Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

A nagy titok a mantraéneklésről + ZENE

Szerencsések vagyunk, mert szinte minden héten találhatunk olyan programot, ahol mantrázhatunk, énekelhetünk együtt. Érdemes kipróbálni.

Simon Gyuri zenész, a Karuna zenekar tagja küldte el a DRÓTnak rövid jegyzetét a mantraéneklésről, amihez csatoltunk néhány Karuna-dalt, zenéről és spiritualitásról szóló cikkekeinket.

A mantraéneklésről

 
Számomra mantra minden ima, szent szöveg, bármi, ami emel, amitől megnyílik a szív, elcsendesedik az elme, ami segít, hogy megbékéljünk. Mindez kultúrától, vallástól függetlenül, így tehát mantra a "Miatyánk”, az Om Mani Padme Hum és akár egy önsegítő megerősítés is, mint a “Bennem van a hit, az erő, a szeretet és a fény.”
 
Minden mantra egy kapu, amin be tudunk lépni, ha ismételjük, ha énekeljük, ha a tudatunkban tartjuk.
 
Lehet a béke, a bőség, a megvilágosodás, az együttérzés az a hely, ahova ezek a szótagok el tudnak vinni minket, de végeredményben a cél ugyanaz, egy olyan állapot elérése, ahol jóban vagyunk magunkkal és a minket körülvevő világgal. Egy olyan hely, ahol szeretünk önmagunk lenni, ahol szeretetteljesen és örömtelien tudunk magunk és egymás felé fordulni. A mantra gyakorlása pedig úgy működik, mint amikor újra és újra felhívunk egy számot, hogy életben tartsuk a vonalat.
 
Nevezhetjük őket varázsigéknek is, de nincs itt semmi ördöngösség.
 
A trükk mindössze annyi, hogy a tudatunkat egy helyre fókuszáljuk, egy pozitív tartalomra, és ily módon nem is marad másra hely, nem tudunk azon filózni, hogy mit fogunk este enni, hogy mit kellett volna tegnap mondani annak az embernek, hogy miből lesz pénz, hogy vajon szeret-e a másik. És így tovább. A mantrázás abban segít, hogy ezt a beakadt lemezt félretegyük, és a helyére valami pozitívat rakjunk fel.
És itt jön a képbe az éneklés, mert így könnyebb a mantrák felé nyitni, ami lényegében egy szórakoztató módja a gyakorlásnak, ott egy jó dallam és mi megyünk vele.
 
Ehhez nem kell semmilyen előzetes énekes tudás, nem is az a fontos,
 
hogy ki milyen szépen tud énekelni. Itt tényleg a részvétel a fontos. Csak rá kell hangolódni, bekapcsolódni és menni vele.
Lehet otthon is, tele az internet remek mantrazenékkel, de együtt még jobb, ahol közösen szólnak a hangok, visznek a ritmusok, a közösség ereje pedig nagyot tud rajtunk emelni, átmosni minket egy nehéz hét után (vagy csak úgy).
Szerencsések vagyunk, mert szinte minden héten találhatunk olyan programot, ahol mantrázhatunk, énekelhetünk együtt. Érdemes kipróbálni.

Simon Gyuri, Karuna

Mandala: Sramkó Zita.

ZENE a DRÓTon

Kulturális szamurájok voltunk...

- a dorombkészítő mester

Szilágyi Áron Szilágyi Zoltánnal beszégetett és mi ezt az apa-fiú beszégetést olyan érdekesnek találtuk, hogy nektek is ajánljuk olvassátok el a DRÓTon.

Az Univerzum hangból született...

Shai Dayan interjú

Ha az emberi lény megtanulja újra, hogyan tisztítsa meg a rendszerét, saját magát, az összes zajtól, akkor képes lesz hallani a szférák zenéjét önmagában és meghallani hogy ő az Univerzum. - vallja Shai Dayan zenész, énekes és hang terapeuta, aki februárban Budapesten tart kurzusokat. Interjú és zene a DRÓTon. 

Miért éppen Bob Dylan? 

