Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - Fiatal íróknak, költőknek

A résztvevő mentorok vállalják, hogy egy évig ingyen követik egy fiatal tehetség irodalmi munkáját, és – közös megállapodás alapján – rendszeres szakmai konzultációval segítik további fejlődését. A leendő mentorált – híven Ijjas Tamás eredeti felhívásához – 17 és 30 közötti, kötettel nem rendelkező pályakezdő, akinek pályázati anyagát (10 oldalnyi verset vagy szépprózát) 2017. január 31-ig kell eljuttatnia az általa kiválasztott mentornak. A mentorok február 8-án közlik döntésüket a pályázókkal.

 
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
 
Fiatal íróknak, költőknek
 
Csatlakozva Ijjas Tamás kezdeményezéséhez, és tiltakozva a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. központosított és államilag helyzetbe hozott működése ellen, független tehetséggondozó mentorhálózatot hirdetünk.

 

A résztvevő mentorok vállalják, hogy egy évig ingyen követik egy fiatal tehetség irodalmi munkáját, és – közös megállapodás alapján – rendszeres szakmai konzultációval segítik további fejlődését. A leendő mentorált – híven Ijjas Tamás eredeti felhívásához – 17 és 30 közötti, kötettel nem rendelkező pályakezdő, akinek pályázati anyagát (10 oldalnyi verset vagy szépprózát) 2017. január 31-ig kell eljuttatnia az általa kiválasztott mentornak. A mentorok február 8-án közlik döntésüket a pályázókkal.

Reméljük, hogy ezzel a kezdeményezéssel hozzájárulhatunk a fiatal tehetségek kibontakozásához, és egyúttal rá tudunk mutatni a kortárs irodalom politikailag és gazdaságilag is kiszolgáltatott helyzetére. Szeretettel várjuk további vállalkozó kedvű mentorok jelentkezését!

 
A Független Mentorhálózat keretein belül jelenleg a következő alkotók, irodalmárok várják a pályakezdők írásait (a lista folyamatosan bővül):
 
Áfra János- janosafra@gmail.com
András László - maxundersky@gmail.com
Babiczky Tibor – babiczky@gmail.com 
Bartók Imre – ibartok@gmail.com 
Balaskó Ákos - akos0215@gmail.com
Bencsik Orsolya - barsonytafota@gmail.com
Czinki Ferenc - czinkif@gmail.com
Csutak Gabi - csutak.gabi@gmail.com. próza 
Deres Kornélia – dereskornelia@gmail.com 
Fehér Renátó - rrrenato.feher@gmail.com.
Gács Anna - annagacs@gmail.com kritika
Gaborják Ádám - adam.gaborjak@gmail.com kritika, tanulmány
Gerevich András - andras.gerevich@gmail.com
Gerőcs Péter – peter.gerocs@gmail.com 
Haraszti Ágnes - agnes.k.haraszti@gmail.com
Hevesi Judit - judit.hevesi.mail@gmail.com líra, fordítás és kiadói tanácsok
Hutvágner Éva - eva.hutvagner@gmail.com kritika
Jenei Laszlo - jenei3715@gmail.com
Kalapos Éva Veronika - kalapos.eva.veronika@gmail.com próza, ifjúsági irodalom
Kálmán C. György - gckalman@gmail.com kritika
Kerber Balázs - balazs.kerber@gmail.com vers
Kiss Judit Ágnes - kissjuditagnes@gmail.com
Kiss Tibor Noé - kiss.tibor.noe@gmail.com
Kollár Árpád – kollararp@gmail.com 
Krusovszky Dénes – krusovszky@gmail.com 
L. Varga Péter - kultikus@gmail.com kritika, esszé, tanulmány
Lakatos István lakatos.elefes@gmail.com
Lanczkor Gábor – lanczkor@gmail.com 
Lapis József - lapisjozsef@gmail.com
Lázár Bence András - lazarbenceandras@gmail.com
Lesi Zoltán - lesi.zoltan@gmail.com
Marno János - marnoj@gmail.com 
Mezei Gábor - gmezeig@gmail.com
Mócsai Gergely - mocsai.g@gmail.com
Mohácsi Balázs - blzsmhcs@gmail.com kritika, vers
Nagy Gabriella - nagygabi0617@gmail.com próza
Nagy Hajnal Csilla - nagyhajnalcsilla@gmail.com líra, próza
Nagy Márta Júlia – nagymarti@gmail.com 
Nagypál István - stevenbigpaul@yahoo.ca próza, vers
Nemes András - nemesandras5@gmail.com
Nemes Z. Márió – marionetttt@gmail.com 
Németh Zoltán – nemetx@gmail.com 
Orcsik Roland – rorcsik@gmail.com 
Őszi Róbert - robert.oszi02@gmail.com próza
Papp Ádám - pappjaykadi@gmail.com
Papp Sándor Zsigmond - papp.s.zsigmond@gmail.com próza
Papp-Zakor Ilka - pz_ilka@yahoo.com. próza
Peer Krisztián - peerkrisztian@gmail.com
Péterfy-Novák Gergely - gregorius1966@gmail.com. próza 
Pion István – istvanpion@yahoo.com 
Pollágh Péter – ppeter79@freemail.hu 
Potozky László - potozkylaszlo@yahoo.com próza
Radics Viktória - radicsria@gmail.com
Rajsli Emese - erajsli@yahoo.com
Simon Márton – simon.marton@hotmail.com vers
Sirokaï Mátyás – damjanich40@gmail.com 
Sopotnik Zoltán – sopotnikzoltan@gmail.com 
Szabó Imola Julianna - saskatanc@gmail.com
Szabó Róbert Csaba - fauteuil81@gmail.com próza, forgatókönyv, filmötlet
Szilágyiné Szabó Ágnes - szil.agnes2012@gmail.com 
Térey János - tereyjanos@vipmail.hu
Tolvaj Zoltán – trollzaj@gmail.com
Toroczkay András - andrastoroczkay@googlemail.com 
Tóth Kinga - tothxkinga@gmail.com
Totth Benedek - benedek.totth@gmail.com 
Turbuly Lilla - turbulyl@gmail.com
Weiner Sennyey Tibor - wstibor@gmail.com
Závada Péter – zavadapeter@gmail.com
 
