Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Művészettel a környezetért, közösen!

A klímaváltozás  sokak számára elcsépelt frázis, bőven akadnak tagadói is, mégis, legtöbben értetlenül állunk januári időjárásunk előtt: az évszakok széles skálája váltakozik néhány óra leforgása alatt. Bubla Éva fiatal magyar alkotóművész és egy szigetszentmiklósi iskolai közösség közösen tettek lépéseket a környezetvédelem és művészet útján a klímaváltozás megértése felé.

Művészettel a környezetért, közösen!


Vannak, akik nem tudnak szemet hunyni efféle és hasonló jelenségek felett, kutatják annak miértjeit és kilátásait. Egyre több emberben szólal meg a tenni akarás vágya, és ki-ki dolgozik a maga eszközeivel. Így van ezzel Bubla Éva fiatal magyar alkotóművész is, akinek munkái szorosan kapcsolódnak ember és környezetéhez, aktuális társadalmi és ökológiai kérdéseket feszegetnek. Az utóbbi években főként külföldön volt tevékeny, ahol megjelent kiállításokkal, hely-specifikus installációkkal, és workshopokkal egyaránt. (Korábbi munkáiról lásd cikkünket a DRÓTon itt.- Megj. szerk.) Legutóbbi projektje azonban Magyarországhoz köthető:

egy szigetszentmiklósi iskolai közösséggel tettek közös lépéseket a környezetvédelem és művészet útján.

A Szigetszentmiklósi Batthyányi Kázmér Gimnázium (SzBKG) egy kiemelkedő eredményekkel rendelkező nyolcosztályos gimnázium, ami számos programnak, koncertnek, sport- és tudományos rendezvénynek ad helyet. Így rendezik meg minden évben a Batthyány Kázmér Tudományos Napok programsorozat, röviden BKTN, ahova olyan előadókat hívnak meg, akik jeleskednek a tudományok vagy kultúra területén, és a diákokkal előadások formájában vitatják meg munkájukat, szakterületüket. A legutóbbi programsorozat egy állomása volt

Bubla Éva BKTN projektje, ami a művészet, ember és környezetének viszonyát vizsgálta.

A fiatal alkotó Dékányné Varga Krisztina grafikusművész meghívására vett részt a rendezvényen, aki ötödik éve tanít rajzot és művészettörténetet a szigetszentmiklósi gimnáziumban, és négy éve működteti az ott található Homlokzat Galériát, ami elsősorban kortárs műveket mutat be azzal a céllal, hogy az iskola diákjai nyitottak és kíváncsiak legyenek a művészetek és a kortárs művészet iránt. A programok és kiállítások témáit projektek keretében is feldolgozzák tanulóival, hogy közvetlen tapasztalással kerüljenek közelebb egy-egy gondolatkörhöz.

Bubla Éva – a tudományos napok nevével összecsengő – BKTN („BolygónK/léTüNk”) projektje több szinten foglalkozik ökológiai problémákkal és az erre létező megoldásokkal, ember és természet viszonyával. Egy kiállítás keretén belül egyrészt bemutatja az alkotó eddigi munkásságának szűk keresztmetszetét, az előző ázsiai évek művész-aktivista munkáinak dokumentációját, azonban szem előtt tartja a fiatalabb generáció aktivizálását is.

Kulcsfontosságú kisközösségek bevonása az alkotó folyamatba, legyen szó informális közösségekről vagy intézményes tanulói csoportokról,

hiszen a közösen eltöltött idő és élmények hatására az alkotás üzenete és tanulsága integrálódik a résztvevők gondolkodásába, szemléletébe. Így a BKTN projekt középpontjában is egy olyan installáció áll, amit újrahasznosított anyagokból a tanulókkal közösen építettek egy workshop-sorozat keretein belül. Az építés során folyamatos diskurzus zajlott olyan kapcsolódó problémákról, mint a klímaváltozás, a túlfogyasztás és hulladéktermelés, de szó volt az újrahasznosítás lehetőségeiről is, illetve arról, hogy az egyén, valamint a művészet hogyan tud az említett nehézségek pozitív változásaihoz aktívan hozzájárulni.  Nyílt előadás formájában később egy tágabb tanulóközönség is bekapcsolódhatott a diskurzusba, amelynek végén az installációt közösen növényekkel ültették be: üvegházként alakították ki.

