Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Egy pszichiáter nyílt levele a fiatalokhoz A szürke ötven árnyalatáról

A hülyeség ötven árnyalata címmel közöltünk a film magyarországi premierjén kritikát, most egy pszichiáter nyílt levelét olvashatjátok a DRÓTon, ami nem véletlenül járja be az Internetet. Egyébként a cselekménnyel dúsított pornófilmet február óta 57 országban vetítik; Franciaországban 12 éves kortól megtekinthető. A film alapjául szolgáló könyv 52 nyelven, százmillió példányban jelent meg. Dr. Miriam Grossman levelét itt olvashatjátok. Gondold végig! Add tovább!

 
Szürkébb nem is lehetne. Ha valakinek a 9 és fél hét nem lett volna elég lightos, érdemes elkapnia a moziban A szürke ötven árnyalatát, megtalálható benne minden, ami egy erotikus filmnek ígérkező mozit teljesen ostobává és silánnyá tesz. - A hülyeség ötven árnyalata

A szürke ötven árnyalata egyáltalán nem szürke. Teljesen fekete.

 
Megmagyarázom.
 
Olyan embereken segítek, akikben belül tört össze valami. A többi orvos röntgennel, vérvétellel keresi a fájdalom okát; én rejtett sebekkel foglalkozom. Kérdéseket teszek fel, és figyelmesen meghallgatom a válaszokat. Így jövök rá, mitől „vérzik” az, aki velem szemben ül.
 
Évek óta hallgatom az embereket, és nagyon sokat tanultam belőle. Az egyik, hogy a fiatalokban teljes a zűrzavar a szerelemmel kapcsolatban: hogyan találjanak rá, hogyan őrizzék meg. Rossz döntéseket hoznak, aztán rengeteget szenvednek. 
 
Nem szeretném, hogy te is úgy szenvedj, mint a pácienseim, ezért szeretnélek óva inteni az új filmmel, A szürke ötven árnyalatával kapcsolatban. Ha nem is nézed meg a filmet, az üzenete beszivárog a kultúrába, és veszélyes gondolatokat ültethet a fejedbe. Légy felkészült!
 
A szürke ötven árnyalatát Valentin-napon mutatták be, hogy azt hidd, romantikus történet. Ne dőlj be! A film igazából egy beteges, veszélyes kapcsolatról szól, ami tele van testi és érzelmi bántalmazással. Parádésnak tűnik, mert nagyszerűek a színészek, pazar kocsijuk, magánrepülőjük van, és Beyonce énekel. A végén azt gondolhatnád, hogy Christian és Ana jó arcok, és bár nem szokványos a kapcsolatuk, de elfogadható. 
 
Ne engedj egy hollywoodi stúdió agymosásának! Nekik csak a pénzed kell; te magad és az álmaid a legkevésbé sem érdeklik őket.
 
A bántalmazás nem parádés és nem szuper. Soha, semmiféle körülmények között nem elfogadható.
 
A következőket kell tudnod A szürke ötven árnyalatáról:
 
Christian Grey rettenetesen elhanyagolt gyerek volt. Zavaros kép él benne a szeretetről és a szerelemről, mivel sohasem tapasztalt igazi szeretetet. A szeretet, a szerelem az ő agyában negatív érzésekkel, fájdalommal, megszégyenüléssel fonódik össze. Christian azt élvezi, hogy hatalmában tartja és bizarr módszerekkel bántalmazza a nőket. Anastasia pedig éretlen lány, aki bedől Christian vonzó megjelenésének és gazdagságának, és ostobán teljesíti kívánságait.
 
A valóságban ez a történet igen szomorúan végződne: Christian börtönben végezné, Ana elmeotthonban – vagy hullaházban. Esetleg Christian tovább verné Anát, ő pedig maradna és tűrné. Akárhogy is, annyi bizonyos, hogy az életük nem volna mesébe illő; ezt az egyet elhiheted.
 
Orvosként azt tanácsolom: NE nézd meg A szürke ötven árnyalatát! Légy képben, gyűjts róla információkat, és mondd el a barátaidnak, miért ne nézzék meg ők se!
 
Milyen veszélyes gondolatokat sugall A szürke ötven árnyalata? Íme néhány:
 
A lányoknak az olyan fiúk tetszenek, mint Christian, aki durva és parancsoló.
Nem! Minden egészséges lelkű nő kerüli a fájdalmat. Szeretné magát biztonságban érezni, arra vágyik, hogy tisztelje és gondoskodóan szeresse egy férfi, akiben megbízhat. Nem bilincsről, hanem menyasszonyi ruháról álmodozik.
 
A fiúknak az olyan lányok tetszenek, mint Anastasia, aki engedékeny és bizonytalan.
Tévedés. Minden egészséges lelkű férfi olyan nő után vágyik, akiben van önállóság. Ha gondja van, arra vágyik, hogy a nő segítsen rajta.
 