A mentorok - ahogy az eredeti kiírásban is szerepel - a beérkező munkák alapján választanak egy főt, akit a következő egy év során rendszeres szakmai tanácsadással segítenek személyes van online konzultációk során.
Egy jelentkező több mentorhoz is pályázhat.
A jelentkezés utolsó határideje január 31., az elbírálás azonban folyamatosan történik, hogy elkerüljük a határidő lejárta miatti kellemetlenségeket (kimaradás, átfedések, etc.).
A mentorok válaszadásának határideje február 8. - aki hamarabb dönt, annak döntéséről ezen az oldalon fogunk a lehető leggyorsabban tájékoztatást adni.

A mentorhálózat egyetlen alapvetése a legjobb lelkiismeretre és szakmai tudásra alapozott, színvonalas munka. Ezen túl a folyamat részletei az egyes mentorok egyéni döntései és a mentoráltakkal való külön egyeztetés alapján történnek.

A FÜGGETLEN MENTORHÁLÓZAT facebook oldala itt érhető el.

 


VITA 
A 150 + 400 MILLIÓS ÁLLAMI 
IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
IDŐRENDBEN  
A DRÓTon
„Nagy port vert fel a hír, amely szerint az állam 150 milliós tőkével kft.-t alapít irodalmi tehetséggondozás céljából, a pályakezdő szépírók segítésére, „bevezetésükre a szépirodalomba". A Népszabadság az érintettől megtudta, hogy a kezdeményezés ötletgazdája Orbán János Dénes költő, aki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz majd.” - írta meg Vári György a Népszabadságban január 13-án. A cikk hatására Krusovszky Dénes költő Facebook bejegyzésében kelt ki az Orbán János Dénes ellen, amely kapcsán megkérdeztük Orbán János Dénest, hogy mit gondol az elmondottakról. 
 
„Honnan lett hirtelen a kortárs irodalomra ennyi pénz?” -  Orbán János Dénes után, aki a kezdeményezés ötletgazdája, és a Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz, Gaborják Ádám - a József Attila Kör elnökének kérdéseinkre adott válaszait olvashatjátok.
 
