Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Hamvastól az Alvilágig | Lélektisztító évad a Patyolatban

Az őszi hónapokban ismét érdemes Budapest egyik legfüggetlenebb kulturális befogadóhelyére látogatni. A Patyolat Próbaüzemben a kiváló zenei koncertek mellett négy színházi előadást tekinthet meg a közönség. Részletes programajánló a DRÓTon!

Hamvastól az Alvilágig

Lélektisztító évad a Patyolatban

Formanek Csaba rendező pár éve már állandó társulat nélkül dolgozik. Tavaly bemutatott monodrámája, a Hádész – Látomások az Alvilágból sötét komédia, ahol „a szuggesztív előadásmódnak, a kivetített képeknek, filmjeleneteknek, szövegeknek, az olykor misztikus, üvöltő zenének és a hol vakító fényben égő, hol teljes sötétségbe burkolózó színpadképnek köszönhetően mindvégig az alvilág legmélyebb bugyrában érezzük magunkat.” - írja a Magyar Hírlap kritikusa.

Pusztai Lucával közösen létrehozott párkapcsolati drámájuk a több díjjal is jutalmazott Senki se mer egyedül élni című előadás. Ascher Tamás zsűriként így látta a balassagyarmati fesztiválon: „Az alkotói szabadság a lehető legjobb értelmezésben, az igazi kockázatvállalás egy egészen döbbenetes megjelenése a színpadon. Minden pillanat olyan, hogy bármi megtörténhet. [...] Humoros és fájdalmas egyszerre, ami a legfontosabb színházi minőség számomra”

Őszi bemutató az Örkény drámaírói ösztöndíj keretében született darab, Az élet, amit holnap újrakezdünk. Térey János ajánlja az októberi Papegeno magazinban: "Biztosan megnézem Formanek Csaba új előadását a Patyolat Próbaüzemben: Az élet, amit holnap újrakezdünk, az ágyhoz kötött Brúnó és a forrongó városról tudósító barátnője kettősével. A függetlenektől is független Formanek erős mondatait kéziratban olvastam, tele voltak kitörni készülő energiával."

A lendvai LESZSZ Társulat Hamvas Béla Nem mind arany, ami réz című, 1956-ban írott vígjátékát vitte színpadra. Ezt a darabot korábban még sehol sem mutatták be. „Az ősbemutató kiválóra és látványosra sikeredett, az amatőr társulat tagjai igazán profi erényeket is megcsillogtattak, így a fajsúlyos mű üzenete valóban megérintette a közönséget” - írja Bence Lajos a lendvai premierről.”

Az előadásokról és a jegyekről bővebben:
http://jatekos.wixsite.com/formanek
https://www.facebook.com/Patyolat85

ELŐADÁSOK és IDŐPONTOK a PATYOLATBAN:
(1082, Budapest, Baross u. 85.)  


OKTÓBER 18. 20h
Hamvas Béla: Nem mind arany, ami réz

vígjáték, 120 perc
A lendvai LESZSZ TÁRSULAT vendégjátéka

Szembesíthető-e önmagával a zsarnok? Győzhet-e a szerelem a politikai érdekek fölött? Ki foglalja el végül a trónt? És persze: jut-e majd aranypénz a koldusoknak?

SZEREPLŐK: Kovács Sándor, Vörös Piroska, Soos Sara, Gal Tim, Gal Patrik, Magyar Alen, Kopinja Ladislav, Kovács Álmos, Kološa Tanja, ZENE: Lelkes Botond, SEGÉDRENDEZŐ: Takács Olivér, LÁTVÁNYTERVEZŐ és RENDEZŐ: Formanek Csaba

OKTÓBER 22., NOVEMBER 13., 20h
Az élet, amit holnap újrakezdünk
illúziók 1 felvonásban

”Azt álmodta, hogy egy nővel él együtt. Rebekával. Egy nap azt mondta neki: Rebeka, nem szeretnék tovább élni ezen a világon. Segíts nekem meghalni." Rebeka és Brúnó. Kettejükön kívül megszűnik a világ. A világ, amely elárulta őket. A világ, amely kitaszította őket. A világ, amely felégette önmagát. Valaha csillagok voltak, most földönfutók. Előadásunkban egy végzetes párkapcsolat történetét meséljük el.

Szereplők: Pusztai Luca, Kati Gábor
Írta és rendezte: Formanek Csaba

A darab az Emberi Erőforrások Minisztériumának Örkény István ösztöndíja keretében született.

