Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Ő itt Kiss Márti. Festőművész. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Szeretnék arra gondolni, hogy az emberek nem gyűlölködnek és nem félnek,  tudnak hinni és bízni, van kedvük dolgozni, tudnak a saját dolgukkal foglalkozni. Ahol jó gyereknek lenni, ahol jó tanulni. - a 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni? Kiss Márta festőművész válaszait olvashatjátok.

DRÓT: Elmész szavazni?

KISS MÁRTA: Igen, elmegyek.

DRÓT: Miért fontos vagy nem fontos számodra a szavazás?

KISS MÁRTA: Ha már megadatik a lehetőség, érdemes élni vele.

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

KISS MÁRTA: Olyannak, amilyennek mutatja magát.

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

KISS MÁRTA: Szerintem nem tud nem befolyással lenni. A kultúra befolyását a politikára inkább átvitt értelemben gondolom.

A politikai élet és az ország vezetősége tükrözi a nép testi-lelki-mentális állapotát.

Azt gondolom, minden embernek először a maga háza tájékán kéne rendet rakni, saját magával rendbe jönni, kultúrálttá lenni, ami nem feltétlenül csak azt jelenti, hogy elmegy színházba vagy koncertre, hanem hogy tiszteletben tartja a másik embert, empatikus, dolgozik magán, gyógyítja a lelki sebeit, rendezi a kapcsolatát a körülötte élő emberekkel, állatokkal, növényekkel, stb.
Az emelkedésre az ember belső munkájában és kulturálódásában látom a lehetőséget. Ahogy a kollektívben történik valami, az hathat a vezetői rétegre, vagy akár elvezethet egy másfajta politikai rendszer kialakulásához is.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2018. április 8-a után? 

KISS MÁRTA: Korrekt, szakértő embereket szeretnék felelős helyzetben látni, akik komplex módon állnak a kor feladataihoz, kihívásaihoz, problémáihoz.

Szeretnék arra gondolni, hogy az emberek nem gyűlölködnek és nem félnek,  tudnak hinni és bízni, van kedvük dolgozni, tudnak a saját dolgukkal foglalkozni.

Ahol jó gyereknek lenni, ahol jó tanulni. "Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!"


VÁLASZTÁSOK 2018

Ő itt Juca. Költő. Tanár. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Olyan országot szeretnék, ahol a legtöbbet az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára költik. Ami demokratikusan működik. Ami átlátható. Ahol a társadalmi osztályok közt van átjárás. És mindezt csak a közoktatáson keresztül látom lehetségesnek. - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Elsőként Kiss Judit Ágnes véleményét ismerhetitek meg.

Ő itt Szörényi Laci. Irodalomtörténész. Professzor. Elmegy szavazni. Miért?

Előre büdösített zoknit tett a borítékba! - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Most Szörényi László irodalomtörténész, emeritus kutató professzor, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának véleményét ismerhetitek meg.

Nincs B-terv

Szél Bernadett interjú

+ VIDEÓ

Jobbik? Koalíció? Nőkérdés? Soros? Gyűlölet? Közmédia? Oktatásügy? Egészségügy? Gazdaság? Migráció? Kultúra? Mindenre rákérdeztünk. Fél órás videóinterjú Szél Bernadettel a DRÓTon.


KISS MÁRTI a DRÓTon

Modellezni a szerethető létezést

Kiss Márta kiállításához + VIDEÓ

Megnyílt Kiss Márta kiállítása a Patyolatban. A DRÓTon most elolvashatjátok Szerényi Gábor megnyitóbeszédét, megnézhetitek a kiállítást Formanek Csaba által készített videón, illetve megtudhatjátok mikor tart a művésznő tárlatvezetéseket.

„A mai világban nincs megadva az anyaság kellő tisztelete” - mondta Kiss Márta festőművész, akinek 2016 március 26-án nyílt kiállítása. De beszélt nekünk angyalokról és emberekről, festészetről és gyermekvállalásról, a kisgyermekes anyák helyzetéről és a vega konyháról.  

Kiss Márta: Istennő triptichon

Istennőket festek. Archetípusokat öntök képi formába, jobban mondva megidézem ezeket a képeket.  Különféle kultúrák istennő alakjai láthatóak egymás mellett, triptichon szerű elrendezésben: Káli, a Fekete Madonna és Kuan Jin.

 

  • Választások 2018
  • Kiss Márta
  • Élet