Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Elvetemülteket keresünk!

 
Formanek Csaba olyan jelentkezőket vár, akiket ez a szó, hogy ELVETEMÜLTEK megmozgat, inspirál, akik ezt korunk jelenségeihez tudják társítani, akiknek a képzeletében és testében meggyújt valamit. Hogy kapcsolódik a független, szabad színház és az elvetemültség? Miért kell ma már eléggé elvetemültnek lenni, ahhoz, hogy színházat csináljunk? Részletek a DRÓTon.

 
 

A valódi anyag: MI, ITT és MOST. Minden más minimum gyanús." - Mikor olvastál utoljára esszét a színházról? Na ugye. Akkor most Formanek Csaba színész, rendező komoly, elgondolkodtató írását ki ne hagyd a DRÓTon! - Közelítési kísérletek egy újabb monodramatikus színházhoz

Olyan színészeket keresek, akik kellően elvetemültek, hogy az ELVETEMÜLTEK munkacímű új produkcióm alkotói-szereplői legyenek. Az előadást a nyár során szeretném a színészekkel közösen kidolgozni és megvalósítani. 

 
Az utóbbi időkben főleg monodrámákat készítettem, mert egyre nehezebben viseltem el a társulati munkával járó kényszerű kompromisszumokat. Három monodráma után úgy gondolom, itt az idő picit megpróbálni tágítani a kereteken, és mindazt a tapasztalatot, amit a magányos munka adott, belevinni egy többpólusú előadásba.
 
Két alkotótársat keresek - 1 fiút és 1 lányt - korosztályi megkötés nincs, de színpadi-színészi tapasztalat szükséges. Ők nem csak szereplői, de aktív alakítói, szerzői is lesznek a készülő előadásnak. 
 
A projekthez semmilyen állami támogatást nem veszünk igénybe, nem pályázunk, nem gyűjtünk pénzt közösségi oldalakon sem, így - előreláthatóan - minden költséget a majdani jegybevételekből fogunk fedezni. (Próba- és játszóhely, színházi technika rendelkezésre áll.)
 
Az első feltétel tehát az, hogy ne ebben lásd a meggazdagodás útját, de egy szerényebb gázsira azért számíthatsz. Valamint:
 
- legyen viszonylag sok szabadidőd és energiád, amit egy komolyabb színházi kutatómunkára és a próbákra szeretnél és tudsz szánni,
- légy készen arra, hogy magadból dolgozz, a saját érzéseidet-történeteidet is felhasználd a munkában,
- érdekeljen az, ha mások is így tesznek,
- legyél elég elszánt ahhoz, hogy testileg, lelkileg és szellemileg is belevethesd magad a munkába, ne ijedj meg egykönnyen a nehézségektől és ne legyen túl sok rigolyád,
- vonzzon az ismeretlen, és gondold azt, hogy a lehetetlenre is képes vagy.
 
A workshop és a válogatás 2 szakaszban valósul meg:
 
május 22-23-24. 14-20h
(Az előzetes jelentkezések alapján kb. 10 fő, a részvétel 2000 Ft / fő a 3 napra - a részvétel minimális feltétele, hogy a 18 órából 12-t jelen tudj lenni)
 
május 26-27., egyeztetés szerint, (napi 6-8 óra) 
(4-5 fővel, akiket az előző 3 nap alapján kiválasztok, a részvétel ingyenes)
 
A második szakasz után választom ki a két "nyertest", akikkel aztán egyeztetünk a további részletekről.
 
Helyszín: Kvazár eseményTér, Bp., Kőfaragó . u. 8.
 
A workshopon egyéni szólókra, páros és 3 szereplős etűdökre fogunk koncentrálni. 
Csoportos tréningre vagy különféle színházi-színészi gyakorlatokra ne számítsatok. 
 
TÉMA: az elvetemültség - annak minden lehetséges pozitív vagy negatív jelentésével - olyan jelentkezőket várok, akiket ez a szó megmozgat, inspirál, akik ezt korunk jelenségeihez tudják társítani, akiknek a képzeletében és testében meggyújt valamit. A további tudnivalókról és előzetes feladatokról a jelentkezőket e-mailben tájékoztatom. 
 
JELENTKEZÉS május 15-ig a formanek.csaba@gmail.com címen
- szakmai önéletrajzzal és fotókkal
- motivációs levéllel (miért szeretnél egy független projekten dolgozni a következő időszakban?)
- egy rövid írással: mi jut eszedbe az elvetemültség szóról?
 
