Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Ő itt Gömöri Gyuri. Költő. Angliai professzor. Nem szavaz. Miért?

Még négy olyan év, mint az elmúlt időszak és Magyarország Európa legmélyére süllyed és megmarad Putyin utolsó csatlósának. - vallja Gömöri György költő, nyugalmazott cambridgei professzor. A 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni?

DRÓT: Elmész szavazni?

Gömöri György: Nem szavazok, mert nincs állandó lakhelyem Budapesten.

DRÓT: Miért fontos vagy nem fontos számodra a szavazás?

Gömöri György: Ez a választás fontos, mert a NER kirabolta az országot, s csak párezer  ember él jobban az ellopott óriási úniós pénzekből és az olcsó földvásárlásokból.

A jelenlegi rendszer növeli az osztálykülönbségeket és mélyíti a gazdagok és szegények közötti máris nagy szakadékot.

Még négy olyan év, mint az elmúlt időszak és Magyarország Európa legmélyére süllyed és megmarad Putyin utolsó csatlósának.

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

Gömöri György: Zavaros hangulatú, forrongó az ország, a Zembereknek elegük van az „elmúlt nyolc évből”. Ha szülővárosomban,  Budapesten élnék én is elmennék kampányolni Karácsony Gergely és csapata mellett.

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

Gömöri György: A Magyar Művészeti Akadémia olyan mint a kisgömböc, minden magyar írót és költőt le akar nyelni, azzal, hogy az idősebbeket anyagilag „támogatja”. Szerencsére én nem vagyok erre rászorulva, rendes angol egyetemi nyugdíjam van. A Szépírók tagja vagyok, akik még tartják magukat, de sohasem lehet tudni, mikor vonják meg tőlük a jelenlegi, nem túl nagyvonalú támogatást. De a mostani kormányzat magasból tesz a kultúrára, még az Irószövetséget sem tudják rendesen támogatni, lásd a lepusztult székházat.

Szekértáborok vannak és maradnak, de bizonyos átjárhatóság még létezik.

Én főleg vidéki magyar folyóiratokban publikálok, meg az erdélyi Korunkban, ezek magas színvonalú lapok. Hogy mi használ igazán a magyar kultúrának, döntsék el a hazaiak, én outsider-ként csak az egyetemes magyar irodalmat igyekszem szolgálni, amig bírom erővel.

 

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2018. április 8-a után? 

Gömöri György: Milyen országot várok? Mást, mint a mai, ahol a korrupció állami politika.

Nyitott, demokratikus, a mainál kevésbé képmutató, tisztességesebb kormányt, ahol elszámoltatják a rogánokat meg a kósákat, akik szemérmetlenül lopják a közpénzeket.

Ahol nem lehet képviselő a korrupt Farkas Flórián. Ezért tartom fontosnak, hogy mindenütt a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak az emberek.
Évek óta most vagyok először - mindenek ellenére - óvatos optimista.


VÁLASZTÁSOK 2018

Ő itt Juca. Költő. Tanár. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Olyan országot szeretnék, ahol a legtöbbet az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára költik. Ami demokratikusan működik. Ami átlátható. Ahol a társadalmi osztályok közt van átjárás. És mindezt csak a közoktatáson keresztül látom lehetségesnek. - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Elsőként Kiss Judit Ágnes véleményét ismerhetitek meg.

Ő itt Szörényi Laci. Irodalomtörténész. Professzor. Elmegy szavazni. Miért?

Előre büdösített zoknit tett a borítékba! - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Most Szörényi László irodalomtörténész, emeritus kutató professzor, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának véleményét ismerhetitek meg.

Ő itt Kiss Márti. Festőművész. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Szeretnék arra gondolni, hogy az emberek nem gyűlölködnek és nem félnek,  tudnak hinni és bízni, van kedvük dolgozni, tudnak a saját dolgukkal foglalkozni. Ahol jó gyereknek lenni, ahol jó tanulni. - a 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni? Kiss Márta festőművész válaszait olvashatjátok.

Ő itt Gömöri Gyuri. Költő. Angliai professzor. Nem szavaz. Miért?

Még négy olyan év, mint az elmúlt időszak és Magyarország Európa legmélyére süllyed és megmarad Putyin utolsó csatlósának. - vallja Gömöri György költő, nyugalmazott cambridgei professzor. A 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni?

Ő itt Péterfy Gergő. Író. Szavazni fog. Miért?
Ez egy barbár ország! - a 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni? Péterfy Gergely, író válaszolt a kérdéseinkre.

Nincs B-terv

Szél Bernadett interjú

+ VIDEÓ

Jobbik? Koalíció? Nőkérdés? Soros? Gyűlölet? Közmédia? Oktatásügy? Egészségügy? Gazdaság? Migráció? Kultúra? Mindenre rákérdeztünk. Fél órás videóinterjú Szél Bernadettel a DRÓTon.


GÖMÖRI GYÖRGY a DRÓTon

Gömöri György 80 éves lett. Születésnapját a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartották 2014 áprilisában, ahol mi már 2011-ben egy Czesław Miłosz-konferencián faggattuk lengyel-kapcsolatairól és a levelezéséről.
Ma reggel arra ébredtem: / újra hontalan lettem. - Gömöri György Angliában élő irodalomtörténész, költő, műfordító, egyetemi tanár Brexit után írt versét olvashatjátok a DRÓTon.

Ejha! - Szerb Antal angliai sikeréről Gömöri György írása Londonból

Érdekes szöveget olvastam a napokban Krasznai Tamástól a Dróton: a Lukács Györgyöt támadó cikkről beszélek. Ez elég jó vitaindítónak, de a cikk közepe táján belebotlottam egy mondatba, amitől felszisszentem: ejha!

1956 demokratikus szocializmust kívánt létrehozni - Gömöri György

Horkay Hörcher Ferenc válaszolt a DRÓT kérdéseire, május elsejei cikkemre reagálva. Első két válaszáról, ami 1848-49-re vonatkozik, nem foglalkozom, a történészekre hagyom, vajon forradalom volt-e 1848-ban?  Harmadik válasza azonban újabb kérdéseket vet fel, ezeket meg kell fogalmazni. - Gömöri György hozzászólása az 56-os vitához.

 

  • Választások 2018
  • Gömöri György
  • Élet