Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Kis pénz kis irodalom? - Kollár Árpád, FISZ

Kollár Árpádnak - a Fiatal Írók Szövetsége elnökének - azt a három kérdést tettük fel, amit Gaborják Ádámnak - a József Attila Kör elnökének - is. Megkérdeztük, hogy mit gondol Krusovszky Dénes észrevételeiről a 150-millós támogatással kapcsolatban? Szerinte is itt egy érdekkör, egy ízlésvilág kerül kizárólagos helyzetbe? Továbbá, hogy tervez-e valamit ezzel kapcsolatban a szervezet, amit vezet? Válaszát a DRÓTon olvashatjátok.

 
Kollár Árpád
Válasz a Drót kérdéseire
 
Puskás Öcsi (leánykori nevén Purczeld, asszonykori nevén Puncho) azt mondta, hogy kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci. A sporttörténelem őt igazolta.
 
A Milyen madár című gyerekkönyvem bemutatóján el szoktuk játszatni a gyerekekkel, hogyan készül egy könyv. Előtte megkérdezzük tőlük, mi kell a könyvhöz. Papír, nyomtató, számítógép, ceruza, író, rajzoló, gondolat. Mondják néha, hogy ihlet, ilyenkor tudni, hogy a tanító néni súg a háttérből. És kávé, kolbász, kenyér? Az nem kell? Szoktam visszakérdezni. Meg pálinka a költőnek? Ezt nagyon szeretik.
 
Kis pénz kis irodalom? Ugyan. Viszont kis pénz, kis kávé, kis kolbász, kis kenyér. Kis pálinka.
 
A fiatal irodalommal foglalkozó hárombetűs szervezetek egyvalamihez biztosan értenek: a tehetséggondozáshoz. Kevés pénzből (figyelem, árarányérték!) csodát tesznek. Komolyan. Sok munkával, lelkesen és lelkiismeretesen, mint a bolhás kutya.
 
A működési költségeik éppen jócskán lecsökkentek, az olvasásnépszerűsítésre szánt forrásaik is kérdéssé váltak, azt sem tudni biztosan, lesz-e elég pénz idén irodalmi folyóiratokra (remény). Holott ezekből lehetett eddig helyzetbe hozni, támogatni, tehetséggondozni a fiatal szerzőket.
 

A kultúrában a jelszó a párhuzamosságok megszüntetése. Ezért is van befeszülés. Nehogy egyszer valaki, akárki, bárki ránézzen a térképre, és kitalálja, hogy minek ebből ennyi. Addig is, marad a kis pálinka. Meg a hol kicsi, hol nagy irodalom.

 


ELŐZMÉNYEK

„Nagy port vert fel a hír, amely szerint az állam 150 milliós tőkével kft.-t alapít irodalmi tehetséggondozás céljából, a pályakezdő szépírók segítésére, „bevezetésükre a szépirodalomba".
A Népszabadság az érintettől megtudta, hogy a kezdeményezés ötletgazdája Orbán János Dénes költő, aki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz majd.” - írta meg Vári György a Népszabadságban január 13-án. A cikk hatására Krusovszky Dénes költő Facebook bejegyzésében kelt ki az Orbán János Dénes ellenamely kapcsán megkérdeztük Orbán János Dénest, hogy mit gondol az elmondottakról. 

„Honnan lett hirtelen a kortárs irodalomra ennyi pénz?” -  Orbán János Dénes után, aki a kezdeményezés ötletgazdája, és a Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz, Gaborják Ádám - a József Attila Kör elnökének kérdéseinkre adott válaszait olvashatjátok.

 


A DRÓT „fel nem tett kérdéseit” Krusovszky Dénes tette fel és Orbán János Dénes pedig válaszolt rájuk. Íme a két Dénes, a két költő vitája a 150 milliós tehetségkutatásról. A párbeszéd és a nyitottság reményében tesszük nyilvánossá a DRÓTon.  - DÉNES kontra DÉNES - Krusovszky Dénes és Orbán János Dénes vitája a DRÓTon

 


 

„Országunk illiberális demokrácia, bármit is jelentsen ez, és a fogadóóra intézménye legfeljebb a kádári értelemben működik.” - Vita zajlik egy új, 150 milliós állami irodalmi projekt létrehozása kapcsán Krusovszky Dénes és Orbán János Dénes (OJD) között. A vitához most az artPortal szerkesztője, a 0m2 és a Műértő munkatársa Nagy Gergely újságíró és író kívánt hozzászólni a DRÓTon, egy merőben más szempontot felvetve. Fogadóóra - Hozzászólás Orbán János Dénes érveihez
  • Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.
  • Orbán János Dénes
  • Gaborják Ádám
  • Kollár Árpád
  • FISZ
  • JAK
  • Szabadság?