Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

„Honnan lett hirtelen a kortárs irodalomra ennyi pénz?” - Gaborják Ádám, JAK

Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft néven indít programot az állam 150 millió forintos alaptőkével. A hír hallatára Krusovszky Dénes Facebook oldalán kelt ki magából. Orbán János Dénes után, aki a kezdeményezés ötletgazdája, és a Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz, Gaborják Ádám - a József Attila Kör elnökének kérdéseinkre adott válaszait olvashatjátok.

 
DRÓT: Mit gondolsz Krusovszky Dénes észrevételeiről a 150-millós támogatással kapcsolatban?
 
GABORJÁK ÁDÁM: Az alapjaival egyetértek. A 150 millió forint rengeteg pénz, s ebből valóban nagyon sok fontos dolgot tudna a két fiatal írószervezet létrehozni. S azt is jól látja Krusovszky, hogy a két szervezet – más partnerekhez hasonlóan – évtizedek óta folytat áldozatos munkát a kortárs irodalomért a magyar nyelvterület egészén, sokan végeznek önkéntes munkát elköteleződésből, a kortárs (fiatal) alkotók pedig megalázó körülmények között dolgoznak a forráscsökkentések közepette. De 
 
tudtommal egyik szervezet sem kapott még ilyen mértékű támogatást.
 

ELŐZMÉNYEK

„Nagy port vert fel a hír, amely szerint az állam 150 milliós tőkével kft.-t alapít irodalmi tehetséggondozás céljából, a pályakezdő szépírók segítésére, „bevezetésükre a szépirodalomba".
A Népszabadság az érintettől megtudta, hogy a kezdeményezés ötletgazdája Orbán János Dénes költő, aki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz majd.” - írta meg Vári György a Népszabadságban január 13-án. A cikk hatására Krusovszky Dénes költő Facebook bejegyzésében kelt ki az Orbán János Dénes ellen, amely kapcsán megkérdeztük Orbán János Dénest, hogy mit gondol az elmondottakról. 

FOLYT. KÖV. a DRÓTon:

A DRÓT „fel nem tett kérdéseit” Krusovszky Dénes tette fel és Orbán János Dénes pedig válaszolt rájuk. Íme a két Dénes, a két költő vitája a 150 milliós tehetségkutatásról. A párbeszéd és a nyitottság reményében tesszük nyilvánossá a DRÓTon.  DÉNES kontra DÉNES - Kursovszky Dénes és Orbán János Dénes vitája a DRÓTon 

Közben az írószervezetek az elmúlt évben is többször próbáltak a fennálló problémákra (l. a Márai-program folytatása, a MASZRE támogatások pótlása, a működési támogatások stabilizálása, az NKA függetlenségének biztosítása stb.) megoldást találni. De úgy tűnik, ezeket teljesen elengedték a felelős intézmények és vezetőik. Krusovszky persze izgalmas párhuzamokra is rávilágít: 

 
az új társaság megalapítása hasonlóságokat mutat az MMA felemelésével. Elgondolkodtató. 
 
Abból az esetből legalább tudjuk, hogy mi lett. Ilyen körülmények között előállni egy átláthatatlan szervezet létrehozásával teljesen értelmetlen, szakmaiatlan és cinikus gesztus.
 
A kérdések tisztázása tehát nagyon fontos. Vajon mi indokolta a szervezet létrehozását és a közpénzekből történő ilyen fokú támogatását? Vajon továbbra is közpénzekből finanszírozzák-e majd? 
 
Kik és hogyan fogják a döntéseket meghozni a szervezetben, s ki ellenőrzi majd azokat? Honnan lett hirtelen a kortárs irodalomra ennyi pénz? 
 
Miért nem a már meglévő ösztöndíjak vagy egyéb kulturális pályázatok forrásainak emelésére fordították a pénzt? És miért nem történt egyeztetés a szakmai szervezetekkel ezzel kapcsolatban sem a rendelet benyújtása előtt, sem ősszel, az alapítás során?
 
DRÓT: Szerinted is "itt egy érdekkör, egy ízlésvilág kerül kizárólagos helyzetbe"?
 
GABORJÁK ÁDÁM: Szerintem itt inkább az értelmetlen pénzköltésről van szó. Ha már van olyan szervezet (kettő is), ami ezeket a feladatokat elvégezheti, akkor semmi szükség egy felesleges harmadikra. Főleg ha a másik kettő is problémákkal küzd. A körök, hálózatok felrajzolását meghagynám az Átlátszónak, biztos izgalmas munka lesz az eddigi információk alapján. 
 
Megjegyzem, én kerülném azért az azóta több helyen is  felbukkanó, igencsak kellemetlen, ’erdélyi kontra anyaországi’ ellentétet, illetve egyéb migrációs és légideszantos metaforákat. 
 
Mások motivációit inkább ne keverjük össze bizonyos emberek személyes hatalmi érdekeivel.
 
DRÓT: Tervez-e valamit ezzel kapcsolatban a JAK?

GABORJÁK ÁDÁM: Igen, tervezünk. Remélem, más írószervezetek támogatásával.

- wst -

 

KAPCSOLÓDÓK

Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft néven indít programot az állam 150 millió forintos alaptőkével. A hír hallatára Krusovszky Dénes Facebook oldalán kelt ki magából. A DRÓT megkereste a kezdeményezés ötletgazdáját, aki a Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz. Orbán János Dénes válaszait olvashatjátok. -  „...fantáziánk mindig is több lesz, mint pénzünk.” – Orbán János Dénes interjú

„Én az egész díjra aranyat vásároltam, abból érmeket veretek és ezekből fogok adni azoknak, akiket rátermettnek látok." - nyilatkozta a DRÓTnak Szőcs Géza, akivel a Kossuth-díja és annak visszhangja kapcsán készítettünk exkluzív interjút, melyben beszélt a magyarországi kulturális életről, az írók helyzetéről és az írószövetségek együttműködésének lehetetlenségéről és arról, hogy szerinte milyen lesz hazánk tíz év múlva. - Aranyra váltja Kossuth-díját Szőcs Géza interjú  

Az Irodalmi Jelen körkérdéssel fordult a lapok szerkesztőihez L. Simon László folyóiratokat érintő kijelentései kapcsán. Egykori kollégájukat, lapunk jelenlegi főszerkesztőjét is megkérdezték, de bővebb véleménye ott soknak bizonyult. Itt olvashatjátok Weiner Sennyey Tibor különvéleményétKülönvélemény 

 
  • Gaborják Ádám
  • Krusovszky Dénes
  • Orbán János Dénes
  • vita
  • Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.
  • Szabadság?