Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

EGY CON MIND FÖLÖTT

Helyszíni szemle az őszi MondoConról és Vincze Péter művészi fotói magyar mangalányokról és animesrácokról a DRÓTon!

 
Ritkán adódik rá lehetőség, hogy egymás mellett láthassuk az Avatar na’vijait, a Csillagkapu különleges egységét, Dr. Who-t, több anime, játék és sci-fi szereplőit és más ismert figurákat. Más keretek között a játékfejlesztőkre, filmkészítőkre és a képregény-alkotókra lennénk bízva az ilyen ún. crossover projektek és művek létrehozásában, de a való életben egy con (az angol convention, „összegyűlés” szó rövidülése) képes áthidalni ezt a problémát a személyes élménynek köszönhetően.
 
Magyarországon, de még Közép-Kelet-Európában is a Mondocon a legnépesebb connak számít.
 
A hétvégi rendezvényen délutánra elkelt az összes jegy, vagyis összesen mintegy hatezer darabot adtak el, és a szervezők nagy meglepetésére a Mondo Magazin legfrissebb száma is elfogyott a délután közepére.
A rendezvény már egy ideje nem csak és kizárólag animés con, lehetőséget ad a sci-fi- és képregény-kedvelőknek, a sorozatjunkie-knak, játékosoknak egyaránt. Ezzel a lépéssel teret engedett egy színesebb felhozatalnak, mind a programok, mind az ismert karaktereknek beöltöző látogatók terén, és egyszerre több hazai szubkultúrát igyekszik lefedni.
Az eddig megszokott, színes programválasztékot az őszi Mondoconon szerényebbre szabták, mégis tudtak kicsit újítani, eltérni a megszokottól. Erre volt példa a mangakissa, vagy a szombati Haruka koncert, illetve a többféle gamer program, amelyek keretében sor került World of Tanks és Heartstone döntőre, és egy Counter-Strike: Global Offensive döntőre. A szombati nap előadásainak középpontjában a viktoriánus-kor állt, aminek most a kevésbé ismert, sötétebb oldalát tárták a hallgatók elé, a vasárnap pedig a Starcraft 2 mérkőzéssorozaté volt.
Szombaton nagy sikert aratott a Magyar AMV Rettenet (röviden: MAR) 6.5 felvonása. Ezt követően AMV verseny és kocka kerekasztalt tartottak. Ez utóbbinak Puzsér Róbert kritikus volt a vendége, illetve résztvevője. Szintúgy szombaton tartották a Randi.cont, amelyre tódultak a srácok. A már említett, esti Haruka koncert pörgős japán rock és pop programot ígért, és meglepően sokan gyűltek össze. Meglepte a közönséget, hogy az előadó nem csak tisztán és folyékonyan beszélt angolul, de a magyar nyelvvel is egész jól boldogult, és rendkívül közvetlen volt a rajongóival. Ezért nem csoda, hogy a koncert után rengetegen próbáltak autogramot kapni a gitáros énekesnőtől. A lemezei is elfogytak, amikhez ajándék rágógumi járt. Budapesti fellépése után az énekesnő Bécsbe ment tovább, Facebook-oldalán több képet és bejegyzést tett közzé a budapesti és a Mondoconos élményeiről.
A vasárnap már a megszokott, nyugisabb ütemben zajlott, és a forgalom sem volt olyan nagy, mint szombaton. Főleg a gamer programok döntői zajlottak, és miattuk alaposan megcsúsztak az utánuk következő programok, amit az animések felettébb sérelmeztek, kisebb kommentháborút szítva az esemény Facebook-oldalán. A nap egyik üde színfoltjának számított az otaku szócsata, ahol a feleknek különféle vicces témákban kellett valamilyen stílusban (cinikus, emós, troll, flame, sztorizgatós stb.) bizonyos állítások ellen, vagy mellett érvelni.
 
A hangulatot a felek előadásmódja, aranyköpései, beszólásai fokozták. 
 
De nem csak ezek a programok számítanak igazán egy conon, hanem az ún. cosplay-ek, aminek a lényege, hogy a mindennapi életünkből kilépve egy másik karaktert alakíthatunk, formálhatunk meg, aki valamilyen szinten közel áll hozzánk. Nem egyszerű „maskarába bújósdi” ez, hanem valahol szerepjáték is. Ahogy külföldön is, úgy itthon is folynak az előnevezős versenyek arra, hogy ki milyen szinten, színvonalon képes a lehető leghitelesebben elkészíteni a karakter öltözékét, eszközeit, kiegészítőit. A szombati nap versenye, a craftmanship hagyományosan főleg a kreatív alkotók bemutatója, ahol a fókuszban a sajátkezű megoldások a mérvadóak; míg vasárnap a performance, az előadás versenye zajlik, ahol már egy csipetnyi színészkedést is bele kell vinni, hogy ne csak küllemben tűnjünk annak a karakternek. Persze, aki épp nem a versenyzőkre kíváncsi, az a con alatt számos, egyébként nem versenyző cosplayest láthat, akiket kérdés ellenében szabadon fotózhat. És mennyibe is kerül egy cosplay? Nos, az a karaktertől függ: vannak, amelyeket a házi ruhatárból gond nélkül összeállít az ember, míg másokhoz sokszor igen súlyos pénzeket kell ráfordítani a ruhaanyag és egyes esetekben a szabó miatt - de jellemzően a cosplayesek kreatív módon, olcsón is meg képesek oldani ezt a problémát.
 
 

A MondoConról készült fotók Vincze Péter munkái. Galériánkra alul kattintva megnézhetitek a teljes sorozatot nagyban.


KAPCSOLÓDÓK

Mi az a manga, cosplay, con, anime? Beszélgetés minderről, sőt Japánról és Miyazaki fiáról Markovics Rolanddal, a Mondo Magazin főszerkesztőjével. Acsai Roland interjúja a DRÓTon! Add tovább! Manga? Cosplay? Conok? Anime? MondoCon! 


Már ennyiből is sejthető, hogy nem átlagos gyerekmese veszi kezdetét, amikor az Attack on Titan/Shingeki no Kyojin új japán anime első évadjáról van szó. Emberevő óriások rajzfilmen? 

 
  • manga
  • Cosplay
  • Conok
  • anime
  • MondoCon
  • Mondo Magazin
  • Markovics Roland
  • Élet