Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Pályázati felhívás a VI. Új Alkotóműhely Művésztelepen való részvételre.

Idén hatodszorra is megszervezik a nagysikerű Új Alkotóműhely művészetelepet Tiszakécskén. Bárki pályázhat képző-, előadó-, fotó- és filmművészet, továbbá irodalom kategóriában. Részletek, pályázati felhívás, időpont, tudnivalók a DRÓTon. Add tovább: hátha van alkotó-művész ember közeledben, hacsak nem éppen TE vagy az!

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Új Alkotóműhely Egyesület

és

Tiszakécske Város Önkormányzata

nyílt pályázati felhívást tesz közzé a

VI. Új Alkotóműhely Művésztelepen

való részvételre.

A művésztelep helyszíne: Tiszakécske,

időpontja: 2016. augusztus 26. - szeptember 4.

A pályázaton indulhat minden 18. életévét betöltött magyar állampolgárságú vagy magyar anyanyelvű művész.

A pályázat benyújtási határideje:

2016. június 15. éjfél

A benyújtás módja:

kizárólag e-mailben - az ujmuhely@gmail.com címen

A pályázat részletes ismertetése:

A tiszakécskei művésztelepről:

ÚJ ALKOTÓMŰHELY a DRÓTon

A 2015-ös kiírás és az alkotók: Az Új Alkotóműhely Egyesület és Tiszakécske Város nyílt pályázatára  - amit a DRÓTon is olvashattatok - összesen 27 pályázat érkezett 39 helyigénnyel. Az idei művésztelepen végül 16-an fognak részt venni - művészek és szervezők. Teljes lista és bemutatkozók a DRÓTon. - Tizenhat művész szemben a végtelennel

Képzőművészek, előadóművészek, filmesek és fotósok, írók és költők: itt az alkalom, hogy jelentkezzetek a legendás, 2015. augusztus 26-szeptember 4. között tartandó tiszakécskei művésztelepre! Az Új Alkotóműhely pályázatának részleteit a DRÓTon itt olvashatók. Pályázati felhívás a legendás tiszakécskei művésztelepen való részvételre

Az Új Alkotóműhely csoport egyik legfontosabb eredménye a 2011 és 2015 között Tiszakécske Önkormányzat, az Arany János Művelődési Központ, valamint a helyi vállalatok és magánszemélyek támogatásával már öt alkalommal megszervezett tiszakécskei művésztelep, mely sok más Magyarországon működő művészteleptől eltérően nem csak idényszerűen fogja össze az alkotókat, hanem tovább erősíti a szellemi közösséget és az állandó kapcsolatot közöttük. Ezzel felélesztett egy olyan korábbi művésztelepi formát, ami mára javarészt eltűnt, és amit az alkotók közös célja, akarata és szellemisége határoz meg. Létrejötte nagyban kapcsolható magukhoz az alkotókhoz, létezése részben az alkotók szellemiségét is meghatározza.

A művésztelepeket szakmai előadások, színházi és táncbemutatók, workshopok, kortárs képzőművészeti kiállítások, koncertek és kerekasztal-beszélgetések kísérik, melyek célja a tiszakécskei közösség és az alkotók közötti párbeszéd és együttműködés, továbbá a kortárs és progresszív művészet és a kultúra megismertetése a fiatalokkal, valamint a városban és annak közösségében rejlő lehetőségek kutatása és közös feltárása.

Az évek során a művésztelep meghatározó arculata lett a képzőművészeti fősodor mellett a társművészek bevonása. A közös munkák során az egymásra hatás, a művészetek közötti átjárhatóság, a kölcsönös inspiráció és az együttes alkotás jelentős szerepet kapott.

Az idei évben – akárcsak tavaly - szeretnénk a részvételi lehetőséget mindenki számára elérhetővé tenni, felkutatni azokat az alkotókat, akikkel hosszabb távon is eredményes és kölcsönösen termékeny kapcsolatba léphetünk.

Olyan pályázati anyagokat várunk, melyekben az alkotók megvizsgálják munkájuk lehetséges kapcsolódási pontjait a társművészetekkel, és bemutatják arra vonatkozó képességeiket, hogy szakmájuktól, alkotói gondolkodásmódjuktól eltérő munkamódszereket és gondolati rendszereket megismerve továbbfejlesszék saját művészeti tevékenységüket.

