Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Lackfi János: A világ leggonoszabb meséiből (Részlet a Mire gondolsz? antológiából)

Íme a tökéletes karácsonyi ajándék! 
Megjelent a Mire gondolsz? című antológia, amelyben kortárs költők és írók gyerekeknek írt műveiből találunk egy gazdag válogatást.  A 160 oldalas, színes könyvet a balatonfüredi általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak rajzai illusztrálják. Írásokat találunk benne Szentmártoni János, Szil Ágnes, Ayhan Gökhan, Babiczky Tibor, Balázs Attila, Géczi János, Gömöri György, Gyárfás Endre, Jász Attila, Kiss László, Kiss Ottó, Kollár Árpád, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Nagy, Koppány Zsolt, Nagy Márta Júlia, Oravecz Péter, Orcsik Roland, Pallai Károly Sándor, Praznovszky Mihály, Szabó Imola Julianna, Szabó Palócz Attila, Szőcs Géza, Horváth Nikoletta, Tóth Kinga, Tóth Krisztina, Tömöry Péter, Vass Tibor, Vörös István, Weiner Sennyey Tibor, Zalán Tibor, Zsolnai György tollából.
A DRÓTon a TEMPEVÖLGY által kiadott kötetből Lackfi János meséit közöljük kedvcsinálóként.

 
Lackfi János
 
A világ leggonoszabb meséiből 
 
(Részlet a Mire gondolsz? antológiából)
 
A világ leggonoszabb meséje egy terülj-terülj asztalkáról szól, amelyen csupa pocsék ennivaló termett ott csodamódon. Szénné égetett sütemények, megbuggyant tej, savanyú majonéz, összeesett kuglóf, csomós puding, félig nyers krumpli, gumiízű, rágós hús, moslékszerű leves és hasonlók. Ráadásul az asztal egy óvodában állt, és a dadus néni az összes nyamvadt kaját beletömte a kicsikbe. Amikor minden elfogyott, újra parancsolt az asztalnak, és azokon hipp-hopp, megint egy csomó rusnya étel jelent meg. Az ovisok úgy elhíztak, hogy mindegyikből húsos dadus néni lett, kiözönlöttek az oviból, és megszállták a világot. Ha nem hiszed, nézz körül! 
 
 
Nem is, mert a világ leggonoszabb meséje egy másik terülj-terülj asztalkáról szól, amelyen csupa ínycsiklandó étel állt. Hatalmas szemű, borostyánsárga szőlő, márványosan tiszta húsok, aranyló kukorica, rubint paradicsom, habos fehér kenyér, feketén gyöngyöző kaviár, hüvelykujjnyi sötét olívabogyók, omlós lazachús, csillámló csokitorta meg minden. Aki csak látta, annak összefutott a szájában a nyál. Aztán egyszer abba a terembe, ahol az asztal állt, beszabadult egy nagyon éhes csavargó, aki nem bírta elviselni a látványt, és rávetette magát az ételekre. Akkor derült ki, hogy az egészet egy szobrász készítette hungarocellből, a csavargó meg olyan dühös és kétségbeesett volt ettől, hogy miszlikbe püfölte az ehetetlen ételeket. A teremőrök ráadásul lefogták, és dutyiba tették, mert megrongált egy értékes műalkotást, ilyet pedig még az ingyenes múzeumi napokon is tilos csinálni. Na, a börtönben azért volt kaja, ha vacak is, de ettől csak egy icipicivel kevésbé gonosz ez a mese. 
 

Mire gondolsz? - Balatonfüred Városért Közalapítvány, 2016. 


LACKFI JÁNOS a DRÓTon

Kiderül, hogy miért nem lett a költő operaénekes, mit nem szeretett gyerekkorában, és hogy vetette bele magát az irodalomba Oláh János és Mezey Katalin fia. Lackfi János válaszolt transzgenerációs irodalom létét érintő kérdéseimre Kemény Zsófi és Závada Péter után. Az álnév mögött - Lackfi János interjú - Transzgenerációs irodalom? /3.

Lackfi János évek óta rezidens művésze és szervezője a kapolcsi Kaláka Udvarnak, kreatív versírás műhelyeivel naponta várja az érdeklődőket, de számos koncerten is közreműködik.  Évekig maga hordta itt a szalmát, ácsolta a színpadot, de lassan rájött, hogy ha az ember naponta kétszer-háromszor is színpadon van, muszáj kicsit töltekeznie is. A blogírást idén már a lánya vette át, s János szerint egész egyszerűen jobban csinálja, mint ő. Lackfi János versműhelyei - és ami mögötte van - MV/6


GYEREK és IFJÚSÁGI irodalom a DRÓTon

Áfonyaszemű akarok lenni. Fekete fák alatt feküdni. Ég a szemem. Korom, minden kormos. Már nincs kék. - Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív - részletek

Transzgenerációs írókról és hősökről, filmre kívánkozó regényről, ifjúsági irodalomról és a magyar történelem értelmezéséről is volt szó  Grandpierre K. Endre "Az ördög apostolai" című regényének bemutatóján az Írók Boltjában. A könyvet Grandpierre Attila csillagász, zenész, író és Weiner Sennyey Tibor költő, író, a DRÓT főszerkesztője mutatta be. A teljes beszélgetést most a DRÓTon megnézhetitek. Zrínyik és Grandpierrek + VIDEÓ