DÍJAZOTTAK ÉS EST A HUNNIÁBAN + VIDEÓ

A DRÓT fordítói pályázatának  eredményhirdetése a Hunnia bisztróban január 11-én, este hétkor volt. Az esten Barna Imre és Illyés Bencével beszélgettünk Dylanről, majd kiosztottuk az elismerő okleveleket, a Közönség-, a Hunnia-, a MR SALE- és a DRÓT-díjat. Bob Dylanhez méltó este volt. Összefoglaló videó az eseményről és a díjazottak listája itt. -

Élő költészet a sárkány erdejében

Dragon Forest interjú + VIDEÓ + ZENE

A DRÓT zenei sorozatában Szegedre látogatunk, ahol Kocsik Andrással, az Eldorádó Fesztivál keretein belül debütált Dragon Forest énekesével és dalszövegírójával beszélgettünk arról, hogy milyen az élő költészet a sárkány erdejében..

 

Szeretkezzünk minden sarkon, csókolózzunk minden padon!

Táncolj velem élet! egy sodró hangulatú, lendületes nyári dal, és egyben az album címadója is, igazi életigenlő sláger, ami nem meglepő Szedertől, hiszen már első albumán is tanúbizonyságot tett életvidámságáról, szókimondásáról. Az énekesnőt a DRÓTon a pályája kezdetétől fogva követjük, most pedig meghallgathatjátok lapunkon a június 9-én bemutatandó album címadó slágerét. 

Keserédes élet 

Beszélgetés Takács Noémivel, a Noémo énekesével

+ VIDEÓ

Milyen az igényes popzene? Milyen nehéz egy művésznek Pesten boldogulni? Miért jók a régi magyar filmek és dalok? Milyen keserédes az élet? Takács Noémivel, a Noémo felvidéki származású énekes-nőjével beszélgettünk, majd felé repültünk és elbúcsúztattuk a régi Budapestet. Zene, koncertajánló, videóklipp és interjú a DRÓTon.

Szoríts merészen, mint a kést

- a Hoppál Mihály Band új lemezéről

A Hoppál Mihály Band e versfeldolgozásokkal a jól kitaposott útról indulva új ösvényeket keresgél a versek zenei feldolgozásában. 

Azta, itt az A-WA!

"Mind emberek vagyunk, és végső soron mindannyian ugyanazokat a dolgokat szeretnénk elérni." - mondja Tair, a fiatal énekesnő - "A zene politikamentes, tiszta, közös terület, és ez a legszebb az egészben." - Három fiatal jemeni lány Izraelben a slágerlisták élére tört, arab nyelvű, jemeni dialektusú és dallamú, a háttérben dübörgő darbukával kisért dalukkal. Hogy ez miért olyan nagy dolog?  

Az egyik legjobb dal 2015 nyarán a Földön:

FREEDOM

Itt a dal és a klipp, ami jobb, mint a HAPPY, és sokkal jobb, mint a BULIBÁRÓ. Add tovább, ha számodra is fontos a SZABADSÁG! 

Utca, zene, hallgatóság

Egy középkori vásár és Woodstock keveredik össze a 21. századi Veszprém utcáin. Az ember pedig csak köröz a belvárosban; s ahol fél órája megfordult, ott már nem rezesek, hanem gitáros kamaszok vannak, emitt már nem a dobosok szórakoztatják a lelkes hallgatóságot, hanem pár srác gyűjt vonatjegyre avagy bálnára. Stenszky Cecília tudósítása a veszprémi Utcazene Fesztiválról. -  

Bartók Béla Bali szigetén

70 éve halt meg Bartók Béla. Ez az írás nem arról szól, hogy járt-e Bartók Béla Bali szigetén, hanem... 

Élő koncert a szobádban? Igen!

Interjú a Mōrk zenekarral

A cím nem vicc, nem egy élőzenei hangzásvilágot produkáló kütyüt próbálunk bemutatni, hanem egy magyar zenekart, akik valóban élő koncertet adnak akár a nappalinkban. Nagyszínpad vagy nagyszoba, nem mindegy, hogy melyik koncert ad többet - közönségnek, zenésznek - egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnánk. 

Magyar siker Japánban

Jónás Vera a Kiotó-expresszen + VIDEÓ

5 koncertje volt Japánban májusban és legalább 3 lesz hamarosan Magyarországon. Jónás Vera Japánban járt és most te is elkísérheted a DRÓTon keresztül. Ha te is büszke vagy velünk együtt a magyar énekesnő sikerére, akkor add tovább! 

