Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Megszűnhet a József Attila Kör + VIDEÓ

Ott voltunk a József Attila Kör sajtótájékoztatóján, ahol rákérdeztünk, hogy miben látják az okát annak, hogy a szervezet kevesebb támogatást kap? Politikai, személyi okai vannak vagy vajon valami más? Mit veszítünk azzal, hogyha a JAK megszűnik? Ki a felelős a jelenleg kialakult helyzetért? Végül pedig azt is megkérdeztük a József Attila Kör elnökétől - Gaborják Ádámtól -, és titkárától - Kassai Zsigmondtól, hogy szerintük mi lehet a megoldás? 

 
 
Előzmények: 
 
A megszűnés szélére kerülhet a József Attila Kör
Közlemény és sajtótájékoztató
 
A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) több évtizede végzi érdekképviseleti tevékenységét a kortárs fiatal irodalom területén. A folyamatosan csökkenő működési támogatások és a finanszírozási környezet okozta problémák miatt mára a működésképtelenség szélére sodródott, s ezzel veszélybe került a fennmaradása.
 
A szervezet a többi reprezentatívnak tekintett írószervezet közül évek óta a legalacsonyabb minisztériumi támogatást kapja. Ráadásul az éves támogatások rendre ősszel érkeztek meg, így komoly nehézségeket okozott a mindennapi finanszírozási háttér bizonytalansága.
 
A JAK 2014-ben 1.700.000 Ft, 2015-ben 1.000.000 Ft, 2016-ban pedig mindössze 760.000 Ft működési támogatásban részesült az állami költségvetésből. Ez az összeg a szervezet minimális működési kiadásainak alig 10%-t fedezi.
 
Tisztában vagyunk azzal, hogy egy civil művészeti szervezet fenntartása nem állami feladat. Az egyesületeknek a jogszabály szerint a működési költségeket a tagdíjakból kellene finanszíroznia. Ahhoz, hogy a JAK minimális működése tagdíjakból biztosítva legyen, minden egyesületi tagtól legkevesebb évi 40.000 Ft tagdíj befizetésére volna szükség. Egy olyan közhasznú egyesület esetében, amely reprezentatív szakmai szervezetként az állam jóváhagyásával a legfiatalabb művészek támogatására kötelezte el magát, ilyen magas tagdíj meghatározása és beszedése nem lehetséges. Fiatal tagjaink a művészi pályakezdés nehézségei mellett ilyen terhet nem tudnak vállalni.
 
A helyzet megoldása érdekében többször is kérelemmel fordultunk a felelős minisztériumhoz az írószervezetek működési támogatása vagy a pályázati rendszer átalakítása miatt.
 
Idén külön azonnali támogatást kérelmeztünk a szervezet fizetésképtelenségének megakadályozása érdekében. Kéréseink mindezidáig érdemi válasz nélkül maradtak.
 
A JAK két és fél évtizede eltökélte, a legfontosabb feladata lesz a fiatal alkotók menedzselése, pályakezdésük segítése, a pályájuk elején járó szerzők munkájának támogatása, számukra bemutatkozási, publikálási lehetőségek teremtése hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Az egyesület vállalkozott továbbá a kortárs irodalom helyzetének, eredményeinek vizsgálatára és kutatására, a kortárs magyar irodalom külföldi megismertetésének elősegítésére, a magyar és a világirodalom párbeszédének fejlesztésére. Tagjaink valamennyien professzionális szakemberek a magyar nyelvterület egészéről, elismert alkotók és számos rangos szakmai díj tulajdonosai.
 
Az elmúlt évtizedek folyamatos munkája most megszakadhat.
 
A JAK életében felmerülő súlyos probléma szorosan összefügg azzal a sajnálatos tendenciával, hogy a kortárs irodalom az állami támogatások terén a többi művészeti ághoz képest is rendkívüli mértékben alulfinanszírozott, s ezzel gyakorlatilag a folyóiratok révén is élő szakmai műhelyek, fontos szellemi központok lehetetlenülnek el.
 
Természetesen továbbra is próbáljuk megtalálni a megoldást, új pályázati forrásokat keresünk, és más szervezetekhez hasonlóan támogatásokat igyekszünk bevonni. Ennek eredményeiről később vagy csak megkésve tudunk majd beszámolni.
 
A szervezet helyzetéről a JAK sajtótájékoztatót tart 2016. június 7-én, kedden délután 15:00 órától a Kossuth Klubban. (Lásd fenti videónk - szerk.)
 