A DRÓT „fel nem tett kérdéseit” Krusovszky Dénes tette fel és Orbán János Dénes pedig válaszolt rájuk. Íme a két Dénes, a két költő vitája a 150 milliós tehetségkutatásról. A párbeszéd és a nyitottság reményében tesszük nyilvánossá a DRÓTon.  - DÉNES kontra DÉNES - Krusovszky Dénes és Orbán János Dénes vitája a DRÓTon
„Országunk illiberális demokrácia, bármit is jelentsen ez, és a fogadóóra intézménye legfeljebb a kádári értelemben működik.” - Vita zajlik egy új, 150 milliós állami irodalmi projekt létrehozása kapcsán Krusovszky Dénes és Orbán János Dénes (OJD) között. A vitához most az artPortal szerkesztője, a 0m2 és a Műértő munkatársa Nagy Gergely újságíró és író kívánt hozzászólni a DRÓTon, egy merőben más szempontot felvetve. - Fogadóóra - Hozzászólás Orbán János Dénes érveihez
Kollár Árpádnak - a Fiatal Írók Szövetsége elnökének - azt a három kérdést tettük fel, amit Gaborják Ádámnak - a József Attila Kör elnökének - is. Megkérdeztük, hogy mit gondol Krusovszky Dénes észrevételeiről a 150-millós támogatással kapcsolatban? Szerinte is „itt egy érdekkör, egy ízlésvilág kerül kizárólagos helyzetbe”? Továbbá, hogy tervez-e valamit ezzel kapcsolatban a szervezet, amit vezet? Válaszát a DRÓTon olvashatjátok. - Kis pénz kis irodalom? - Kollár Árpád, FISZ
Hatalmas és szövevényes vita bontakozott ki a DRÓTon (is) a 150 milliós állami irodalmi projekt létrehozása kapcsán. Orbán János Dénes, Krusovszky Dénes, Gaborják Ádám (JAK), Nagy Gergely és Kollár Árpád (FISZ) után: Kele Fodor Ákos írását olvashatjátok arról, hogy vajon milyen is lehet az Előretolt Helyőrség Íróakadémiájának pedagógiai koncepciója?  - Írópalánták, szevasztok!
„Mi, alulírott, egymástól független fiatal alkotók, úgy látjuk, az akadémia egyik célcsoportját képezzük; ez idáig nem volt lehetőségünk kifejteni észrevételeinket, kérdéseinket és kéréseinket...” - az alábbi közleményt nem a József Attila Kör, nem a Fiatal Írók Szövetsége, hanem néhány tucat, még egymástól is független, fiatal író adta ki. Tanulságos. A felhívást az értintetteknek továbbítottuk, és most a DRÓTról ti is továbbadhatjátok. Vajon lesz-e ezután nyílt, személyes párbeszéd?  - PÁLYAKEZDŐ ÍRÓK NYILATKOZATA A SZAKMAISÁG VÉDELMÉBEN
„Úgy gondoljuk, hogy akkor érdemes beindítani egy tehetséggondozó programot, ha az nem az évek-évtizedek óta átláthatóan, szakmai mechanizmusok alapján működő hasonló intézmények kárára jön létre.”- Az elmúlt időszakban komoly vitákat generált a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. alapítása és elindulásával kapcsolatos hírek. Az ügy kapcsán a József Attila Kör, a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága 2016. január 19-én közös levelet nyújtott be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter részére. A levél teljes terjedelmében olvasható a DRÓTon is.
Nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben is elég nagy hullámokat vetett a 150 milliós tehetséggondozás híre. Íme Sántha Attila írása, aki tagja volt az Előretolt Helyőrség nevű irodalmi csoportosulásnak, 2002–2005 között pedig az Erdélyi Magyar Írók Ligáját (E-MIL) vezette. „Az Előretolt Helyőrség a legnagyobb hatású csoport a prérin...” - Sántha Attila
„...ez nem csak a fiatal írónemzedék számára etikai kérdés, ez nem csak az ő ügyük és felelősségük, hanem mindannyiunk közös ügye.” a 150 milliós állami tehetséggondozás eddig szövevényes vitáját Bodnár Zoltán foglalja össze és nem csak kemény kritikát fogalmaz meg, hanem megoldási javaslatot is tesz. A költő, a pénz, no meg a hatalom - A Kárpát-medencei Orbán János Dénes esete a lázadással és a szolgalelkűséggel
„Azt szeretném mondani: Bagoly mondja a verébnek, hogy nagyfejű.” A 150 milliós állami tehetséggondozás eddigi szövevényes vitáját Bodnár Zoltán foglalta össze, amire most Orbán János Dénes válaszol. Orbán János Dénes: A mentor, a palánta és a lóvé
Orbán János Dénes megkérte Krusovszky Dénest, hogy tegye fel neki újra a kérdéseit, majd pedig válaszolt rá. Most a DRÓTon olvashatjátok a teljes beszélgetést, a két Dénes, a két költő vitájának második fordulóját a 150 milliós tehetségkutatásról, melyben szinte minden apró részletre kitérnek. 
Az egyik probléma szerintem az, hogy a jelenlegi is egy kontraszelektív és elitista, ha tetszik: udvari modell, s az eddigi struktúra sem volt politikailag feddhetetlen. - az Új Nautilus főszerkesztőjének, az erdélyi Borbély Andrásnak esszéjét olvashatjátok a DRÓTon, melyben a szerző merőben más szemszögből vizsgálja az irodalom, az író- és költőképzés, irodalmi művek létrehozásának állami, vagy éppen magán mecenetúrját.
Kormánypártira is megrímelek, / Ezt csináljátok utánam, slammerek!” Mihálycsa Erika - a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója, műfordító - küldött egy kis bohózatot, amely az Orbán János Dénes tehetséggondozó Káeftéje körüli, részben a DRÓTon is zajlott, vitához kapcsolódik.
 