Magyarországon még mindig elfogadott a nők elleni erőszak, különösen akkor hunynak szemet felette, ha az családon belül történik. Gyenge és alávaló az a férfi, aki egy asszonyt megüt, és az a nő pedig, aki ezt elviseli: megfélemlített, kétségbeesett és kiszolgáltatott. Az a társadalom, ami pedig ezt szó nélkül tűri: folyamatos bűnben él. Mindez akkor jutott újra eszembe, amikor Kovács Patrícia színésznő feltett néhány fotót, melyet még Rózsa Erika készített öt éve a Nők Lapjának. Akkor én nem láttam ezeket a képeket, de most nagyon megráztak. Üzenjük a Parlamentnek: több tiszteletet a nőknek!

Anastasia szabadon egyezik bele, hogy bántalmazzák; döntését tehát nem lehet elítélni.

Téves logika. Anastasia valóban szabadon dönthetett – csakhogy rosszul döntött. Minden önpusztító döntés rossz döntés.
 
Anastasia megfontoltan, higgadtan hozza meg Christiannal kapcsolatos döntéseit. 
Kétlem. Anastasia ítélőképességét elhomályosítja, hogy Christian folyamatosan alkohollal itatja. Másrészt a lány röviddel megismerkedésük után – élete első ilyen élményeként – szexuális kapcsolatba kerül Christiannal. Neurológiai ismereteink szerint az egyesülés ugrásszerűen felerősítheti a lányban az összetartozás és a bizalom érzését, mielőtt megbizonyosodhatna róla, hogy a férfi megérdemli. A szex nagyon erős, intenzív élmény, különösen első alkalommal. Végül: Christian ráveszi Anastasiát, hogy írjon alá egy jogi beleegyezést, melynek értelmében senkinek sem mondhatja el, hogy a férfi régóta bántalmazást folytat. Alkohol, szex, manipulálás – nem éppen a megfontolt, higgadt döntés elősegítői.
 
Anastasia szerelme gyógyítja Christian érzelmi problémáit
Csak a filmben. A való életben Christian nem változna számottevően. Ha Anastasiának örömet jelent, hogy érzelmi problémás embereken segít, akkor pszichiáternek vagy szociális munkásnak kellett volna mennie. 
 
Jó a szexben a kísérletezés
Talán... felnőtteknél, tartós, ép, elkötelezett kapcsolatban, amit úgy is nevezünk, hogy házasság. Más esetekben komoly kockázata van, hogy nemi úton terjedő betegséggel fertőződsz, megerőszakolnak, vagy éppen terhes leszel. Érdemes nagyon óvatosnak lenni abban, kit engedsz közel magadhoz testileg és érzelmileg, mert egyetlen alkalom is örökre kisiklathatja az életedet! 
 
Végszó: A szürke ötven árnyalata nagyon hatékonyan képes elhinteni a kételkedés magvait. Az egészséges és a beteg kapcsolat között óriási különbségek vannak; ez a film azonban elmossa a különbségeket, és az ember elbizonytalanodik: mi az, hogy egy kapcsolat egészséges? Mi az, hogy beteg? A szürkének oly sok árnyalata van... nem is tudom. 
 
Vigyázz! A biztonságodról és a jövődről van szó. Itt nincs helye kételkedésnek. Egy intim kapcsolat, amelybe beengedik az erőszakot – egyetértéssel vagy anélkül – elfogadhatatlan.
 
Ez fekete és fehér. Itt nincsenek szürkés árnyalatok. Egyetlenegy sem.
 
Miriam Grossman MD

FORRÁSOK
Magyar fordítás: Párkatt.
 

KAPCSOLÓDÓK

Szürkébb nem is lehetne. Ha valakinek a 9 és fél hét nem lett volna elég lightos, érdemes elkapnia a moziban A szürke ötven árnyalatát, megtalálható benne minden, ami egy erotikus filmnek ígérkező mozit teljesen ostobává és silánnyá tesz. A hülyeség ötven árnyalata

"Tessék engem lemindennemzetezni, bóknak veszem." - Ki az a Gergely Edó? A Kolozsváron élő Gergely Edó új könyvét - a Macska bazsalikommal-t - a budai Tintakő Könyvesboltban mutatták be. Az erdélyi írónővel - a DRÓT főszerkesztője - Weiner Sennyey Tibor beszélgetett. A DRÓTon most meghallgathatjátok a teljes beszélgetést. Egy csodálatos nő Erdélyből 

Vajon a mai magyar politikusok tényleg csupán egyéni érdekeiket kergetik? Mennyire tudnak önazonosak maradni a parlamentben? A politika valóban csak korrupt lehet? Elsőként azt a pártot kerestük meg, amelyik nevével is azt sugallja, hogy tudja a választ a problémára. Kérdéseinkre Szél Bernadett, az LMP társelnöke válaszolt. Az összefoglaló videó után a teljes beszélgetés a DRÓTon itt olvasható. A parlamentben leszoktak a gondolkodásról - beszélgetés Szél Bernadettel az LMP társelnökével + VIDEÓ

 

 

  • A szürke ötven árnyalata
  • Élet