Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Michael Walden: Eshtar (részlet) - Galaktika Start könyvek 3.

Leigázott távoli galaxisok szenvednek a világ legfélelmetesebb és legkönyörtelenebb lényei, a Férgek elnyomásától. Ők a világmindenség ismeretlen korból származó ádáz urai, akik semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy a maguk kedvére formáljanak egész csillagrendszereket, ha kell, kultúrákat, népeket, sőt teljes civilizációkat pusztítva el. - A Start-sorozat első négy könyvét ajánljuk - a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hétvégéjén, a GALAKTIKA és a DRÓT együttműködésének keretein belül - fiatal irodalmat és sci-fit is kedvelő olvasóink figyelmébe úgy, hogy a könyvekből eddig sehol sem közölt részleteket olvashattok lapunkon.

 
 
 
 
Michael Walden
 
Eshtar
(részlet)
 
 
Az ébredés pillanata. Vitt kinyitotta a szemét, néma csend vette körül. Nem értette hol van, nem értette, mi történt, egy pillanatra még a saját nevére sem tudott emlékezni. Minden idegen volt és különleges, mintha életében először kellett volna találkoznia az őt körülvevő világgal. A furcsa súly a testén; az űrruha. Szék. Kesztyű. Kikapcsoló gomb. Hogyan működik? Mit kell csinálni? Csinálni kell valamit?
Másodpercről másodpercre tért vissza az értelem az elméjébe. Kikapcsolta a biztonsági övet, kinyitotta az ajtót, és kilépett a járműből. Leesett; elfelejtette, hogy milyen magasan van az MR fülkéje. Ahogy elhagyta a terepjárót, a cső magától lekapcsolódott róla. A sisakján túl köveket, homokot, gyomnövényeket pillantott meg. Feltérdelt, körbenézett.
Egy kanyonban álltak, falai felett gyönyörű kék ég volt látható. A sziklák mintha véget sem akartak volna érni, olyan magasak voltak.
Ekkor jutott eszébe, hogy nem egyedül érkezett.
Feltápászkodott, visszaténfergett a fülkéhez. A fájdalom a térdében ismerős volt, megszokott. Apjáért kiáltott, de csak saját magát hallotta vissza, a zárt sisakban. Felnyúlt, és kikapcsolta a biztonsági zárakat. A levegő hangos sziszegéssel távozott a túlnyomásos ruhából, a fülei kipattantak, mintha túl gyorsan emelkedett volna búvárkodás után. Ekkor emlékezett csak vissza rá, hogy nem szabadott volna kiegyenlítés nélkül kinyitnia a sisakot.
De már mindegy volt.
Mélyet lélegzett a forró levegőből. Gyönyörű, részegítő illata volt a sivatagnak. Olyan illata, amilyen csak az elemek erejének sok száz éven keresztül kiszolgáltatott köveknek lehet. Ledobta a sisakot a földre, és újra apját szólította.
Steven is kitántorgott a járműből. Arca nem volt látható, de mozdulataiból kiolvasható volt a döbbenet és a tanácstalanság. Végül ő is ledobta sisakját, és megölelte a lányát.
– Vitt, jól vagy? Minden rendben?
– Aha... Igen. A többiek?
James és Deepak is kiszálltak az MR-ből, és hasonló nemtörődömséggel nyitották ki saját sisakjukat.
– Hopp, ezt nem is lett volna szabad – dörzsölte meg a homlokát Deepak.
– De nem ám – tette hozzá James, majd ráeszmélt az előttük parkoló hármas számú járműre. Futólépésben közelítette meg, már amennyire a nehéz ruha engedte. Mivel a túlnyomás megszűnt, egyszerűbben lehetett benne mozogni, de a súly továbbra sem volt elhanyagolható. Még oda sem ért, mikor lelassított és megállt, mindkét kezét a fejére tette.
– Ó te jó ég.
A hármas számú MR alig volt felismerhető. Öreg volt és rozsdás, szakadt és összeomlott. Ami megmaradt belőle, olyan hatást keltett, mintha több száz évig állt volna ugyanazon a helyen. Az alumínium alkatrészek oxidálódtak, a műanyag üvegek átláthatatlanná váltak, az ajtók kifordultak foglalatukból. Egy furcsa kupac hevert nem messze a fülkétől a földön; egy hasonlóan ősöreg űrruha volt. Az első két MR-nek nyoma sem volt.
Steven messziről figyelte, ahogy James lassan megfordítja az űrruhát, majd nagyot kiáltva hátraugrott, és fegyvert rántva pásztázott körbe. Mindannyian pisztolyt ragadtak, és csatlakoztak a hadnagyhoz, lassan kémlelve a kanyon peremét.
A szétfoszlott űrruhában egy csontváz hevert, itt-ott még kapaszkodott rajta az aszott bőr maradéka. A sisakon lyuk tátongott, akárcsak a koponya homlokán.
– Fejbe lőtték, közvetlen közelről – döbbent meg Deepak –, de nem most, illetve ilyen mértékű… itt, a sivatagban… ha nem tudnám, azt mondanám, hogy… hogy sok éve fekszik itt.
– A jármű ki van fosztva – mondta halkan Steve, ahogy bekémlelt a nyitott ajtón. – Úgy látom, az étel és a víz kellett nekik. Akárkinek is.

