Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Mi tudjuk ki tette fel a legjobb kérdést a külügyminiszternek Koppenhágában

Magyar diákok helyeztek ki táblákat a külügyminiszter dániai előadása előtt, majd egyikük egy kérdést tett fel a menekült kérdéssel és a stadionokkal kapcsolatban, amit a közönség meg is tapsolt, de érdemi válasz nem érkezett rá. Az ügynek nagy sajtóvisszhangja lett. Egészen véletlenül a kérdést feltevő Demény Ferenccel alig egy hónapja készítettünk beszélgetést a Dániában induló start up vállalkozásával kapcsolatban. Az esettel kapcsolatban most újra megkerestük és egy rövid interjúban kiderítettük mi is történt pontosan.

 
DRÓT: Miért éreztétek úgy, hogy a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter előadásán ki kell raknotok a Kétfarkú Kutyapárt kampányát idéző plakátokat? (Forrás 444.hu)
 
DEMÉNY FEFE FERENC: Én nem vettem részt a plakátok kihelyezésében. Azt gondolom egy jól feltett kérdésnek – még ha nem is válaszolnak rá – nagyobb hatása van, mint egy kihelyezett, személytelen táblának.
 
DRÓT: Kérdésedben összehasonlítottad a menekültekre nem költött pénzt a stadionokra költött pénzzel. Pontosan mik is az arányok? Miért fontos ez szerinted?
 
DEMÉNY FEFE FERENC: Szijjártó Péter a BBC Hard Talk nevezetű műsorban „nonsense”-nek nevezte a kvótát és azt mondta: „It is physically impossible to take those refugees in”. Kérdésem arra irányult, hogy miért is lehetetlen ez a feladat. Egy kis kutatómunka után ezekre az adatokra bukkantam:
 
1: Magyarország 2020-ig 215 milliárd forintot költ/költött/fog költeni–közpénzből - stadionok építésére. (Forrás 444.hu és bővebben Átlátszó)
 
2: „Napi 4300 forint egy menekült ellátásának költsége a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint.” (Forrás vs.hu)
 
3: Értesülésem szerint 1300 menekültet kellene befogadnia Magyarországnak a kvóta szerint.
 
Az egyenlet tehát így néz ki:
1300 (menekült) * 4300 (HUF/nap) * 1460 (napok száma 2020-ig)= 8.161.400.000 HUF.
 
Ennyibe kerülne a kvóta által elvárt menekültek betelepítése az elkövetkezendő 4 évre ami pontosan a 3,7%-a annak az összegnek amit a kormány – ugyan ebben az időintervallumban stadionokra költ.
Arra már nem is tértem ki, hogy Magyarországon rengeteg elhagyatott orosz laktanya van, amelybe el lehetne helyezni ezeket az embereket.
A kérdés talán jobban támadta a folyamatos hazudozást mint a menekült kérdést...
 
(Demény Ferenc kérdése 12:30-nál hangzik el a felvételen)
 
DRÓT: Mindezek után meg kell kérdeznünk, hogy kinek a „bérence" vagy? (Bocs, ez nagyon demagóg, de akár hiszed, akár nem itt ezen a szinten mennek most a dolgok...)
 
DEMÉNY FEFE FERENC: Ezt a kérdést vissza kell utasítsam. Senkinek sem voltam, vagyok, vagy leszek a bérence. Soha! Véleményem szerint kevés olyan ember van aki kulturáltan fel tud, fel akar, vagy fel mer tenni egy ilyen jellegű kérdést, egy ilyen pozícióban lévő embernek.
 
Nekem nincsen mitől félnem, nem kell féltenem például az állásomat azért mert ilyet kérdezek...
 
És természetesen érdekelt a válasz, amit még mindig várok Szijjártó úrtól – hiszen nem sikerült megválaszolnia az eseményen.
 
DRÓT: Elhangzott, hogy miközben Szijjártó Koppenhágában beszél percenként négy fiatal hagyja el Magyarországot, vagy minimum két orvos. Szerinted ez reális? Tényleg?
 
DEMÉNY FEFE FERENC: A kérdés megválaszolásához szintén matematikát kell használnom. Ha percenként 4 diák hagyná el az országot az azt jelentené hogy 1 év alatt 2,1 millióan mennének el Magyarországról, ami egyértelműen nem reális. Az tény, hogy rengeteg diák és orvos hagyja el az országot, de nem percenként Ez egy valótlan állítás volt, lehetséges hogy a táblák készítői megpróbálták minél jobban lemásolni a kormány plakátjait...
 
DRÓT: Mégis nagyon sok diák és fiatal van külföldön, mint például te is. Szerinted mi lesz ennek a következménye?
 

Lakótársat keresel? Movingsolved.com!

beszélgetés egy dán start-up magyar alapítójával

Most indult internetes start up-ként Dániában a Movingsolved.com. Az alapító Demény Fefe Ferenccel beszélgettünk arról, hogy milyen magyarként Dániában, hogyan lehet a külföldre költözést jobban megoldani, mi a különbség Dánia és hazánk között, és hogy miként lehetne jobbá tenni Magyarországot?

