Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Hogyan segíthet a művészet a halál kapujában?

A Szent László kórház 15 ágyas Hospice osztályát festményekkel díszítik a Napút Művészeti Akadémia tagjai. Több, mint 50 olajfestmény, számtalan munkaóra és a művészet igazi erejének megjelenése ott, ahol arra a legnagyobb szükség lehet. Ez a Napút Műhely példaértékű célkitűzése január óta.

Demencze Ilona utánajárt annak, hogy hol tart az ügy, hogyan lehet őket ebben a nemes kezdeményezésben támogatni és rövid interjút készített az egyik alkotóval, Kulcsár Edina festőművésszel. Részletek a DRÓTon.

A kép a távozó lelket segítse

A Napút Művészeti Akadémia festészeti programja a Szent László Kórház hospice osztályán.

A Napút Művészeti Akadémia 10 éves jubileumi kiállításáról és művészeti rendezvényéről Piliscsabán a Stephaneumban 2017 decemberében számoltunk be a DRÓTon videóriportunkban, most annak mentünk utána, hogy az Akadémia egy közösségi finanszírozásból megvalósuló festészeti program kellős közepén van épp a Szent László Kórház hospice osztályán.
A festményekkel azt igyekeznek megragadni, hogy

vajon mi lehet örök az emberi létben, ezzel is megkönnyítve a távozást.

A művészek szívüket- elküket a vászonra festve próbálnak vigaszt nyújtani, reményt adni. A létezés végtelenségét, az öröklét mibenlétét megkomponálni nem egyszerű feladat. A szakmai tudáson felül, a megfelelő minőségű alapanyagokkal történő munkafolyamat, és a megfelelő mennyiségű munkaidő ráfordítása eredményezhet csak tökéletes végeredményt. Ezt pedig csak alázattal, önzetlenséggel és tiszta lélekkel lehetséges.


A Napút Műhely missziója, hogy visszaadja az embereknek a KÉPet. Hogy az emberek merjék, kezdjék használni őket a maguk hasznára, saját belső épülésükre. Kép-éhségünk van annak dacára, hogy fuldoklunk silányabbnál silányabb képek között az utcán, munkába-iskolába menet, a rendelőkben, a közintézményekben, interneten. Aki egészségesen érez, az tudja, hogy mennyit segítenek rajtunk a tudatosan, jó ízléssel megformált képek, műalkotások."


Az alapanyagok (vásznak, festétek, ecsetek), a szállítási, és szervezési költségek ellenértékének előteremtésére

az alapítvány egy hazánkban kevésbé ismert, ám külföldön annál elismertebb Kickstarter kampányt használja.

Ez egyfajta közösségi finanszírozáson alapul, melynek lényege, hogy mindent vagy semmit kap a kezdeményező. Egyszerű bankkártyás rendszerrel történik az adományozás, melynek semmi veszélye nincs, hiszen a Napút Műhely csak akkor jut hozzá a felajánlásokhoz, ha sikerül elérni a kitűzött összeget. Tehát addig nem vonódik le a felajánlott pénz a kártyáról, amíg össze nem gyűlik a Kickstarter kampányban megadott célösszeg. A legkisebb összeg is számít!

A művészet és a művészek célja minden esetben az értékteremtés. A Hospice osztályon dolgozók és ápoltak részére talán több is, mint csupán" érték.
Az élet bármikor úgy hozhatja, hogy kapcsolatba kerülhetünk a Hospice osztállyal, akár közvetlenül, akár közvetve. Ezek a festmények hosszú évekig fogják segíteni az ott megforduló emberek életét. Kinek hosszabb, kinek rövidebb ideig, de könnyebbé teszik majd ott eltöltött időt. Ahogy a betegek és a dolgozók, úgy a művészek is megérdemlik a támogatást. A kampány ezen a linken érhető el.

 

„A művészet

az angyalok összeesküvése

a világ feje felett".