2016. június 1. - Gaborják Ádám
 

KAPCSOLÓDÓK

Az irodalmi életet felkavarta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft létrejötte. Annak körülményei szerteágazó, többkörös vitát szültek. A Fiatal Írók Közleményének aláírói nyílt vitára hívta a tehetséggondozókat és az írószervezeteket. A vita Budapesten, az ELTÉn zajlott, március 4-én. Videónkban a közel három órás, parázs vitából megpróbáltuk a legfontosabb pillanatokat kiemelni. Vita a tehetséggondozásról - DRÓT ÖSSZEFOGLALÓ VIDEÓ

A rendszerváltás a központi témája a 2014-es JAK-tábornak. Videóriportunkban megszólal Gaborják Ádám, Kassai Zsigmond, Mán-Várhegyi Réka, Karádi Éva és Kukorelly Endre. Rendszerváltás a JAKtáborban - JT2 + VIDEÓ


JAK a DRÓTon

A 2014-es JAKKendő-díjas és 2015-ös Margó Különdíjas Papp-Zakor Ilka olvasott fel a MrSALE öltönyboltban Budapesten, ahol most már hagyományosan megrendezik minden évben az "Öltözz öltönybe" napot. A "SUIT UP DAY" alkalmából a felolvasás után gyönyörű hölgyekkel, kedves alkalmazottakkal interjúztunk. Beszélgettünk Sebestyén Mártával, bepillantottunk a bolt raktárába és megtudtuk ki nyerte vissza a teljes vásárlásának árát. Sebestyén Márta és Papp-Zakor Ilka a MrSale Öltönyüzletben + VIDEÓ

A 2014-es JAKKENDŐ-díjassal Papp-Zakor Ilkával a díjátadón beszélgettünk, közvetlenül azután, hogy átvette a díjat Mán-Várhegyi Rékától - az előző díjazottól - és az alapítóktól, Békés Zoltántól - a MrSALE öltönyüzlet vezetőjétől -  és Gaborják Ádámtól - a József Attila Kör elnökétől.  A boldog JAKkendő-díjas: Papp-Zakor Ilka - VIDEÓ és GALÉRIA

„Miközben szabadon engedi túlburjánzó képzeletét, a mondatok szintjén rendkívül fegyelmezett. És mindegyik novellát jól fejezi be. Egy példa: az Anyuka c. novellát egy veszélyes lódarázs zümmögi végig, egyszer mintha sikerült volna megsemmisíteni, de végül, miközben a főhősnő Anyuka a kádban ül, veje bejön a fürdőszobába és..." - írta Forgách András a Literán a 2014-es JAKkendő-díjasról, Papp-Zakor Ilkáról. A DRÓTon most elolvashatjátok az Anyuka című novellát a díjnyertes kötetből.

Miért kellene az íróknak éhezniük? Miért kellene rosszul kinézniük? Miért öltöztek öltönybe írók és költők és az hogy is néz ki? Bemutatták a József Attila Kör és a MrSale Öltönyüzlet közös projektjének zárásaként készült különleges irodalmi fotóalbumot az RS9 Színház Vallai-kertjében. Az est során Bach Mátéval - a kötet fotósával - beszélgetett Karafiáth Orsolya és Hevesi Judit. Videóösszefoglalónkat láthatjátok a helyszínről!

Írók öltönyben - a JAK és a MrSale közös estje - VIDEÓ: 2014 október 10-én tartották meg a MrSALE öltönyüzletben az „öltözz öltönybe napot”. Ebből az alakalomból a József Attila Kör szervezésében nagyszabású felolvasást tartottak, amelynek az előkészületeiről és az estről itt tekinthetitek meg videóösszeállításunkat. Filmünkben nyilatkozik Békés Zoltán - a MrSALE cégvezetője -, a bajszos Karafiáth Orsolya, Szilasi László, Pallag Zoltán és Áfra János is. Az esten felolvastak Áfra János, Bartók Imre, Csider István Zoltán, Gábor Tamás Indiana, Hartay Csaba, Kassai Zsigmond, Karafiáth  Orsolya, Kemény István, Kiss Tibor Noé, Pallag Zoltán, Pion István, Simon Márton, Szilasi László, Térey János és Weiner Sennyey Tibor. Az esemény moderátora Szegő János volt.

 

 

  • József Attila Kör
  • politika
  • írószervezetek
  • JAK
  • Gaborják Ádám
  • Kassai Zsigmond
  • Szabadság?