Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Ő itt Éva. Roma költőnő. Szavazni fog. Miért?

Olyan országot szeretnék, ahol egy hétszáz éve itt elő népet nem aláznak meg olcsó politikai kampányfogás miatt. - vallja Galyas Éva Klára, költő és divattervező. A 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni?

DRÓT: Elmész szavazni?

Galyas Éva Klára: Természetesen elmegyek!

DRÓT: Miért fontos vagy nem fontos számodra a szavazás?

Galyas Éva Klára: Állampolgári köteleségemet teljesítenem vele, egyben fontosnak tartom, hogy bele szóljak az engem és a családomat érintő kérdésekbe. Ennek az első lépése, hogy elmegyek szavazni. Mindenki, aki teheti, menjen el és szavazzon.

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

Galyas Éva Klára: A helyzet az, hogy életet nem látok benne, a politikai élet szereplői legyen az, jobb vagy baloldal nevetségessé és szánalmassá alacsonyították a politikát, demagóg szereplők követik egymást, egyfajta

verseny alakult ki, hogy ki tud magasabb szintű gyűlöletet kelteni.

Az országot egy megosztott, mélységesen megalázott politikai szintérré tették.

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

Galyas Éva Klára: Azt hiszem erre nem is kell válaszolni, főleg annak tükrében, hogy Alföldi Róbertet Zalaegerszegről egyszerűen kitiltották, nem volt hely, amit kiadtak volna a rendezvény számára, mert „fentről”, mint Isten leszóltak, hogy őt azért nem kéne… Kérdezem én, milyen ország az, ahol ezt meglehet tenni, egy művész emberrel? Ilyesmi a második világégés előtt, vagy közben volt példa, hogy a politikailag, fajilag alacsonyabbnak bélyegzett embereket kitiltottak valahonnan, vagy ellehetetlenítették. A művészetnek és a kultúrának nem kellene politikai színezetet kapni, az túlélt mindenféle hatalmat, elnyomást, mindentől függetlenül kellene tisztelni azok művelőit és természetesen a befogadókat is. Tehát a válasz, hogy van-e befolyása…igen, van, az utókor számára mindenképpen lesz.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2018. április 8-a után? 

Galyas Éva Klára: Reménykedem és hiszek egy olyan Magyarországban, ami végre a felnőtté válás útjára fog lépni, ahol nem kell többé „az állítsuk meg” plakátokba futni,

ahol egy hétszáz éve itt elő népet nem aláznak meg olcsó politikai kampányfogás miatt,

ahol egységben és egyetértésben tudunk dönteni a haladás mellett. Ahol valóban kevesebb lesz a gyermekszegénység, nemcsak papíron, ahol a nők bátran vállalhatnak gyereket, mert van hova visszamenniük dolgozni, ahol a közmunkások valós bért kapnak, az orvosaink, tanáraink, megkaphatják azt a bért, ami megilleti őket, a gyerekeink megfelelő oktatást kapnak, ahol egy tizenhat éves gyerekeket nem küldenek el az iskolából a semmibe, ahol a művészek, újságírók szabadon véleményt formálhatnak, nem kell attól rettegni, hogy elveszítik az állásukat, egzisztenciájukat. A legmélyebb gödör alján ülünk jelenleg, megalázva, kifosztva, egymást gyűlölve, ezen változtatnunk kell. Ez mindannyiunk felelősége és érdeke.

Galyas Éva Klára így vall magáról: Harminckét éves vagyok, elsősorban költő, az USA- ból költöztem haza, néhány éve. Az életet oda-vissza élem, divattervező vagyok, nagy álmodozó, igazi mai, huszonegyedik századi cigány nő. Ha lehetne egy mondatban jellemzést írni, akkor én „A jellem sors” Sylvia Plathtól választanám. Két gyermek édesanyja vagyok, Budapest az otthonunk.


VÁLASZTÁSOK 2018

Ő itt Juca. Költő. Tanár. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Olyan országot szeretnék, ahol a legtöbbet az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára költik. Ami demokratikusan működik. Ami átlátható. Ahol a társadalmi osztályok közt van átjárás. És mindezt csak a közoktatáson keresztül látom lehetségesnek. - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Elsőként Kiss Judit Ágnes véleményét ismerhetitek meg.

Ő itt Szörényi Laci. Irodalomtörténész. Professzor. Elmegy szavazni. Miért?

Előre büdösített zoknit tett a borítékba! - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Most Szörényi László irodalomtörténész, emeritus kutató professzor, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának véleményét ismerhetitek meg.

Ő itt Kiss Márti. Festőművész. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Szeretnék arra gondolni, hogy az emberek nem gyűlölködnek és nem félnek,  tudnak hinni és bízni, van kedvük dolgozni, tudnak a saját dolgukkal foglalkozni. Ahol jó gyereknek lenni, ahol jó tanulni. - a 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni? Kiss Márta festőművész válaszait olvashatjátok.

Ő itt Gömöri Gyuri. Költő. Angliai professzor. Nem szavaz. Miért?

Még négy olyan év, mint az elmúlt időszak és Magyarország Európa legmélyére süllyed és megmarad Putyin utolsó csatlósának. - vallja Gömöri György költő, nyugalmazott cambridgei professzor. A 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni?

Ő itt Péterfy Gergő. Író. Szavazni fog. Miért?
Ez egy barbár ország! - a 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni? Péterfy Gergely, író válaszolt a kérdéseinkre.

Nincs B-terv

Szél Bernadett interjú

+ VIDEÓ

Jobbik? Koalíció? Nőkérdés? Soros? Gyűlölet? Közmédia? Oktatásügy? Egészségügy? Gazdaság? Migráció? Kultúra? Mindenre rákérdeztünk. Fél órás videóinterjú Szél Bernadettel a DRÓTon.


GALYAS ÉVA KLÁRA a DRÓTon

Los Angelesben is magyarul álmodtam. Magyar költő vagyok, aki történetesen cigány. A cigányságom pedig adottság, nem érdem, nem szégyen, így akarta a jóisten, és nem cserélném el másra." - a költő és divattervező Galyas Éva Klárával készült beszélgetésünket és a költőnő verseit olvashatjátok a DRÓTon.
 

Téged vágyni volna jó... - Galyas Éva Klára versei

Kitakart kedves. / Barna mell. Csecsemősírás. / Zokog. Kő. Élni-halni. Volna. / Jó. Öreg az idő. Barázdált a táj. - Galyas Éva Klára költő és divattervező verseit itt olvashatjátok a DRÓTon.

 

  • Választások 2018
  • Galyas Éva Klára
  • Élet