Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Főzni vagányan, szabadon, kutyussal + VIDEÓK

Aki szeret főzni és szeret szarvasgombázni az tuti szeretni fogja a Malackarajt. Péter Annával - a legmenőbb főzős bloggerek egyikével - olvashattok interjút most a DRÓTon és betekintést nyerhettek Papesz kutyus nagy szarvasgomba vadászatába. Végül pedig megtudhatjátok milyen isteni kajákat lehet szarvasgombából készíteni.

 
Főzni vagányan, szabadon, kutyussal
 
Malackaraj és szarvasgomba
 
DRÓT: Miért éppen Malackaraj?
 
PÉTER ANNA: A nevet Bazsó Gábor találta ki, és én szépen elkértem tőle, ő pedig odaadta. Emlékszem pontosan a pillanatra, egy teljesen más projektről beszélgettünk a lakásom teraszán és annak nevet keresve említette meg ezt a malackaraj dolgot, amibe rögtön beleszerettem.
 
DRÓT: Régóta főzöl? Régóta videózol? Miért csináltál éppen főzős-videós blogot?
 
PÉTER ANNA:  Inkább vérem a képi megjelenítés, az Iparművészetire jártam, a formák és a színek területén vagyok igazán otthon. Nem tudatosan kanyarodtam vissza ehhez a nyelvhez - a Malackarajon évekig főleg cikkek voltak - az írástól, hanem simán visszahúzott, így adta ki, ez a dolgom, ezeket tudom megjelölni okokként, ebben semmi tudatos döntés sem volt. Majdnem tíz éve, még a Malackaraj előtt, a Totalcarnál is érdekelt a videózás, és a korai Malackaraj időkben is voltak videóink, így ez nem egy éles váltás volt, hanem szép lassan alakult így.
 
DRÓT: Kikkel csinálod együtt?
 
PÉTER ANNA:  Lövenberg Balázzsal, akivel üzletileg is osztozunk a Malackaraj birodalmon.
 
DRÓT: Sikerült megtanítani a kutyusod szarvasgombázni?
 
PÉTER ANNA: Gomba (Bagi István) pontosan annyi idő alatt tanította meg, ami a videón látszik. Azóta voltunk éles bevetésen is, és úgy szedi a gombát mintha nem lenne holnap.
 
 
A hájas egyszerű, fölényesen mondják, most már én is fölényeskedek, nem nagy kunszt, kár, hogy sohasem fogom megtudni, miért morzsálódott szét az első hat tepsi, mi kergetett harcba egy süteménnyel, ami majdnem legyőzött. Illetve dehogynem tudom mi, megmondták:
rossz volt a liszt
rossz volt a háj
mögfázott a tésztád
túl melegre raktad a tésztád
és hasonló, atomórához igazítható bölcseletek, amikre csak hümmögni, meghunyászkodni és elkullogni lehet, mert megoldás nincs, csak egy homályos rébusz, rossz, de milyen a jó? Azt érezni kell. Majd meglátod."

DRÓT: Melyik volt a legnehezebb recept?

 
PÉTER ANNA: A hájas tésztával nagyon sokat szenvedtem, erről külön írtam cikket is. Nem akart sikerülni, és sokszor még most se sikerül.
 
DRÓT: Melyik a legkönnyebb?
 
PÉTER ANNA: Minden, ami nem hájas tészta.
 
DRÓT: Mi a kedvenc kajád?
 
PÉTER ANNA: A margherita pizza. Ezt le lehet nézni, meg ki lehet nevetni, de egy jó margheritáért le kell tekerni pár száz kilométert. A másik a halászlé. Bajai, ponttyal. Ezt is vagy megfőzöm,  megfőzi nekem valaki, vagy mehetek Érsekcsanádra, Bezdanba, hogy ott egyek egy jót.
A harmadik kedvencem a mexikói konyha, amiért Mexikóba kell menni.
Amúgy nagyon tudok örülni mindennek amit nekem főznek, akár egy párizsis zsömlének is, tényleg, nagyon hálás vendég vagyok, ezt mindenki tudja, aki adott már nekem enni.

 
 
- wst -

FŐZÉS, EVÉS, KAJA a DRÓTon

Egyedülálló főzőműsort közvetít mától havonta egyszer a DRÓT! Itt van végre a DRÓTkonyha! :) Milyen művészien főzni művészekkel? Milyen egy igazi spagetti, amit Mészáros Szabolcs festőművész készít nekünk szombathelyi műtermében? Miért fontos a víz és a táj? Miért jó ázó kocsikat festeni? Miért kell és hogyan lehet a paradicsom héját szakszerűen eltávolítani? A DRÓTkonyha első filmjéből kiderül. Ha tetszett: add tovább! :) - Hogyan főzzünk spagettit? - Főzés Mészáros Szabolcs festőművésszel - DRÓTkonyha1. 

Milyen egy koreai halotti tor? Ne teljen úgy el ez a nap, hogy ne olvasnál el legalább egyetlen verset! Legyen ez a vers most Ej Koh koreai költőnő verse, melyben a cseszaszangot, az ősi konfuciánus szertartást írja le, amit Nagypál István fordításában olvashattok most a DRÓT kortárs világirodalmi sorozatában. Cseszaszang, a misztikus, ünnepi asztal verse

  • főzés
  • kaja
  • Malackaraj
  • Péter Anna
  • hájas tészta
  • szarvasgomba
  • kutya
  • Élet