Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

A Ligetvédők 12 pontja

A Ligetvédők 2017 március 14-én közzétették 12 pontjukat. A követeléseket most változtatás nélkül, egyben, a kapcsolódó anyagokat a végén linkelve közöljük a DRÓTon.

 
 
A Ligetvédők 12 pontja
 
1. A közpark ma túl van építve, fel kell szabadítani ez alól és nem jobban beépíteni. Ez az, amiről a Liget Budapest program felelősei és a Városliget Zrt. nem hajlandó egyeztetni az érintettekkel, civilekkel, lakossággal, az ezzel kapcsolatos megjegyzéseket kicenzúrázza az oldalairól, az ezzel kapcsolatos előzetes közvéleménykutatásokat és igényfelméréseket pedig elhallgatja, relativizálja, megmásítja. Elvárjuk, hogy a közpénzből finanszírozott közberuházásokról kiegyensúlyozott tájékoztatást adjon a média. Ne pazaroljanak további közpénzt a projekt reklámozására.
 
2. Két reprezentatív budapesti felmérésben is bizonyították a civilek, hogy új épületek építésével a Ligetben nem értenek egyet, miközben támogatják a közparki megújítást. Követeljük ezért a kormánytól, hogy vonja vissza a Városliget törvényt és a VÉSZ-t; a törvényi szabályozást úgy módosítsák, hogy ne lehessen új épületeket építeni a Városligetbe!
 
3. A Városliget jövőjével kapcsolatban nincs meg az egység. Ennyire vitás kérdésekben, ahol 250 milliárdnyi közpénz kerülne felhasználásra érdemes helyi népszavazást tartani. A Városliget sorsa további 100 évre dől most el, erről egyetlen most hivatalban lévő kormány sem dönthet önmaga, ezért ki kell kérni a helyi választópolgárok véleményét. 
 
4. A Városliget esetén is a magyar és nemzetközi örökségvédelmi, építési és környezetvédelmi előírások legyenek az irányadóak, sőt Budapest kapjon kiemelt védelmet a többi zöldterületével együtt! Az államnak nem szabad kivonnia magát a hatályos törvények alól, sőt ellenkezőleg, neki kell példát mutatnia abban, hogy hogyan lehet a hatályos magyar és nemzetközi törvények, egyezmények és előírások betartásával lebonyolítania egy nagyberuházást.
 
5. A Városliget Zrt. nem kérdezte meg az itt élőket és a park használóit arról, hogy mit szólnak azok ahhoz, hogy új múzeumok beépítésével még zsúfoltabbá, még túlhasználtabbá akarják tenni az amúgy is túlhasznált Városligetet, amely a magas talajvíz miatt egyébként is alkalmatlan a beépítésre. A múzeumokról és azok elhelyezési alternatíváiról nem volt lehetséges konzultálni. Itt az ideje mindezt pótolni, hiszen ma még csak a bontások történtek meg, semmi visszafordíthatatlan nem történt. Az elbontott épületek helyén is legyen (újra) közpark a többség akaratával megegyezően.
 
6. A Városliget jövőjével kapcsolatban közös konszenzusra van szükség, olyanra, amelyet elfogadnak a városfejleszési, városrendezési szakértők, urbanisták, tájépítészek, civil szervezetek és maga a Ligetet használó lakosság is.
 
7. A Városliget építéshatósági jogai kerüljenek vissza a Zuglói Önkormányzathoz, tulajdonjoga és kezelése pedig a fővároshoz! A jogsértésekkel, környezetkárosítással, arroganciával terhelt Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től hozzá nem értés, szakszerűtlenség, sőt szabálysértések sorozata miatt vonják meg a terület kezelési jogát. 
 
8. A megújítást csakis a szakma és az érintett lakosság tényleges, partneri bevonásával, a lehető legszélesebb konszenzus mentén kiérlelt, megvitatott tervek alapján végezzék el! Azonnal állítsák le a Városligetben jelenleg folyó munkálatokat addig, amíg nem születik széles konszenzuson alapuló terv annak megújítására! 
 
9. A lakosság számára fontos pihenőfunkciókat fejlesszék, a park zöldterületként való megtartásával. A Liget évszázados fái közül, amennyit csak lehetséges, őrizzünk meg a lakosság és a jövő nemzedékek egészsége javára! A park maradjon a főváros fontos zöldterülete, és felújításakor vegyék figyelembe a városi zöldterületekre vonatkozó szakmai javaslatokat. A Városligetben az évtizedek, illetve az elmúlt év alatt – részben a Ligetvédő Mozgalomnak is köszönhetően – megszerveződött közösség önkéntes, aktív társadalmi munkával szívesen részt vesz a park épületek nélküli megújításában, így is csökkentve a rehabilitáció, a parkmegújítás költségeit.
 
