Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Frida, Mexikó, Diego

Megnéztük a Frida Kahlo kiállítást Budapesten és most kiderül, hogy a tárlat vajon valóban a kommunizmus mételyét terjeszti-e, vagy valami teljesen másról szól? - Lafferton Luca írása.

Frida, Mexikó, Diego

 

Frida Kahlo művészetének a lényege három szóban jól összefoglalható, amely ráadásul a világ bármely nyelvén ugyanúgy hangzik: Frida, Mexikó, Diego. Frida, mert a nőiségét, a női tabutémákat festette meg saját magán és nő ismerősein, családtagjain keresztül; Mexikó, mert Frida Kahlo bárhol járt a világban, ízig-vérig mexikóinak érezte magát, és a művészetét nem értenénk igazán a mexikói történelem figyelembe vétele nélkül; és Diego, mert Frida Kahlo egyben Diego Rivera is, ő a „Friego”.
Hosszú évek előkészítő munkája előzte meg az idén először Magyarországon is megnyílt Frida Kahlo kiállítást. A művészetkedvelő látogatók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy

nem kevesebb, mint 35 műalkotást láthatnak eredetiben, de ha csak egyetlen egy jelentős kép érkezett volna, Frida Kahlo művészetét abban is értelmezhetnénk.

A kiállítás spanyolos elkötelezettségű kurátorának, Lantos Adriána művészettörténésznek köszönhetően kiválóan végiggondolt koncepció mentén tapasztalhatjuk meg mindezt.
Kahlot „hivatalosan” szürrealista festőnek tekintik, de ő maga ezt a besorolást soha nem fogadta el, mert mint mondta, ő a saját valóságát festi meg. Egyedülálló módon prekolumbián motívumokkal látta el festményeit a mexikói-azték világból merítve ihletet.
A magyarországi kiállítás néhány kisebb teremben kap helyet. A terek falai élénkszínűre festve, ahogyan az Frida Kahlo színvilágához illik. A kiállítás kezdetén az első szárnypróbálgatásokból kapunk ízelítőt, a legkorábbi portré-rajzokból és festményekből (Alicia Galant, Alejandro Gómez Arias, Ady Weber, Eva Fredrick portréi). Bevezetésként a kiállítás elején egy ragasztott idővonalon láthatjuk Frida Kahlo életútját és annak a mexikói történelemmel való kontextusba helyezését, sőt, az azték-mexikói történelem kezdetei is megjelennek itt. Ez utóbbit kiválóan tükrözi A dadám és én című kép, amelyen Kahlo önmagát ábrázolja csecsemőként, amint dadájától, egy „azték ősanyától” az anyatejjel szívja magába a mexikói-azték kultúra minden cseppjét. Kahlo remekműveiből láthatók a Törött oszlop és az Önarckép majmocskával festmények, amelyek egyfelől tragikus buszbalesetére, másfelől a gyermektelenség tragédiájára reflektálnak, hiszen a kicsi majom nem csupán kedves háziállatként, hanem egy olyan kis élőlényként van jelen, amelyről a gyermektelensége miatt gondoskodott a festőnő. De a Lucha María, a tehuacáni kislány portréja, avagy a Nap és a Hold című festmény is ötvözi a mexikóiság és a gyermek utáni vágy tematikáját, amelyen Kahlo egy kisgyermeket fest meg azték hercegnőként.
A kiállítás egyik „sztárja” vitathatatlanul Nicolás Muray. Pedig Muray diszkréten a háttérben marad, ahogy a valóságában is, de
megtudjuk, hogy annyira fontos volt a magyar származású Muray (Miklós) a festő életében, hogy az magyar nyelven verses szerelmes levelet is írt neki („gyöngy virag vagy nekem”), amely kéziratot eredetiben láthatjuk.

Muray számos fotót készített nem csak Kahlóról, hanem a Kahlo házaspárról is, de a leghíresebb minden bizonnyal az, amelyen Frida díszes, virágos szín kavalkádban jelenik meg a Vogue magazin címlapján.

