Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Ő itt Juca. Költő. Tanár. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Olyan országot szeretnék, ahol a legtöbbet az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára költik. Ami demokratikusan működik. Ami átlátható. Ahol a társadalmi osztályok közt van átjárás. És mindezt csak a közoktatáson keresztül látom lehetségesnek. - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Elsőként Kiss Judit Ágnes véleményét ismerhetitek meg. Add tovább.

DRÓT: Elmész szavazni?

KISS JUDIT ÁGNES: Mindenképpen.

DRÓT: Miért fontos vagy nem fontos számodra a szavazás?

KISS JUDIT ÁGNES: Ez a közvetlen felelősségem. Ezzel fejezem ki a véleményemet, és ez jogosít fel arra, hogy a következő négy évben is kifejezzem más formákban.

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

KISS JUDIT ÁGNES: Szégyenteljesnek és szánalmasnak. Manipuláció, egyoldalú tájékoztatás, karaktergyilkolás, hazugságok sulykolása, míg igazságnak nem hiszi az ember.

Taszít, hogy a másként gondolkodó embert ostoba birkának, ilyen-olyan bérencnek, hazaárulónak lehet és divat nevezni.

Nincs bizalmi és erkölcsi minimum, és úgy tűnik, még sokáig nem is lesz.

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

KISS JUDIT ÁGNES: Akié a pénz, azé a kultúra. Amikor valaki politikai alapon definiálja, hogy mi a művészet, rossz emlékeket ébreszt.

Évtizedek óta jól működő írószervezetek munkáját lehetetlenítette el a kormány azzal, hogy hatalmas összeget adott egy most alapított szervezetnek, amely látványosan nem szakmai alapon működik.

A pénznek hatalmas a vonzása, nem tudom elítélni azokat, akik előbb-utóbb elkezdik kiszolgálni érte a hatalmat. Sajnos a kultúrának egyre kevesebb a befolyása a politikára. Egy politikai alapon székébe ültetett színházigazgató szájából hallottam: amíg a miniszterelnök egy focista, sosem lesz becsülete a kultúrának.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2018. április 8-a után?

KISS JUDIT ÁGNES: Olyan országot szeretnék, ahol a legtöbbet az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára költik. Ami demokratikusan működik. Ami átlátható. Ahol a társadalmi osztályok közt van átjárás. És mindezt csak a közoktatáson keresztül látom lehetségesnek.

Kiss Judit Ágnes író, költő , öt verseskötete és két regénye jelent meg eddig.


VÁLASZTÁSOK 2018

Ő itt Szörényi Laci. Irodalomtörténész. Professzor. Elmegy szavazni. Miért?

Előre büdösített zoknit tett a borítékba! - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Most Szörényi László irodalomtörténész, emeritus kutató professzor, a Magyar Írószövetség és az Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának véleményét ismerhetitek meg.

Nincs B-terv

Szél Bernadett interjú

+ VIDEÓ

Jobbik? Koalíció? Nőkérdés? Soros? Gyűlölet? Közmédia? Oktatásügy? Egészségügy? Gazdaság? Migráció? Kultúra? Mindenre rákérdeztünk. Fél órás videóinterjú Szél Bernadettel a DRÓTon.

 


KISS JUDIT ÁGNES a DRÓTon

 „A nők elnyomása a férfiakat is megalázza" - beszélgetés Kiss Judit Ágnessel - első rész - 7NŐ/1

Mit ér az ember, ha nő? Mit jelent nőnek lenni? Mihez kezdhet az ember ma Magyarországon nőként? A 7nő című beszélgetés sorozatunk első vendége Kiss Judit Ágnes költő volt. Beszélgetésünk szerkesztett változatának első részét olvashatjátok a DRÓTon. -

„Az önismeret ahhoz kell, hogy másoknak ne legyen rohadt szar miattad." - beszélgetés Kiss Judit Ágnessel - második rész - 7NŐ/2

A 7nő című beszélgetés sorozatunk első vendége Kiss Judit Ágnes költő volt. Beszélgetésünk szerkesztett változatának második részét olvashatjátok a DRÓTon. -

Kiss Judit Ágnes négy verse

„Ha elhagyod egyszer a harmadik ikszet, / nem kellesz a munkaerőpiacon. / Ezt dobta a gép. Igazítod a sminked. / Kérőddzön a sok fasz a szingliadón!” - A 7nő című beszélgetés sorozatunk első vendége Kiss Judit Ágnes költő volt, akinek a beszélgetés végén felolvasott négy szókimondó versét olvashatjátok a DRÓTon. -
 

Kiss Judit Ágnes költőnő írását lehet vitatni, lehet továbbadni, de kihagyni nem.

Nemzeti érzelmű vagyok. Már amennyiben ez azt jelenti, hogy szeretem a hazámat. Magától értetődően, mert beleszülettem, mert benne nőttem fel. Ahogy szeretem anyámat, mióta az eszemet tudom, vagy a gyerekemet, mióta megszültem. Reflexszerűen. Nem is tehetnék ellene. Épp ezért nincs szükségem bokáig lógó kokárdára, transzparensekre, menetelő társakra, hogy demonstráljam. Nem akarom megmondani, ki magyar és ki nem, ki szereti és ki árulja a hazát. -

Kiss Judit Ágnes költő jegyzetét olvashatjátok a DRÓTon. - Én nem vagyok feminista, de...

Feministának lenni csak annyi, hogy nincsenek előjogok sem kötelezettségek. Sem a munkában, sem a gyermeknevelésben, sem a szexben, sem anyagiak terén. -

Művészek a Városligetért + VIDEÓ

Nem volt semmi hőbörgés, semmi botrány, semmi vér. Volt viszont művészet, értelmes beszéd, tiszta szavak, és sok nyugodt és tisztes polgár a Liget Művészeti Pikniken, a Városligetben 2016. július 31-én, vasárnap, ahol számos magyar alkotó a fák kivágása és a Liget megmaradása érdekében. Videónkban Kiss Judit Ágnes költőnővel beszélgettünk arról, hogy mégis mit akarnak a művészek a Városligetben. Ezt osszátok, ne a propagandát.

 

  • Választások 2018
  • Kiss Judit Ágnes
  • Élet