Hogy jobban bemutathassuk ennek a kezdeményezésnek a fontosságát Kulcsár Edina festőnővel beszélgettünk


DRÓT: Kedves Edina! Kérlek mutatkozz be olvasóinknak, ki vagy te, és milyen kapcsolatban állsz a Napút Műhellyel?

Kulcsár Edina: Festő vagyok és Anya. Hogy melyik életszakaszban tudott hangsúlyosabb lenni a festés, az a gyerekeim számától és életkorától függött. Mostanában intenzív festékszag van a nappalinkban. Annak idején azt kerestem, hogy mi a művészet dolga, azon kívül, hogy szép legyen. Ez a kérdés vitt tíz éve a Napút Művészeti Akadémiára, amit akkor alapított Döbröntei Zoltán, Simon Zsolt József és Zsók Ágnes. Rengeteget tanultam ezekben az években. Többek között azt is, hogy

festeni különös felelősség és égi szolgálat. Ottlik Géza szebben mondja: A művészet az angyalok összeesküvése a világ feje felett".

Az iskolát kijártuk, de bennünk erős maradt a szándék, hogy közösségben fessünk tovább. Még keressük a nekünk legjobb formát, ami most a Napút Műhely.

DRÓT: Kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy festményekkel tegyétek könnyebbé a távozást a betegeknek? Miért pont a Szent László Kórház Hospice osztályát választottátok?

Kulcsár Edina: Régi vágyunk volt, hogy tudjuk kinek, hova és miért festünk. A Szent László Kórház Hospice osztályát az élet hozta, és Cserni Tímea aktív előkészítő munkája, majd Kozári Kata és Nagy Judit vitték végig egészen az utolsó fázisig. Már a falakon vannak a képek.

DRÓT: Hogyan fogadták a kórház dolgozói, vezetői a kezdeményezést?

Kulcsár Edina: A kórház dolgozói nyitottan és kíváncsian várták, és most már mondhatom, hogy örömmel és lelkesen fogadták a képeket.

DRÓT: Hányan vesztek részt ebben a kezdeményezésben? Bemutatnád őket kicsit részletesebben?

Kulcsár Edina: Huszonketten festettünk. Ki kicsit, ki nagyot, ki keveset, ki sokat. Azzal a közös tudással indultunk, hogy a színek valós lelki, szellemi tartalommal bírnak, így a mi felelősségünk, hogy mit milyen színnel ajándékozunk meg. Páran vagyunk a mindennapokban festők, színes a tevékenységeink palettája is. Van közöttünk iparművész, építész, Waldorf tanár, közgazdász, táncos, tánckritikus, nyugdíjas könyvelő és még aviva torna oktató varrónő is.

DRÓT: Milyen képeket készítetek? Mesélj róluk!

Kulcsár Edina: Azzal a szándékkal festettünk, hogy

segítsük a távozóban lévőket, a hozzátartozókat és az ott dolgozókat is.

Ez igen összetett feladat. A fő kiindulási pontunk a természet volt, ezen keresztül próbáltuk megidézni a színek és titkot rejtő formák segítségével azt, ami örök az emberben. Sok sejtelmet ébresztő kép született, ami kíváncsivá tesz és útra indít.

DRÓT: Mi jelenti a legnagyobb kihívást számotokra?

Kulcsár Edina: Erre az időszakra minden más munkát félre kellett tennem. Ez néha nehéz volt azzal a tudattal, hogy lehet, hogy nem kapok semmit cserébe az anyagi oldalról. Ez az érzés odébb tehető. De az a felelősség nem lerakható, hogy olyan kép legyen a végén, ami tükrözi a szándékomat. Az egyik képet a kegyeleti szobába festettem. Nagyon pici szoba. Ennek a képnek be kell ragyognia. Napokon keresztül festettem, csak olyankor, amikor be tudtam zárulni belső békémbe. Végig tisztán kellett tartanom a szándékot, hogy

a kép a távozó lelket segítse.