A művésztelep során önálló művészeti alkotások létrehozása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a kutatásra, a fentebb leírtak figyelembevételével. A zsűri által kiválasztott résztvevők már a művésztelep kezdete előtt online felületen megoszthatják terveiket, és kapcsolatot építhetnek ki egymással, ezzel is szélesítve látókörüket és fejlesztve terveiket.

A kiválasztott alkotók számára a következőket tudjuk biztosítani:

-      szállás és étkezés a művésztelep ideje alatt

-      hozzájárulás az utazási költséghez

-      anyagköltség / szükséges nyersanyag biztosítása (képzőművészek számára)

-      műtermi és kiállítási lehetőség

-      próbahelyszín és alapvető technikai felszerelés (előadóművészek számára)

-      az irodalom, a film és a fotóművészet képviselőit külön egyeztetés alapján, projektjeiktől függően tudjuk terveik megvalósításában támogatni 

-      szakmai konzultáció

-      a művésztelep programjain való részvétel

A résztvevőktől a következőket várjuk:

-      szakmai felkészültség, elhivatottság

-      a művésztelep teljes időtartamára szóló részvétel

-      nyitottság a társművészetekkel történő együttműködésre

-      közösségi szellem

-      a képzőművészektől alkotónként legalább 1, a művésztelep során elkészült műtárgy, mely az Új Alkotóműhely Egyesület tulajdonába kerül (melyet az Egyesület a Városnak ajánl fel haszonélvezetre)

-      az előadóművészektől egyénileg / csoportonként legalább 1 produkció (előadás, munkabemutató, koncert, felolvasóest, performansz) bemutatása a művésztelep ideje alatt.

-      az irodalom, a film és a fotóművészet képviselőivel külön egyeztetés alapján, projektjeiktől függően állapodunk meg, milyen módon járulnak hozzá a művésztelep eredményéhez.

A művésztelepre a következő művészeti ágak képviselőit várjuk:

 • KÉPZŐMŰVÉSZET (festészet, szobrászat, grafika, kerámia, textil)
 • ELŐADÓMŰVÉSZET (színház, tánc, zene, cirkusz, performansz)
 • FOTÓ- és FILMMŰVÉSZET
 • IRODALOM (próza, költészet, dráma)

A művésztelepre a jelentkezők terveitől és a végleges költségvetés kialakulásától függően 15-20 főt tudunk fogadni. A résztvevők legalább felét terveink szerint a képzőművészek fogják kitenni. A többi művészeti ágról, a meghívottak arányáról a beérkező pályázatok függvényében döntünk.

A pályázathoz beküldendő dokumentumok:

 1. A pályázó szakmai önéletrajza és munkásságának ismertetése (portfólió, referenciák, publikációk, stb.)
 2. Motivációs levél
 3. A projektterv bemutatása: azaz egy előzetes elképzelés a művésztelepen elvégzendő munká(k)ról. Nem várunk végleges, kidolgozott terveket! Inkább inspirációt, a kutatási irány megjelölését, a vezérgondolat ismertetését.
 4. A várható anyagköltség, technikai és szerszám-igények, szállítási igény.

Kérjük, hogy a fenti dokumentumokat PDF formátumban csatolják az e-mailhez.

Megjegyzés:

Szívesen fogadunk csoportos jelentkezéseket is, a korlátozott létszám miatt max. 2-3 főig. Ebben az esetben a pályázati anyagban 1., 2. pontot alkotónként külön dokumentumban csatolják, a 3. és 4. pontot közös munkaanyagként.

Kérjük a pályázókat, hogy jelentkezésük előtt tanulmányozzák a korábbi évek művésztelepi tevékenységéről szóló dokumentációt egyesületünk holnapján illetve Facebook-oldalán:

http://ujmuhely.wix.com/ujalkotomuhely

http://facebook.com/ujalkotomuhely

Tiszakécske város honlapja:

http://www.tiszakecske.hu/

A pályázatokról 2016. június 15-ig az Új Alkotóműhely Egyesület elnöksége dönt, független tanácsadók bevonásával.

További információ:

Retkes Máté, az Új Alkotóműhely Művésztelep főszervezője, egyesületi elnök

kontakt: retkesmate@gmail.com + 36 30 561 16 42

Formanek Csaba, szervező, egyesületi alelnök

kontakt: formanek.csaba@gmail.com + 36 70 317 80 55

Budapest, 2016. április 11.

                                                                                    Új Alkotóműhely Egyesület

 • VI. Új Alkotóműhely Művésztelep
 • Új Alkotóműhely
 • művésztelep
 • művész
 • alkotó
 • pályázat
 • Tiszakécske
 • Alkotó