További kapcsolódó programként  egy – folyamatosan zajló – fotópályázat, ahol a tanulók a klímaváltozás hétköznapi életben fellelhető nyomait és az arra keresett megoldásokat örökítik meg, ember és természetének viszonyát kutatják. A pályázat célja, hogy tovább mélyítse a fiatal generáció tudását a minket körülvevő világról, illetve hogy megértsék, mi, emberek, aktívan hozzájárulunk bármilyen irányú változáshoz. Két diák, Jakab Noémi és Sipos Virág Csilla fotói a Carnegie Council for Ethics in International Affairs nemzetközi fotópályázatán is szerepeltek. A beérkező pályamunkák és a közösen elkészített installáció a BKTN kiállítás részét képezik, utóbbi pedig az iskola tulajdonában üvegházként működik tovább.

- drt+eb+wst -


KÖZVETLENÜL KAPCSOLÓDÓ

Művészettel a környezetvédelemért

Bubla Éva és Lilli Tölp kiállítása Indiában

Az elmúlt hónapban tizenegy művész vett részt a nyugat-indiai Pune városában közös alkotói programon, köztük egy magyar is: Bubla Éva, aki észt alkotótársával, Lilli Tölppel a város természeti, ökológiai vonatkozásait vizsgálta és dolgozta fel alkotásaiban. A DRÓTon most leírást és néhány képet láthattok az indiai kiállításukról.


KÖRNYEZETVÉDELEM A DRÓTon

VÁROSLIGET a DRÓTon

Mi a helyzet a Városligettel?

Összefoglaló interjú Proics Lillával

Tényleg rendőrállamban élünk? Mi van akkor, amikor a belső érzéked azt mondja, hogy a hatályos törvények nem igazságosak? Milyen egy ligetvédő aktivista? Halász Balázs beszélgetése Proics Lilla ligetvédő aktivistával, színikritikussal, tornatanárral a DRÓTon.

Mégsem olyan lesz a Városliget, mint ahogy ígérték?

Eredménytelennek a Ligetbe szánt Magyar Zene Házára kiírt kivitelezői közbeszerzést. Azóta az is világossá vált, az árak annyira elszálltak, hogy az épület áttervezésére lesz szükség. Sághi Attila a Városliget ZRT műszaki igazgatója pénteken nyilatkozott az M1 Ma reggel című adásának. A fakivágásokról, a kivezényelt kopasz kidobóemberekről, művészek tiltakozásáról, vagy a Ligetvédők 12 pontjáról nem esett szó.

A Ligetvédők 12 pontja

A Ligetvédők 2017 március 14-én közzétették 12 pontjukat. A követeléseket most változtatás nélkül, egyben, a kapcsolódó anyagokat a végén linkelve közöljük a DRÓTon.

200 éve született az első Ligetvédő! + AUDIO

Kimentem a ligetbe újra / Hosszacska távollét után, / Hogy lássam: fűve, berke, útja / Minő hatással lesz reám. - kezdi forradalmi versét a lázadó rasztafári 1877-ben, majd így folytatja: Engem bozótja, gazza nem bánt, / Mert a gyom is természetes; / Nem is szidok tanácsot, kormányt; / Ha útam kissé szemetes...

Művészek a Városligetért + VIDEÓ

Nem volt semmi hőbörgés, semmi botrány, semmi vér. Volt viszont művészet, értelmes beszéd, tiszta szavak, és sok nyugodt és tisztes polgár a Liget Művészeti Pikniken, a Városligetben 2016. július 31-én, vasárnap, ahol számos magyar alkotó a fák kivágása és a Liget megmaradása érdekében. Videónkban Kiss Judit Ágnes költőnővel beszélgettünk arról, hogy mégis mit akarnak a művészek a Városligetben. Ezt osszátok, ne a propagandát.

Sétáló fák

Mai hír, hogy állítólag „nem fognak több fát kivágni a Ligetben”, hanem majd átültetik őket, vagy ami még ennél is valószínűbb: megkérik őket, hogy álljanak odébb, s a fák majd szépen elsétálnak. Valószínűleg. Vagy mégsem?

Hermann Hesse: A fák

Számomra mindig is a fák voltak a leghatásosabb prédikátorok. Tisztelem őket, ha nemzetségben, családban élnek az erdőkben, ligetekben. (...) Aki megtanulta meghallgatni a fákat, többé nem sóvárog arra, hogy fa legyen. Semmi más nem akar lenni, csakis az, ami. Ez a haza. Ez a boldogság. - Radics Viktória fordításában olvashatjátok Hermann Hesse különösen aktuális írását.

