Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

A mesének vége! Itt van Dismaland, Banksy titokban épült, apokaliptikus élményparkja + FOTÓK ÉS VIDEÓ

Kétségtelen, hogy ez az év eddigi legnagyobb kultúr-hackje: az Egyesült Királyságban teljes titokban felépült a legkommerszebb hollywoodi giccs negatív utópiája, egy cukormázától megszabadított anti-Disneyland. Banksy és számos művész vidámparkjában szüntelen kacagás helyett az apokalipszis döbbenete uralkodik, a park tavacskájában daloló hercegnők helyett migránsokkal teli csónakok, közúti balesetben kimúlt Hamupipőke, és további látványosságok járulnak hozzá a tökéletes családi kikapcsolódáshoz. - ForróDRÓT

 

Nem valószínű, hogy államalapításunk ünnepére időzítették az alkotók, de tény, hogy tegnap, augusztus 20-án adtak hírt először a brit lapok a Banksy nevével fémjelzett anti-Disneyland megnyitásáról.

Haupipőke halott és a tökhintónak is annyi - fotó: Krishnan Guru-Murty

A tengerparti fürdőhely, Weston-super-Mare szolgál helyszínül, itt zajlott a titkos építkezés az elmúlt hónapban. Dismaland több, mint a fogyasztói társadalmat, a giccskultúrát kritizáló kortárs alkotások gyűjteménye, ugyanolyan tematikusan mutatja be őket, mint az eredeti szórakoztató parkok: még egy Disney-kastélyt is felhúztak, persze valamivel rémisztőbbet és valóságosabbat, mint amilyennel meseországban találkozhatunk.

Dismaland - fotó: Krishnan Guru-Murthy

DISMALAND - foró: Krishnan Guru-Murthy

Banksy-re, a legendássá vált street-art művészre jellemző módon a park építése teljes titokban zajlott, a területet körbevevő palánkokon elhelyezett tájékoztató feliratok az utolsó percig hirdették, hogy odabent a Gray Fox című film forgatása zajlik. Ehelyett:

Dismaland hátborzongató alkotásait ötven kortárs művész hozta létre, köztük Damien Hirst, Bill Barminski, Caitlin Cherry, Polly Morgan, Josh Keyes, Mike Ross, David Shrigley, Bast, és Espo - Banksy maga 10 művet helyezett el a park különböző felületein.

Dismaland - Christopher Jobson, Colossal

DISMALAND - fotó: Christopher Jobson, Colossal

Az üzenet egészen egyértelmű, ha valakinek mégsem volna az, egy táblán is olvashatja: Ez nem művészet, hanem egy közelgő katasztrófa lehetősége.

Csodálatos körhinta, kismeglepetéssel - fotó: Christopher Jobson, Colossal

A park hivatalos átadására vasárnap kerül sor, nyitva tartását egy évre tervezik, a látogatókat jövő szeptember végéig várja Dismaland.

Dismaland - Bansky

DISMALAND - fotó: Christopher Jobson, Colossal

Ahogy egy valamire való tematikus parkoz illik, Dismaland is rendelkezik térképpel, ugyan a leírásban találkozhatunk a figyelmeztetéssel, hogy nem ajánlják kicsi gyerekeknek, az információt nem hangsúlyozzák túl, ami a koncepció része lehet - ha valaki mégis vidámparknak nézi és rászánja a család szabadidejét, legközelebb talán körültekintőbben tájékozódik, ezzel a művészet máris elért egy nemes célt: Figyelj oda!

DISMALAND - fotó: Christopher Jobson, Colossal

A Dismaland-brosúrában a tiltott holmik között azért felsorolják a dorogkat, szúróeszközöket és a Disney-ügyvédeket.


KAPCSOLÓDÓ - képzőművészet a DRÓTon - :

Egyedülálló főzőműsort közvetít mától havonta egyszer a DRÓT! Itt van végre a DRÓTkonyha! :) Milyen művészien főzni művészekkel? Milyen egy igazi spagetti, amit Mészáros Szabolcs festőművész készít nekünk szombathelyi műtermében? Miért fontos a víz és a táj? Miért jó ázó kocsikat festeni? Miért kell és hogyan lehet a paradicsom héját szakszerűen eltávolítani? A DRÓTkonyha első filmjéből kiderül. Ha tetszett: add tovább! :) Hogyan főzzünk spagettit? - Főzés Mészáros Szabolcs festőművésszel - DRÓTkonyha1. 

„A mai világban nincs megadva az anyaság kellő tisztelete” - mondta Kiss Márta festőművész, akinek március 26-án nyílik legközelebb kiállítása. De beszélt nekünk angyalokról és emberekről, festészetről és gyermekvállalásról, a kisgyermekes anyák helyzetéről és a vega konyháról.  Anyának lenni művészet - Kiss Márta interjú

Szarka Fedor Guido T O R O N Y című kiállításán jártunk Művelődési Szinten. Interjút láthatnak az alkotóval és részleteket a megnyitóból. Tornyokat építetek magyarok! - Szarka Fedor Guido képei a MÜSZIben - VIDEÓ

A csúti pottyantóst látjátok? Az nem az, hanem egy diktátor végbele, melybe mindenkit, aki elfogadja és hajbókol hozzá, sőt azokat is, akik kussolnak - egyébként különösen azokat: belepasszíroz. Végbélkúpok lesztek hamarosan mind, vagy, ami annál is rosszabb, biodíszlet ott, ahol egy nemzet tűnik el. - Baranyai Levente kiállítását ezzel az írással nyitotta meg a Hadik Kávéházban Weiner Sennyey Tibor. A felcsúti pottyantós - Baranyai Levente képei elé

„…ez egy ilyen kollektív kölyök-tudatalatti…” - Freund Éva esszéje Rabóczky Judit új szobrairól. -  Az elszabadult vasgyerekekről

 

  • Dismaland
  • Banksy
  • art
  • Disneyland
  • apokalipszis
  • vidámpark
  • Művészet