A legimpulzívabban berendezett és minden szempontból legemlékezetesebb terem az utolsó előtti, a Casa Azul mintájára élénk kék színűre festett szoba, ami Frida Kahlo szülőházára való utalásként élethűen idézi a mexikói otthont. A Kahlo házaspárról egészen intim alapossággal derülnek ki jellemző részletek, amelynek csúcspontja néhány rövid korabeli videó részlet és egy, a Frida Kahlo naplója alapján készült, idézetekkel dúsított rövidfilm, amely Frida férje iránti rajongását mutatja be. Kahlo végletesen imádta Diego Riverát, művészként és férfiként is valósággal ő volt számára a mindenség, akivel teljes lelki összeolvadásban találta meg saját identitását (Diego, a férjem/ Diego, a gyermekem/ Diego, az apám/ Diego, az univerzum/ Diego én magam vagyok). Frida imádatának még az sem tudott gátat vetni, hogy férje lépten-nyomon megcsalta őt. Viszonyuk idővel ugyan lazábbá vált, rövid időre külön is váltak, de később újra összeházasodtak. A szenvedélyes-szenvedéses viszonyt viszont jól jellemzi a Csak néhány apró késszúrás címet viselő festmény jól kivehető vörös festékfoltokkal és késszúrásokkal, Rivera folyamatos félrelépéseire válaszként – bár ez érthetően nem a kék teremben látható. A kék teremben Kahlo naplójából láthatunk még számos színes oldalt montázsként a falon, amelynek szemezgetésével akár órákat is eltölthetnénk.
Frida Kahlo és Diego Rivera jól ismert közéleti szereplői voltak a korabeli mexikói életnek, művészetükben és ideológiailag magukat marxista-kommunistának vallották. Ez a kérdéskör kevésbé hangsúlyos a kiállításban, lényegében a Kahlo-Trockij viszony révén kerül elő. Trockijt Szovjetunióból való száműzetésekor a Kahlo házaspár fogadta be és bújtatta rövid időre. Az, hogy

Kahlóéknak nem a politikai elköteleződése került a kiállítás középpontjába, indokolt, hiszen ez a téma önmagában megérne egy kiállítást.

KAPCSOLÓDÓ

'Communist' Frida Kahlo swept up in debate on cultural change in Hungary

BUDAPEST (Reuters) - Sixty-four years after her death, the personal life and politics of Frida Kahlo have come under scrutiny in Hungary.

Latin-Amerikában a múlt század első felében egészen mást jelentett kommunistának lenni, mint a Szovjetunóban vagy Magyarországon, és Kahlóéknak semmilyen tapasztalatuk nem volt a sztálinizmusról, kommunizmusról, számukra ezek lázadást, az USA-i imperializmus iránti ellenérzéseket, illetve a szabad és boldog Mexikót jelentették.
Frida Kahlo kultusza ma is igen elevenen él, ezt mutatja be az utolsó terem „Fridamánia” mini kiállítása. A legalapvetőbbtől a legelképesztőbb megvalósulásokban jelenik meg Kahlo mint popkulturális ikon. Frida filmben, musicalben, divatmárkák kifutóin, tetoválásként, graffitiként, mexikói bankjegyen és még megannyi formában jelen van a (tökéletlen) nőiség, a szabadság, a szerelem, az élet és a szenvedély megtestesítőjeként, Mexikó kulturális „nagyköveteként”, és Diego Rivera elválaszthatatlan művész-párjaként, örök, végzetes szerelmeként.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg ("C" épület, földszint), 2018. július 07. - 2018. november 04. között. Belépő: 3200 HUF

Fotók MTI+Internet.


 


KÉPZŐMŰVÉSZET a DRÓTon
 

Egy kiállítás margójára és Uri Asaf „A rózsa türelme” című kötetének bemutatójához | Illés Andrea beszéde

Benne van a zsidóság, de benne van a magyarság, benne foglaltatik az elvándorlás, a vándorlás, de a hazatalálás érzése-vágya és a békesség óhaja is.

Új bioromantika :: Hermkens Edit képeiről

Hermkens Edit festészete a szabadság művészete, a természet rejtett arcának feltárása, egy új bioromantika, amely csak ránk való tekintettel nem lépett át még a totális absztrakcióba.

