkozási, publikálási lehetőségek biztosítása.
 
E céllal összhangban a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) nyílt pályázatot hirdet a 2015 évi JAKkendő-díj elnyerésére olyan pályakezdő, szépirodalmi kötettel még nem rendelkező prózaírók számára, akik 2015. december 31-ig nem töltik be a 40. életévüket. A pályázat szakmai és pénzügyi lebonyolítója a JAK, a díj támogatója a MrSale Öltönyüzlet.
 
Korábbi díjazottak, eredmények
 
 Az első alkalommal odaítélt díjat 2012-ben Szil Ágnes Tangram című kézirata kapta, amellyel a szerző a németországi Kielben részt vehetett az Elsőregényesek Fesztiválján. A második Jakkendő-díjat 2013-ban Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen című kézirata nyerte el, majd a szerző 2014-ben megkapta a Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat, s 2015-ben ő képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. A harmadik díjazott Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című könyvét a fővárosi önkormányzat fiatal tehetségeket támogató programja keretében ismerték el a Margó Fesztiválon, s bekerült a Horváth Péter irodalmi ösztöndíj TOP3 jelöltjei közé is.
 
A pályázat feltételei
 
- A pályázaton kizárólag szépirodalmi kötettel még nem rendelkező szerző vehet részt.
 
- Pályázni kész kézirattal (a szerző által kiadásra szánt kötet egésze) lehet prózai műfajokban (regény, elbeszélés, novelláskötet, esszé). A teljes kézirat bemutatása szükséges.
 
- A pályázat jeligés
 
- A nevezési korhatár: 40 év (a mindenkori JAK- tagságnak megfelelően).
 
A pályázat részeként benyújtandó dokumentumok
 
Az érvényes pályázat három különálló, PDF formátumú elektronikus dokumentumból áll:
 
1. számú dokumentum: A pályázati kiíráshoz mellékelt ADATLAP kitöltve, melyet különálló, egységes dokumentumban kérünk mellékelni. Az adatlap az alábbi adatokat tartalmazza:
 
- a pályázat jeligéje
 
- születési név
 
- születési idő
 
- lakcím
 
- telefonszám
 
- e-mail cím
 
- rövid szöveges önéletrajz (maximum 3000 leütés)
 
2. számú dokumentum: amely a pályázat részeként egyetlen fájlban az alábbiakat tartalmazza:
 
-        A pályázat jeligéje;
 
-        a mű szinopszisa (2-3 oldal);
 
-        pályaműtől függően tartalomjegyzék;
 
-        rövid szövegmutatvány (egy tetszőlegesen kiválasztott, maximum 16 oldal terjedelmű, egybefüggő szövegrészlet a műből).
 
A 2. számú dokumentum a pályázó nevét nem tartalmazhatja!
 
3. számú dokumentum: A kézirat, amelynek terjedelme minimum 120 000, maximum 400 000 leütés szóközökkel. A kézirat egységes formai követelményei:
 
-        Times New Roman betűtípus;
 
-        12-es betűméret;
 
-        1,5-es sorköz.
 
A kéziraton a szerző nevének feltüntetése a pályázat jeligés jellege miatt tilos. A kézirat fejlécében a pályázati jeligét kell feltüntetni.
 
A pályázat benyújtásának módja
 
A három pályázati dokumentumot együtt e-mailben PDF fájlformátumban kérjük eljuttatni a jakkendo@gmail.com e-mail címre. A pályázatokat kizárólag elektronikus úton kell elküldeni.
 
A pályázónak formai hiánypótlásra egyszer van lehetősége, amiről e-mailben értesítjük. A kuratórium döntésétől függően a pályázótól nyomtatva is bekérheti az anyagot. A pályázat formai és tartalmi feltételeinek nem teljesítése esetén a pályázat érvénytelennek minősül.
 
Amennyiben a pályázó valótlan személyes adatokkal (szerzői álnéven pályázni természetesen megengedett), vagy nem saját kézirattal pályázik, az a pályázatból történő azonnali kizárását vonja maga után.
 
A pályázat benyújtási határideje
 
2015. december 16., 23:59
 
A határidőn túl beérkezett vagy tartalmilag hiányos pályázatokat a kiírónak nem áll módjában befogadni.
 
A díj odaítélésének menete
 
A beérkezett pályaművek mennyisége alapján a kiíró előválogatást tarthat.
 
A díjazásról a JAK által felkért öttagú szakmai kuratórium dönt. A 2015-es kuratórium tagjai:
 
Harmath Artemisz, irodalomtörténész, kritikus
 
Lapis József, irodalomtörténész, kritikus
 
Szilágyi Zsófia, irodalomtörténész,
 
továbbá
 
Balajthy Ágnes irodalomkritikus és Borsik Miklós költő, szerkesztő, a JAK-füzetek könyvsorozat sorozatszerkesztői.
 