Ha érdekel a workshop, akkor ajánlom, hogy nézd meg előtte valamelyik futó előadásomat:
május 10. és 12., Diogenész 
 
illetve tájékozódj eddigi és jelenlegi munkáimról honlapomon.
 
Kérdés esetén is a fenti e-mail-re írj!
 
Formanek Csaba

író-színész-rendező

 


FORMANEK CSABA a DRÓTon

A valódi anyag: MI, ITT és MOST. Minden más minimum gyanús." - Mikor olvastál utoljára esszét a színházról? Na ugye. Akkor most Formanek Csaba színész, rendező komoly, elgondolkodtató írását ki ne hagyd a DRÓTon! - Közelítési kísérletek egy újabb monodramatikus színházhoz

Az univerzum, a természet, a Mexikói öböl lakói: a mutáns garnélák, a vak halak, a civilizáció mérgeinek áldozatai vádolják az emberi fajt." - Telt házzal mutatták be Metanoia Artopédia társulat Én tökéletes vagyok - tudattalan történet című előadását Budapesten. Február 21-én újra műsorra tűzik a Patyolatban, és ez alkalomból készítettünk a független színházi élet két különleges figurájával Perovics Zoltánnal és Formanek Csabával trialógust a darabról. A beszélgetés mellett olvashatjátok a DRÓT kapcsolódó, legújabb alkotói pályázatát. Ne hagyjátok ki! Mi mind tökéletesek vagyunk! Vagy nem? + VIDEÓ

Megnyílt a Radikális Szobaszínház a Művelődési Szinten, ahol a Radikális Szabadidő Színház társulatának tagjai már próbálják új előadásaikat. A város legkisebb színházi terében jártunk, és a monodrámák előkészületeiről és hátteréről beszélgettünk Formanek Csabával, Hakstol Sárával, Horváth Petronellával, Czap Gáborral és Lakatos Dániellel. Radikális Szobaszínház a Művelődési Szinten + VIDEÓ


Mi másra vágynánk legjobban egy alternatív színházi fesztiválon, mint az előremutató, haladó szellemiségre, friss gondolatokra, meglepő formákra, őrült és felszabadult megoldásokra. A progresszivitás azonban nagyon relatív fogalom. Naplóm utolsó részében néhány inspiráló előadás kapcsán próbálom körbeszimatolni a korszerű színház levegőjét. Az igazi élő színház veszélyes - THEALTER-napló 4.

Szórakoztatnak? Lenyűgöznek? Drámáznak? Miért teszik ők ezt? Miért hiszünk nekik? Miért ne hinnénk? Mi a hitünk vagy a hitetlenségünk ára? Ahogy telt az idő, és közeledtünk a fesztivál végéhez, egyre kevésbé érdekelt mindaz, ami a színpadon történt. A nézőkre lettem kíváncsi. Mit tudunk kezdeni az egyéni és kollektív unalmunkkal? Formanek Csaba írása az offline:ontheater újcirkuszáról, az Anyaszínház és a MASZK koprodukciójában született Escurialról, és a k2 Színház Apátlanok című előadásáról a DRÓTon. - Mindennapi unalmunkat add meg nekünk ma - THEALTER-napló 3.


Hatalom, politika, propaganda. Kerítés, bevándorlók, közmunka. Közállapot. Kéretlenül is ömlik ránk a napi hír, bölcsesség, érvek, indulat, harag. Természetes, hogy egy kortárs színházi fesztiválon, a THEALTER-en is számos előadás foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. Túl látunk-e azonban az aktuális közbeszéd felszínén, vagy csak hajtogatjuk az ismert fordulatokat az összekacsintás reményében? Formanek Csaba írása a THEALTER négy előadásáról: a Stúdió K és a k2 Bakfittyéről, a Zsámbéki színházi Bázis és a MASZK Egyesület közös Kolhaasáról, a Közmunka Színház Messécske a Csodatévőről című előadásáról és a Metanoia Én tökéletes vagyok darabjáról. Az állampolgár válsága – THEALTER-napló 2.


Olykor, ha minden összekavarodott bennünk, ha a személyes és közösségi és nemzeti és nemzetközi válságok között, a fokozódó hangzavarban nem találjuk többé magunkat, érdemes hazamenni. Visszatérni oda, ahol még tudtunk valamit arról, kik vagyunk, és szerettük annak titkát, hogy kivé lehetünk. Pénteken elindult a 25. THEALTER fesztivál Szegeden. Formanek Csaba THEALTER-naplójának első részét olvashatjátok a DRÓTon. A hírnök letérdepel – THEALTER-napló 1.


 

 

  • Formanek Csaba
  • elvetemültek
  • Alkotó