Villanások a mérhetetlenről
Kobza Vajk rituális rajzai

Él Szentendrén egy fiatal művész, aki mondhatni több irányból is házasságra lépett a művészettel. Verseket ír, zenét szerez, és – ami most számunkra a legfontosabb – rajzol is. Többirányú kapcsolata immáron jelentős, több mint tíz éves múltra tekint vissza. A következő írás a grafikai munkáiról, és ezáltal egy kicsit róla is szól, illetve arról, hogy miként érdemes hozzá, mint grafikushoz közelíteni.

Parti Nagy Lajos

Mi a közös többszörös?

Rabóczky Judit kiállításának megnyitója

Politikusak ezek a művek, a szó eredeti értelmében, hisz a közösség ügyeiről beszélnek. Hogyha ezek nem közös kérdések, ha saját legbelső életünk, kínjaink, indulataink, révületeink, elhallgatásaink bántásaink és bántódásaink, sértéseink és sérüléseink  nem azok, akkor mi a közös? Mi a közös többszörös?
Mindazonáltal amit látni fognak, az nem a pináról szól...

It's pronounced djoo-ree'-tza.
Gyuricza Gergely képzőművész

2009-ben kezdett el festeni anyja halála után. Autodidakta módon, YouTube-os videókból ismerte meg a festészet alapjait, és már akkortól csak a pop-art irányzatban alkotott. - Szabó Eszter írása Gyuricza Gergelyről és képeiről a DRÓTon.


ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 1.

 
Kétszáz alkotás szerepel a 63. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, köztük a DRÓT által Szentendrén kiállított szombathelyi festőművészé, Mészáros Szabolcsé is! A hírre tekintettel Mészáros Szabolcs kiállítását 2016 szeptember 16-ig meghosszabbítjuk, amikor is Szarka Fedor Guido képeit fogjuk a művészek városában kiállítani. Részletek és a tárlatra beválogatott festményről kép itt. -
 

2016 július 29-én nyílt meg és már látogatható az első DRÓT-kiállítás Szentendrén, a festők városában. A kis kiállítások terveink szerint egymást fogják követni a Szerb utca 2 alatti Red Lion étterem előterében. A kiállítást lapunk főszerkesztője, Weiner Sennyey Tibor az alábbi esszével nyitotta meg. 

ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 2.

Bali-azúr és tengerifű zöld - Szarka Fedor Guido szentendrei kiállításának megnyitója

Festők és költők a legritkább esetben magyarázzák saját műveiket, pedig azért néha nem ártana pár szót szólni. Különösen, ha a versekről első pillantásra úgy tűnhet, mintha kiszakadtak volna közegükből, s valami ismeretlen világba kerültek. Pedig nem. Mit keres Szarka Fedor Guido festményei között Weiner Sennyey Tibor négy verse? Valójában csak hazatalálnak. Ott vannak most, ahová igazán tartoznak. Onnan közelítek az ő képei felé, ahonnan a legbiztosabban kapcsolódok: a verseim felől. -

ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 3.

A változás állandósága - Karsai Zsófia kerámia „képeiről”

A művészek, mondják, kész alkotásokat hívnak meg, olyanok, mint a kisrádió, befogják az adást és közvetítik. Néha recsegve, néha sisteregve, de valami jelet kapnak, s a művésznek semmi mást sem kell tennie, csak ezt a jelet a lehető legtisztábban tovább adnia. A befogadó pedig az, aki felé a jel irányul, aki nélkül mit sem ér az egész, akihez el kell jutnia az üzenetnek. Az üzenet néha nem több, mint, hogy állj meg. Semmi több. Állj meg. Csak ennyi. -

ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 4.