Sokat gondoltam közben arra a mondatra, ami a kisfilmben épp az én számból hangzik el: hogy tudjak többet mutatni, mint az élet"
 

DRÓT: Kérlek, beszélj egy kicsit a – hazánkban kevésbé ismert, külföldön jól bevált- közösségi finanszírozásról. Hogyan működik, mik az előnyei, és mire fordítjátok a befolyt összeget?

Kulcsár Edina: A Kickstarter kampány egy közösségi finanszírozási forma, és igen, itthon kevésbé ismert és nincs is hagyománya. Ennek ellenére nagyon sok segítség érkezett Magyarországról, ismerősöktől és ismeretlenektől is. A világ majd minden tájáról érkezett kisebb nagyobb felajánlás, eddig közel kétszázan támogattak minket. Legutóbb Malaysiából egy számunkra ismeretlen festő. Ez izgalmas. Még van pár napunk.

DRÓT: Személy szerint neked, mit jelent ez a kezdeményezés?

Kulcsár Edina: Azt a tapasztalást hozta, hogy az adás gesztusa mennyire nyilvánvalóan benne van a festésben. Illetve egy új kezdetet. Bízom benne, hogy ez a közös munka a nehézségeivel és a szépségeivel utat mutat nekünk, hogy merre és hogyan tovább.

DRÓT: Mit üzennél a DRÓT olvasóinak?

Kulcsár Edina: Nincs pihenő. Április 6-án nyílik a K11Galériában ( Bp. Király utca 11) egy Naputas kiállítás, ahol az elmúlt tíz év képeiből láthattok egy válogatást. Ezen belül lesz egy magocska, amit már öntözgetünk páran.

Elkezdtünk dolgozni Születés témában. Magától értetődőnek tűnik a Hospice után, de ez csak a megerősítő folytonosság. A témát Geréb Ági hivatása és sorsa hívta elő bennünk.

Nekem megadatott, hogy háborítatlanul, bizalom burokban szülessenek gyermekeim. Azt is tudom, milyen, amikor ez nincs meg. Ebből a tapasztalásból is nehéz. Gondoljunk bele, milyen kevés születés ábrázolás van. Ezekből a most készülő képekből is lesz egy kis kiállítás, a nagyban. Szeretettel várunk Benneteket!


Az alkotók névsora:
Bíró Edina, Cserni Tímea, Dimitriu Éva, Hajzer Erzsébet, Havril Katalin, Héjja Zsuzsa, Jankovits Jusztina, Kiss Viktor, Kovács Györgyné Irénke, Kozári Kata, Kulcsár Edina, Makrai Lili, Molnár Eszter Ágnes, Müller Rita, Nagy Szilvia, Nagy Judit, Nathalie Grekofski, Őri Katalin, Simon Zsolt József, Süll Regina, Stenger Csilla, Szoboszlai Annamária, Szuhai Erika, Wittich Erika.

A kampány ezen a linken érhető el.

A riportot készítette Demencze Ilona.


NAPÚT a DRÓTon

Művészet mindenek felett

Döbröntei Zoltán interjú + VIDEÓ

Rudolf Steiner művészeti impulzusáról, a 10 éves Napút Művészeti Akadémiáról, szellem és művészet kapcsolatáról beszélt Döbröntei Zoltán a DRÓTnak. ÚT A KÖZÉP MISZTÉRIUMÁHOZ címmel tartották meg a Napút Művészeti Akadémia 10 éves jubileumi kiállítását és művészeti rendezvényét Piliscsabán a Stephaneumban 2017. szeptember 29. és október 1. között. A kiállítás 2017. október 27-ig tekinthető meg, a helyszínen jártunk és az alapítót faggattuk.


KÉPZŐMŰVÉSZET a DRÓTon

 
Hamarosan megnyíló kiállítása apropóján beszélgettünk Kobza Vajkkal, aki a DRÓT olvasóinak már ismerős lehet. Rajzról, művészetről, spiritualitásról olvashattok most és arról is, hogyan készül egy olyan rajz, ami állomás a lélekutazás során. Viczenti Mátyás interjúja.

