Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Csatlakozz az Erdei Költőkhöz! + 3 VIDEÓ

Hetedik alkalommal rendezzük meg idén az erdőben, nem messze a horvátországi Grožnjan városkájától az Erdei Költők találkozóját. Az idei találkozó különlegessége nem csak a különböző országokból érkező Erdei Költők és verseik, hanem a tovább dúsított délutáni workshop és esti zenei műsor. A DRÓTon most három videóban mutatjuk be a költészeti műhelyt (ami bárkiből kötlőt fejleszt), a rijekai zenekart és magukat az Erdei Költőket.

 
A felolvasások mikrofon és mesterséges világítás nélkül, gyönyörű környezetben, az érintetlen természetben, egy tisztás közepén zajlanak. A találkozó szervezője a sibeniki Fotopoetika Kulturális Egyesület együttműködve Grožnjan önkormányzatával. A rendezvényt a költő, műfordító Maja Klaric és utazó és Walker Goran Blazevic alapította és szervezi meg évről-évre.
 
PROGRAM
2017. augusztus 4.
 
18h BLACKOUT POETRY MŰHELY
 
A „költészet megtalálásának” technikája, avagy a látogatók könnyedén képes létrehozni saját költészetet meglévő szöveges anyagokból. Alapanyagokat a műhelyhez a szervezők biztosítanak.
 

 
21h ERDEI KÖLTŐK FELOLVASÁSA a tábortűznél
 
Felolvasnak (az arra járó vándorok és költők mellett) Davor Gašpić és Ivana Vukovic, szintén ismert a hip-hop banda Sinestet házigazdája és Ingrid Divković, rijekai író és blogger, Magyarország hagyományosan Weiner Sennyey TiborZeljko Vujaković, szlovák-horvát költő, továbbá vendégünk Olaszországból, Renzo Furlan.
 

22:30 ZENEI PROGRAM - ČE BO BO, ČE NA NA koncert
 
Az esti program fellépője a különleges etno zenekar Rijekából - ČE BO BO, ČE NA NA - akik az alkalmi koncert mellett verseket is olvasnak majd fel. Az öttagú zenekar zenészei Rijekából és Varaždinból származnak, és saját költői fordítások mellett, hagyományos horvát dallamok is felcsendülnek (Muraköz Drávamente), továbbá zenéjükkel megidézik Macedónia, Szerbia és Bosznia világát. 
 

ERDEI KÖLTŐK a DRÓTon

 
Tényleg meztelenek? Tűz körül ugrándoznak transzban? Őrült ötleteik vannak és még támogatják is őket? Tartsatok velünk a horvátországi Isztria titkos erdejébe, hogy kilessük az Erdei Költők titkait. Az Erdei Költőkről Maja Klarić költő és főszervező, Tomica Bajsić költő a horvát PEN CLUB elnöke és Slobodan Nikolić szerb költő mesél. A film 2011-es, 2014-es és 2016-os felvételeket tartalmaz.
 
Az Erdei Költők (Šumski pjesnici / Wood Poets), azok a költők, akik számára évek óta fontos a környezetvédelem, a természet, a fák, a tenger, a bolygó ahol élünk. Idén hatodik alkalommal találkoznak a csodálatos isztriai művészváros, Grožnjan melletti erdőben, egy vízesés mellett augusztus ötödikén, péntek este. Tavaly megnyitották a világ legkisebb könyvtárát, most pedig egy különleges, többnyelvű antológiával jelentkeznek. Magyarországot a DRÓT főszerkesztője, Weiner Sennyey Tibor képviseli. Részletek, fotók, kapcsolódó anyagok ITT. 
 
"Most akkor mindeki dobja le a ruháját!" - mondta valamelyik költő és aztán valami olyasmi történt, ami nagyon ritkán szokott. Helyszíni felvételek a 2015-ös horvátországi Erdei Költők találkozóról, ahol Sandeep Parmar, James Byrne, SJ Fowler (GB), Tomica Bajsic, Damir Sodan, Maja Klarić, Tea Tulić, Neven Usomovic, Milan Rakovac (HR), Enesa Mahmić-Penjić (BA), Bojan Krivokapić (SRB),  Marko Fazzini (ITA), Irena Urbic (SLO) és Weiner Sennyey Tibor (HUN) olvasott fel. A szicíliai Michele la Paglia (ITA) muzsikált a rendezvényen. 
 

Weiner Sennyey Tibor verseket és egy esszét olvasott fel az V. Erdei Költők találkozón a horvátországi Grožnjan művészfalu melletti erdőben augusztus 7-én pénteken. Az esszét és az egyik verset olvashatjátok a DRÓTon. - 

Folyton csábít... Maja Klarić versei

Kivárni a tökéletes pillanatot / Hogy elkaphassuk / Csapdába ejtsük /A még lélegző / Élettől duzzadó / Önazonos / Tökéletes verset. világirodalmi sorozatunkban a kortárs horvát költőnő: Maja Klarić verseit olvashatjátok.

 

  • Erdei Költők
  • Maja Klarić
  • Horvátország
  • Grožnjan
  • Alkotó