Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Kiválasztották az Antikvárium.hu blogversenyének nyerteseit

Valódi kincsekre akadtak az eltűnt könyvek nyomába eredő bloggerek, akik több ezer látogatót buzdítottak arra, hogy velük együtt fedezzenek fel egykor népszerű, de mára már elfeledett olvasmányokat. A versenyre összesen 80 bejegyzést neveztek szerzői, amelyekre közel 6000 szavazat érkezett. A legnagyobb felfedezésekről szakmai zsűri és maga a közönség döntött.

 
A szakmai zsűri három tagból állt. Lobo, Magyarország egyik legismertebb könyvbloggere, Grozdits Hahó, a Librarius folyóirat főszerkesztő-helyettese és Boldvai Ákos, az Antikvárium.hu ügyvezetője értékelték a beérkezett posztokat. Döntésük nem volt egyszerű, hiszen jobbnál jobb írásokkal szálltak versenybe Magyarország könyvbloggerei. Ezeket az alábbi linken tekinthetik meg: http://www.antikvarium.hu/blogverseny-szavazas
A zsűri döntése alapján a következő helyezések születtek Az eltűnt könyvek nyomában című versenyen:
 
Nyereménye: 30.000 forint értékű vásárlási utalvány. 
 
Nyereménye: 25.000 forint értékű vásárlási utalvány.
 
Nyereménye: 15.000 forint értékű vásárlási utalvány. 
 
Nyereménye: 15.000 forint értékű vásárlási utalvány. 
 
A zsűri értékelésnek egy-egy részletét olvashatják:
 
„Szerettem olvasni lelkes beszámolókat azokról a könyvekről, amelyek nekem is fontosak voltak az életemben. Jó volt látni, hogy mások is kedvelik őket annyira, hogy egy versenyre benevezzenek vele. Továbbá tényleg sikerült jó pár olyan kötetre, íróra, írónőre is odafigyelnem, akikről eddig még nem is hallottam, vagy éppen keveset, és nem tudtam volna hová tenni őket. Különösen örültem, hogy sok klasszikust és magyar irodalmat is választottak bloggerek versenytémájuknak.
A pontrendszeremet úgy alakítottam, hogy 6 pontot kapott a közepes, azaz minden feltételnek megfelelő bejegyzés: korrekt volt, de nem mozgatott meg bennem semmit. Ugyanezt a pontszámot adtam, ha igazán érdekes volt a választás, de rosszul kivitelezett az ajánlás. Több pontot annak adtam, aki érdekes választását jól meg tudta indokolni, régi kedvencemet legalább akkora rajongással illette, mint én, úgy írt róla, hogy azonnal kattintani akartam az antikvarium.hu linkjére, vagy szaladtam volna a polchoz, hogy belelapozzak.

Az kicsit csalódás volt, hogy akadt, aki csak erre a versenyre indított blogot, vagy éppen csak most írt könyvekről, pedig rendszeresebben is megtehetné.” 
Lobo, Magyarország első könyvbloggere
 

„Hihetetlenül fontos volna: az első bekezdés úgy oda legyen téve, hogy az olvasó akkor is becsábuljon a szövegbe, ha nem akar! Ha ilyen nincs, akkor legalább a szövegen belül bujkáljon néhány ütős mondat, amit egy gondos szerkesztő a szöveg elejére tehetne. (Persze, a becsábított olvasót a továbbiakban sem szabad elengedni.)
 
Ugyanakkor szükség van valódi személyességre, tényanyagra és máshonnan (film, zene, irodalom, mezőgazdaság…) hozott kapaszkodókra, támpontokra.

Rohadt dolog pontokat osztogatni, de – mint a helyezésekből kiderül – van bőven olyan szerző, akinek ismeretlenül is köszönet jár azért, hogy nekiindult az Eltűnt könyvek nyomában!” 
Grozdits Hahó, a Librarius főszerkesztő-helyettese
 

„Az Antikvárium.hu feladatának érzi, hogy a jövő számára megmentse a múlt már-már feledésbe merülő olvasmányait. Ezzel a céllal indítottuk el blogversenyünket, amely során versenyzőink valódi kincsekre bukkantak. A rengeteg kiváló pályázat miatt döntésem nem volt egyszerű. A szempontjaim a következők voltak. Mivel az olvasás élmény, ezért ennek az élményszerűségnek a jelenléte volt az elsődleges.
Másodsorban azt vettem figyelembe, hogy az egyes bejegyzések felfedeznek-e olyan könyveket, amelyek képesek egyszerre több generációt is megszólítani. A bloggereknek köszönhetően számos olyan könyv bukkant fel a versenyben, amelynek eszmei értékéről az Antikvárium.hu munkatársai már régóta meg vannak győződve. Nagy öröm, hogy a versenynek köszönhetően a bloggerek a mi szószólóinkká és a múlt értékeinek megőrzőivé váltak.” 
Boldvai Ákos, az Antikvárium.hu ügyvezető igazgatója
 
  • Antikvárium.hu
  • blog.hu
  • Élet