A láthatatlan színek festője - Papageorgiu Andrea képeiről

Papageorgiu Andrea nem képeket fest, hanem a fényben úszó színeket festi. A fényben a színt, ami rejtőzik, titkolózik, elbújik előlünk. Fény- és színfestő nő ő.... A megszokás szépsége címmel nyílt kiállítása Papageorgiu Andreának a Lívia-villában Budapesten. A DRÓTon most elolvashatjátok Weiner Sennyey Tibor megnyitóbeszédét. -


Üveg által világosan + Szilágyi Csilla kiállítása a Croatica galériában + VIDEÓ

Milyen Szókratész bürökpohara? Mi az a vitrográfia? Belefér-e egy üvegtálba az egész univerzum? Milyen Amerikában horvát és magyar kettős identitással alkotni? Szilágyi Csilla vezetett körbe minket a budapesti Croatica központban rendezett kiállításán. Ha van tíz perced és csodálatos tárgyakat akarsz látni, akkor ezt a videót nézd meg! -

Van tíz perced fiatal, kortárs, magyar képzőművészek munkáira? Akkor ezt a videót látnod kell!

Szánj tíz percet a művészetre és gyere velünk - legalább virtuálisan - a fiatal, kortárs képzőművészek kiállítására, ahol az egyik alkotó Juhász Gergő vezet körbe, bemutatva társai és saját művészetét. Most bepillanthatsz a Magyar Képzőművészeti Egyetem 2016-ban diplomázó, képgrafika szakos hallgatóinak budapesti kiállításba. -

Anyának lenni művészet - Kiss Márta interjú

„A mai világban nincs megadva az anyaság kellő tisztelete” - mondta Kiss Márta festőművész, akinek március 26-án nyílik legközelebb kiállítása. De beszélt nekünk angyalokról és emberekről, festészetről és gyermekvállalásról, a kisgyermekes anyák helyzetéről és a vega konyháról.  -

A felcsúti pottyantós - Baranyai Levente képei elé

A csúti pottyantóst látjátok? Az nem az, hanem egy diktátor végbele, melybe mindenkit, aki elfogadja és hajbókol hozzá, sőt azokat is, akik kussolnak - egyébként különösen azokat: belepasszíroz. Végbélkúpok lesztek hamarosan mind, vagy, ami annál is rosszabb, biodíszlet ott, ahol egy nemzet tűnik el. - Baranyai Levente kiállítását ezzel az írással nyitotta meg a Hadik Kávéházban Weiner Sennyey Tibor. -

Az elszabadult vasgyerekekről

„…ez egy ilyen kollektív kölyök-tudatalatti…” - Freund Éva esszéje Rabóczky Judit új szobrairól. 

A tavasz festészete - KULTÚRPART 2015.

Megvolt ez a cseresznyevirágzás valamelyik távoli tavaszon, és szemlélted már hanyatt dőlve a lombokat így. Megvolt, de lefotózni nem lehet az ilyesmit, az nem idéz illatokat így sosem. Kontra Ágnes képeiről. -

Rabóczky Judit, a Királynő - Völgyi Tóth Zsuzsa írása

Nézzék, közelről csodálják a Királynőt. Nincs koronája, ellenben van öntudata. Tehetsége, remek művészete, finom érzéke. Ő Rabóczky Judit, a Királynő, akinek nem kell a Király. Völgyi Tóth Zsuzsa nyitotta meg a Fészekben Rabóczky Judit kiállítását azzal az írással, amit itt és most a DRÓTon olvashattok. -

Művészettel a környezetvédelemért – Bubla Éva és Lilli Tölp kiállítása Indiában

Az elmúlt hónapban tizenegy művész vett részt a nyugat-indiai Pune városában közös alkotói programon, köztük egy magyar is: Bubla Éva, aki észt alkotótársával, Lilli Tölppel a város természeti, ökológiai vonatkozásait vizsgálta és dolgozta fel alkotásaiban. A DRÓTon most leírást és néhány képet láthattok az indiai kiállításukról. -

Üvegköltemények szerzője + VIDEÓ

Nem csak kutyákról, nem csak irodalomról, nem csak üvegékszerekről beszélgettünk Czapáry Veronika író, költő, üvegművésszel és Sárfi Gabriella főkoordinátorral a Dumtsa Korzó Fesztiválon, Szentendrén.  -

Tornyokat építetek magyarok! - Szarka Fedor Guido képei a MÜSZIben + VIDEÓ

Szarka Fedor Guido T O R O N Y című kiállításán jártunk Művelődési Szinten. Interjút láthatnak az alkotóval és részleteket a megnyitóból. -

Videó és részletek a DRÓTon. - Mi az az āratī? - Látogatás Szarka Fedor Guido műtermében + VIDEÓ

Szarka Fedor Guido kiállítása április elsején nyílik a győri Esterházy-palotában. Műtermében látogattuk meg a művészt, ahol nem csak a most nyíló kiállításról, és az új képekről, hanem a rombolás és építés misztériumáról is beszélgettünk.