10. Az állam rakja rendbe a közparkot, bontsa le a nem idevaló épületeket (a Közlekedési Múzeumot, a Petőfi Csarnokot, a Hungexpo épületeket, a szedett-vedett felvonulási épületeket), törje föl a betont, ahol csak lehet és a közpark zöldfelületeit, sétányait, bútorait, világtását, játszótereit, sporttereit, mellékhelyiségeit rakja rendbe. 
 
11. A budapestiek minden eddigi felmérés szerint a Városliget megújítását új épületek nélkül képzelik el. Két egybehangzó reprezentatív közvéleménykutatás szerint a lakosság 75-81%-a nem szeretne új épületeket a parkba. Még a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. saját kutatása szerint is az emberek kevesebb mint fele ért egyet új múzeumok építésével, és a többség csak a park rehabilitációját tartja szükségesnek. A Politikának az embereket kell szolgálnia. Nem azért adtunk felhatalmazást a kormánynak, hogy a többség véleményével ellentétesen cselekedjen.
 

12. Rákosrendező területe sok olyan Városligeti funkciónak tudna helyet biztosítani, amelyek eddig túlterhelték a Városligetet. A Vasúttörténeti park és Rákosrendező ideális helyszíne lehet az új Közlekedési Múzeumnak, illetve a Városligetben bezárt és eddig utód nélküli Vidámparknak is. A Városliget és Rákosrendező tömegközlekedési, gyalogos és kerékpáros összekapcsolása a jelenlegi Városliget területét majdnem meg tudná duplázni.

 

A Ligetvédők 2017 március 15-én mindenkit saját eseményükre invitálnak. Részletek itt.


VÁROSLIGET

200 éve született az első Ligetvédő! + AUDIO

Kimentem a ligetbe újra / Hosszacska távollét után, / Hogy lássam: fűve, berke, útja / Minő hatással lesz reám. - kezdi forradalmi versét a lázadó rasztafári 1877-ben, majd így folytatja: Engem bozótja, gazza nem bánt, / Mert a gyom is természetes; / Nem is szidok tanácsot, kormányt; / Ha útam kissé szemetes...

Művészek a Városligetért + VIDEÓ

Nem volt semmi hőbörgés, semmi botrány, semmi vér. Volt viszont művészet, értelmes beszéd, tiszta szavak, és sok nyugodt és tisztes polgár a Liget Művészeti Pikniken, a Városligetben 2016. július 31-én, vasárnap, ahol számos magyar alkotó a fák kivágása és a Liget megmaradása érdekében. Videónkban Kiss Judit Ágnes költőnővel beszélgettünk arról, hogy mégis mit akarnak a művészek a Városligetben. Ezt osszátok, ne a propagandát.

Sétáló fák

Mai hír, hogy állítólag „nem fognak több fát kivágni a Ligetben”, hanem majd átültetik őket, vagy ami még ennél is valószínűbb: megkérik őket, hogy álljanak odébb, s a fák majd szépen elsétálnak. Valószínűleg. Vagy mégsem?

Hermann Hesse: A fák

Számomra mindig is a fák voltak a leghatásosabb prédikátorok. Tisztelem őket, ha nemzetségben, családban élnek az erdőkben, ligetekben. (...) Aki megtanulta meghallgatni a fákat, többé nem sóvárog arra, hogy fa legyen. Semmi más nem akar lenni, csakis az, ami. Ez a haza. Ez a boldogság. - Radics Viktória fordításában olvashatjátok Hermann Hesse különösen aktuális írását.

Ők a Ligetvédők

Kik azok a Ligetvédők? Mit akarnak? Miért veszélyesek? Miért félelmetesek? A leleplező videóból kiderül. + VIDEÓ

Tarkopasz

Taroljuk le a fákat, virágokat, bokrokat. Taroljunk le mindenkit, aki más, mást akar. Legyünk egyformák, gyűlöljünk mindenkit, szeressük a királyt. Féljünk és rettegjünk mindentől, ami más mint mi, aki mást akar, aki máshogyan beszél, ír, gondolkodik. Egyáltalán: gondolkodik.


PAKS2

Atommagyar

2014. december 9-én aláírták a paksi bővítésről szóló szerződést. Most akkor a piros vagy a zöld gombot nyomjunk? 