Ők a Ligetvédők

Kik azok a Ligetvédők? Mit akarnak? Miért veszélyesek? Miért félelmetesek? A leleplező videóból kiderül. + VIDEÓ

Tarkopasz

Taroljuk le a fákat, virágokat, bokrokat. Taroljunk le mindenkit, aki más, mást akar. Legyünk egyformák, gyűlöljünk mindenkit, szeressük a királyt. Féljünk és rettegjünk mindentől, ami más mint mi, aki mást akar, aki máshogyan beszél, ír, gondolkodik. Egyáltalán: gondolkodik.


PAKS2

Atommagyar

2014. december 9-én aláírták a paksi bővítésről szóló szerződést. Most akkor a piros vagy a zöld gombot nyomjunk? 

Paks aláírva, unokáink eladósítva - GREENINFO

Az elmúlt 25 év messze legnagyobb korrupciós lehetősége. Sumákban írták alá ma az oroszokkal a paksi bővítés 3 megvalósítási szerződését. Aláírók: a Lázár Jánoshoz tartozó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt. Mivel a Pakson létesítendő 2 új, egyenként 1200 megawattos atomerőművi blokkra vonatkozó megállapodást nem a 2 állam kötötte, ezért a szerződés részleteit – a magánjogra hivatkozva – nem hozzák nyilvánosságra.


MAKE AMERICA GREAT AGAIN

Standing Rock elesett + VIDEÓ

2017. február 22-én felszámolták az amerikai Standing Rocknál tiltakozók táborát. Néhány százan énekelve, dobolva, gyalog vonultak el, mások szembeszálltak a rendőri túlerővel - őket egytől-egyig letartóztatták. A távozó őslakosok - egy indián rituálénak megfelelően - felgyújtották a hátrahagyott sátraikat. Győzött Trump és az olajvállalatok, súlyos vereséget szenvedtek az őslakosok, a környezetvédők és a Föld, amin élünk. Az utolsó videó, amit feltöltöttek a helyszínről mindent elmond.

Nők az életért! + Standing Rock a nagy összecsapás előtt + VIDEÓ

48 órájuk van a Standing Rock rezervátum táborában a Dakota kőolajvezeték ellen tüntetőknek, hogy elhagyják a terepet, mert szerdán - Trump elnöki döntésének következményében - rendőrök és a fegyveres erők fogják felszámolni a tábort több híresztelés szerint is. A tüntetők egy videóüzenetben foglalták össze, hogy mi a helyzet és miért nem távoznak.

Mégis megépül a Dakota kőolajvezeték!? + VIDEÓ

Milyen környezetvédelem? Milyen őslakosok? Mégsem győztek az amerikai őslakosok, miután győzött Donald Trump. Az alábbi felvételen megnézhetitek, hogyan írta alá az amerikai elnök a Dakota rezervátumon keresztülvezető csővezetékről szóló engedélyt. Make America Great Again sorozatunk legújabb része. 

Győztek az amerikai őslakosok!?

Ma reggel a Standing Rock rezervátumban és világszerte az a hír terjedt el, hogy LEÁLLÍTJÁK A VEZETÉK JELENLEGI ÉPÍTÉSÉT, és semmiképpen sem a folyó alatt és az amerikai őslakosok szent földjén keresztül fogják folytatni. Sokan úgy értékelik a helyzetet, hogy egy csatát megnyertek, de a háborút még nem.

A világ szeme Standing Rockon + VIDEÓ

Íme a videó, ami gyönyörűen és mindenki számára elmagyarázza, hogy mi is történik - és miért pontosan éppen most - a Standing Rock indián rezervátumban. Add tovább, hogy mindenki megértse! 2016 november 26-án világszerte emberek milliói állnak majd ki harminc perc csenddel és harminc perc imával a vízért, a földért és az életért az amerikai őslakosok mellett.  

Győriek álltak ki az észak-amerikai Standing Rock őslakosaiért. A győri Reflex környezetvédő szervezet videóján Lajtmann Csaba mellett, Szarka Fedor Guido is látható, aki a DRÓTon megjelent írásunkat olvasta fel a tüntetésen.
 
Van olyan tüntetés Magyarországon, ahol együtt és egy cél érdekében jelenik meg - sokunk mellett - a Ligetvédők rasztafarija: Gregory G Ras, Akkezdet Phiai rappere: Said, a táltos és sámán körökből ismert: Sólyomfi-Nagy Zoltán, vagy a parapszichológia kutatója: Paulinyi Tamás. És ez a tüntetés az, amikor magyarok az amerikai őslakosokért állnak ki.


 

  • környezetvédelem
  • Szigetszentmiklós
  • Bubla Éba
  • Élet