Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

PÁLYAKEZDŐ ÍRÓK NYILATKOZATA A SZAKMAISÁG VÉDELMÉBEN

Mi, alulírott, egymástól független fiatal alkotók, úgy látjuk, az akadémia egyik célcsoportját képezzük; ez idáig nem volt lehetőségünk kifejteni észrevételeinket, kérdéseinket és kéréseinket... - az alábbi közleményt nem a József Attila Kör, nem a Fiatal Írók Szövetsége, hanem néhány tucat, még egymástól is független fiatal író adta ki. Tanulságos. A felhívást az értintetteknek továbbítottuk, és most a DRÓTról ti is továbbadhatjátok. Vajon lesz-e ezután nyílt, személyes párbeszéd? 

 
PÁLYAKEZDŐ ÍRÓK NYILATKOZATA
A SZAKMAISÁG VÉDELMÉBEN
 
Írásunkban a napokban az irodalmi és kulturális életet felkavaró, Orbán János Dénes nevéhez fűződő Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által, 150 millió forintos állami támogatással létrejövő Íróakadémia hírére, és a hír megjelenését követő vitára reflektálunk. Mi, alulírott, egymástól független fiatal alkotók, úgy látjuk, az akadémia egyik célcsoportját képezzük; ez idáig nem volt lehetőségünk kifejteni észrevételeinket, kérdéseinket és kéréseinket, melyeket az alábbi cikkekre alapozunk:
 
 
1.) Fő igényünk olyan kulturális viszonyokat és irodalmi életet teremteni Magyarországon, amely nem politikai törésvonalak mentén szerveződik. Nem szeretnénk, ha bármilyen szakmai programban, szervezetben, kulturális kezdeményezésben való részvétel pártpolitikai állásfoglalást jelentene.
 
Nem szeretnénk oldalakban, szekértáborokban, politikai érdekkörökben gondolkodni,
 
nem szeretnénk, hogy adott helyekre azért ne mehessünk, adott beszélgetésekben azért ne vehessünk részt, adott emberekkel azért ne tarthassunk kapcsolatot, mert azzal politikai önmegbélyegzést érünk el. Úgy gondoljuk, hogy
 
az egyik elsődleges küldetés lenne ezt a kettéosztottságot felszámolni.
 
A rendszerváltás óta eltelt annyi idő, hogy a mi generációnk lehetne az első, ahol ez a polarizáltság megszűnik, ahol nincsenek vélt vagy valós „támogatottak”, „tűrtek” és „tiltottak”.
 
2.) Bár e levél fogalmazói közül
 
nem mindnyájan vagyunk akár a FISZ, akár a JAK tagjai, tevékenységüket figyelemmel követjük, programjaikon részt veszünk,
 
ez alapján pedig kijelenthetjük, hogy a „tehetséggondozást” (amellyel röviden összefoglalható az Íróakadémia profilja) magas színvonalon ellátja e két szervezet. Ide sorolnánk a Műút folyóirat Szöveggyár táborát és az Írók Alapítványa és az Írók Szakszervezete által évente megrendezett kárpát-medencei diákírók és diákköltők találkozóját is, valamint további szerkesztők, költők nem intézményesített, a fiatal irodalom kinevelése és ápolása érdekében tett személyes fáradozásait is.
 
Aggályosnak tartjuk tehát, hogy az Íróakadémia létrehozása előtt nem egyeztettek, és nem kérték ki szakmai véleményét
 
az irodalmi tehetséggondozásban sok éve példaértékűen és megkerülhetetlenül tevékenykedő szervezeteknek és személyeknek.
 
3.) Jogosnak tartjuk azt a félelmet és felvetést az elmúlt évek kultúrpolitikai tervei és döntései alapján, amely arról szól, hogy egy látszólag ad hoc módon, figyelmetlenül létrejövő, szakmailag korántsem megalapozottnak tűnő kezdeményezésről van szó, egy olyan mesterséges módon létrehozott konkurenciáról, amelyet nem kizárhatóan pártpolitikai érdekek mozgatnak. Azért, hogy az ügyben tisztán lássunk és aggályaink eloszoljanak vagy megerősödjenek, esetleg árnyalódjanak,
 
szeretnénk egy nyílt, személyes vitát kezdeményezni, amin az érintettek részt vesznek.
 
4.) Ebben a vitában
 
szeretnénk, ha kérdés- és problémafelvetési lehetőséget kapna minden érdekelt,
 
beleértve, akiknek szakmai sorsáról, előmeneteléről szó van, vagyis a fiatal, pályakezdő nemzedék.
 
5.) Véleményünk szerint első lépés
 
a méltó, előítélet-mentes párbeszéd, lehetőleg nyilvánosan és személyesen, hisz egyértelműen egymás mellett való elbeszélés folyik a nyílt levelekben, az interjúkban és a kommentekben.
 
(Szándékosan nem is nevezzük ezért közleményünket nyílt levélnek: reakciót, válaszokat személyesen várunk.)
 
6.) Amennyiben minden érintett hajlandó a témáról szóló kerekasztal-beszélgetésre, kérjük, jelezzék. A gyakorlati feltételek biztosítását és a szervezést, mint független fiatal pályakezdők, szívesen magunkra vállaljuk.
 
Budapest, 2016. január 20.
 