Ez az āratī! - Rácz Géza beszéde Szarka Fedor Guido kiállításának megnyitóján + VIDEÓ

Az emberiség számára három ajándék adatott meg. Az egyik a filozófia, a második a vallás és a harmadik a művészet. - mondta Rácz Géza, a Kagylókürt folyóirat főszerkesztője április elsején Győrben, a Rómer Flóris Múzeumban, ahol ezekkel a szavakkal nyitotta meg Szarka Fedor Guido nagyszabású kiállítását. A DRÓTos videónkon keresztül most meghallgathatjátok a megnyitóbeszédet és bepillanthattok a kiállításba, amely 2016. május 1-ig látogatható. -

Most vasárnap Győrben Szarka Fedor Guido kiállítását nem csupán megnézhetjük, de közelről is megismerkedhetünk a művész alkotómódszereivel, sőt ki is próbálhatjuk azokat. Az Āratī kiállítás megnyitóján is ott voltunk, meglátogattuk a műtermében Guidót, most pedig Zemlényi-Kovács Barnabás rövid elemzését közöljük a tárlatról, melyet május elsejéig lehet megtekinteni Győrben. Írás, részletek és művészet: a DRÓTon. Ha tetszett: add tovább! -

Mi a titka szimmetriának? - Szarka Fedor Guido SYMMETRICON c. kiállításának megnyitója.

Ezek a felismerések, ezek a kis szimmetriák vezethetnek a nagy szimmetriákhoz, akár a fraktálokig, sőt, a teremtésben levő szervező erő, a végtelen rend, az Örök Egy megértésig. Vagyis, amikor Szarka Fedor Guido symettriconokat alkot és állít elénk különböző technikákkal, akkor istenbizonyítékokat mutat fel. Nem mást tesz a képzőművészet eszközeivel, mint amiről Aquniói Szent Tamás beszél a quinque viae, vagyis az istenbizonyítás öt útja során, vagy amit mi tehetünk, amikor megforgatunk egy tobozt az orrunk előtt. Az organikus, élő formák, mint az arcok és a fák tükrözése egyszerre tudás és vallás, egyszerre szépség és bölcsesség, egyszerre asztrológia és ayurvéda, egyszerre Nakula és Sahadéva. -

 

DRÓTkonyha

Hogyan főzzünk spagettit? - Főzés Mészáros Szabolcs festőművésszel - DRÓTkonyha1.

Egyedülálló főzőműsort közvetít mától néha a DRÓT! Itt van végre a DRÓTkonyha! :) Milyen művészien főzni művészekkel? Milyen egy igazi spagetti, amit Mészáros Szabolcs festőművész készít nekünk szombathelyi műtermében? Miért fontos a víz és a táj? Miért jó ázó kocsikat festeni? Miért kell és hogyan lehet a paradicsom héját szakszerűen eltávolítani? A DRÓTkonyha első filmjéből kiderül. Ha tetszett: add tovább! :) -

Fogyasztható művészet - ehető képek és iható szavak - DRÓTkonyha2

Gyakran ér minket a kritika, hogy teljesen elszállt dolgokat is közlünk. Ezt  visszautasítjuk, és nagy örömmel ajánljuk figyelmetekbe a DRÓTkonyha második részét, amelyben megtekinthetitek Nagy Zsófia festőművész ehető képeit és meghallgathatjátok Dobai Bálint költő iható haikuit. Zabálni fogjátok! Vagy nem. Mindenesetre megköszönjük, ha megosztjátok :) -

 

 

  • Frida Kahlo
  • művészet
  • festészet
  • kommunizmus
  • Művészet