Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

A boldog JAKkendő-díjas: Papp-Zakor Ilka - VIDEÓ és GALÉRIA

A 2014-es JAKKENDŐ-díjassal Papp-Zakor Ilkával a díjátadón beszélgettünk, közvetlenül azután, hogy átvette a díjat Mán-Várhegyi Rékától - az előző díjazottól - és az alapítóktól, Békés Zoltántól - a MrSALE öltönyüzlet vezetőjétől -  és Gaborják Ádámtól - a József Attila Kör elnökétől. 

 
 
December 12-én, pénteken délután adták át az Írók Boltjában a 2014-as JAKkendő-díjat, amelyet az idén harmadik alkalommal ítélt oda a József Attila Kör (JAK) által felkért öttagú független szakmai kuratórium. A JAKkendő-díj nyilvános pályázatára az idén több mint harminc pályamű érkezett. A pályázatokat öttagú szakmai kuratórium értékelte, amelynek tagjai az idén Angyalosy Eszter szerkesztő, Forgách András író, Nagy Gabriella író, a Litera.hu felelős szerkesztője, valamint a JAK-füzetek köyvsorozat szerkesztői, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós voltak. Az elismerő oklevelet ezúttal Mán-Várhegyi Réka adta át a díjazottnak.
 
A kuratórium 2014-ben Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című kéziratát találta a legjobbnak. A díjazott pályamunkát 2015-ben kiadja a JAK, JAK-füzetek sorozatában. A készülő novelláskötet jelenleg tizenhárom szöveget tartalmaz, az elbeszélések vezérmotívumai a félelem, az egyedüllét, a kiszolgáltatottság, a tehetetlenség, az elidegenedés, a belenyugvás, az önmagunkkal való megbékélés és a megbocsátás.
 
Forgách András a díjátadón azt mondta, ezt a könyvet nem csak olvasni, de szeretni is fogják.
 
A JAKkendő-díj idei nyilvános felhívására a korábbi évekhez hasonlóan több magas színvonalú kötetnyi kézirat érkezett. A 2012 óta évente odaítélt JAKkendő-díj célja, hogy kötettel még nem rendelkező, negyven év alatti prózaírókat segítsen a pályakezdésben. Pályázni novelláskötettel, kisregénnyel, regénnyel vagy egyéb szépirodalmi, prózai munkával lehetett. A díjnyertes kötet szerzője pénzjutalomban is részesül a MrSale Öltönyüzlet és az EMMI támogatásával.
 
A díjazottról
 
Papp-Zakor Ilka 1989-ben született Kolozsváron. Első szövegét tizenhárom éves korában a Korunk közölte. Publikált a Helikon, a Látó, a Kalligram, a Várad folyóiratokban, és két antológiában (A meghajlás művészete – A Korunk fiatal szerzőinek antológiája valamint Mozdonytűz) jelentek meg novellái. 2008-tól orosz és magyar filológiát tanult a Babeș – Bolyai Tudományegyetemen. Egy ideje műfordítással is foglalkozik, a Helikon folyóirat számára fordította Jerzy Pilch és Janusz Głowacki írásait. Jelenleg Helsinkiben él.
 
A JAKkendő-díjról
 
JAKkendő-díj Magyarországon ritka és kivételes módon magánalapítású szépirodalmi díjként jött létre 2012-ben. A JAKkendő-díj alapító támogatója a MrSale Öltönyüzlet, amely fontos céljának tartja a magyar kultúra és mindenekelőtt a fiatal kortárs magyar irodalom helyzetbe hozását. Békés Zoltán, a MrSale Öltönyüzlet ügyvezetője a JAKkendő-díj támogatójaként elkötelezett abban, hogy az elismerést évről-évre odaítéljék egy-egy pályakezdő magyar prózaírónak. A mindenkori JAKkendő-díjas szerző könyve a JAK-füzetek sorozatban lát napvilágot. A díjhoz pénzjutalom is kapcsolódik. A JAKkendő-díj és a kapcsolódó projektek fő támogatója az MrSale Öltönyüzlet.

KAPCSOLÓDÓK

„Miközben szabadon engedi túlburjánzó képzeletét, a mondatok szintjén rendkívül fegyelmezett. És mindegyik novellát jól fejezi be. Egy példa: az Anyuka c. novellát egy veszélyes lódarázs zümmögi végig, egyszer mintha sikerült volna megsemmisíteni, de végül, miközben a főhősnő Anyuka a kádban ül, veje bejön a fürdőszobába és..." - írta Forgách András a Literán a 2014-es JAKkendő-díjasról, Papp-Zakor Ilkáról. A DRÓTon most elolvashatjátok az Anyuka című novellát a díjnyertes kötetből.

Miért kellene az íróknak éhezniük? Miért kellene rosszul kinézniük? Miért öltöztek öltönybe írók és költők és az hogy is néz ki? Bemutatták a József Attila Kör és a MrSale Öltönyüzlet közös projektjének zárásaként készült különleges irodalmi fotóalbumot az RS9 Színház Vallai-kertjében. Az est során Bach Mátéval - a kötet fotósával - beszélgetett Karafiáth Orsolya és Hevesi Judit. Videóösszefoglalónkat láthatjátok a helyszínről!

Írók öltönyben - a JAK és a MrSale közös estje - VIDEÓ: Október 10-én tartották meg a MrSALE öltönyüzletben az „öltözz öltönybe napot”. Ebből az alakalomból a József Attila Kör szervezésében nagyszabású felolvasást tartottak, amelynek az előkészületeiről és az estről itt tekinthetitek meg videóösszeállításunkat. Filmünkben nyilatkozik Békés Zoltán - a MrSALE cégvezetője -, a bajszos Karafiáth Orsolya, Szilasi László, Pallag Zoltán és Áfra János is. Az esten felolvastak Áfra János, Bartók Imre, Csider István Zoltán, Gábor Tamás Indiana, Hartay Csaba, Kassai Zsigmond, Karafiáth  Orsolya, Kemény István, Kiss Tibor Noé, Pallag Zoltán, Pion István, Simon Márton, Szilasi László, Térey János és Weiner Sennyey Tibor. Az esemény moderátora Szegő János volt.

 


SZÍNHÁZ az öltönyboltban - Alessandro Baricco Novecentoja Ilyés Lénárd előadásában a MrSale öltönyüzletben.

 

  • Papp-Zakor Ilka
  • JAKkendő-díj
  • Mán-Várhegyi Réka
  • József Attila Kör
  • MrSale
  • Látható