A Start-sorozat első négy könyvét ajánljuk - a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hétvégéjén, a GALAKTIKA és a DRÓT együttműködésének keretein belül - fiatal irodalmat és sci-fit is kedvelő olvasóink figyelmébe úgy, hogy a könyvekből eddig sehol sem közölt részleteket olvashattok lapunkon:

Miként kapcsolódik a történetbe az ókori Római Birodalom és Marcus Vipsanius Agrippa, a középkori Párizs és François Villon, illetve a Titanic katasztrófája? Molnár Csaba idősíkokon átívelő, pörgős, izgalmas kalandregényéből mindez kiderül. Molnár Csaba: A széttört idő legendája (részlet) 

Lehetséges-e a matematika segítségével megjósolni, majd befolyásolni a jövőt? Mindez milyen hatással van a jelenre? Mi van akkor, ha a jelenben történő bizonyos események miatt jövő mégsem teljes egészében feltérképezhető? Vékony Krisztián Budapesten játszódó regényének szereplői is szembesülnek ezekkel a kérdésekkel. De vajon a válaszokat is megtalálják? Vékony Krisztián: Sors-algoritmus (részlet)

Egy japán cég titkos szolgáltatást nyújt gazdag emberek számára: képesek lemásolni bármelyik hírességet, hogy ügyfelük eltölthessen velük egy-két hetet valamelyik egzotikus nyaralóhelyen. Robert Turner amerikai multimilliomos a feltörekvő színésznőt, a csodálatos szépségű Liliant rendeli meg. Ronil Caine – Lilian (részlet)

– Ti is láttátok? Az alagútban, ahogy megöregedett? Ez hogy történt, pár másodperc alatt?

– Nem pár másodperc alatt történt. Szerintem gyorsítva láttuk, ahogy elrohadt ez az egész – mutatott körbe Vitt.
– Hol vagyunk? Jó helyen járunk? – Steve elővette a kommunikátorát, pötyögni próbált valamit kesztyűs kezével. – A fenébe ezzel a szeméttel!
A hőség egyébként is kezdett elviselhetetlenné válni, úgyhogy nekiállt kibújni a ruhából. Ez egyedül elég nehézkes feladat volt, úgyhogy a többiek segítettek neki. Mikor a felsőteste kiszabadult, újra megpróbálta bekapcsolni a kommunikátort.
Amíg szerencsétlenkedett a műszerrel, Vittorya gyorsan levette saját űrruháját. Egyre csak az eget nézte.
– Két hold van – mondta halkan.
– Na, működik ez, ha akar – dünnyögött apja.
– Elromolhatott az állomás? Nem úgy volt, hogy a kolónia bejáratához érkezünk?
– Két hold van – próbálkozott kicsit hangosabban. – Ez tutira nem a Föld.
És tényleg. Az égen két különböző hold volt látható, egy nagyobb és tőle távolabb egy kisebb. Vitt eldobott egy követ; a kő nem egészen úgy zuhant, ahogy megszokott volt. Egy kicsit, nagyon kicsit lassabban hullott alá, alig érzékelhetően, de a szemnek mégis furcsán.
– Ez Inisfael. Csak nem jó helyen vagyunk!
– Valóban – mormogott Steve – megvan a lokátorjel. Új-Alexandria… – lassan körbefordult – arra van! – mutatott a kanyonból kifelé. Méghozzá nyolcszáz kilométerre. Egy kissé mellélőttek minket.
 