Paks aláírva, unokáink eladósítva - GREENINFO

Az elmúlt 25 év messze legnagyobb korrupciós lehetősége. Sumákban írták alá ma az oroszokkal a paksi bővítés 3 megvalósítási szerződését. Aláírók: a Lázár Jánoshoz tartozó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt. Mivel a Pakson létesítendő 2 új, egyenként 1200 megawattos atomerőművi blokkra vonatkozó megállapodást nem a 2 állam kötötte, ezért a szerződés részleteit – a magánjogra hivatkozva – nem hozzák nyilvánosságra.


MAKE AMERICA GREAT AGAIN

Standing Rock elesett + VIDEÓ

2017. február 22-én felszámolták az amerikai Standing Rocknál tiltakozók táborát. Néhány százan énekelve, dobolva, gyalog vonultak el, mások szembeszálltak a rendőri túlerővel - őket egytől-egyig letartóztatták. A távozó őslakosok - egy indián rituálénak megfelelően - felgyújtották a hátrahagyott sátraikat. Győzött Trump és az olajvállalatok, súlyos vereséget szenvedtek az őslakosok, a környezetvédők és a Föld, amin élünk. Az utolsó videó, amit feltöltöttek a helyszínről mindent elmond.

Nők az életért! + Standing Rock a nagy összecsapás előtt + VIDEÓ

48 órájuk van a Standing Rock rezervátum táborában a Dakota kőolajvezeték ellen tüntetőknek, hogy elhagyják a terepet, mert szerdán - Trump elnöki döntésének következményében - rendőrök és a fegyveres erők fogják felszámolni a tábort több híresztelés szerint is. A tüntetők egy videóüzenetben foglalták össze, hogy mi a helyzet és miért nem távoznak.

Mégis megépül a Dakota kőolajvezeték!? + VIDEÓ

Milyen környezetvédelem? Milyen őslakosok? Mégsem győztek az amerikai őslakosok, miután győzött Donald Trump. Az alábbi felvételen megnézhetitek, hogyan írta alá az amerikai elnök a Dakota rezervátumon keresztülvezető csővezetékről szóló engedélyt. Make America Great Again sorozatunk legújabb része. 

Győztek az amerikai őslakosok!?

Ma reggel a Standing Rock rezervátumban és világszerte az a hír terjedt el, hogy LEÁLLÍTJÁK A VEZETÉK JELENLEGI ÉPÍTÉSÉT, és semmiképpen sem a folyó alatt és az amerikai őslakosok szent földjén keresztül fogják folytatni. Sokan úgy értékelik a helyzetet, hogy egy csatát megnyertek, de a háborút még nem.

A világ szeme Standing Rockon + VIDEÓ

Íme a videó, ami gyönyörűen és mindenki számára elmagyarázza, hogy mi is történik - és miért pontosan éppen most - a Standing Rock indián rezervátumban. Add tovább, hogy mindenki megértse! 2016 november 26-án világszerte emberek milliói állnak majd ki harminc perc csenddel és harminc perc imával a vízért, a földért és az életért az amerikai őslakosok mellett.  

Győriek álltak ki az észak-amerikai Standing Rock őslakosaiért. A győri Reflex környezetvédő szervezet videóján Lajtmann Csaba mellett, Szarka Fedor Guido is látható, aki a DRÓTon megjelent írásunkat olvasta fel a tüntetésen.
 
Van olyan tüntetés Magyarországon, ahol együtt és egy cél érdekében jelenik meg - sokunk mellett - a Ligetvédők rasztafarija: Gregory G Ras, Akkezdet Phiai rappere: Said, a táltos és sámán körökből ismert: Sólyomfi-Nagy Zoltán, vagy a parapszichológia kutatója: Paulinyi Tamás. És ez a tüntetés az, amikor magyarok az amerikai őslakosokért állnak ki.
 
KORTÁRS ÉSZAK-AMERIKAI INDIÁN KÖLTÉSZET a DRÓTon
„Eltűnő amerikaiak, veszélyeztetett fajta, / féreg és fű, nevezzék, aminek akarják / kőkemény helyek, ahol csontok csörögnek alá a mélybe. - Wendy Rose hopi-mivok indián költő és aktivista Idegen magvak című verse. 
„Amikor még indián voltam (…) Az előszobában elhalkul a patkócsattogás. / Milliónyian sírnak ereimben. - Mark Turcotte odzsibve indián költő, mesélő Folytatódik című verse.  
„Hé! Indián vagy?” / Bólintottam. / „Hé te! Indián vagy?” - Maurice Kenny mohauk költő Távolsági busszal a montanai Billingsbe című verse.  
„De miben vagyunk bűnösök? / – a véres emlékezetben..."  - Mandy L. Smoker assziniboin-szíú költőnő Egyensúly című verse. 
  • Városliget
  • környezetvédelem
  • ligetvédők
  • Liget
  • 12 pont
  • Élet