NOVEMBER 6., DECEMBER 8., 20h
Senki se mer egyedül élni
esendő tervek 1 felvonásban

Egy történet, ahol az évek egyetlen pillanatba zsúfolódnak. Egyetlen pillanat, ami évekké tágul. Nem tudjuk már többé, kik is vagyunk pontosan, hol vannak a határaink, hol kezdődött az élet. Mi lett szépen megálmodott terveinkkel? Kivé váltunk, kinek a hipnózisában élünk? Mi építettük fel ezt a valóságot, vagy a valóság hozott létre bennünket?

Szereplők: Pusztai Luca, Formanek Csaba
Írta és rendezte: Formanek Csaba

NOVEMBER 15., DECEMBER 15. 20h
Hádész – Látomások az Alvilágból
monodráma, 90 perc

Odüsszeusz, hogy jóslatot kapjon a hazatéréshez, az Alvilágba indul a halott Teiresziasz szelleméhez. Hádész birodalmában azonban saját személyiségének árnyképei várják.

írta, rendezte, játssza: Formanek CsabaSZÍNHÁZ a DRÓTon

Miért éppen Hamvas?  | Beszélgetés Formanek Csabával

2018. szeptember 21-én, azaz ma mutatják be Hamvas Béla egyetlen színpadi művét. Formanek Csaba színész-rendezővel a Hamvas Béla-komédia első színházi adaptációja kapcsán, főképpen pedig az eddigi életútja megismeréséért és megismertetéséért készítettünk interjút. Részlet a legújabb Csillagszállóból, ajánló és lapszám teljes tartalma a DRÓTon.

Kalandozások a Patyolatban +VIDEÓ

Milyen az, amikor három disznómaszkos férfi mászik egy nőre? Hogyan jelenik meg ez a színházban? Hogyan lett a romszínházból szuper színházi tér? Pusztai Lucával és Formanek Csabával beszélgettünk a Patyolatban.

Korrupció és szabadság a kuplerájban = Részletek a KIRKÉből

A szeptemberi bemutató után ismét műsoron a Kirké, avagy kalandozások a disznóólban című előadás. Az Odüsszeia epizódjának kortárs színházi feldolgozása október 15-én a budapesti Patyolatban, 20-án pedig Debrecenben lesz látható. A DRÓTon most részleteket olvashattok a szövegből Kvazár és a Debreceni Egyetemi Színház által közösen színpadra állított előadásból.

Egy színésznő álma + Móga Piroska interjú + VIDEÓ

A színésszé válásról, családjáról, a kaposvári és a pesti színházi életről beszélgettünk kötetlenül Móga Piroskával a Radnóti Színház színészével, az Aglaja című film sztárjával, versfelolvasások és színdarabok kiváló előadójával. Videó a DRÓTon

Romszínház - interjú Formanek Csabával + VIDEÓ

Bezár a Kvazár. Az elképesztő állapotok ellenére Formanek Csaba május utolsó hetén még előadta a Diogenész és a Bádogelefánt című drámákat. A rendező-előadóval készített kisfilmünkben körbejártuk az egykori Super8-at, később Kvazárt, amit most lebontanak. Figyelem: szabad színháznak alkalmas új helyszínt keresünk! Videó a DRÓTon. 

Megnyílt végre a Bádogelefánt!

Formanek Csaba a budapesti színházi élet egyedi figurája, akit a kezdetektől fogva követek, figyelek, becsülök. Csaba két darabomat is megrendezte, eljátszotta az általam megírt Diogenészt, és közben – talán nem túlzok –, barátok lettünk. Ez az írás nem a közös darabokról, a Radikális Szabadidő Színházról, nem az elmúlt évekről, és még csak nem is a barátságunkról fog szólni, hanem a Bádogelefánt kapcsán arról, hogy mi az igazi színház, mi az igazi költészet, mi az igazi művészet és élet. Nagy szavak. Azok. 

Közelítési kísérletek egy újabb monodramatikus színházhoz

A valódi anyag: MI, ITT és MOST. Minden más minimum gyanús." - Mikor olvastál utoljára esszét a színházról? Na ugye. Akkor most Formanek Csaba színész, rendező komoly, elgondolkodtató írását ki ne hagyd a DRÓTon! 

Színház egy pesti öltönyüzletben + VIDEÓ

Alessandro Baricco Novecentoját adta elő immár harmadszorra Ilyés Lénárd egy különleges helyszínen, a MrSale öltönyüzletben. Kameránkkal az előadáson jártunk.


 

  • színház
  • Formanek Csaba
  • Patyolat
  • Művészet