A közlemény megfogalmazói: 
 
Biró Krisztián, Dobány Péter, Kovács Márton, Szurdi Panni, Vida Kamilla
 
A kezdeményezéshez csatlakoztak:
 
Asbóth Balázs, Bende Tamás, Borda Réka, Braun Barna, Csete Soma, Csombor Rita, Drábik Janka Dorottya, Egri Dorottya, Eőry Zsófia, Farkas Kristóf, Fehér Renátó, Ferencz Mónika, Ferencz Orsolya, Gál Soma, Gelencsér Milán, Hegedüs Benjámin Jutas, Hepp Iván, Hódi Virág Noémi, Horváth Eszter, Horváth Imre Olivér, Hubai Gábor, Hutvágner Éva, Hyross Ferenc, Juhász Erika, Juhász Tibor, Jusztin-Horváth Dorottya, Katona Ágota, Kopcsányi Lilla, Kozma Leila, Körtesi Márton, Lengyel Flóra, Luterán Lajos, Mátyás Ferenc, Miklya Csanád, Miklya Emese Sára, Mikos Ákos, Mohácsi Balázs, Molnár Levente, Mucha Attila, Munding Márton, Nagy Dániel, Pálinkás Anna, Papp Katalin, Paszterkó Viktor, Polák Péter, Rákóczi Zoltán, Sándor Júlia, Seres Lili Hanna, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabady Shira, Szabó Imola Julianna, Szegedi Fanni, Szenderák Bence, Székely Örs, Tillmann Ármin, Tímár Benjámin, Tóth Kinga, Tóth Roland, Tuza Mónika Tünde, Őry István, Új Krisztina, Vajna Ádám, Varjú Dániel, Vas Máté, Zilahi Anna
 

A kezdemezéshez a DRÓT szerkesztősége is csatlakozik, ahogy alábbi cikkeinkkel mi is a párbeszédet és a nyílt vitát, egymás megértését próbáltuk előremozdítani, továbbá az érintett feleknek ezt a nyilatkozatot elküldtük. Válaszukat várjuk.

 


EDDIGI ÍRÁSOK A TÉMÁBAN 
A DRÓTon 
IDŐRENDBEN
 
1.
ORBÁN JÁNOS DÉNES
 
„Nagy port vert fel a hír, amely szerint az állam 150 milliós tőkével kft.-t alapít irodalmi tehetséggondozás céljából, a pályakezdő szépírók segítésére, „bevezetésükre a szépirodalomba".
A Népszabadság az érintettől megtudta, hogy a kezdeményezés ötletgazdája Orbán János Dénes költő, aki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz majd.” - írta meg Vári György a Népszabadságban január 13-án. A cikk hatására Krusovszky Dénes költő Facebook bejegyzésében kelt ki az Orbán János Dénes ellenamely kapcsán megkérdeztük Orbán János Dénest, hogy mit gondol az elmondottakról. 
 
2
GABORJÁK ÁDÁM, JAK

„Honnan lett hirtelen a kortárs irodalomra ennyi pénz?” -  Orbán János Dénes után, aki a kezdeményezés ötletgazdája, és a Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz, Gaborják Ádám - a József Attila Kör elnökének kérdéseinkre adott válaszait olvashatjátok.

3

KRUSOVSZKY VS OJD

A DRÓT „fel nem tett kérdéseit” Krusovszky Dénes tette fel és Orbán János Dénes pedig válaszolt rájuk. Íme a két Dénes, a két költő vitája a 150 milliós tehetségkutatásról. A párbeszéd és a nyitottság reményében tesszük nyilvánossá a DRÓTon.  - DÉNES kontra DÉNES - Krusovszky Dénes és Orbán János Dénes vitája a DRÓTon

4

NAGY GERGELY

„Országunk illiberális demokrácia, bármit is jelentsen ez, és a fogadóóra intézménye legfeljebb a kádári értelemben működik.” - Vita zajlik egy új, 150 milliós állami irodalmi projekt létrehozása kapcsán Krusovszky Dénes és Orbán János Dénes (OJD) között. A vitához most az artPortal szerkesztője, a 0m2 és a Műértő munkatársa Nagy Gergely újságíró és író kívánt hozzászólni a DRÓTon, egy merőben más szempontot felvetve. Fogadóóra - Hozzászólás Orbán János Dénes érveihez

5

KOLLÁR ÁRPÁD, FISZ

Kollár Árpádnak - a Fiatal Írók Szövetsége elnökének - azt a három kérdést tettük fel, amit Gaborják Ádámnak - a József Attila Kör elnökének - is. Megkérdeztük, hogy mit gondol Krusovszky Dénes észrevételeiről a 150-millós támogatással kapcsolatban? Szerinte is itt egy érdekkör, egy ízlésvilág kerül kizárólagos helyzetbe? Továbbá, hogy tervez-e valamit ezzel kapcsolatban a szervezet, amit vezet? Válaszát a DRÓTon olvashatjátok. Kis pénz kis irodalom? - Kollár Árpád, FISZ

6
KELE FODOR ÁKOS
 
Hatalmas és szövevényes vita bontakozott ki a DRÓTon (is) a 150 milliós állami irodalmi projekt létrehozása kapcsán. Orbán János Dénes, Krusovszky Dénes, Gaborják Ádám (JAK), Nagy Gergely és Kollár Árpád (FISZ) után: Kele Fodor Ákos írását olvashatjátok arról, hogy vajon milyen is lehet az Előretolt Helyőrség Íróakadémiájának pedagógiai koncepciója?  Írópalánták, szevasztok!

 

  • Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.
  • nyilatkozat
  • vita
  • fiatal írók
  • Szabadság?