Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Gecse Balázs Gergő emléke tovább él Kő Boldizsár játszóterén | FOTÓK

Van remény és a mese él és Balázs szemében ott vándorol valahol a világban…

- 2018-ban tragikus körülmények között hunyt el Franciaországban a 32 éves Gecse Balázs, aki 18 éves kora óta, maga építette ökrösszekerével járta Európa útjait. Kő Boldizsár és Meseterek csapata által épített legújabb játszótéren, Kaposvárott, a Fő utcai Bábszíntér mellett augusztusban egy emlékszekeret állítanak neki.

Kő Boldizsár nyilatkozatát olvashatjátok a DRÓTon és képeket láthattok a készülő emlék-játékról.



Gecse Balázs Gergő emléke tovább él

Kő Boldizsár játszóterén


Gecse Balázs Gergőt Franciaországban az országúton poroszkálva, szekere mellett elütötték és meghalt. Harminckét éves volt. Jó lett volna, ha hazatér és tanít. Elmondja, hogy milyen szabadnak lenni. Most már nem maradt más, csak a története, amit nem szabad elfelejtenünk. (...) Nála pásztorkodott, de nem kért pénzt, csak egy szürkemarháért dolgozott, keményen és szívósan, türelmesen és kitartóan. Akkor még csak pár éve indult falujából (Mórról), egy ekhós szekérrel, s bejárta Magyarországot.  - írtuk halálakor.

Majd „2018. november 24-én kívánságának megfelelően - szűk baráti körben - elégettük Balázs szekerét és személyes tárgyait. Másnap egy hársfát ültettünk a búcsúztatás helyszínén. Békességet Bo!” - így búcsúztatták barátai Gecse Balázs Gergőt, akit ökrös szekere mellett ütöttek el Fanciaországban.

Mindezek után Kő Boldizsár és Meseterek csapata által épített legújabb játszótéren, Kaposvárott, a Fő utcai Bábszíntér mellett augusztusban egy emlékszekeret állítanak neki.

Megkérdeztük a ma ötven éves művészt, Kő Boldizsárt, hogy mi inspirálta a megemlékezésre:


„Szerencsém volt, mert találkozhattam Balázzsal, egy olyan emberrel aki a mesében élt. Több mint 15 évvel ezelőtt történt, hogy vándor Szekeres Színtársulattal próbáltunk. Rumi László barátommal az volt a tervünk, hogy ekhós szekér el fogjuk járni a magyar falvakat és ebben Balázs is részt vett. Elhozta a lovát és velünk volt pár napig. A színielőadás csak két napot élt meg, végül nem folytattuk, de Balázsról nagyon sokat hallottam a későbbiekben is.

Ő volt az, aki egy lánccal úgy le tud kötni egy lovat - pásztor kötéssel pásztor csomóval -, hogy a senki ki nem tudta bobozni rajta kívül. Már akkor is árad belőle a mese… egy levágott körte ágból szekér rudat fabrikált és úgy csináltuk a Kapolcson az előadást. Nagyon mély barátság született köztünk azalatt a pár nap alatt.
Aztán, amint hallottam hogy ő hogyan vándorol a világban, mint egy kis mozgó otthon az állataival és a tökéletesen megvalósított mesével és szabadsággal, akkor mindig arra gondoltam, hogy van remény, mert a mese él és Balázs szemében ott vándorol valahol a világban.

Mikor megtudtam, hogy ez a baleset történt nagyon mély gyász borult rám és éppen Kaposvárra készítünk most egy játszóteret, amelyben megterveztünk egy ekhós szekeret, melyet két kis bors ökröcske vontat. Úgy érezzük ez a játék, mely önmagában is egy játék és mese Balázsnak állít emléket. A sebben Apáthy Soma volt a kovász, ő neki jutott először eszébe, hogy ezt a játékot, melyet máskülönben már megterveztük, akkor amikor Balázs meghalt, ezt az ő emlékének szenteljük.