Bristolhoz, amúgy is fűzött már egy történet, a bristoli parkolóőré, elképzeltem tehát, hogy ez a kakibusz milyen remek téma, akár egy egész sor gyerekvershez. Így született az első, itt közölt vers, melyet a minap, nagyon kedves barátaim családjának fel is olvashattam. A gyerekeknek tetszett, kacagtak, így most – a főpróba után – bedobom a verset a közösbe, lássuk, hogy reagál rá a nagyközönség :)  - Weiner Sennyey Tibor: Kakibusz


 

GYEREKNEVELÉS a DRÓTon

Hogyan lehetünk jó szülők? Hogyan javíthatunk gyermekeinkkel való kapcsolatunkon? Mik azok a gyakorlati módszerek, amelyek segíthetnek a szülőknek és a gyermekeknek is a nevelésben? Rögös-e az út a szűlői lélektől a gyermeki lélekig? Mi az a „kapcsolódó nevelés” és miért működik? Ihász Éva beszélgetett Egry Zsuzsannával, a Kapcsolódó nevelés magyarországi zászlóvivőjével. Az elhangzottakról egy független barátunk, Gábor Virág - gyakorló pszichológus és gyakorlott anyuka - véleményét is kikértük, amit szintén elolvashattok a DRÓTon. Ha úgy érzitek ti is, hogy az itt elmondottak segíthetnének abban, hogy boldogabb szülők és boldogabb gyerekek legyenek, végeredményben pedig, hogy egy boldogabb Magyarországon éljünk, akkor segítsetek ti is, és adjátok tovább az interjút. - Hogyan neveld szörnyecskédet? – Nem csak szülőknek, nem csak nevelésről

„A mai világban nincs megadva az anyaság kellő tisztelete” - mondta Kiss Márta festőművész, de beszélt angyalokról és emberekről, festészetről és gyermekvállalásról, a kisgyermekes anyák helyzetéről és a vega konyháról.   - Anyának lenni művészet Kiss Márta interjú

Mikor már publikussá vált, hogy új jövevény van érkezőben, a családból és az ismerőseink, barátaink közül is sokan megkérdezték, hogy hazajövünk-e szülni. Valójában ez a lehetőség meg sem fordult a fejünkben, de ahogyan nőtt az erre irányuló kérdések száma, úgy jöttünk mind inkább zavarba mi magunk is: otthonról nézve ennyire természetes lenne, hogy Magyarországon szülessen meg a gyerekünk? - Szültünk bezzegországban, Petneházi Gábor írása


 

SZELÍD SZÜLŐ SZALON a DRÓTon

A megértettség és elfogadottság gyógyít, megnyugtat, összeköt azzal, aki megért és összeköt önmagammal, hogy jogom van így érezni. A megértettség a létezésem és az önbecsülésem alapja is. - Szülők és gyermekek – eltérő szükségletek… / SZELÍD SZÜLŐ SZALON 1.


A jó büntetés nem erőszakos, nem korlátozó, nem kényszerítő. Hajtóereje nem a szülő dühe, hanem a gyerek segítésének az igénye, hogy jól jöhessen ki a helyzetből. Bizalomból bizalom + TESZT / SZELÍD SZÜLŐ SZALON 2. 


Mi az az értő figyelem? Milyen a vereségmentes módszer? Hogyan legyen a gyerekeknek egészséges önbizalma és magas érzelmi intelligenciája?  Az elfogadás nyelve / SZELÍD SZÜLŐ SZALON 3.


A waldorf tantervű iskolák első nyolc évfolyamán nincs számítástechnika és informatika óra, mert úgy vélik, hogy a gyerekeknek 14 éves korig nincs szükségük a számítógépekre és internetre, a középiskolai évek alatt minden szükséges tudást, jártasságot képesek megszerezni. Míg más szemléletű iskolák már a kezdetektől bevonják a digitális eszközöket a gyerekek oktatásába, a legradikálisabb nézőpontok a kézírás tanításának elhagyását is javasolják, hisz egyre kevesebbet írunk kézzel. Mi a jó? Mi a helyes? Okostelefontól hülye gyerekek? / SZELÍD SZÜLŐ SZALON 4.


Milyen hatással van a fejlődő gyermek idegrendszerére az elfenekelés, a pofozás, a verés? Milyen más lehetőségek vannak a szülő kezében? Gyermeknevelési könyveket bemutató sorozatunk ötödik részében bepillanthatunk az idegpályák nevelésébe, avagy abba, hogy verés helyett hogyan mehetünk jól a gyerek agyára...  Hogyan üsd a gyereked? / SZELÍD SZÜLŐ SZALON 5.


Bruno Bettelheim Az elég jó szülő című könyve a következő a Dróton megjelenő, gyermeknevelésről írt szakkönyveket bemutató sorozatomból. Ha szerinted is művészet a gyermeknevelés, akkor szólj hozzá, add tovább! Miért? Hogyan? Te hogy éled meg? A gyermeknevelés művészet! Szerinted is?  / SZELÍD SZÜLŐ SZALON 6.


Ranschburggal nem lehet melléfogni – bármelyik könyve, cikke mérvadó, érhető, egyszerre profi és kedves, bölcs és derűs. Alapmű, minden családot tervező, babát váró, kisbabát ringató család polcán ott a helye. A Szelíd Szülő Szalon hetedik és befejező részében Kabai Piroska a DRÓTon az egyik leghitelesebb magyar gyermekpszichológus, Ranschburg Jenő Szülők Könyve című művét mutatja be. - Félelem? Szorongás? Hiszti? Hazugság? Mi a megoldás? / SZELÍD SZÜLŐ SZALON 7.


 

 

  • gyerekvers
  • gyerekirodalom
  • gyerek
  • Balatonfüred
  • antológia
  • ajánló
  • Irodalom