Parti Nagy Lajos

Mi a közös többszörös?

Rabóczky Judit kiállításának megnyitója

Politikusak ezek a művek, a szó eredeti értelmében, hisz a közösség ügyeiről beszélnek. Hogyha ezek nem közös kérdések, ha saját legbelső életünk, kínjaink, indulataink, révületeink, elhallgatásaink bántásaink és bántódásaink, sértéseink és sérüléseink  nem azok, akkor mi a közös? Mi a közös többszörös?
Mindazonáltal amit látni fognak, az nem a pináról szól...

It's pronounced djoo-ree'-tza.
Gyuricza Gergely képzőművész

2009-ben kezdett el festeni anyja halála után. Autodidakta módon, YouTube-os videókból ismerte meg a festészet alapjait, és már akkortól csak a pop-art irányzatban alkotott. - Szabó Eszter írása Gyuricza Gergelyről és képeiről a DRÓTon.


ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 1.

 
Kétszáz alkotás szerepel a 63. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, köztük a DRÓT által Szentendrén kiállított szombathelyi festőművészé, Mészáros Szabolcsé is! A hírre tekintettel Mészáros Szabolcs kiállítását 2016 szeptember 16-ig meghosszabbítjuk, amikor is Szarka Fedor Guido képeit fogjuk a művészek városában kiállítani. Részletek és a tárlatra beválogatott festményről kép itt. -
 

2016 július 29-én nyílt meg és már látogatható az első DRÓT-kiállítás Szentendrén, a festők városában. A kis kiállítások terveink szerint egymást fogják követni a Szerb utca 2 alatti Red Lion étterem előterében. A kiállítást lapunk főszerkesztője, Weiner Sennyey Tibor az alábbi esszével nyitotta meg. 

ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 2.

Bali-azúr és tengerifű zöld - Szarka Fedor Guido szentendrei kiállításának megnyitója

Festők és költők a legritkább esetben magyarázzák saját műveiket, pedig azért néha nem ártana pár szót szólni. Különösen, ha a versekről első pillantásra úgy tűnhet, mintha kiszakadtak volna közegükből, s valami ismeretlen világba kerültek. Pedig nem. Mit keres Szarka Fedor Guido festményei között Weiner Sennyey Tibor négy verse? Valójában csak hazatalálnak. Ott vannak most, ahová igazán tartoznak. Onnan közelítek az ő képei felé, ahonnan a legbiztosabban kapcsolódok: a verseim felől. -

ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 3.

A változás állandósága - Karsai Zsófia kerámia „képeiről”

A művészek, mondják, kész alkotásokat hívnak meg, olyanok, mint a kisrádió, befogják az adást és közvetítik. Néha recsegve, néha sisteregve, de valami jelet kapnak, s a művésznek semmi mást sem kell tennie, csak ezt a jelet a lehető legtisztábban tovább adnia. A befogadó pedig az, aki felé a jel irányul, aki nélkül mit sem ér az egész, akihez el kell jutnia az üzenetnek. Az üzenet néha nem több, mint, hogy állj meg. Semmi több. Állj meg. Csak ennyi. -

ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 4.

A láthatatlan színek festője - Papageorgiu Andrea képeiről

Papageorgiu Andrea nem képeket fest, hanem a fényben úszó színeket festi. A fényben a színt, ami rejtőzik, titkolózik, elbújik előlünk. Fény- és színfestő nő ő.... A megszokás szépsége címmel nyílt kiállítása Papageorgiu Andreának a Lívia-villában Budapesten. A DRÓTon most elolvashatjátok Weiner Sennyey Tibor megnyitóbeszédét. -


Üveg által világosan + Szilágyi Csilla kiállítása a Croatica galériában + VIDEÓ

Milyen Szókratész bürökpohara? Mi az a vitrográfia? Belefér-e egy üvegtálba az egész univerzum? Milyen Amerikában horvát és magyar kettős identitással alkotni? Szilágyi Csilla vezetett körbe minket a budapesti Croatica központban rendezett kiállításán. Ha van tíz perced és csodálatos tárgyakat akarsz látni, akkor ezt a videót nézd meg! -

Van tíz perced fiatal, kortárs, magyar képzőművészek munkáira? Akkor ezt a videót látnod kell!

