Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Legyél te is felolvasó! :: Segíthetsz TE IS a vak és gyengénlátó embereknek!

Legyen ez felhívás minden embernek, aki hisz a kultúrateremtésben, az irodalom varázslatos erejében, és abban, hogy van még összetartás ember és ember közt. Segíts a vak és gyengénlátó embereknek!

Részletek, a kezdeményezés története és minden, amit tudni kell a DRÓTon.

Legyél te is felolvasó!

Bodor Tibor kulturális öröksége

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2018. január 4-én a Braille-írás Világnapján tartotta 100 éves Centenáriumi megnyitóját. Ekkor került hivatalos bejelentésre a Bodor Tibor Kulturális Egyesület létrejötte, melynek célja a látássérültek számára kulturális programok, események szervezésén túl, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hangoskönyvtárának a bővítése. A MVGYOSZ hangoskönyvtárát Bodor Tiborról nevezte el, ezzel is elismerve lelkiismeretes munkáját. 

Sokak számára ismerős lehet Bodor Tibor színművész neve, aki lenyűgöző orgánumának köszönhetően szinkronszínészként is elismert volt. Azt azonban kevesen tudják mivel is töltötte szabadidejét valójában.

Unokája és egyben az egyesület elnöke, Puskás Kata Szidónia elárulta a kulcs mondatot, mely gyakran elhanzott a nagyapja szájából:

„Na, megyek a vakokhoz”.

Ettől az egyetlen mondattól kiindulva, közel 9000 órányi szépirodalmi anyag született, mely egyedülálló teljesítmény. Ha akarnánk, több mint egy éven keresztül hallgathatnánk őt megállás nélkül. Miért is tette mindezt? Mert önzetlenül akart örömet szerezni másoknak.

„A hangoskönyvekkel vezette keresztül őket a világirodalmon csodálatos hangján, Odüsszeiától, Jókain át, egészen Rejtőig. Az volt a célja, hogy egy teljes évnyi hanganyagot elkészítsen, de akkor sem hagyta abba, amikor ezt elérte. Ameddig egészségi állapota engedte, járt a Vakok szövetségébe és felolvasott, órákat...

Rengeteg látássérült a világirodalom nagy részét, az Ő hangján keresztül ismerte meg. Hallgatói szeretettel emlegetik, ahogy hallatszik a kanál csörgés, mikor kevergeti a kávéját felolvasás közben. ”

/Puskás Kata Szidónia/

A színművész évtizedeken keresztül űzte színházi- és filmszínészi pályáját, mellette rendszeresen zsűrizett vagy szavalt a látássérültek szavalóversenyén. Reggelente pedig rendíthetetlenül ment, és felolvasott egészen 2000-ben bekövetkezett elhunytáig. Olvasott az embertársaiért, az irodalom szeretetéért, és az önzetlen ajándékozás öröméért. 9000 órányi értékes hanganyag, ez volt az ő ajándéka. Az egyesület ezt a munkát szeretné folytatni, és modern kortárs művekkel is bővíteni a hangoskönyvtárat. 2018 szeptemberéig 100 új hangoskönyv felvétele a cél. 

Az irodalom összeköt, és értéket teremt.

Miért ne oszthatnánk meg ezt olyanokkal, akik nem tehetik meg, hogy besétálnak egy könyvtárba és csak úgy leemelnek egy könyvet a polcról, hogy elolvashassák a fülszöveget?

Míg számunkra ez természetes, másnak egy hangoskönyv a világot jelentheti. Bodor Tibor példaértékű tenni akarásával sokak életét tette jobbá. Mesés hangjával életet adott a verseknek, és esélyt a vakoknak, hogy ők is "láthassanak" a szavai által. Mindent színpadi igényességgel adott elő, nem spórolt a tehetségével, hiszen a látássérülteket egyenrangú félnek tekintette, akik ugyanazt a minőséget érdemlik, mint a színházi közönség. Ha valakire, hát Bodorra lehet azt mondani, hogy volt igazi célja az életének. Ezt a célt pedig, bőven túl is teljesítette. Megkapta azt a tehetséget, melyel emberek ezreinek életét tehette jobbá... ő pedig nem válogatott ember és ember között. 

Te is lehetsz felolvasó!

Hála a mai modern technikának, a felolvasáshoz ma már nem szükséges stúdióba menni, elég hozzá egy asztali számítógép vagy egy okostelefon, és egy csendes szoba.

Amennyiben úgy érzed, hogy szívesen segítenéd az egyesület munkáját egy-egy könyv felolvasásával, akkor készíts próbaolvasást! Ehhez nem kell mást tenned, mint a Kis herceg egyik részletét felolvasni. A kezdés a 13. fejezet első mondata: "A negyedik bolygó az üzletemberé volt." Az utolsó, pedig az oldal alja: "Semmit. Birtoklom őket." Kész anyagodat küldd el a hangkolcsonzo@gmail.com e-mail címre. A próbaolvasás elején mondd be a nevedet, a könnyebb azonosítás érdekében.

Lehet a te műved is felolvasható!

Íróként vagy egy kiadó vezetőjeként is hozzájárulhatsz egy-egy mű felajánlásával. Lehet vereses kötet, lehet novellás gyűjtemény vagy regény, minden minőségi könyvet szívesen fogadnak. Nagyon nagy segítséget nyújtana ez az egyesületnek, és a látássérülteknek. Ne feledkezzünk meg róla, hogy jót tenni másokkal nem csak anyagi úton lehet.

Legyen ez felhívás minden színész számára, hiszen ők azok, akik igazán értenek hozzá, miként lehet páratlan élményt teremteni egy-egy irodalmi műből.

Legyen ez felhívás minden kiadó számára, hiszen ők képviselik a szellemi termékek terjesztését az ország minden szegletébe. Lehetőségük van már meglévő hangoskönyvek, és még fel nem olvasott művek felajánlására.

Legyen ez felhívás minden írónak és költőnek, hiszen ők az értékek teremtői. És miért ne adnák meg a lehetőséget azoknak, akik nem olvashatják műveiket, mert az örök sötétségben élnek?

Legyen ez felhívás minden embernek, aki hisz a kultúrateremtésben, az irodalom varázslatos erejében, és abban, hogy van még összetartás ember és ember közt.

Az egyesület munkáját segítheted technikai tudásoddal is, a beérkezett hanganyagok vágásával. 

A Bodor Tibor Kulturális egyesülettel felvehetitek a kapcsolatot a Facebookon.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének honlapja innen elérhető.


KAPCSOLÓDÓK

Időutazás a költészet napján

+ VIDEÓ

Nekünk megér egy saját kézzel leírt vers egy nyakkendőt 2017 április 11-én! Élj a DRÓT és MR SALE különleges költészetnapi akciójával és kaphatsz egy nyakkendőt egy versért cserébe. Időutazásos videó a DRÓTon.

Ér-e egy kávét egy vers?

+ VIDEÓ

Beváltható értékkel bír-e manapság a vers?  Tudunk-e fizetni verssel a kávénkért? A Költészet Világnapján kipróbáltuk. Lefordítottuk, leírtuk és elvittük a kávéházba az egyik kedvenc versünket - Jorge Luis Borgestől A tengert -, de közben a Duna partján meghallottuk a szerző, Borges hangját...  Mágikus és mégis realisztikus videónk a DRÓTon.

 

  • vakság
  • szocialitás
  • segítség
  • Bodor Tibor
  • Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetség
  • Irodalom