Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Megrázó vers a Brexit után...

Ma reggel arra ébredtem: / újra hontalan lettem. - Gömöri György Angliában élő irodalomtörténész, költő, műfordító, egyetemi tanár Brexit után írt versét olvashatjátok a DRÓTon.

 
 
Gömöri György
Egy hontalan éneke
 
 
 
Ma reggel arra ébredtem:
újra hontalan lettem.
Másodszor. Ez már nem az az ország,
amelyik hatvan éve jó szívvel
fogadta menekültek ezreit.
Igaz, akkor egy megszállt
országból jöttünk, míg most
eltökélt szigetlakók tömegei
védik megszállottan régi hazájukat-
és be is jött nekik, meg a sörös korsókat
emelgető vezérnek, Farágó úrnak.
Nemsokára az Egyesült helyett
egy Szétment Királyság polgára leszek,
ahol az alattvalók a hajdani
dicsőségen csüngve elhiszik,
hogy Rend lesz és kevesebb idegen,
miközben a Káosz szélvihar-démona
pörög Dover fehér szikláinál.
 
Londonban, a Brexit után egy nappal.
 
 

GÖMÖRI GYÖRGGY a DRÓTon
 
A Janus Pannonius műfordítói-díjról, Ted Hughesról és a műfordításról beszélt nekünk Gömöri György az Írók Boltjában. Gömöri György Ted Hughesról + VIDEÓ - VI2.
 
Gömöri György 80 éves lett. Születésnapját a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartották 2014 áprilisában, ahol mi már 2011-ben egy Czesław Miłosz-konferencián faggattuk lengyel-kapcsolatairól és a levelezéséről. Gömöri György beszél Czesław Miłoszról és a levelezéséről. - GÖMÖRI GYÖRGY 80
 
A DRÓTon Gömöri György lapunk főszerkesztőjének, Weiner Sennyey Tibornak egyik állítását, és Szörényi László professzor korábban megjelent esszéjét ekézi irodalom elméleti kérdéseket piszkáló publicisztikájában. Közöljük? Jó hogy!  - „...nem mindig a legnagyobb és legújabb idegen költők hatnak igazán a jelentős magyar költőkre” – Gömöri György
 

BREXIT a DRÓTon

Európát szét lehet rombolni egyetlen éjszaka alatt, de évek hosszú sora kell ahhoz, hogy Európát felépítsük. Európát meg lehet és kell is javítani, nekünk, akik Európát alkotjuk, nem pedig tovább rontani a butasággal. 


 

Európa alkonya?

Nem a külső fenyegetés fog összeroppantani minket, hanem a saját hülyeségünk, nem az idegenek, a kínaiak, a sárga, vagy arab vagy akármilyen veszedelem, hanem a saját nemtörődömségünk, önhittségünk és vakságunk taszít minket a sírba. Hamarosan. Adam Frey írása. (Megjelent: 2015-11-22)


Így védem az európai kultúrát

...nem zárkózom fel se jobbra, se balra." - írja Lédán István a kiváló latinos filosz, akinek írásait a Laudator blogon és DRÓTon is olvashattátok már több ízben. Rövid, józan média- és társadalomkritika következik. Elfogultaknak nem ajánljuk. (Megjelent: 2015-09-18 )


Sziget Európában, avagy inkább Európa egy adriai szigeten

Európa a nehezen kivívott emberi szabadságjogok, a demokratikus, humánus élet- és értékrend, zsidó-keresztény kultúrkör mellett van. Bármennyire is elkoptatták ezeket a szavakat, még mindig képesek azt jelenteni, hogy az egyén szabad, a tulajdon szent, mindenkit ugyanazon a jogok és kötelességek illetnek, és a tudás és tehetség a legfőbb érték. - Weiner Sennyey Tibor esszéje Az elveszett királyságból.

 

  • Gömöri György
  • Brexit
  • vers
  • politika
  • irodalom
  • Anglia
  • Irodalom