 
Eshtar
 
Leigázott távoli galaxisok szenvednek a világ legfélelmetesebb és legkönyörtelenebb lényei, a Férgek elnyomásától. Ők a világmindenség ismeretlen korból származó ádáz urai, akik semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy a maguk kedvére formáljanak egész csillagrendszereket, ha kell, kultúrákat, népeket, sőt teljes civilizációkat pusztítva el.
A Földön minderről egyelőre mit sem sejtenek, ahogy a Férgek sem törődnek ezzel a távoli sárgolyóval. Csakhogy pont itt, a galaxis peremvidékén születik meg az a hős, aki végre reményt nyújthat a kíméletlen lények által pusztulásra ítélt civilizációk számára.
Vittorya egyelőre egy teljesen átlagos földi egyetemista, aki imád pasizni és szórakozni, ahogy egy huszonéves lánytól elvárható. Csakhogy történik valami, ami fenekestül felforgatja nemcsak az ő életét, hanem általa a kozmosz világát is.
Ha tetszett Az éhezők viadala és A Dűne, akkor ezt imádni fogod! 

SCI-FI a DRÓTon

A DRÓT és a GALAKTIKA együttműködésének keretein belül, a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozat 300. darabját Sirokaï Mátyás írásával ajánljuk lapunkon. A hamarosan megjelenő antológiában olyan írók fantasztikus novellái olvashatók, mint például Benedek Szabolcs,  Arthur C. Clarke, Hász Róbert, Nemere István, Ian Watson, egészen pontosan 25 (!) szerző írása. Részlet és ajánló a DRÓTon. Sirokaï  Mátyás: A fák színe előtt - GFK300

Megjelent a szokatlan és hátborzongató történetek magazinja, a Black Aether első száma, amely kuriózumnak számít a magyar sajtó piacán. A DRÓTon a lap teljes tartalmát és a főszerkesztő Tomasics József ajánlóját olvashatjátok, továbbá megtudhatjátok azt is, hogy hogyan szerezhetitek meg a magazint Cthulhu karmai közül. - Szex, szerelem, iszonyat!!! Cthulhu is ezt olvassa!!!

Bár az se semmi, hogy a nyúl tojást tojik, mi mégis úgy látjuk, hogy „...szükség van a jó magyar sci-fire” -  Időutazásról, szingularitásról, és az irodalomról, mint piac beszélt az új magyar sci-fi irodalom emelkedő csillaga Brandon Hackett (alias Markovics Botond) a DRÓTon.  - Elszállt és vad dolgok – Brandon Hackett interjú

...avagy a modern társadalom félelmeiről és az ismeretlentől való rettegésről.  A mai emberiséget uraló két nagy tévképzetről – az űr hidegéről, avagy az idegen-, és a gépek hidegéről, avagy a mesterséges intelligenciáról – továbbá arról, hogy mi az ami valóban hiányzik szól esszénk, amit itt meg is hallgathatsz. - Weiner Sennyey Tibor: Félelem és reszketés Poe és Lovecraft társaságában 

Szeretné, ha tovább karolná, ha még erősebben, ha hozzáérne az arcához, ha beletúrna a hajába, a húsos ajkait pedig az övéire tapasztaná, még ha szilikon, akkor is. Ha az ágyékával nekifeszülne az ő ágyékának, ha félrevonná a sarokba, ha visszalökné az alaktalan plüssbe, és arra kérné: rakd szét a lábad!"  Centauri: PARALLEIA - sci-fi novella

Edgar Allan Poe-t 1849 október harmadikán találták meg Baltimore egyik sikátorában, egy mocskos tócsában fekve. Nem a saját ruháját viselte. Egyesek szerint veszett volt, mások szerint agybajos, nemi-beteg, alkoholista, ópiumfüggő, vagy mindegyik. Négy napig szenvedett, félrebeszélt, mire október hetedikén végül meghalt. Tudom, hogy magát nem Poe halála érdekli, hanem a két koffer, amit megtaláltak nála. Az egyikben kéziratai voltak. A másikban tervek, tervek egy olyan nyelven, amit Baltimore-ban senki nem értett. A két koffer sorsa csak nehezen követhető, de ahogy maga is, úgy én is sejtem, hogy a második koffer talán Kempelené. Oly sok idő telt el, hogy mondhatnánk: a koffer bárhol lehet. Bárhol. Olyan rejtély ez, amelyet soha nem fogunk tudni feloldani. Az asztalomhoz léptem és azt mondtam neki, hogy „Valóban bárhol lehet. De nincs megoldhatatlan rejtély.” – és elmosolyodtam.  - A Hallgatógép című sci-fi novellával emlékezünk a 166 éve meghalt zsenire. - Hallgatógép - 166 éve halt meg Edgar Allan Poe

 
 
 
 
  • sci-fi
  • science fiction
  • Galaktika
  • Start-könyvek
  • 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
  • Irodalom