Szánj tíz percet a művészetre és gyere velünk - legalább virtuálisan - a fiatal, kortárs képzőművészek kiállítására, ahol az egyik alkotó Juhász Gergő vezet körbe, bemutatva társai és saját művészetét. Most bepillanthatsz a Magyar Képzőművészeti Egyetem 2016-ban diplomázó, képgrafika szakos hallgatóinak budapesti kiállításba. -

Anyának lenni művészet - Kiss Márta interjú

„A mai világban nincs megadva az anyaság kellő tisztelete” - mondta Kiss Márta festőművész, akinek március 26-án nyílik legközelebb kiállítása. De beszélt nekünk angyalokról és emberekről, festészetről és gyermekvállalásról, a kisgyermekes anyák helyzetéről és a vega konyháról.  -

A felcsúti pottyantós - Baranyai Levente képei elé

A csúti pottyantóst látjátok? Az nem az, hanem egy diktátor végbele, melybe mindenkit, aki elfogadja és hajbókol hozzá, sőt azokat is, akik kussolnak - egyébként különösen azokat: belepasszíroz. Végbélkúpok lesztek hamarosan mind, vagy, ami annál is rosszabb, biodíszlet ott, ahol egy nemzet tűnik el. - Baranyai Levente kiállítását ezzel az írással nyitotta meg a Hadik Kávéházban Weiner Sennyey Tibor. -

Az elszabadult vasgyerekekről

„…ez egy ilyen kollektív kölyök-tudatalatti…” - Freund Éva esszéje Rabóczky Judit új szobrairól. 

A tavasz festészete - KULTÚRPART 2015.

Megvolt ez a cseresznyevirágzás valamelyik távoli tavaszon, és szemlélted már hanyatt dőlve a lombokat így. Megvolt, de lefotózni nem lehet az ilyesmit, az nem idéz illatokat így sosem. Kontra Ágnes képeiről. -

Rabóczky Judit, a Királynő - Völgyi Tóth Zsuzsa írása

Nézzék, közelről csodálják a Királynőt. Nincs koronája, ellenben van öntudata. Tehetsége, remek művészete, finom érzéke. Ő Rabóczky Judit, a Királynő, akinek nem kell a Király. Völgyi Tóth Zsuzsa nyitotta meg a Fészekben Rabóczky Judit kiállítását azzal az írással, amit itt és most a DRÓTon olvashattok. -

Művészettel a környezetvédelemért – Bubla Éva és Lilli Tölp kiállítása Indiában

Az elmúlt hónapban tizenegy művész vett részt a nyugat-indiai Pune városában közös alkotói programon, köztük egy magyar is: Bubla Éva, aki észt alkotótársával, Lilli Tölppel a város természeti, ökológiai vonatkozásait vizsgálta és dolgozta fel alkotásaiban. A DRÓTon most leírást és néhány képet láthattok az indiai kiállításukról. -

Üvegköltemények szerzője + VIDEÓ

Nem csak kutyákról, nem csak irodalomról, nem csak üvegékszerekről beszélgettünk Czapáry Veronika író, költő, üvegművésszel és Sárfi Gabriella főkoordinátorral a Dumtsa Korzó Fesztiválon, Szentendrén.  -

Tornyokat építetek magyarok! - Szarka Fedor Guido képei a MÜSZIben + VIDEÓ

Szarka Fedor Guido T O R O N Y című kiállításán jártunk Művelődési Szinten. Interjút láthatnak az alkotóval és részleteket a megnyitóból. -

Videó és részletek a DRÓTon. - Mi az az āratī? - Látogatás Szarka Fedor Guido műtermében + VIDEÓ

Szarka Fedor Guido kiállítása április elsején nyílik a győri Esterházy-palotában. Műtermében látogattuk meg a művészt, ahol nem csak a most nyíló kiállításról, és az új képekről, hanem a rombolás és építés misztériumáról is beszélgettünk.