Beszélgetés és bringázás Jónás Verával 

+ VIDEÓ

Jónás Vera a budapesti jazz élet kiemelkedő tehetségű énekesnője. Nyári koncertjeiről, az angol nyelvről, tanulmányairól, a minőségről és mennyiségről beszélt nekünk a Városligetben.  

 

Interjú Szeder-Szabó Krisztinával és Bakai Mártonnal 

+ VIDEÓ

Ne csak a rossz híreket oszd! Legyen valami jó is már végre! Az élet szeretetéről, a zene spirituális kapcsolatáról, a gyermeki lélek nyitottságáról beszélgettünk az év legforróbb napján két - kiváló és méltán híres - fiatal zenésszel: az énekes Szeder-Szabó Krisztinával és a hegedűs Bakai Mártonnal . Videóinterjú a DRÓTon. 

Meztelen sanzonénekesnő 

Nincs szakálla, nem a média kreálta, hanem valódi tehetség, őszinte és igaz Szeder-Szabó Krisztina énekesnő, akinek most jelenik meg első nagylemeze. ZENE A DRÓTON! Az énekesnővel Ilyés Lénárd színész és Weiner Sennyey Tibor beszélgetett. A beszélgetésbe beillesztettünk itt meghallgatható exkluzív dalokat az új lemezről. 

A hétalvó sanzonénekesnő szenzációs ébredése

+ VIDEÓ

A DRÓTon most megnézhetitek SZEDER Reggeli dalának vadonatúj klippjét, és elolvashatjátok vele készített nagysikerű interjúnkat is. 


KAPCSOLÓDÓK

 
Mi az a jóga? Mi az a zen? Mi az az élményterápia? A Pilisben kiderült. 

Megtalálni Földanyát - beszélgetés Nádor Judit Keyával

Kevesen tudják, hogy egy harmonikusan működő szellemi tér képes maga alá rendezni az alacsonyabb szinteket, és ennek módját ma már csak egyes törzsi kultúrák sámánjaitól tanulhatjuk vissza. - mondta Nádor Judit Keya, akit Cuscóban értük el és kérdeztünk életéről, utazásairól, az öt géniuszról, sámánságról, korábbi könyveiről és kéziratban heverő fantasztikus művéről.

Szepes Mária 2007 szeptember elején, 99 évesen távozott. Szerzője volt a több nyelvre lefordított Vörös Oroszlánnak, sok más regénynek, és a Pöttyös Panna gyerekkönyveknek is. 2015 december 6-án Szepes Mária Emléknapot tartanak a Természetgyógyász Fesztiválon. Ez alkalomból közöljük ezt a 2007-es beszélgetésünket Mária nénivel és az emléknap teljes, részletes programját a DRÓTon.

Milyen volt Szepes Mária és Hamvas Béla között a kapcsolat? Miért és hogyan mentette meg Hamvas a Vörös Oroszlánt? Milyen elképzelései voltak Szepes Máriának örök életről, halálról és újjászületésről? 2015. december 6-án Szepes Mária emléknapot tartottak, ahol az első előadást Weiner Sennyey Tibor tartotta. Az előadás esszé változatát olvashatjátok most a DRÓTon.
 
 
A Grandpierre írónemzedékekről, Az élő világegyetemről, a magyarságról és az élet értelméről beszélt Grandpierre Attila a DRÓTnak. 
 
 
2015 júniusában jelentkezett első könyvével az AyurPress, az első olyan magyar könyvkiadó, mely teljes egészében az Ayurveda irodalmának szenteli működését. Elsőként az egyik leghíresebb ayurvedikus dietetikus, Amadea Morningstar átfogó táplálkozási szakkönyvével (Ayurvedikus konyha nyugatiaknak”) jelentkeztek. A premier apropóján a kiadó alapító vezetőjével, Hári Péterrel beszélgettünk. 
 
 
 • mantra
 • jóga
 • meditáció
 • zene
 • éneklés
 • remény
 • hit
 • szeretet
 • Karuna
 • Simon Gyuri
 • Hallható