DEMÉNY FEFE FERENC: Őszintén? Nem tudom... Én abban reménykedem, hogy vannak olyan diákok akik különböző dolgokat tapasztalnak és tanulnak külföldön, majd – ahogy én is tervezem – visszamennek Magyarországra és jobbá teszik az országot.

 
DRÓT: Milyennek látszik Dániából Magyarország és politikája ma?
 
DEMÉNY FERENC FEFE: Szerintem mindegy hogy honnan nézzük Magyarország politikáját, mindenhonnan elszomorító. Véleményem szerint egyik – jelenleg jelenlévő – párt sem képes rendbe hozni az országot. Természetesen én nem vagyok politikus, lehet hogy a véleményem nem helyt álló.
 
DRÓT: Szerinted mi lenne a megoldás?
 
DEMÉNY FEFE FERENC: Egy külső erő kell, friss arcokkal, friss tapasztalatokkal és nézőpontokkal. Ahogy azt előző beszélgetésünkben említettem már Magyarország egy csiszolatlan gyémánt. Kell egy csapat/párt ami végre nem letör belőle egy-egy darabot, hanem csiszolgatja és vigyáz rá.
 

- s -


KAPCSOLÓDÓ

Tegnap két jelentős esemény is történt. Valaki bedobta egy sportcsarnok ablakát, majd valaki más bejelentette, hogy bombát helyezett el Budán. Kérem, senki se gondolja, hogy ezeknek az eseményeknek súlyát én elbagatellizálnám, hiszen hangsúlyoztam, hogy ezek jelentősek. Ez a hétköznapi terror előszele. Félelem és reszketés Magyarországon


Menekültkérdés a DRÓTon

Az első pillanattól próbáltunk a menekültek ügyéhez kissé talán máshogyan, másképpen állni a DRÓTon. A teljes összeállítást itt találhatjátok, benne José Mujica, Warshan Shire, Jónás Vera, Kiss Judit Ágnes, Fekete J. József, Tóbiás Krisztián, Kovács Gergely, Petneházi Gábor, Weiner Sennyey Tibor, a Szociális Szakmai Szövetség és a Migration Aid véleményét az eseményekről épp úgy megtaláljátok, mint a tüntetésekről készült fotókat, vagy a szegedi nagyállomáson készült INTROblog videót. Az összeállítás hatására főszerkesztőnket három alkalommal televíziós vitára hívták a tévébe, ezeket a vitákat is linkeljük.

 


Orbán Viktor évértékelő beszédében tényleg párhuzamot vont Rákosi Mátyás és saját maga között? Mit mutat az a fránya filológia? Mire használják fel a menekülteket? Mi a nagy büdös helyzet a magyar sajtóval? Televíziós vitára hívták főszerkesztőnket, szerkesztőnk Petneházi Gábor DRÓTon megjelent Csak szervezés kérdése? - Idegengyűlölet Németországban című cikke kapcsán, az inkriminált cikket és a (később megvágott!) vitát itt olvashatjátok és nézhetitek meg. Kis magyar pornófilológia


A menekültkérdés immár az egyik legégetőbb problémává vált az európai politikában, amelynek megoldását illetően a magyar és német vezetés gyökeresen ellentétes álláspontot képvisel. Egyre többet hallani azt is a magyar médiában (persze leginkább kormányközeli forrásokból), hogy a közhangulat élesen megfordult Németországon belül is, a kancellár-asszony népszerűsége a béka alfele felé tendál, miközben az „egyre erőszakosabb migránsok” jelenléte is mind több derék német polgárnak szúrja a szemét, akik legszívesebben magyar mintára kerítést húznának a bajor-osztrák határra. De vajon tényleg így van mindez? Petneházi Gábor Bezzegországi tudósítónk szubjektív összefoglalója. Csak szervezés kérdése? Idegengyűlölet Németországban


 

„...ha falakat húzunk fel magunk körül nem csak a külvilágot zárjuk ki, de onnan mi se fogunk nagyon kilátni..." - írta Jónás Vera énekesnő a minap. A DRÓTon most megnézhetitek a videót, arról, hogy a magyar könnyűzenei élet aranyhangú és szívű énekesnője miről beszélget és hogyan tölt el egy napot egy iráni menekült lánnyal.


 

Akinek van füle a hallásra, bizonyára tudja, mi a helyzet Magyarországon a menekültekkel kapcsolatban, és nyilván megvan a saját véleménye a politikusokról, a rendőrökről, a menekültekről, az önkéntesekről, kinek-kinek a motivációjáról. Amennyiben egy kicsit félrerakjuk a félelmet, prekoncepciókat, ami sokakat elfoghat a 'menekült' vagy 'migráns' esetleg a 'határzár' vagy a 'kényszerintézkedések' szavak hallatán, akkor közben megfigyelhetjük, mit csinál egy olyan ember, akinek van tekintélye, hatalma, lehetősége és embersége. Még ha nem is Európában van az az ember. A volt uruguayi elnök, José Mujica hozzállásáról olvashattok a DRÓTonMit tenne a világ legalázatosabb elnöke a menekültekkel?