Ez az āratī! - Rácz Géza beszéde Szarka Fedor Guido kiállításának megnyitóján + VIDEÓ

Az emberiség számára három ajándék adatott meg. Az egyik a filozófia, a második a vallás és a harmadik a művészet. - mondta Rácz Géza, a Kagylókürt folyóirat főszerkesztője április elsején Győrben, a Rómer Flóris Múzeumban, ahol ezekkel a szavakkal nyitotta meg Szarka Fedor Guido nagyszabású kiállítását. A DRÓTos videónkon keresztül most meghallgathatjátok a megnyitóbeszédet és bepillanthattok a kiállításba, amely 2016. május 1-ig látogatható. -

Most vasárnap Győrben Szarka Fedor Guido kiállítását nem csupán megnézhetjük, de közelről is megismerkedhetünk a művész alkotómódszereivel, sőt ki is próbálhatjuk azokat. Az Āratī kiállítás megnyitóján is ott voltunk, meglátogattuk a műtermében Guidót, most pedig Zemlényi-Kovács Barnabás rövid elemzését közöljük a tárlatról, melyet május elsejéig lehet megtekinteni Győrben. Írás, részletek és művészet: a DRÓTon. Ha tetszett: add tovább! -

Mi a titka szimmetriának? - Szarka Fedor Guido SYMMETRICON c. kiállításának megnyitója.

Ezek a felismerések, ezek a kis szimmetriák vezethetnek a nagy szimmetriákhoz, akár a fraktálokig, sőt, a teremtésben levő szervező erő, a végtelen rend, az Örök Egy megértésig. Vagyis, amikor Szarka Fedor Guido symettriconokat alkot és állít elénk különböző technikákkal, akkor istenbizonyítékokat mutat fel. Nem mást tesz a képzőművészet eszközeivel, mint amiről Aquniói Szent Tamás beszél a quinque viae, vagyis az istenbizonyítás öt útja során, vagy amit mi tehetünk, amikor megforgatunk egy tobozt az orrunk előtt. Az organikus, élő formák, mint az arcok és a fák tükrözése egyszerre tudás és vallás, egyszerre szépség és bölcsesség, egyszerre asztrológia és ayurvéda, egyszerre Nakula és Sahadéva. -

 

DRÓTkonyha

Hogyan főzzünk spagettit? - Főzés Mészáros Szabolcs festőművésszel - DRÓTkonyha1.

Egyedülálló főzőműsort közvetít mától néha a DRÓT! Itt van végre a DRÓTkonyha! :) Milyen művészien főzni művészekkel? Milyen egy igazi spagetti, amit Mészáros Szabolcs festőművész készít nekünk szombathelyi műtermében? Miért fontos a víz és a táj? Miért jó ázó kocsikat festeni? Miért kell és hogyan lehet a paradicsom héját szakszerűen eltávolítani? A DRÓTkonyha első filmjéből kiderül. Ha tetszett: add tovább! :) -

Fogyasztható művészet - ehető képek és iható szavak - DRÓTkonyha2

Gyakran ér minket a kritika, hogy teljesen elszállt dolgokat is közlünk. Ezt  visszautasítjuk, és nagy örömmel ajánljuk figyelmetekbe a DRÓTkonyha második részét, amelyben megtekinthetitek Nagy Zsófia festőművész ehető képeit és meghallgathatjátok Dobai Bálint költő iható haikuit. Zabálni fogjátok! Vagy nem. Mindenesetre megköszönjük, ha megosztjátok :) -

 

 

 • Döbröntei Zoltán
 • Napút
 • Kulcsár Edina
 • hospice
 • halál
 • Napút Művészeti Akadémia
 • Rudolf Steiner
 • Jókai Anna
 • Makovecz Imre
 • Pilis
 • festészet
 • Művészet