Az irodalmi életet felkavarta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft létrejötte. Annak körülményei szerteágazó, többkörös vitát szültek. A Fiatal Írók Közleményének aláírói nyílt vitára hívta a tehetséggondozókat és az írószervezeteket. A vita Budapesten, az ELTÉn zajlott, március 4-én. Videónkban a közel három órás, parázs vitából megpróbáltuk a legfontosabb pillanatokat kiemelni.
 
A sajtóközleményben olvasható a mentorok és a pályakezdők teljes névsora. 
 
Merő kalandvágyból vagy patriotizmusból maradjunk Magyarországon? Mi a helyzet a kortárs magyar irodalom támogatásaival? Mi van a Kárpát Medencei Tehetséggondozó Kft-vel és a Magyar Művészeti Akadémiával? Miért lenne fontos, hogy normális közbeszéd alakuljon ki az irodalomról és életről? Pion István beszélgetett a Lánchíd Rádióban R. Kiss Kornéliával és Weiner Sennyey Tiborral - lapunk főszerkesztőjével - ezekről a kérdésekről, amit ezen a linken visszahallgathattok.
 
Az Orbán János Dénes vezette íróakadémia 2016-os létrejötte és 150 milliós állami támogatása az egyik legnagyobb vitát váltotta ki a kortárs magyar irodalom résztvevői között az elmúlt évben. 2017-ben 400 millióból gazdálkodhatnak. Részletek és kapcsolódó előzmények a DRÓTon.
 
 
Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a magunk szerény módján, 400 Ft adománnyal szeretnénk hozzájárulni a KMTG íróakadémiájának működéséhez, remélve, hogy ez a támogatás is cél szerint fog hasznosulni, vagy valamely módon hozzájárul a KMTG vezetősége és mentorainak fáradságos munkájához. Az adományt a JAK a mai napon átutalta a KMTG bankszámlájára. - írják a JAK közleményében. A teljes közleményt és az előzményeket itt olvashatjátok a DRÓTon.
 
...mert ha ez így megy tovább, akkor a magyar irodalom, amelyben egyre inkább magányos emberek vannak társak és közösség nélkül, ellehetetlenül. – Pion Istvánnal beszélgettünk a „Kezdjük el kicsiben! – demonstráció a kortárs magyar irodalomért” demonstráció szervezőjével és a petíció kezdeményezőjével.
 

 

  • tehetséggondozás
  • pályázat
  • fiatalok
  • szabadság
  • Alkotó