Hiszünk a játékok szakralitásában, hogy önmagukban is üzeneteket hordozhatnak és ez a művészi koncepciónak is része. Még halottak nem állítottunk emléket. Ez az első ilyen.

Nyugodj békében, drága Balázs.”

- nyilatkozta Kő Boldizsár a DRÓT megkeresésére.

A Hajnalcsillag játszótér Kaposvárott épül, a Meseterek építi és augusztusban nyílik meg. A park az augusztusi avatás után lesz használható, több mint 1000 négyzetméteren az egyik legnagyobb játszótér amit eddig Kő Boldizsárék építettek, de játékok tekintetében mindenképp az egyik leggazdagabb.


- wst -



KAPCSOLÓDÓK

GECSE BALÁZS GERGŐ a DRÓTon

Az utolsó szabad ember | Gecse Balázs Gergő

Gecse Balázs Gergőt Franciaországban az országúton poroszkálva, szekere mellett elütötték és meghalt. Harminckét éves volt. Jó lett volna, ha hazatér és tanít. Elmondja, hogy milyen szabadnak lenni. Most már nem maradt más, csak a története, amit nem szabad elfelejtenünk. Sok-sok évvel ezelőtt találkoztam vele, a kisteleki vásárban. Tiszakécskei szobrász barátomnál voltam, s az ő egyik gazdálkodó barátja mondta a felolvasás és a kiállítás után, poharazgatás közben, hogy ismer valakit, akivel szerinte nekem találkoznom kellene. Nála pásztorkodott, de nem kért pénzt, csak egy szürkemarháért dolgozott, keményen és szívósan, türelmesen és kitartóan. Akkor még csak pár éve indult falujából (Mórról), egy ekhós szekérrel, s bejárta Magyarországot.

Búcsú Gecse Balázs Gergőtől |  FOTÓK

„2018. november 24-én kívánságának megfelelően - szűk baráti körben - elégettük Balázs szekerét és személyes tárgyait. Másnap egy hársfát ültettünk a búcsúztatás helyszínén. Békességet Bo!” - elbúcsúztatták barátai Gecse Balázs Gergőt, akit ökrös szekere mellett ütöttek el Fanciaországban. Képek és kapcsolódó írásunk a DRÓTon.


KŐ BOLDIZSÁR a DRÓTon

 
 
A szentendrei Skanzen Majálisán adták át Kő Boldizsár és munkatársai által készített legújabb játszóteret, amely hét magyar meséből merített ihletet. Az átadón jártunk, megnéztük a fantasztikus játékokat és interjút készítettünk az alkotóval. Videó a DRÓTon.
 
 
„Édesapa gyermekkoromban gyakran mondott el egy viccet, mely így hangzott: a magyar értelmiséginek két útja van, az egyik az alkoholizmus, a másik sajnos járhatatlan.” - Kő Boldizsár, aki Magyarország sokak szerint legszebb és legismertebb játszótereit tervezi, különleges könyvvel jelentkezik Karácsony előtt. A Belső Tárlat nem csak alkotásainak hátteréről, művészetének gyökereiről beszél, hanem saját életéről is őszintén, tisztán, kendőzetlenül. A könyvet pénteken mutatják be a Szarka Fedor Guido képzőművész tervezte társasjátékkal együtt. A bemutatóig két részletet olvashattok a műből, mintegy kedvcsinálóként. Az első részletben a művész egykori alkoholizmusáról és az onnan kivezető útról beszél. Ha tetszett: adjátok tovább és gyertek el a bemutatóra.
 
 
„Volt még egy számomra rejtélyes, megoldásra váró mesés elem az életemben. Vajon mivel fogok valaha annyi pénzt keresni, hogy eltartsam a családot, és ne legyek Apáékra és Apósomékra rászorulva. - Kő Boldizsár könyvét ma mutatják be Budapesten. A második, kedvcsináló részletből kiderül, hogyan kezdődött a legendás játszóterek építése. -
  • Gecse Balázs Gergő
  • Kő Boldizsár
  • Meseterek
  • emlék
  • játszótér
  • Művészet