Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Ő itt Szörényi Laci. Irodalomtörténész. Professzor. Elmegy szavazni. Miért?

Előre büdösített zoknit tett a borítékba! - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Most Szörényi László irodalomtörténész, emeritus kutató professzor, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának véleményét ismerhetitek meg.

DRÓT: Elmész szavazni?

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: El.

DRÓT: Miért fontos vagy nem fontos számodra a szavazás?

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: Eddig is elmentem, és megrögzött szokásommá vált. 1989 előtt is elmentem, de akkor sokszor egy

előre büdösített zoknit tettem be a borítékba.

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: Olyannak.

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: A kulturális életre valamilyen hatása van,

az helyes például, hogy éhhalál szélén álló íróknak, művészeknek újabban adnak életjáradékot,

de a kultúrára szerintem nincs hatása, legalábbis arra a kultúrára, amit én annak tartok. Ami a fordítottját illeti, fogalmam sincs róla, de abban biztos vagyok, hogy a kulturálatlanságnak nagyon nagy befolyása van a politikára.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2018. április 8-a után?

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: Valamivel jobbat. (Noha ismerjük a szarkáról és a farkáról szóló közmondást.)

Szörényi László (1945, Budapest) irodalomtörténész, az ELTE-n latin–görög–iranisztika szakon végzett, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet igazgatója (1997–2012), jelenleg emeritus kutató professzora, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa, a Magyar Írószövetség választmányi tagja, az MMA levelező tagja. 1991–95-ig Magyarország római nagykövete volt. Több könyvsorozatot szerkesztett és szerkeszt. Részt vett az első modern gimnáziumi reformtankönyvek létrehozásában. F. m.: Hunok és jezsuiták (1993); „Álmaim is voltak, voltak…” (2004); Éljen Kun Béla! Suzy nimfomán (2013); Arany János évében (2017). Főbb kit.: József Attila-díj, Arany János-díj, Széchenyi-díj, Magyar Érdemrend Tisztikeresztje.

 


VÁLASZTÁSOK 2018

Ő itt Juca. Költő. Tanár. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Olyan országot szeretnék, ahol a legtöbbet az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára költik. Ami demokratikusan működik. Ami átlátható. Ahol a társadalmi osztályok közt van átjárás. És mindezt csak a közoktatáson keresztül látom lehetségesnek. - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Elsőként Kiss Judit Ágnes véleményét ismerhetitek meg.

Nincs B-terv

Szél Bernadett interjú

+ VIDEÓ

Jobbik? Koalíció? Nőkérdés? Soros? Gyűlölet? Közmédia? Oktatásügy? Egészségügy? Gazdaság? Migráció? Kultúra? Mindenre rákérdeztünk. Fél órás videóinterjú Szél Bernadettel a DRÓTon.


SZÖRÉNYI LÁSZLÓ a DRÓTon

SZÖRÉNYI70/4 - VIDEÓ INTERJÚ

Új könyvéről, a magyar oktatás helyzetéről, az általános elhülyülésről és a lehetséges megoldásokról beszélt Szörényi László Balatonfüreden a Tagore-sétányon, hetvenedik születésnapján a DRÓT kamerája előtt. A videóban részleteket láthattok Szőcs Géza és Margócsy István köszöntőiből is, melyek a Tempevölgy által szervezett születésnapi könyvbemutatón hangoztak el.

Mi az irodalom lényege? - életút-interjú SZÖRÉNYI70/1

Miért büdös az eszkimók lába? Milyen az, amikor valakin látszik a latin őrület? Mi az irodalom lényege? - Mesterünk és mentorunk Szörényi László irodalomtörténész március 22-én tölti be hetvenedik életévét. A jeles esemény alkalmából cikksorozatot közlünk a DRÓTon. Az alábbi - eddig még sehol sem publikált életút-interjút - Weiner Sennyey Tibor készítette az ünnepelttel néhány éve az Eötvös Collegiumban.  -

Petneházi Gábor: Mi fán terem a filológus? - SZÖRÉNYI70/2

Itt van a kutya elásva, ahogyan azt Platón oly gyönyörűen megfogalmazta a Phaidroszban: amióta feltalálták az írást, az ember csak felejt; tudását képes ugyan rögzíteni, de mihelyt ezt megteszi, az abban pillanatban elindul az enyészet felé. -

Weiner Sennyey Tibor: Az elveszett királyság, avagy a költészet jógája - SZÖRÉNYI70/3

Hogyan jutottam el Szegedről Indonéziába? Hogyan indultam el a tökéletes nyelv keresésének útján, kezdve a neolatintól elérve egészen a szanszkrit és páli alapokra épülő ójávai nyelvig, a kawiig? Hogyan értettem meg a nyelv belső energiáját és annak hatását a környező valóságra? Hogyan következett ebből, hogy a költészet világot alakító energia? Hogyan találtam meg az Ős-Mahábháratát? Hogyan értettem meg, hogy a történelem milyen kölcsönhatásban van nyelvvel és társadalommal? Mesteremnek és tanáromnak: a 70 éves Szörényi Lászlónak ajánlom ezt az esszém. -

 

 

  • Választások 2018
  • Szörényi László
  • Élet