A díjazott pályamunka az 1982-től létező JAK-füzetek sorozatában jelenhet meg, illetve a szerző 200 000 Ft összértékű írói támogatásban részesül.
 
A díjat 2016 januárjában adják át.
 
A támogatóról
 
A JAKkendő-díj fő támogatója:
 
MrSale Öltönyüzlet
 
1066 Budapest, Weiner Leó utca 20.
 
A JAKkendő-díj Magyarországon ritka és kivételes módon magánalapítású szépirodalmi díjként jött létre 2012-ben.
 
A JAKkendő-díj alapító támogatója a MrSale Öltönyüzlet, melynek cégvezetője, Békés Zoltán fontos célnak tartja a magyar kultúra és mindenekelőtt a fiatal kortárs magyar irodalom helyzetbe hozását, és hogy az elismerést évről-évre odaítéljék egy-egy pályakezdő magyar prózaírónak. Az alapító szándéka hosszú távon az is, hogy a díj a könyvek eladásából és további támogatásokból önfenntartóvá váljon.
 
Támogassa Ön is a díjat és a fiatal szerzők megjelenését!
 
További támogatásokat közvetlenül a József Attila Kör bankszámlaszámán ajánlhat fel: 11706016-20464170
 

A pályázati ADATLAP a kiírásban található linkre kattintva, és itt is elérhető: ADATLAP_JAKkendő 2015

 


KAPCSOLÓDÓK

A 2014-es JAKKENDŐ-díjassal Papp-Zakor Ilkával a díjátadón beszélgettünk, közvetlenül azután, hogy átvette a díjat Mán-Várhegyi Rékától - az előző díjazottól - és az alapítóktól, Békés Zoltántól - a MrSALE öltönyüzlet vezetőjétől -  és Gaborják Ádámtól - a József Attila Kör elnökétől.  A boldog JAKkendő-díjas: Papp-Zakor Ilka - VIDEÓ és GALÉRIA

„Miközben szabadon engedi túlburjánzó képzeletét, a mondatok szintjén rendkívül fegyelmezett. És mindegyik novellát jól fejezi be. Egy példa: az Anyuka c. novellát egy veszélyes lódarázs zümmögi végig, egyszer mintha sikerült volna megsemmisíteni, de végül, miközben a főhősnő Anyuka a kádban ül, veje bejön a fürdőszobába és..." - írta Forgách András a Literán a 2014-es JAKkendő-díjasról, Papp-Zakor Ilkáról. A DRÓTon most elolvashatjátok az Anyuka című novellát a díjnyertes kötetből.

Miért kellene az íróknak éhezniük? Miért kellene rosszul kinézniük? Miért öltöztek öltönybe írók és költők és az hogy is néz ki? Bemutatták a József Attila Kör és a MrSale Öltönyüzlet közös projektjének zárásaként készült különleges irodalmi fotóalbumot az RS9 Színház Vallai-kertjében. Az est során Bach Mátéval - a kötet fotósával - beszélgetett Karafiáth Orsolya és Hevesi Judit. Videóösszefoglalónkat láthatjátok a helyszínről!

Írók öltönyben - a JAK és a MrSale közös estje - VIDEÓ: 2014 október 10-én tartották meg a MrSALE öltönyüzletben az „öltözz öltönybe napot”. Ebből az alakalomból a József Attila Kör szervezésében nagyszabású felolvasást tartottak, amelynek az előkészületeiről és az estről itt tekinthetitek meg videóösszeállításunkat. Filmünkben nyilatkozik Békés Zoltán - a MrSALE cégvezetője -, a bajszos Karafiáth Orsolya, Szilasi László, Pallag Zoltán és Áfra János is. Az esten felolvastak Áfra János, Bartók Imre, Csider István Zoltán, Gábor Tamás Indiana, Hartay Csaba, Kassai Zsigmond, Karafiáth  Orsolya, Kemény István, Kiss Tibor Noé, Pallag Zoltán, Pion István, Simon Márton, Szilasi László, Térey János és Weiner Sennyey Tibor. Az esemény moderátora Szegő János volt.

Alessandro Baricco Novecentoját adta elő immár harmadszorra Ilyés Lénárd egy különleges helyszínen, a MrSale öltönyüzletben. Kameránkkal az előadáson jártunk. - Színház egy pesti öltönyüzletben - VIDEÓ

 

  • JAKkendő-díj
  • József Attila Kör
  • Mr SALE
  • MrSale
  • Alkotó