 

„senki sem teszi gyermekét hajóra / hacsak nem a víz biztosabb mint a föld” - Warsan Shire Otthon című versét a költőnő előadásában meghallgathatjátok és fordításban magyarul is elolvashatjátok Warsan Shire: Otthon 


 

Bárhogy is alakul, akárhogyan is történnek majd a dolgok, szeretném tisztelettel megkérdezni mindenkitől, hogy akkor most már gyűlölni fogtok? Mindent és mindenkit? Ugye nem. Gyűlölni fogtok?


 

„...a gyűlöletnek, uszításnak semmilyen érdemi haszna nem képzelhető el – a kára viszont pusztító!" - írja állásfoglalásában a Szociális Szakmai Szövetség, amit most teljes egészében közlünk, remélve, hogy minél több emberhez eljut. - A 3SZ állásfoglalása a menekült-kérdésről és a kialakult válságról

 
Nem akarom megmondani, ki magyar és ki nem, ki szereti és ki árulja a hazát. - Kiss Judit Ágnes költőnő írását lehet vitatni, lehet továbbadni, de kihagyni nem. Nemzeti érzelmű vagyok

 
Tényleg több a náci Bezzegországban? Hogyan látják az ottani emberek a menekült-problémát? Helyszíni tudósítónk szubjektív összefoglalója. - Csak szervezés kérdése – menekültek Németországban 

 
A MIGRATION AID menekülteket segítő csoport 2015. szeptember 2-ra tüntetést szervezett Budapesten, a Parlament T/5983 sz. törvénytervezete ellen. Ott jártunk. Fotógaléria. - Not in my name - Tüntetés - Fotógaléria

 
„...el tudom képzelni, hogy az első szembejövő dühösen hazaküld: nem Magyarországra, hanem a vasfüggöny mögé" - Végül eldöntötték, hogy „4 méter magas kerítést emelünk a szerb-magyar határra". Három kérdést intéztünk ismert és számunkra nem véletlenül fotnos vajdasági magyar alkotókhoz. A neves kritikus, esszéista Fekete J. József, és a költő, szerkesztő Tóbiás Krisztián válaszait közöljük most a DRÓTon. - Második vasfüggöny? - Vajdaságiak a déli határzárról

 
A Betyársereg mintegy harminc tagja hétfőn felvonult a szegedi pályaudvar előtt kialakított, menekülteket segítő állomásnál. Azt mondták, éppen arra jártak. - NACIk a placcon

 
Mi is történik valójában a szegedi pályaudvaron, avagy hogyan segítenek a szegedi civilek a városukba érkező migránsokon? - Más mondja a magáét, mi meg osztjuk a vizet - VIDEÓ SZEGEDRŐL

 
Nyíltan uszító agitációs propaganda? Szemben a háttérhatalommal? Exkluzív interjú a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökvezérigazgató miniszterelnökjelöltjével, Kovács Gergellyel. És persze kiderül, hogy kik állnak az Apa zenél fedőnevű botrányzenekar mögött. Leleplező videóriport a DRÓTon! Tádááá!!! - PLAKÁTHÁBORÚ - videó

Van itt ez a „bevándorlás” kérdés. Ilyen-olyan konzultáció, Európai Unió, média. Mindenki sápítozik. De, ha kimondom, hogy kinek van igaza, akkor utálni fogtok. Igen, Orbán Viktornak van igaza. Vagy mégse? - Weiner Sennyey Tibor: Utálni fogtok


 
Téma: Balkáni háborút vizionál a német kancellár. Angela Merkel német kancellár szerint katonai konfliktus alakulhat ki a Nyugat-Balkánon, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot.; Valóban veszélyben a kultúra, az ehhez kapcsolódó állami támogatások? Miért támadják többen a Magyar Művészeti Akadémiát? Vendég: Weiner Sennyey Tibor költő, író, a DRÓT főszerkesztője és Ungváry Zsolt író, újságíró.  
 
Téma: Újabb kampányt indít a betelepítési kvóta ellen a Fidesz. A Védjük meg az országot! szlogennel online és print sajtóhirdetések, valamint közterületi reklámok ösztönzik majd az embereket. Továbbá: a Magyar Művészeti Akadémia is dönthet a kulturális alapról. Vendég: Bándy Péter, a Magyar Demokrata vezető szerkesztője és Weiner Sennyey Tibor, a DRÓT főszerkesztője, költő, író. 
 
Téma: Továbbgondolt Otthonteremtési Kedvezmény, azaz, jönnek a CSOK-osok! Mire jó a kétszer tízmillió? Továbbá: szilveszteri tapogatózás, az európai tájakon - egy nagyjából ezerfős, vélhetően arab társaság tagjai erőszakoskodtak nőkkel, valamint zsebeltek a Köln belvárosában. Vendég: Balog Ákos Gergely, a mandiner.hu főszerkesztője és Weiner Sennyey Tibor író, költő.
 
 
  • Szijjarto Péter
  • Dánia
  • Koppenhága
  • felsőoktatás
  • migráció
  • menekült kérdés
  • Szabadság?